Connect with us

ACTUALITATE

Georgică Dumitru, PNL: Oamenii mor arși în spitale, iar noi nu vedem pădurea de copaci!

Publicat

pe

Georgică Dumitru, prim-vicepreședintele PNL Dâmbovița, a atras atenția în nenumărate rânduri asupra deficiențelor existente în sistemul național de prevenire și apărare împotriva incendiilor.

Georgică Dumitru are o experiență vastă în acest domeniu și a remarcat degringolada creată prin modificări haotice ale legislației, fapt care a dus la mari sincope ale tuturor instituțiilor care se ocupă cu apărarea împotriva incendiilor. Mulți au înregistrat pierderi sau fost nevoiți să-și restrângă activitatea din cauza legilor neclare.

Curajos, Georgică Dumitru a arătat cu degetul spre secretarul de stat Raed Arafat care a rămas ca de piatră la toate demersurile celor care i-au atras atenția asupra situației existente.

„Zilele trecute, o nouă dramă s-a petrecut într-un spital din România. Cinci oameni au murit într-un incendiu produs într-un salon cu pacienți covid al Institutului Național ”Matei Balș”, iar, până în prezent, bilanțul deceselor a ajuns la opt (nota redacției: între timp s-a ajuns la 11 decese).

După un alt eveniment dramatic de acest gen produs în data de 14.11.2020 la Secția de Anestezie și Terapie Intensivă a Spitalului Județean de Urgență Piatra Neamț, când au murit 15 oameni, IGSU a constatat probleme de ordinul miilor privind securitatea la incendiu în spitalele românești – și asta doar în secțiile ATI.

Controale la intervale destul de mari de timp și rapoarte în care punctăm nereguli și cam atât. Acțiuni concrete de remediere a situației din spitale, din punct de vedere al siguranței pacienților, nu. Se vorbește mult zilele acestea de cauze și vinovați.

De cele mai multe ori, lucrurile sunt privite punctual. Însă, istoricul tragediilor produse relativ recent în România în urma incendiilor ne îndeamnă să analizăm situația în ansamblu.

Sunt ani și ani de când activitatea de prevenire pe linia Apărării Împotriva Incendiilor a fost drastic redusă. Și asta din lipsa oamenilor cu pregătire specifică, oameni care, încurajați de sistem, în majoritate, s-au pensionat înainte de vreme.

De înlocuit, nu au mai fost înlocuiți, ci, din contră, la nivelul conducerilor inspectoratelor județene, funcția de adjunct al Inspectorului șef pentru prevenire a fost transformată în adjunct al Inspectorului șef pentru logistică, un domeniu fără prea multe bătăi de cap.

Cam din acest punct a început dezastrul. Fără o activitate de prevenire efectuată riguros și la intervale rezonabile de timp (nemaifiind personal suficient în acest sens), astfel încât agenții economici, indiferent de activitatea desfășurată, să fie conștientizați că trebuie să se conformeze unor norme, tragediile s-au produs în lanț.

Mai mult decât atât, Departamentul pentru Situații de Urgență (D.S.U.) al MAI, condus din anul 2014 de Raed Arafat, a tot inițiat în ultimii ani modificări ale legislației specifice, care, în opinia multora dintre cei cu experiență îndelungată în lupta împotriva incendiilor, nu au făcut altceva decât să arunce acest întreg domeniu de activitate în degringoladă.

Asociația Societăților Prestatoare de Servicii în Situații de Urgență (A.S.P.S.S.U) este una dintre entitățile care a semnalat sistematic hibele legislative cu repercusiuni din cele mai nefaste în plan economic și, mai ales, social. După dispariția sistematică a specialiștilor în prevenire din sistemul de stat – activitate esențială în orice societate civilizată – atenția domnului Arafat s-a îndreptat către diminuarea la maximum a sferei de activitate a serviciilor private de pompieri.

În special, a acelora cu ani îndelungați de activitate și experiență în domeniul situațiilor de urgență, care respectă întocmai cerințele legale în vigoare, atât în materie de dotări, cât și de specialiști.

Niciuna dintre sesizările A.S.P.S.S.U. transmise către D.S.U., în urma lansării procedurilor de dezbatere publică pe diverse proiecte legislative, nu a fost luată în calcul.

Fără a-i nega expertiza în domeniul medicinei de urgență a domnului Arafat, nu putem să nu sesizăm lipsa de transparență și de receptivitate a DSU atunci când vine vorba de inițiative care vin să corecteze ce s-a modificat strâmb în domeniul legislației Apărării Împotriva Incendiilor.

În consecință, în loc de profesionalism, acest domeniu are din ce în ce mai mult parte de amatorism, heirupism și nișe de oportunism. Pentru că, nu-i așa? – nu poate fi lucru curat contractarea serviciului de pompieri de la Matei Balș prin încredințare directă unei firme înființate în 2018, cu 0 angajați, care era plătită inclusiv pentru servicii de deszăpezire.

Firmele serioase, cu dotări corespunzătoare, cu zeci și sute de angajați, instruiți și specializați periodic pentru a ține pasul cu ultimele standarde și cerințe legale în vigoare, nu mai au ce căuta pe piață.

Asta, în concepția unora care cred că apărarea împotriva incendiilor este la îndemâna oricui și poate fi pusă la pachet cu alte servicii care necesită, bineînțeles, alte calificări specifice.

Problemele nu sunt, așadar, punctuale, ci structurale. Iar fără oameni potriviți la locul potrivit o să ne îngropăm în statistici sumbre, rapoarte și expertize. Plus comisii de anchetă – că la astea nu ne întrece nimeni”, a scris liderul liberal pe pagina sa de Facebook.

Cititi mai mult
Reclamă
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ACTUALITATE

Este scris în lege: nu se mai vând băuturi energizante minorilor!

Publicat

pe

Zilele trecute, a fost votată în Parlamentul României Legea privind prevenirea și combaterea efectelor consumului de băuturi energizante de către populație. De la data validării acestui act normativ, este interzisă vânzarea către minori a băuturilor energizante și a produselor care conţin combinaţii variate de carbohidraţi, vitamine, minerale cu două sau mai multe substanţe, precum cafeină, taurină, carnitină, guarana, glucuronolactona şi alţi compuşi cu efect de stimulare a sistemului nervos central.

„Nici una dintre aceste băuturi nu poate fi vândută în incinta unei instituţii de învăţământ, a unei instituţii de sănătate ori a uneia destinate ocrotirii speciale a unor categorii de persoane defavorizate.

Deputat Radu Popa

Deputat Radu Popa

Prin legea pe care am votat-o, am introdus amenzi care ajung la 30.000 lei pentru operatorii economici care încalcă aceste prevederi. În cazul repetării contravenţiilor, legea dispune, de asemenea, măsura suspendării activităţii localului public pe o perioadă cuprinsă între 10 şi 30 de zile”, a precizat deputatul Radu Popa.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Cititi mai mult

ACTUALITATE

Donație importantă din Germania pentru pompierii voluntari din Gura Ocniței. VIDEO

Publicat

pe

Președintele Organizației Rumänien Sunshine din Nettersheim – Germania, Winfried Dederichs, a predat, astăzi – 23 februarie 2024, primarului comunei Gura Ocniței din județul Dâmbovița, Sorin Vasile Ioniță, cheile autospecialei de pompieri adusă Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență Gura Ocniței. De altfel, nu este prima donație de acest tip pe care prietenii din Nettersheim o fac către administrația din Gura Ocniței. Toate mașinile de intervenție ale SVSU Gura Ocniței, și este cel mai bine totat serviciu de acest tip din județ, au fost primite de la Rumänien Sunshine. La rândul lor, reprezentanții comunității din Gura Ocniței au transferat, cu câțiva ani în urmă, una dintre autospeciale, localității Moroeni, pentru a-și putea înființa Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență.

VIDEO

Winfried Dederichs a făcut deplasarea în România împreună cu doi colaboratori apropiați: Jurgen Kaufhold și Werner Weber. Președintele Rumänien Sunshine ne-a declarat că este bucuros să-i poată ajuta, în numele comunei Nettersheim, pe pompierii voluntari din Gura Ocniței. Mașina de intervenție adusă urma să fie scoasă la vânzare, însă primarul Norbert Crump și Consiliul Local au aprobat să o cedeze gratuit către Asociația Rumänien Sunshine, care să o doneze comunei Gura Ocniței. Înainte de plecarea către țara noastră, cu sprijinul financiar al unui sponsor important pentru Organizație – Michael Schnitker, autospeciala a fost echipată complet cu toată gama de accesorii specifice. Ba chiar au și inscripționat-o! Prin urmare, nu trebuie decât să fie înmatriculată în România pentru a putea fi folosită în misiuni.

„Le urez pompierilor din Gura Ocniței să se întoarcă întotdeauna cu bine de la intervenții și, cum se spune în Germania, să aibă mereu apă suficientă de la izvor. Ne bucurăm că am putut să ajutăm puțin și suntem mândri de cum își fac treaba băieții de aici”.

La rândul său, primarul comunei Gura Ocniței le-a mulțumit reprezentanților Rumänien Sunshine pentru tot sprijinul acordat nu doar acum, ci de-a lungul tuturor anilor care au trecut. Și sunt deja 19!

„Să vă dea Dumnezeu sănătate, să vă întoarceți cu bine acasă și să menținem în continuare această prietenie. Întreaga comunitate din Gura Ocniței vă mulțumește pentru toate dotările pe care ni le-ați adus cu titlu de donație. Vă suntem recunoscători, sunteți parte din inima noastră”, a fost mesajul transmis de primarul Sorin Vasile Ioniță.

Odată cu autospeciala de intervenție, le-au fost donate pompierilor voluntari din Gura Ocniței și echipamente de protecție.

„Suntem patru persoane angajate – trei șoferi și un șef serviciu – și avem 28 de voluntari. Asigurăm permanența 24 de ore din 24, cu un șofer și un voluntar, iar în caz de necesitate, ceilalți vin de acasă”, ne-a explicat Vasile Rădulescu – șeful SVSU Gura Ocniței.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Cititi mai mult

 

 

 

PUBLICITATE

Cele mai citite