Connect with us

Dâmboviţa

Deputatul Radu Popa, apel la solidaritate politică pentru salvarea proiectelor esențiale pentru județul Dâmbovița

Publicat

pe

Deputatul PSD Radu Popa, vicepreşedinte PSD Dâmboviţa, aşa cum a promis, se va dedica trup şi suflet problemelor socio-economice ale acestui judeţ, va fi aproape de cetăţeni, va căuta, alături de colegii din echipa organizaţiei, soluţii de ieşire din situaţiile limită.

A spus social-democratul că nu îi va slăbi pe puternicii zilei, pe actualii guvernanţi de la PNL-USR PLUS, care, se pare, au uitat rapid de rolul asumat, de ceea ce au perorat în campania electorală. Consideră Radu Popa că atitudinea parlamentarilor PNL-USR PLUS de Dâmboviţa este impardonabilă în actualul context, în care judeţul are nevoie de sprijin, de susţinere politică masivă, are nevoie de dezvoltarea unor proiecte majore de infrastructură, de punţi de legătură solide, viabile cu ţara.

Din păcate, a constatat deputatul PSD Radu Popa, cetăţenii asistă la abandonarea proiectelor importante ale judeţului Dâmboviţa de către parlamentarii liberali Virgil Guran, Gabriel Plăiaşu şi Liviu Balint şi de cei de la USR-PLUS, Daniel Blaga şi Dragoș Popescu. Reprezentanţii puterii, precizează Radu Popa, sunt interesaţi în această etapă de cu totul altceva.

„Asistăm la bătălii interne pentru ciolan și la răfuieli politice care nu au nici o legătură cu agenda cetățeanului.

Fac un apel public la parlamentarii puterii să își ia în serios mandatul încredințat de dâmbovițeni, să lase mesele lungi și dese de prin restaurantele orașului și să se apuce de muncă. Au treabă acum și o urgență mare nu ar trebui să le lase prea mult timp de petrecere”, a adăugat Radu Popa.

Demnitarul social-democrat a pus pe tapet două probleme de extremă urgenţă pentru judeţul Dâmboviţa, respectiv proiectul de modernizare la patru benzi a DN 71, Bâldana-Târgovişte, lăsat în coadă de peşte de guvernarea PNL-USR PLUS şi situaţia de incertitudine în care se zbate Combinatul de Oţeluri Speciale sau ceea ce a mai rămas în picioare din acest colos industrial. Liberalii au promis că nu vor lăsa COS să se prăbuşeacă. Din păcate, până acum, nu s-a întâmplat nimic bun.

„Oamenii trebuie să știe că, atât președintele Consiliului Judeţean Dâmboviţa, Corneliu Ştefan, cât și parlamentarii PSD, am făcut numeroase demersuri legale pentru ca Dâmboviţa să nu fie scoasă de pe harta economică a României. Concret, preşedintele CJ a mers la Ministerul Transporturilor și a cerut să fie reanalizată situaţia proiectului de modernizare a DN 71 și a primit asigurări că lucrurile vor fi rezolvate.

În calitate de deputat de Dâmboviţa, am fost la preşedintele Camerei Deputaţilor, Ludovic Orban, și la preşedintele Senatului, Anca Dragu, și am cerut ca miniştrii pe care dumnealor i-au propus în funcții cheie în Ministerul Transporturilor și Ministerul Economiei, să nu trateze cu superficialitate, ușor, nici modernizarea DN 71 și nici situația COS Târgovişte.

După cum vă amintiți, Ludovic Orban a venit la Târgovişte și, împreună cu Virgil Guran şi cu Gabriel Plăiaşu, au promis angajaților COS că le salvează locurile de muncă și că vor moderniza DN 71. Dar euforia campaniei electorale naște drame. Azi, modernizarea DN 71 este pe cale să fie abandonată iar situația COS Târgovişte este disperată.

DN 71 este drumul care are mai multe cruci decât semne de circulație, inclusiv din acest motiv, nu mai avem timp de pierdut cu modernizarea lui”, a mai mărturisit deputatul PSD.

Radu Popa este de părere că realizarea unui nou proiect în acest moment, pe un nou traseu, înseamnă timp risipit, trecerea printr-o altă plasă a birocraţiei şi, evident, pierderea finanţării europene

„Implică contractarea prin procedură de achiziție publică și elaborarea unui studiu de fezabilitate și a unui proiect tehnic, obținerea tuturor avizelor legale (inclusiv avizul de mediu), aprobarea investiției într-un consiliu interministerial la nivel de guvern, emiterea unei hotărâri de guvern de expropriere a terenurilor afectate de investiție, identificarea și aprobarea sursei de finanțare pentru un nou proiect și organizarea procedurilor de achiziție publică pentru contractarea lucrărilor. Proiectul ministrului Drulă omite, în mod intenționat, nu cred că e vorba de neștiință, că această nouă soluţie nu se poate pregăti pentru contractarea lucrărilor într-un orizont de timp mai mic de 5-7 ani.

Eu am propus liderilor PNL și USR ca ideea ministrului Drulă, oricât de europeană ar fi, e bine să rămână un proiect complementar actualei investiții. Să dăm drumul modernizării DN 71 și să nu pierdem cele 130 de milioane de euro care ar realiza un coridor economic important pe relația Bucureşti-Târgovişte, cu atât mai mult cu cât presiunea Bruxeless-ului este pentru alinierea la conceptul Green Deal, care urmărește reducerea noxelor și, în perspectivă, elimină finanțarea pentru construcţia de autostrăzi. Pentru Dâmboviţa este ultima șansă să atragem fondurile europene”, a mai precizat Radu Popa.

PNL a promis, probabil într-o euforie generată de campania electorală, că va salva Combinatul de Oţeluri Speciale de la faliment total, prin preluarea activelor de către stat. Ludovic Orban, premierul României, a sosit la Târgovişte şi, într-un cadru larg, de faţă cu o mulţime de sindicalişti, a promis că va rezolva această problemă urgent. A fost aplaudat pentru această decizie. Din păcate, nu s-a întâmplat nimic în plan concret. Deputatul PSD Radu Popa este convins că, printr-o implicare comună a tuturor parlamentarilor dâmboviţeni, indiferent de culoarea politică, printr-o implicare a factorilor de decizie, COS mai poate fi salvat.

„Adunarea creditorilor Combinatului de Oțeluri Speciale (COS) Târgoviște, aflat de aproape 8 ani în insolvență, singurul producător de oțel-beton cu ciclu complet din România, fusese convocată în ședință marți, 19 ianuarie, pentru a aproba modificarea planului de reorganizare a companiei, modificare care prevede darea în plată a activelor industriale funcționale către stat în contul datoriilor bugetare, însă în cele din urmă ședința a fost amânată.

<Se amână ședința Adunării Creditorilor până la data obținerii avizului Ministerului Economiei pentru trecerea activului funcțional industrial „Producere oțeluri de construcții” în proprietatea statului român, prin ministerul de resort, în contul stingerii integrale a creanțelor bugetare, în conformitate cu prevederile OUG nr. 200/18.11.2020 pentru modificarea OUG nr. 60/2019, aprobată prin Legea nr. 222/2019>, a transmis pe 19 ianuarie administratorul judiciar al COS Târgoviște.

OUG nr. 200/2020 prevede că cererile adresate Fiscului ale companiilor care doresc să dea în plată către stat active funcționale industriale în schimbul ștergerii datoriilor bugetare trebuie însoțite și de un aviz favorabil al ministerului de resort, care în cazul de față este Ministerul Economiei.

În prealabil, potrivit actului normativ, Ministerul Economiei și ANAF trebuie să facă o analiză care să aibă în vedere <uzul public sau privat al activului funcțional, asigurarea exploatării acestuia în regim de continuitate și permanență, obiective de ordin economic, financiar, social și de mediu urmărite de ministerul de resort privind exploatarea eficace a activului, interesul general sau particular care corespunde scopului utilizării activului funcțional, condițiile speciale legate de protejarea secretului de stat, regimul special al unor bunuri din componența activului funcțional>.

Scopul analizei este ca ministerul să decidă ce va face cu activul industrial preluat. Variantele din Ordonanță sunt aducerea acestuia ca aport la capitalul unei companii de stat sau concesionarea”, a mai spus Radu Popa.

Parlamentarul PSD a precizat că va merge în perioada următoare la Ministerul Eonomiei şi va solicita o întrevedere cu ministrul Năsui pentru a discuta despre situaţia COS şi ceea ce trebuie întreprins pentru salvarea combinatului târgoviştean.

„Situația COS nu poate fi lăsată la voia întâmplării, chiar dacă nici eu și nici ceilalți colegi ai mei nu am făcut manifestări festive în campania electorală ca să obținem voturile celor de la Combinat. Consider că e o problemă care ne privește pe toți. Acolo sunt multe locuri de muncă, sunt multe familii a căror pâine depinde de situația COS”, a mai declarat deputatul social democrat.

Radu Popa va merge la Ministerul Economiei cu propuneri clare de salvare de la faliment total a Combinatului de Oţeluri Speciale, cu lucruri care trebuie implementate rapid.

„Voi propune ministrului Economiei să analizeze două măsuri urgente:
1) restricționarea importurilor de oțel-beton pentru protejarea activității combinatului.

În 2019, o astfel de măsură a fost luată la nivelul Uniunii Europene, prin impunerea de cote de import a căror depășire atrage aplicarea unei taxe de 25% din cifra de afaceri. Cotele au fost instituite după ce administrația Trump de la Washington a impuse tarife la o serie de produse siderurgice de import, ceea ce a făcut ca mulți producători non-UE să își reorienteze exporturile dinspre SUA spre Europa, efectând vânzările combinatelor din spațiul comunitar. Însă administratorii COS Târgoviște afirmă că măsurile luate de Bruxelles nu au avut nici un efect pozitiv în România, ba chiar dimpotrivă.

Începând cu anul 2019, după intrarea în vigoare a măsurilor de salvgardare împotriva importurilor, pe lângă că acestea nu au avut un efect de reducere, România a devenit una din țările cu cea mai mare expunere la importul de produse din oțel provenite din țările non-UE, mai ales dinspre statele care îi sunt și vecine teritorial: Turcia, Ucraina, Moldova. Aceste țări din afara UE au costuri mult mai scăzute de producție datorită prețurilor mici la energie electrică, gaze, alte materii prime și cu forța de muncă practicate în respectivele țări, costuri ce nu pot fi atinse de către producătorii interni, astfel că produsele importate sunt semnificativ mai ieftine în comparație cu cele fabricate în România. Țara noastră este asaltată lunar cu aproximativ 6.000 de tone în plus față de nivelul importului înainte de iulie 2018.

2) Înăsprirea semnificativă a obligațiilor de certificare pentru conformitate a produselor din oțel importate din România, procedură care, în prezent, durează cel mult 2 luni și costă maxim 2.000 de euro.

Deoarece România este inclusă într-o zonă seismică cu risc crescut, este justificată elaborarea și aprobarea la nivel legislativ a noilor norme și reglementări în domeniul construcțiilor industriale și civile, care ar trebui să includă următoarele prevederi:
– Anularea și interzicerea utilizării oțelului-beton în construcții conform standardului STAS 438, deoarece produsele fabricate conform acestui standard nu corespund cerințelor reale calitative.
– Singurul standard pentru oțel-beton ar trebui să fie numai EN-B500B/C.
– Interzicerea certificării și a utilizării oțelului-beton fabricat conform altor standarde.
– Pachetul documentelor de însoțire a mărfii obligatoriu ar trebui să includă și un certificate de conformitate pentru vămuire”, a mai arătat Radu Popa.

Deputatul PSD de Dâmboviţa insistă pe crearea unui front comun pentru salvarea proiectelor care vizează dezvoltarea judeţului şi a locurilor de muncă.

„Campania electorală s-a încheiat, e timpul să depășim orgoliile și interesele mărunte, să ne asumăm funcțiile și să onorăm votul dâmbovițenilor. Noi, cei din PSD, am dovedit că suntem preocupați de soarta județului. Aștept răspunsul PNL și USR”, a fost apelul parlamentarului social democrat.

Radu Popa le atrage atenţia parlamentarilor PNL şi celor de la USR-PLUS că, dacă vor continua această politică a neimplicării, nu va sta cu mâinile în sân, va lupta pentru judeţ şi, totodată, va spune dâmboviţenilor tot ceea ce trebuie să ştie despre activitatea parlamentarulor puterii,cât se implică pentru Dâmboviţa şi cum.

„Vă asigur că, în situația în care vor continua această politică a nepăsării, voi începe o campanie de informare a locuitorilor din Dâmboviţa. Voi lua sat cu sat, voi merge din comună în comună, în fiecare oraș și în fiecare cătun și, în maxim două luni, fiecare dâmbovițean va afla cu nume, cu date și cu cifre, pe câți bani doarme un ales PNL-USR în Parlamentul României, ce ar fi putut să facă, ce a ales să facă și cât pierde județul din cauza nepăsării lor”.

ACTUALITATE

Rezistența în vremuri de democrație, descoperită plăcut la o lansare de carte

Publicat

pe

Am participat la o lansare inedită a unei cărți inedite: „Cealaltă patrie, cealaltă femeie”. Practic, este vorba despre cel de-al treilea roman pe care târgovișteanul Sorin Diaconescu l-a redat luminii tiparului. Deocamdată, nu am citit cartea pentru a-mi da cu părerea mea umilă despre narațiune, structura textului, sensuri, curente literare, stil, limbaj filozofic, temă, personaje etc.

Scriu acum din ceea ce am prins de la cei care au făcut onorurile de a prezenta noul roman al lui Diaconescu, respectiv profesorii George Coandă, Honorius Moțoc și Mihai Stan – directorul Editurii Bibliotheca, primarul Marius Caravețeanu și medicul Carmen Marcu. Amfitrionul acestei lansări tip spectacol, desfășurată la Teatrul „Tony Bulandra”, a fost eruditul om de cultură George Coandă.

Exersat o viață pe acest târâm al lansării și promovării unor valori, George Coandă a știut să penduleze minunat în fața publicului invitat, destul de numeros pentru un astfel de eveniment. Profesorul Coandă, într-un mod curat, sincer, parcă prea sincer pentru lumea nesigură în care trăim, a prezentat cartea, profesionist, fără să dezvăluie publicului intriga și tainele textului. Dar, nu a putut să treacă cu vederea, ba chiar s-a arătat a fi a puțin zbuciumat, iar discursul său a fost unul protestatar, dar nu politic, înfierbântat, dar nu aservit, despre ceea ce s-a întâmplat în ultimii 30 de ani în societatea românească și despre ceea ce ar trebui să facă românii, dar nu fac. Decăderea unei economii, a unor sensuri ale națiunii române, a conștiințelor, lupta unora, aflați vremelnic sau ciclic la putere, pentru a acapara totul fără să se gândească că în urma lor, pentru generațiile viitoare, lasă pustiu. Este, de fapt, o temă a romanului manifest, protest, apel, care se îmbină cu o delicată poveste de dragoste, „Cealaltă patrie, cealaltă femeie”.

Vorbitorii au avut discursuri inspirate. La prima vedere, părea că au venit cu ele pregătite de acasă, probabil scheletul temei era gândit dinainte, după ce au lecturat cartea, dar, în fața publicului, s-a văzut că s-au exprimat din suflet, au improvizat pe moment, comentând romanul într-un mod traductubil pentru toată lumea.

Momentele de discurs literar au fost alternate cu puțină muzică folk interpretată de Piți, un prieten de-ai lui Sorin Diaconescu venit de la Pitești pentru a colora plăcut această lansare de carte.

Finalul manifestării i-a aparținut, bineînțeles, autorului – Sorin Diaconescu, al cărui talent oratoric, discurs, i le-am admirat încă de când era în politică. Diferența este că atunci putea vorbi mult, frumos, cu nerv, despre lucruri care nu se întâmplau. Ca în politică. Acum știe să sondeze dur realitatea, să prezinte adevărata lume în care trăim, cu bune, dar mai ales cu rele. Amestecă plăcut discursul literar cu cel filozofic. Pare un Paler al Dâmboviței, cu acea luciditate crudă și verdicte dure despre ce și cei care ne înconjoară, la care se adaugă harul literar, ușurința de a scrie cum nu prea mai găsești.

Mi s-a părut ciudată, de nerealizat, ideea că anumiți oameni din servicii ar putea salva țara de la distrugere, de la căderea în haos, de la pierderea identității. Până acum, nu am văzut că generalii de prin Servicii trăiesc chinuit, fac mătănii și sunt cu gândul la popor. Realitatea spune altceva. Poate nu știu eu. Mai trebuie să mă informez. Dacă este invers, mă plec în fața lor. Nu am citit nici cartea. După, am să mă pronunț.

Oricum, rămâne de excepție seara lansării. Un eveniment la care s-a scos în lume o carte ficționară, dar cu mulți sâmburi de adevăr și dorințe, iar cei prezenți, în special profesorul George Coandă, au transpus liber, prin viu grai, adevărate eseuri despre vremurile pe care le trăim și condiția românului prins în furtuna globalizării. Despre generalii prea mulți, după cum au remarcat și vorbitorii, pentru țărișoara noastră mică, care trebuie să ne salveze de la pieire, mai vedem…

Citește în continuare

ACTUALITATE

Endurocross revine la Moreni, după un an de pandemie. Detalii aici!

Publicat

pe

Sâmbătă – 19 iunie 2021, se va desfășura la Moreni, pe circuitul de la Sângeriș, de la ora 10:00, cea dea IV-a etapă din cadrul Campionatului Naţional Individual al României la Endurocross. Organizarea este realizată de Clubul Sportiv Municipal Flacăra Moreni şi Primăria municipiului Moreni, în parteneriat cu Federaţia Română de Motociclism şi Ministerul Tineretului şi Sportului.

,,Adrenalină la maxim, un circuit nou la care lucrăm în fiecare zi, chiar dacă plouă sau bate vântul! La Moreni vă aşteaptă un traseu mult mai bun ca în anii trecuţi, mult mai lung şi cu tronsoane dificile în anumite segmente, precum şi cu CP-uri în punctele strategice.

La începutul săptămânii viitoare, vor fi publicate atât programul competiţiei, cât şi regulamentul particular. Sper să fim gazde cât mai bune şi toţi participanţii să se bucure de o experienţă de neuitat pentru că Moreniul are tradiţie în motociclism încă de dinainte de 1989 şi morenarii sunt oameni foarte primitori, implicaţi şi pasionaţi de acest sport.

Mă bucur că am alături de mine o echipă de sportivi care se implică permanent şi sunt fericit că, în acest an, avem o echipă de organizare şi un staff aşa cum ar fi trebuit să fie întotdeauna. Îi aşteptăm la Moreni pe toţi sportivii din România de la Endurocross cu mare drag!”, a declarat Adrian Stângă – delegat oficial al Secţiei de Motociclism a CSM Flacăra Moreni.

În ultimii doi ani (de când Secţia de Motociclism de la Flacăra Moreni a fost consolidată şi dezvoltată), performanţele sportivilor legitimaţi nu au încetat să apară. Astfel, clubul morenar are campioni naţionali şi vice-campioni naţionali, dar şi clasări foarte bune în etapele naţionale şi în clasamentele federaţiei de la finalul fiecărui an – atât la ramura Endurocross, cât şi la ramura Motocros.

La Flacăra Moreni s-a creat o echipă adevărată, unită, determinată pentru performanţă, o echipă cu suflet şi de suflet. Cu sportivi buni, cu sportivi implicaţi, cu sportivi pentru care pasiunea pentru motociclism a depăşit cu mult orice alte preocupări personale.

Din cauza reglementărilor legislative în vigoare, vă informăm că accesul spectatorilor este permis doar pentru persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, persoanele care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid nu mai vechi de 24 de ore. De asemenea, comercializarea mâncării este interzisă.

Citește în continuare

PUBLICITATE

Cele mai citite

Politică de cookies | Politică de confidențialitate

© 2014 - 2018 incomod-media.ro. Toate drepturile rezervate. ISSN 2285-7095 | Dezvoltare Web FN WEB SOFT