Connect with us

ACTUALITATE

Vraja poeziei eminesciene, vaccin pentru suflet în vremuri de pandemie la Târgoviște

Publicat

pe

Aseară, într-o atmosferă caldă, liniștită, un pic derutantă pentru unii, marcată totuși de pandemie, cu măști și chipuri acoperite, dar cu ochi calzi, cu priviri vesele și sincere, s-a savârșit, la Teatrul Tony Bulandra din Târgoviște, un ritual poetico-muzical de o profunzime colosală.

Eminescu și împlinirea a 171 de ani de la miraculoasa sa naștere au adunat în foaierul Teatrului Tony Bulandra câteva zeci de târgovișteni membri ai rezistenței prin cultură. Într-un decor simplu, marcat de oglinzi, coloane antice, lumini blânde și culori vii, Maia Morgestern și Marius Bodochi de la Teatrul Național București, cărora li s-au alăturat câțiva instrumentiști talentați, au creat o simbioză plăcută între lirica eminesciană și muzică. Totul s-a derulat cursiv, o conexiune precisă între fiecare vers, între fiecare frază rostită din proza eminesciană și acordurilor selectate din compozițiile unor titani ai muzicii clasice.


Maia Morgestern ne-a cucerit rapid cu interpretarea caldă, suavă, completată de o expresivitate și mimică debordantă. Marius Bodochi a uimit publicul, l-a ținut parcă vrăjit, prin exprimarea gravă si precisă, prin rotunjirea cuvântului și starea de meditație, de relaș emoțional și sentimental pe care a reușit să o transmită sălii. Actorul a recitat impecabil, dramatizând versul, traducându-l precis.

Nu am asistat la o incursiune prin poezia și proza eminesciană, ci la un spectacol total, cu punți de conexiune, un tot, un scenariu al unei trăiri, așa cum am mai spus, completat de puseuri muzicale interpretate la pian și vioară de niște artiști și copii talentați. Căci, ce poate îmbracă mai bine în veșminte magice poezia decât acordurilor izvorâte la pian și vioară?

Aseară, la Târgoviște, prin grija managerului Mc Ranin, poezia și proza lui Eminescu și muzica au fost transformate într-un miraculos vaccin al sufletului de cei care au interpretat. Și, ca o completare, tot ieri, actorii Teatrului Tony Bulandra din Târgoviște, înarmați cu niște goarne lungi de 2 metri, pentru a fi în ton cu vremurile pandemice, au umblat pe străzile municipiului pentru a le șopti la ureche trecătorilor și a le inocula în suflet serul nemuritorului vers eminescian.

Citește mai departe
Reclamă
Click pentru a comenta

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ACTUALITATE

Testare COVID la farmacie. Rezultatul se raportează la DSP

Publicat

pe

Românii pot efectua în farmacie teste antigen rapide pentru depistarea infecției cu coronavirus – potrivit unui Ordin emis de Ministerul Sănătății.

„Seturile de teste vor fi puse la dispoziţie de Ministerul Sănătăţii gratuit, dar farmaciile pot percepe tarife pentru serviciul de testare. Numărul testelor distribuite farmaciilor va fi stabilit la nivel local, în funcţie de câte unităţi se înscriu în program. Aproximativ 1.000 de farmacii din întreaga țară s-au înscris până acum.

Farmaciile pot opta pentru desfășurarea activității doar după obținerea unui aviz temporar emis de Direcția de Sănătate Publică care este valabil șase luni, cu posibilitatea de prelungire succesive cu șase luni.

În urma efectuării testării, farmaciile emit un buletin de testare, semnat electronic, pe care îl comunică persoanei testate. De asemenea, au obligația de a raporta către direcțiile de sănătate publică județene, respectiv Direcția de Sănătate Publică Bucureşti, rezultatele tuturor testelor efectuate și situaţia stocurilor”, precizează deputata PSD de Dâmbovița Carmen Holban – membră în Comisia pentru Sănătate și Familie.

Instruirea personalului implicat în activitatea de testare va fi organizată gratuit de Colegiul Farmaciştilor din România, în colaborare cu Ordinul Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali din România.

Citește în continuare

ACTUALITATE

Magazinul Leroy Merlin Târgovişte a fost inaugurat

Publicat

pe

Mâine – 14 mai 2021, la ora 07:00, magazinul de bricolaj Leroy Merlin își deschide porțile pentru publicul dâmbovițean. În această seară, a avut loc inaugurarea oficială a celui de-al 19-lea complex comercial pe care retailerul francez l-a deschis în România.

Alături Frédéric Lamy – directorul general Leroy Merlin din România, s-au aflat președintele Consiliului Județean Dâmbovița – Corneliu Ștefan, vicepreședinții Luciana Cristea și Antonel Jîjîe, primarul municipiului Târgoviște – Cristian Daniel Stan, alții reprezentanți ai unor instituții publice. Bineînțeles, nu au lipsit angajații magazinului de bricolaj care, de mâine, vor intra în plină activitate cu publicul dâmbovițean.


Înainte de tăierea panglicii inaugurale, s-a consumat, într-un cadru festiv, sesiunea de alocuțiuni. Primul la cuvânt a fost Corneliu Ștefan – președintele Consiliului Județean Dâmbovița, care a mulțumit reprezentanților puternicului retailer francez care a hotărât să deschidă la Târgoviște, în Dâmbovița, cel de-al 19-lea magazin din România.

Corneliu Ștefan a asigurat conducerea Leroy Merlin că îi va fi întotdeauna alături, așa cum este, de altfel, de toți investitorii privați care deschid filiale comerciale sau capacități de producție în județul nostru. Președintele CJD le-a spus cu convingere că magazinul Leroy Merlin din Târgoviște va fi, în scurt timp, primul din România, ca nivel al încasărilor.

Primarul municipiului Târgoviște, Cristian Daniel Stan, a felicitat Leroy Merlin pentru că s-a gândit să deschidă aici un magazin care prezintă avantaje multiple, atât pentru investitori cât și pentru comunitate, pentru administrația publică locală, cu referire la absorbția forței de muncă și la taxele și impozitele care vor intra în buget.

Au mai vorbit directorul general Leroy Merlin, Frédéric Lamy, și Adrian Rădulescu – directorul magazinului deschis la Târgoviște.

După tăierea panglicii inaugurale, oaspeții au fost invitați să participe la un tur al magazinului. Mâine, la ora 07:00, Leroy Merlin Târgoviște (strada Laminorului, zona Romlux) își așteaptă cumpărătorii.

Citește în continuare

PUBLICITATE

Cele mai citite

Politică de cookies | Politică de confidențialitate

© 2014 - 2018 incomod-media.ro. Toate drepturile rezervate. ISSN 2285-7095 | Dezvoltare Web FN WEB SOFT