Connect with us

ACTUALITATE

Corneliu Ștefan: Un popor își poate alege și hotărî destinul doar prin unitate

Publicat

pe

Cu ocazia împlinirii a 162 de ani de la unirea Moldovei cu Ţara Românească, sub conducerea domnitorului Alexandru Ioan Cuza, în Piața Tricolorului din Târgoviște, s-a organizat, astăzi, un ceremonial militar-religios dedicat acestui eveniment. Evident, a trebuit să fie respectate întocmai restricțiile impuse de pandemie.

Manifestările au fost organizate de Instituția Prefectului Județului Dâmbovița, Consiliul Județean Dâmbovița, Primăria Municipiului Târgoviște și Garnizoana Târgoviște.
Au fost prezenți: președintele Consiliului Județean Dâmbovița – Corneliu Ștefan, vicepreședinții Luciana Cristea și Antonel Jîjîie, secretarul general al județului – Dănuț Popa, prefectul județului – Aurelian Popa, primarul municipiului Târgoviște – Cristian Daniel Stan, parlamentari, reprezentanți ai Arhiepiscopiei Târgoviștei, ai Garnizoanei Târgoviște, Ministerului Afacerilor Interne, Asociației „Cultul Eroilor”, cadre militare active, în rezervă și în retragere, veterani de război.

Despre semnificația istorică a zilei a vorbit și președintele Consiliului Județean Dâmbovița, Corneliu Ștefan, care a subliniat importanța actului istoric înfăptuit la 1859:

„Se împlinesc, astăzi, 162 de ani de la un eveniment memorabil pentru istoria noastră, Mica Unire, pe a cărei temelie urma să se consfințească, în 1918, la Alba-Iulia, visul cel mai arzător al românilor – unirea într- un singur stat. Această dată marchează momentul istoric în care românii au conștientizat că împreună sunt mai puternici și că interesele unei națiuni sunt mai presus de interesele individuale.

Ziua de 24 ianuarie ne face din nou să retrăim, cel puțin la nivel de poveste istorică, pașii făcuți de strămoșii noștri pentru tot ce înseamnă astăzi România.

Domnia lui Alexandru Ioan Cuza a fost perioada de maximă dezvoltare a României moderne, prin recunoașterea unirii depline, crearea primului Parlament unic al României şi a primului guvern unitar, prin reformele sale – adoptarea primei Constituții românești, reforma electorală, secularizarea averilor mănăstirești, reforma agrară și reforma învățământului.

Cinstim o pagină măreață de istorie și, de aceea, vă invit pe toți cei care simțiți românește să priviți această zi cu bucurie, cu mândrie și cu încredere în forțele proprii și în țara noastră! Este nevoie să învățăm să fim uniți și – mai important, să fim conștienți că doar prin unitate, un popor își poate alege și hotărî destinul. Am încredere în destinul nostru național și european. Am încredere în dâmbovițeni, români și în România!

În memoria înaintașilor noștri, pentru sacrificiul suprem pe care l-au făcut, acela de a-și apăra țara chiar cu prețul vieții, vă invit, dragi dâmbovițeni, să ne unim gândurile și sufletele în amintirea unui moment istoric care a influențat decisiv soarta poporului nostru. La mulți ani, România! Cinste eroilor neamului românesc”, a fost mesajul președintelui Consiliului Județean Dâmbovița.

Din cauza normelor privind starea de alertă, evenimentul dedicat Micii Uniri nu s-a încheiat, așa cum era tradiția, cu prinderea tuturor celor prezenți într-o Horă a Unirii, ci cu doar cu defilarea gărzii de onoare și interpretarea celebrei piese pe versurile poetului Vasile Alecsandri închinate unirii de la 1859.

ACTUALITATE

Carmen Holban, deputat, mesaj cu prilejul „Zilei internaționale a femeilor din mediul rural’

Publicat

pe

În data de 15 octombrie, se sărbătorește „Ziua internaţională a femeilor din mediul rural”. Celebrarea a fost decisă de Organizația Națiunilor Unite printr-o rezoluție dată în 18 decembrie 2007. S-a avut în vedere rolul pe care îl au femeile de la sate în bunăstarea familiilor și în dezvoltarea economiilor din mediul rural.

„Femeile din satele și comunele noastre sunt inima familiilor și a gospodăriilor lor. Ziua Internațională a Femeilor din Mediul Rural, pe care astăzi o sărbătorim, le este dedicată lor, celor care prin munca lor, plătită sau neplătită, își hrănesc familiile. De multe ori, munca și efortul acestora nu sunt mai prejos de cele ale partenerilor lor de viață. Meritele lor nu pot fi puse la îndoială, iar pentru acest lucru trebuie să le fim alături și să le mulțumim, zi de zi”, este mesajul transmis de deputata Carmen Holban.

Citește în continuare

ACTUALITATE

S-a mai dus un om bun… Arhitectul Grigore Eftimescu. Dumnezeu să-l odihnească în pace!

Publicat

pe

A plecat dintre noi arhitectul Grigore (Gogu) Eftimescu. Un om blajin, cald, cu un caracter adevărat, cum tot mai puține găsești în zilele acestea pline de zbucium.

Eram prieteni. Ne-am cunoscut cu peste douăzeci de ani în urmă, pe când amândoi prestam cu pasiune la trustul de presă Artpress. Eu ca reporter de investigație, dumnealui realiza la Radio D o excelentă emisiune de anticipație – „Cronica bizarului”. Era absorbit de paranormal, proza SF, de viața extraterestră. De multe ori, când aveam răgaz, ne prindeam în discuții. Era o enciclopedie. Îmi făcea o plăcere deosebită să-l ascult.

Anii au trecut. Fiecare pe drumul lui. Ne întâlneam rareori prin zona Caraiman din Târgoviște. Ne salutam reciproc și mai schimbam, din păcate, din fugă, câteva vorbe. Am aflat că a urcat la ceruri, locul spre care știu că îi plăcea mereu să privească. E trist. S-a mai dus un om bun… Dumnezeu să-l odihnească în pace!

Citește în continuare

PUBLICITATE

Cele mai citite

Politică de cookies | Politică de confidențialitate

© 2014 - 2018 incomod-media.ro. Toate drepturile rezervate. ISSN 2285-7095 | Dezvoltare Web FN WEB SOFT