Connect with us

ACTUALITATE

Facilități fiscale care au fost prelungite pentru anul 2021

Publicat

pe

În data de 31 decembrie 2020, a fost publicată în Monitorul Oficial Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 226/2020, privind unele măsuri fiscal-bugetare și pentru modificarea și completarea unor acte normative și prorogarea unor termene – informează ANAF Dâmboviţa.

Astfel,

– Se introduc anumite scutiri de TVA, cu drept de deducere, pentru livrări de dispozitive medicale, de vaccinuri, prestări de servicii de vaccinare sau de testare, precum și pentru achizițiile intracomunitare de Remdesivir.

– Până la data de 31 decembrie 2021, automatele comerciale ce funcționează pe bază de plăți cu cardul, precum și de acceptatoare de bancnote sau monede, după caz, trebuie dotate cu aparate de marcat electronice fiscale.

– Până la data de 31 martie 2021, nu se vor aplica sancțiuni pentru neconectarea la distanţă a aparatelor de marcat electronice fiscale, în vederea transmiterii de date fiscale către Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF).

– Prevederile fiscale (OUG 296/2020) privind deductibilitatea integrală, în anumite condiții, a ajustărilor pentru deprecierea creanțelor (la calculul impozitului pe profit), precum și cele referitoare la mărirea valorii locuințelor care pot face obiectul cotei reduse de TVA de 5% (de la 450.000 lei la 140.000 euro) vor intra în vigoare de la 1 ianuarie 2022.

– A fost reglementat regimul fiscal aplicabil indemnizațiilor de sprijin acordate potrivit art. XV din O.U.G. nr. 30/2020 și art. 3 din O.U.G. nr. 132/2020, în sensul că acestea nu constituie venituri din desfășurarea activității, iar pentru acestea se aplică următoarele reguli (vor fi declarate într-o secțiune specială a declarației unice):
a) calculul impozitului și al contribuțiilor sociale obligatorii se efectuează separat față de veniturile realizate din desfășurarea activității (profesii liberale, PFA, II, IF);
b) nu se iau în calcul la verificarea încadrării în plafonul de 100.000 euro (aplicabil contribuabililor impuși la norme de venit) sau la plafonul de 12 salarii minime brute pe economie (26.760 lei);
c) nu fac obiectul acordării bonificațiilor stabilite prin legea bugetului de stat.

– Persoanele fizice beneficiare ale indemnizațiilor acordate în baza art. XV din O.U.G. nr. 30/2020 care nu au obligația asigurării în sistemul public de pensii, datorează contribuția de asigurări sociale (CAS) pentru indemnizațiile respective la sistemul propriu de pensii, în cotele prevăzute de Codul fiscal.

– Pentru indemnizațiile acordate în baza legislației (OUG 132/2020, OUG 147/2020) privind acordarea de zile libere părinților în vederea supravegherii copiilor, nu se acordă facilități fiscale.

– Persoanele fizice beneficiare ale indemnizațiilor acordate potrivit prevederilor art. XI și XV din O.U.G. nr. 30/2020, O.U.G. nr. 120/2020 și O.U.G. nr. 132/2020 nu vor putea dispune asupra destinației unei sume reprezentând până la 3,5% din impozit, pentru susținerea entităților non-profit sau pentru acordarea de burse.

– A fost prelungit termenul de depunere a cererii de anulare a accesoriilor (OUG 69/2020) până la data de 31 martie 2021.

– A fost prelungit termenul de depunere a cererii de eșalonare specială (OUG 181/2020) până la data de 31 martie 2021.

– A fost prelungit termenul de depunere a cererii de restructurare a obligațiilor fiscale (OG 6/2019) până la data de 31 martie 2021.

– Contribuabilii obligați la plata impozitului specific unor activități (Legea 170/2016) nu datorează impozit specific pentru o perioadă de 90 de zile, calculată începând cu 1 ianuarie 2021.

– A fost prelungit termenul de rambursare TVA cu control ulterior (OUG 48/2020) până la data de 31 martie 2021.

ACTUALITATE

Carmen Holban, deputat, mesaj cu prilejul „Zilei internaționale a femeilor din mediul rural’

Publicat

pe

În data de 15 octombrie, se sărbătorește „Ziua internaţională a femeilor din mediul rural”. Celebrarea a fost decisă de Organizația Națiunilor Unite printr-o rezoluție dată în 18 decembrie 2007. S-a avut în vedere rolul pe care îl au femeile de la sate în bunăstarea familiilor și în dezvoltarea economiilor din mediul rural.

„Femeile din satele și comunele noastre sunt inima familiilor și a gospodăriilor lor. Ziua Internațională a Femeilor din Mediul Rural, pe care astăzi o sărbătorim, le este dedicată lor, celor care prin munca lor, plătită sau neplătită, își hrănesc familiile. De multe ori, munca și efortul acestora nu sunt mai prejos de cele ale partenerilor lor de viață. Meritele lor nu pot fi puse la îndoială, iar pentru acest lucru trebuie să le fim alături și să le mulțumim, zi de zi”, este mesajul transmis de deputata Carmen Holban.

Citește în continuare

ACTUALITATE

S-a mai dus un om bun… Arhitectul Grigore Eftimescu. Dumnezeu să-l odihnească în pace!

Publicat

pe

A plecat dintre noi arhitectul Grigore (Gogu) Eftimescu. Un om blajin, cald, cu un caracter adevărat, cum tot mai puține găsești în zilele acestea pline de zbucium.

Eram prieteni. Ne-am cunoscut cu peste douăzeci de ani în urmă, pe când amândoi prestam cu pasiune la trustul de presă Artpress. Eu ca reporter de investigație, dumnealui realiza la Radio D o excelentă emisiune de anticipație – „Cronica bizarului”. Era absorbit de paranormal, proza SF, de viața extraterestră. De multe ori, când aveam răgaz, ne prindeam în discuții. Era o enciclopedie. Îmi făcea o plăcere deosebită să-l ascult.

Anii au trecut. Fiecare pe drumul lui. Ne întâlneam rareori prin zona Caraiman din Târgoviște. Ne salutam reciproc și mai schimbam, din păcate, din fugă, câteva vorbe. Am aflat că a urcat la ceruri, locul spre care știu că îi plăcea mereu să privească. E trist. S-a mai dus un om bun… Dumnezeu să-l odihnească în pace!

Citește în continuare

PUBLICITATE

Cele mai citite

Politică de cookies | Politică de confidențialitate

© 2014 - 2018 incomod-media.ro. Toate drepturile rezervate. ISSN 2285-7095 | Dezvoltare Web FN WEB SOFT