Conectați-vă cu noi

ACTUALITATE

Medicamentele veterinare și automedicația cu ele NU sunt soluțiile la problemele actuale epidemiologice!

Publicat

pe

Dr. Veterinar Ovidiu Roșu (Sursa foto: Facebook)

Vestea că medicamentul de uz veterinar „ivermectina” poate combate în câteva zile COVID 19 a dus la luarea cu asalt a farmaciilor veterinare de către cetățenii care vor să se știe în siguranță, feriți de coronavirus. Stocurile cu acest produs antiparazitar au dispărut rapid. Chiar și magazinele online cu medicamente pentru animale anunță că nu mai au ivermectină. Ba, mai mult, unele site-uri au fost blocate o vreme, probabil din cauza numărului mare de accesări.

Medicul veterinar Ovidiu Roşu a fost puternic bulversat din cauza acestei amețeli produse la scară europeană și care dă ivermectina a fi leacul excelent în lupta cu noul coronavirus. Punctul său de vedere nu coincide deloc cu cel al medicilor umani care au testat medicamentul veterinar și au văzut efectele sale pozitive asupra pacienților.

„Deși cred cu tărie că medicii veterinari știu mai multă medicină umană decât medicii umani medicină veterinară, că se-ntâmplă ca oamenii tot animale să fie, vă rog din adâncurile existenței mele profesionale de medic veterinar cu PhDeu în coadă, să nu ne mai asfixiați cu întrebări absurde și total neetice și ilegale despre funcționarea produselor destinate animalelor la oameni și să nu ne mai epuizați stocurile de ivermectină destinate animalelor pentru consum propriu!

Medicul veterinar NU ARE VOIE să prescrie, să consulte, să sugereze, să ORICE oamenilor din punct de vedere medical! Voi, oamenii, aveți doctorii voștri și la ei TREBUIE să vă duceți să-i consultați! Noi, ăștia cu dihăniile, ne putem pierde dreptul de practică sau chiar să ne băgați la zdup dacă v-am face pe plac.

PS. La fel și viceversa. Să nu vă pună naiba doctorilor de oameni să credeți vreo secundă că ați fi îndreptățiți să faceți orice medical la animale doar că sunteți doftori.

PS la PS. Scopul acestei postări, care văd că a luat foc, nu a fost nici pe departe de a infirma valorile mai mult sau mai puțin curative sau de a descuraja folosirea ivermectinei ca substanță în medicina umană. Există studii foarte clare încă din iunie anul trecut, în care se evaluează efectul ei în tratamentul Covid (https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0166354220302011), iar eu ca medic veterinar nu am niciun drept să mă pronunț asupra lor. Asta e treaba medicilor umani!

Eu încerc, prin această postare, să descurajez oamenii să achiziționeze produse medicale dedicate animalelor în general și în particular cele care conțin ivermectină, în scopul tratamentului personal (uman) prin automedicație. Dacă vreți orice fel de tratament pentru dvs., vă rog să consultați medici umani care vă pot evalua medical și, eventual, prescrie cele necesare.

Medicamentele veterinare trec printr-un proces de evaluare și acreditare doar pentru speciile țintă la care fac referire, orice altă specie (omul în speță), în afara celor stipulate în prospect, implică automat asumarea unor riscuri greu de gestionat ulterior administrării lor. În cazul de față vorbim în special despre toxicitatea substanței respective, pe care noi, veterinarii, o vedem frecvent la animale.

Ce încerc să spun aici, ce-i drept în felul meu unde nu cu toții sunt capabili să-i înțeleagă subtilitățile și ironiile, este că medicamentele veterinare și automedicația cu ele NU sunt soluțiile la problemele actuale epidemiologice sau orice fel de altă problemă medicală umană”, a scris Ovidiu Roșu pe pagina sa de Facebook.

Citește mai departe
Reclamă
Click pentru a comenta

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ACTUALITATE

Înfățișare nouă pentru magazinul Various Brands din Ploiești Shopping Center

Publicat

pe

Various Brands, retailer național cu capital 100% românesc, a investit 120.000 de euro pentru a reamenaja magazinul din incinta centrului comercial Ploiești Shopping Center. Spațiul de 110 mp are acum un design modern și primitor, dar și colecții exclusive.

Potrivit reprezentanților Various Brands, acesta este doar primul pas al planului de dezvoltare și expansiune pentru anul 2021.

„Ne propunem să ajungem în noi zone ale țării, pentru a le oferi pasionaților stilului athleisure posibilitatea de a proba outfit-urile preferate înainte de a le achiziționa. În plus, ne dorim să ne îndreptăm mai mult atenția asupra magazinelor deja existente, oferindu-le o nouă înfățișare care să pună în valoare produsele pe care le comercializăm”, a declarat Nicolae Popa, co-owner Various Brands.

Rețeaua Various Brands cuprinde 26 de magazine deschise la nivelul țării, cărora li se adaugă shop-ul online, www.various-brands.ro.

Citește în continuare

ACTUALITATE

Ești vaccinat? Poți să-ți faci vacanța în Cipru!

Publicat

pe

Este tot mai evident faptul că nu se va mai putea călători în alte țări, în scopuri turistice mai ales, dacă nu deți un „pașaport de vaccinare”.

Ministrul Turismului din Cipru, Savas Perdios, a anunțat deja că, de la 1 mai, țara sa va primi fără restricţii cetăţenii britanici care au primit și a doua doză a vaccinului anticoronavirus. A mai spus ministrul cipriot că, pentru siguranță, autoritățile vor mai efectua teste, aleatoriu.

Atenție! Niciun turist, chiar şi vaccinat, care intră în Cipru nu va scutit de respectarea regulilor antiepidemice, precum purtarea măştii sau păstrarea distanţei de siguranţă, a mai spus oficialul cipriot.

Citește în continuare

PUBLICITATE

Cele mai citite

Politică de cookies | Politică de confidențialitate

© 2014 - 2018 incomod-media.ro. Toate drepturile rezervate. ISSN 2285-7095 | Dezvoltare Web FN WEB SOFTerror: Conținutul este protejat!!