Connect with us

SĂNĂTATE

Patru metode să te programezi pentru vaccinarea anti-COVID

Publicat

pe

Ai peste 65 de ani? Suferi de o boală cronică? Te încadrezi în Etapa a II-a de vaccinare!
Iată cum te poți înscrie:
– Electronic, direct în platforma națională programare.vaccinare-covid.gov.ro. Aplicația permite ca programarea să fie realizată și de un membru din familie sau de un apropiat de încredere care are acces la datele de identitate.
– Prin intermediul medicului de familie
– Prin direcțiile de asistență socială de la nivelul primăriilor
– Telefonic, prin apelarea numărului unic de Call Center – 021.414.44.25

Sursa: RoVaccinare

Citește mai departe
Reclamă
Click pentru a comenta

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ACTUALITATE

Top 7 mituri despre bolile copilăriei

Publicat

pe

de

În societatea actuală, informațiile despre sănătate circulă rapid, dar adesea, miturile și neadevărurile pot fi confundate cu faptele. Am pregătit în acest articol cele mai populare mituri despre bolile copilăriei și adevărul din spatele acestora. Este important să știm că acestea pot fi o boli periculoase și contagioase și că vaccinarea poate fi o metodă sigură și eficientă de prevenție.

1. Bolile copilăriei sunt inofensive

Mitul că toate bolile copilăriei sunt inofensive și fac parte din procesul normal de dezvoltare este unul dintre cele mai răspândite în rândul părinților. Deși unele boli ale copilăriei sunt ușoare și temporare, există și unele care pot provoca complicații grave sau chiar deces. De exemplu, varicela poate provoca pneumonie sau encefalită, iar rujeola poate duce la complicații grave, cum ar fi encefalita sau pneumonie. Este important să cunoaștem simptomele și să ne adresăm medicului pentru un diagnostic corect și un tratament adecvat.

2. Varicela nu este contagioasă

Despre varicelă se spune că nu este contagioasă. În realitate, această afecțiune se răspândește foarte ușor prin contact direct cu veziculele infectate sau prin aer, atunci când o persoană infectată tușește sau strănută. O persoană poate transmite virusul cu 1-2 zile înainte de apariția erupției și până când toate veziculele s-au cojit. De asemenea, perioada de incubație este, de obicei, între 14 și 16 de zile, putându-se extinde chiar până la 21 de zile, ceea ce înseamnă că o persoană poate fi contagioasă fără să știe că este infectată.

3. Vaccinurile pentru bolile copilăriei provoacă autism

Vaccinurile nu provoacă autism sau alte boli grave. Vaccinurile ajută la prevenirea unor boli periculoase și pot reduce semnificativ riscul de complicații și deces în rândul copiilor.

4. Bolile copilăriei sunt contagioase doar în perioada simptomelor

Mitul că bolile copilăriei sunt contagioase doar în perioada simptomelor este, de asemenea, fals. Multe boli ale copilăriei pot fi contagioase înainte de apariția simptomelor sau după ce acestea s-au diminuat. De exemplu, persoanele cu varicelă pot fi contagioase cu câteva zile înainte de apariția erupției cutanate și până când toate veziculele se usucă și formează cruste. Este important să respectăm măsurile de igienă și să evităm contactul cu persoanele bolnave, în special în cazul copiilor cu sistemul imunitar slăbit. De asemenea, pojarul este una dintre cele mai contagioase afecțiuni, 90% dintre persoanele care intră în contact cu boala se infectează.

5. Imunitatea după varicelă este pe viață

Un alt mit popular este că imunitatea dobândită după varicelă durează o viață. Deși majoritatea oamenilor dezvoltă o imunitate pe termen lung după ce au avut varicelă, există cazuri în care aceștia se pot confrunta din nou cu boala. De asemenea, virusul varicelei poate rămâne latent în organism și poate provoca Zona zoster mai târziu în viață.

6. Oreionul este o boală rară și inofensivă

Un mit despre oreion este că această boală este rară și nu reprezintă o problemă de sănătate. În realitate, oreionul poate fi destul de comun, iar în unele comunități poate fi mai răspândit decât în altele. De asemenea, oreionul poate cauza complicații grave, cum ar fi inflamația testiculelor la bărbați și inflamația ovarelor la femei, precum și alte complicații ale creierului și sistemului nervos central. Prin urmare, vaccinarea împotriva oreionului este importantă pentru prevenirea răspândirii bolii și a complicațiilor asociate cu aceasta.

7. Rubeola nu are nevoie de tratament

În realitate, rubeola poate fi foarte periculoasă pentru femeile însărcinate și poate duce la avort spontan sau la nașterea unui copil cu anomalii congenitale grave, cum ar fi surditatea, orbirea, probleme cardiace sau întârzierea mentală. De asemenea, rubeola poate cauza complicații grave la adulți, cum ar fi encefalita și artrita. De aceea, este important să se prevină rubeola prin vaccinare și să se trateze prompt atunci când apare.

În concluzie, este important să fim informați și să nu ne lăsăm influențați de mituri și informații eronate despre bolile copilăriei. Înțelegerea corectă a acestor boli poate ajuta la prevenirea complicațiilor și a deceselor.

Surse:

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Citește în continuare

ACTUALITATE

Modificări importante în programele naționale de sănătate curative, începând cu 1 iunie 2023

Publicat

pe

Guvernul a aprobat, ieri – 24 mai 2023, o Hotărâre prin care modifică şi completează legislația privind programele naționale de sănătate. Astfel, începând cu data de 1 iunie 2023, pacienții oncologici care îndeplinesc criteriile de eligibilitate pentru investigaţiile PET – CT nu vor mai avea nevoie de aprobarea comisiei de experţi de la nivelul Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS) pentru efectuarea acestora.

Tot de la 1 iunie, se va implementa și un nou program de sănătate, Programul naţional de endometrioză, care va asigura accesul pacientelor cu endometrioză profundă cu afectare intestinală la intervenţii chirurgicale minim invazive, precum și Subprogramul naţional de tratament al bolnavilor cu tulburare depresivă majoră în cadrul Programului naţional de sănătate mintală, având ca obiectiv optimizarea accesului pacienţilor cu afecțiunea respectivă la tratament medicamentos – ne informează CNAS

Hotărârea de Guvern aprobată ieri mai prevede că, începând cu data de 1 iulie 2023, se introduc noi reglementări privind prescrierea medicamentelor biosimilare, atât la inițierea tratamentului, cât și la continuarea acestuia, precum şi obligaţia caselor de asigurări de sănătate de a monitoriza semestrial prescrierea produselor biologice.

„Tot de la aceeași dată se modifică termenul de decontare în cadrul programelor de sănătate curative. Sumele se vor deconta furnizorilor în termen de până la 60 de zile calendaristice de la data depunerii facturii şi nu de la data acordării vizei de „bun de plată”, cum este în prezent, excepţie făcând serviciile medicale pentru care decontarea se face în termen de 30 de zile de la data depunerii facturii.

Precizăm că după data de 1 iunie 2023 pacienții care îndeplinesc criteriile de eligibilitate pentru efectuarea investigaţiilor PET – CT vor avea acces la acestea în baza unui formular specific, care va avea valabilitatea de 30 de zile calendaristice de la data emiterii. Formularul specific pentru efectuarea investigaţiei PET – CT şi metodologia de transmitere a acestuia în Platforma Informatică a Asigurărilor de Sănătate se vor aproba prin ordin al preşedintelui CNAS”, se mai arată în comunicatul transmis către mass-media.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Citește în continuare

 

 

 

PUBLICITATE

Cele mai citite

Politică de cookies | Politică de confidențialitate

© 2014 - 2018 incomod-media.ro. Toate drepturile rezervate. ISSN 2285-7095 | Dezvoltare Web FN WEB SOFT

Web Analytics
View My Stats