Conectați-vă cu noi

ACTUALITATE

Deputatul Marian Ţachianu, semnal de alarmă privind finanțarea rețelelor de gaze naturale

Publicat

pe

Liberalii nu au stat pe gânduri nici măcar când a fost vorba de dărâmarea unor instituţii de finanțare solide, care aveau un rol important în dezvoltarea socio-economică şi edilitară a comunităţilor din România, în special din mediul rural. Dacă era o construcţie marca PSD, a fost musai eliminată, au fost căutate scuze valide despre oportunitatea distrugerii unor programe naţionale de interes. Aşa s-a întâmplat cu Fondul de Dezvoltare și Investiţii, mecanism financiar creat de social-democraţi cu scopul de a sprijini unităţile adminitrativ-teritoriale din România în vederea dezvoltării unor proiecte de interes local.

Se pornise bine şi exista un larg interes pentru a aplica la acest program, indiferent de culoarea politică a echipei administrative. Cu toate acestea, Fondul a fost desfiinţat. Nu s-a ţinut cont, după cum bine a observat deputatul PSD de Dâmboviţa Marian Ţachianu, nici măcar de faptul că multe localităţi au accesat Fondul de Dezvoltare şi Investiţii încă de la înfiinţarea acestuia, în 2019, pentru realizarea unor obiective de larg interes cetăţenesc. Ce a mai contat pentru puterea liberală că s-au cheltuit bani pe proiecte, că au muncit echipe întregi pentru implementarea unor proiecte, că lucrările au primit o primă parte din finanţare, că s-a ajuns cu investiţiile la un anumit nivel… tăiem şi gata!

Spune parlamentarul Marian Ţachianu că acest Fond de Dezvoltare și Investiţii nu a fost creat pentru a aloca sume nerambursabile după modelul european. A fost conceput pentru a da posibilitatea unităţilor administratriv-teritoriale să poată realiza împrumuturi pe o perioadă de 20 de ani, în vederea dezvoltării unor proiecte de infrastructură. Guvernul Orban a avut ca prioritate desfiinţarea acestui Fond şi dizolvarea lui în Ministerul Lucrărilor Publice. Făceau alergie la tot ce era de concepţie social-democrată, chiar dacă scopul esenţial era dezvoltarea şi prosperitatea naţiunii! Au invocat un motiv de factură politicianistă ieftină, cum că banii alocaţi se duc cu predilecţie spre reprezentanţii PSD, lucru care, a spus deputatul Marian Ţachianu, nu a fost adevărat.

„Dacă este să facem un istoric al alocărilor financiare din ultimii 8 ani, de când sunt eu în administraţia locală, din aceste fonduri, în special prin PNDL, cred că au primit mai mult reprezentanţii PNL decât noi, social-democraţii”, a mărturisit deputatul PSD.

Desfiinţarea Fondului de Dezvoltare şi Investiţii, transferul acestuia în ograda Ministerului Lucrărilor Publice, a blocat o serie de proiecte de infrastructură care au fost licitate, ba chiar finanţate parţial.

„Cu toate că liberalii au dat speranţe la începutul anului 2020 că doar va fi transferat la Ministerul Lucrărilor Publice iar investiţiile nu vor fi oprite, ci vor fi continuate, din păcate, nu s-a întâmplat aşa. Unităţile administrativ-teritoriale au primit, în luna decembrie 2020, notificări privind denunţarea unilaterală a contractelor de finanţare în termen de 5 zile de la data primirii”, a precizat Marian Ţachianu.

În judeţul Dâmboviţa, cel puțin patru localităţi sunt într-o situaţie incertă cu unele proiecte de infrastructură tocmai din cauza deciziei liberale de desfiinţare a Fondului de Dezvoltare şi Investiţii. Este vorba despre comunele Brezoaiele, Poiana, Sălcioara şi Braniştea. Aceste UAT-uri, a spus Marian Ţachianu, au avut semnate contractele de finanţare cu Fondul de Dezvoltare şi Investiţii încă din decembrie 2019. În conformitate cu procedurile legale, au organizat licitaţii pentru concesionarea şi atribuirea de lucrări, pentru proiectare şi execuţie. Acum, totul este stopat, fiindcă nu există finanţare. Culmea, aceste localităţi care vor să realizeze reţele de gaze naturale, potrivit legilor în vigoare, nu pot depune cereri pentru obţinerea de fonduri europene prin POIM pentru a putea continua lucrările. Probleme de acest gen întâmpină toţi primarii care au avut contracte de finanțare semnate cu Fondul de Investiţii şi Dezvoltare.

„Acum trebuie ori să ne gândim la o altă strategie de finanţare sau trebuie să modificăm cumva legea. Să modificăm ghidul POIM sau să atacăm în instanţă aceste ordononanţe ale Guvernului. Situaţia este destul de delicată. O să vedem ce putem face”, a mai precizat deputatul PSD de Dâmboviţa Marian Ţachianu.

ACTUALITATE

Gheorghe Hagi, prima vizită în Parlamentul României grație senatorului Titus Corlăţean

Publicat

pe

Gheorghe Hagi, regele fotbalului românesc, a efectuat astăzi, 25 februarie 2021, prima sa vizită în Parlamentul României, grație invitației ce i-a fost lansată de senatorul PSD de Dâmbovița Titus Corlăţean – președintele Comisiei de Politică Externă, după ce, săptămâna trecută, ambasadorul Japoniei la București, Hiroshi Ueda, i-a mărturisit că îl admiră foarte mult pe excepționalul sportiv al țării noastre.

„A fost o întâlnire specială, cu multe emoții din partea domnului ambasador, atunci când a avut surpriza să îl salute pe Gheorghe Hagi. Am fost onorat să le ofer celor doi invitați câte o plachetă a Senatului României, instituție creată în 1864, cu o istorie importantă pentru evoluția în timp a statului român.

În plus, i-am oferit o Diplomă de excelență marelui sportiv al României, Gheorghe Hagi, pentru a onora tot ce a făcut pentru imaginea României în lume și pentru fotbalul românesc. Diploma face mențiune și la aniversarea de ieri, 24 februarie, a 34 de ani de la Marea finală a Supercupei Europei, câștigată la Monaco de Steaua București împotriva echipei Dinamo Kiev, prin golul marcat din lovitură liberă de… Gheorghe Hagi!

A fost prima vizită a lui Hagi la Parlament în toți acești ani (nu reușesc să înțeleg de ce nimeni din liderii Parlamentului nu a făcut până acum gestul de a-l invita), așa că mi-a făcut plăcere să îmi exersez calitățile de ghid pentru un tur al Parlamentului, atât pentru domnia sa, cât și pentru domnul ambasador. Am început, evident, cu eleganta sală de plen a Senatului.

În concluzie, m-a bucurat să pot onora unul din cei mai mari sportivi pe care România i-a avut vreodată și, în același timp, am câștigat, cred, un prieten trainic al României, în persoana Ambasadorului Japoniei”, a mărturisit senatorul Titus Corlățean.

Citește în continuare

ACTUALITATE

Turism în Europa cu pașaport de vaccinare anti-COVID

Publicat

pe

Comitetul pentru Transport și Turism din cadrul Parlamentului European a adoptat, astăzi, cu 47 de voturi pentru și 2 impotrivă, un proiect de Rezoluție privind elaborarea așa-numitului pașaport de vaccinare anti-COVID.

Documentul solicită statelor membre UE să pună în aplicare pe deplin și fără întârziere criterii comune pentru călătoria în condiții de siguranță – potrivit DC News.

Deputații doresc un certificat comun de vaccinare, care ar putea deveni o alternativă la testele PCR și la cerințele de carantină. Decizia va fi supusă la vot în Parlamentul European.

Sunt state, precum Austria, care au dat ultimatum Uniunii Europene în ceea ce privește implementarea pașaportului de vaccinare anti-COVID până în primăvară, în caz contrar urmând să aplice astfel de măsuri la nivel național și pe bază de reciprocitate cu alte țări, pentru a înlesni turismul și călătoriile – după cum s-a exprimat cancelarul Sebastian Kurz.

Citește în continuare

PUBLICITATE

Cele mai citite

Politică de cookies | Politică de confidențialitate

© 2014 - 2018 incomod-media.ro. Toate drepturile rezervate. ISSN 2285-7095 | Dezvoltare Web FN WEB SOFTerror: Conținutul este protejat!!