Connect with us

OPINII

Coaliție cu… scârțâieli!

Publicat

pe

Am spus-o cu ceva vreme în urmă, reprezentanții USR PLUS, ajunși la putere pe fondul unei conjuncturi scornite prin cabinetele de la Palatul Cotroceni, fac acum tot ce le stă în putință pentru a lua caimacul din ceașca liberalilor. Acțiunile întreprinse de acești proaspăt îndrăgostiți de putere, declarațiile publice, tonul folosit, ambiguitatea mesajelor transmise, datul înainte cu transparentizarea nu duc decât la o singură concluzie: trag spuza pe turta lor, fac tot ceea ce le stă în putință pentru a pune într-un con de umbră partenerul liberal de guvernare.

Culmea, președintelui Klaus Iohannis privește tăcut tot ceea ce se întâmplă. Nu dă semne că ar interveni. Cel puțin la vedere. Liberalii, în schimb, sunt neliniștiți. Se pregătesc să iasă din formație și să ia poziție împotriva avântului neomarxist al USR PLUS. Probabil este cineva care îi împinge de la spate.

Primul impuls care ar putea zdruncina bine coaliția de guvernare ar fi pornit prin solicitarea, deocamdată neconfirmată, a premierului Cîțu către conducerea USR PLUS de a-l retrage din funcție pe ministrul Sănătății – Vlad Voiculescu.

Dan Barna, unul dintre liderii USR PLUS, partide care vor fuziona curând, bate cu pumnul în masă. L-a avertizat pe Cîțu că nu poate remania niciun ministru de la USR PLUS fără acordul lor. Adică, ești premier peste un Guvern care beneficiază de imunitate lărgită de partid.

După cum se vede treaba, pentru actualii conducători ai țării contează mai mult împărțirea funcțiilor și rămânerea cât mai mult timp pe poziții de forță. Țara, mai la diverse! Sau se ocupă alții de mersul lucrurilor…

PSD-ul face un joc politic interesant. Nu se lasă antrenat în acțiuni de stradă, în manifestări care să fie criticate că ar ieși din sfera legalului. Totul se desfășoară în Parlament, în conferințe de presă sau în studiourile de televiziune. Așteaptă erodarea naturală a coaliției de guvernare care deja se întâmplă.

S-ar putea totuși ca USR PLUS să piardă teren, iar ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, să fie scos pe tușă. A sărit calul. Deranjează prea mult sistemul prin decizia sa de a fi publicate toate datele legate de testarea pe județe, incidență în fiecare localitate din țară. E o vorbă, te țin în brațe cât te țin, dar dacă ai gură mare îți dau drumul!

Citește mai departe
Reclamă
Click pentru a comenta

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

OPINII

Necesitatea, ca o durere…

Publicat

pe

De câteva săptămâni, cu excepția liderilor înscriși în această incertă cursă a Guvernării de coaliție la care participă PSD, PNL și, mereu în trendul puterii, fată mare, UDMR, nimeni nu mai comentează probleme ce țin de politica recentă. Motivul este ușor de dedus. Nu poți veni în față cu nimic în momente de incertitudine și tensiune generate de negocieri. Simplu. Nu știi ce ai putea spune, nu știi ce întrebare ar răzbate dinspre jurnaliști și ai putea, fără să vrei, să emiți o ipoteză, un răspuns, care să zgâlție șandramaua și așa croită fără un proiect clar și cu necunoscute și orgolii din toate părțile. Poți, să ieși din linia partidului dacă ți se grăbește conștiința să refuleze taman în aceste zile de foc. Așa că este mai bine să taci până ce se călește tochitura și poate fi servită. Eventual, cu un medicament înainte.

Este clar, țara are nevoie rapid de un Guvern, chiar și unul instabil cum se preconizează să iasă aceasta, clădit printr-o aliniere anormală dintre PSD și PNL. Mârâiturile se aud prin toate cancelariile celor două formațiuni politice, dar sunt stinse repede cu calmante.

Asta este situația. Calculul politic, îmbrăcat în grabă în haina interesului național, a primat. PSD-ul a lăsat de la el. A preferat să se înhame la jugul guvernării alături de liberalii optuzi și UDMR-iștii interesați să fie pe cai mari în orice conjunctură, decât să meargă la alegeri anticipate. Au dat o șansă președintelui Iohannis, cel care fredonează de 7 ani refrenul „Pesede este de vină”, să stea liniștit la Cotroceni încă trei ani. Asta dacă nu apar neprevăzute!

Social-democrații împart acum responsabilitatea guvernării, intrând să are ogorul de care și-au bătut joc liberalii și USR-iștii. Scot în față tot ce au mai bun pentru a demonstra românilor că sunt pregătiți să se sacrifice pentru țară. Vin lângă unii care nu prea mai au ce arăta. Așa că liniștea politicienilor din PSD, cu excepția celor de la vârf, angrenați în negocieri, este firească.

Joi – vineri, vom avea un guvern. Nu proaspăt. Unul din bucăți care, în mod normal, nu s-ar potrivi deloc în puzzle-ul politic, nu ar ieși nicio imagine încântătoare, dar totul ține de necesitate, de urgență. Și, în asemenea condiții, anormalul poate fi reconsiderat.

Citește în continuare

OPINII

Tupeul în politică!

Publicat

pe

Liberalii vor alianță cu PSD, dar să dicteze ei, să rămână vioara întâi. Și, ca să fie pachetul complet, îl vor premier tot pe Florin Cîțu, omul dat jos din fruntea Guvernului în urma unui moțiuni introduse de PSD. Primul șef al executivului din 1990 încoace demis cu un număr record de voturi! Dar, ce mai contează! Acum, musiu Cîțu se vrea reînscăunat ca premier. Ar fi culmea, ca social-democrații care l-au trântit invocând motive pertinente să accepte, ca urmare a ciudatei alianțe, nominalizarea lui Florinel Cîțu ca prim-ministru și să se mai alinieze și într-un Guvern condus de acesta.

Necunoscute sunt căile politicii! Ieri l-ai văzut incapabil, nepregătit pentru a conduce o țară, iar acum să îl iei de bun. Nu știu dacă placa asta cu compromisul de dragul țării, cu sacrificiul suprem ține în condițiile date. Te aliezi, faci concesii, dar ții cont și de potențialul uman, de valori, îi analizezi pe cei cu care vin aliații de conjunctură în față. Nu accepți să stai în aceeași bancă, să îți împărți imaginea cu ciurucuri, cu indivizi care nu au performat de nici un fel. Nu îi ei la kilogram…

Rosturile politicii sunt un pic întinse ca o jartea. Trage fiecare de ea pentru a-și pune în valoare ținuta, pentru a-și asigura imaginea. Misiune dificilă într-un teritoriu plin de imprevizibil unde doctrina, dar mai ales interesele, nu corespund deloc.

Rămân consecvent ideii că PNL trebuie trimis în lada istoriei. În plan politic, economic, social, cultural liberalii nu au produs nimic bun. Au fost doar obsedați de lupta cu PSD, de eliminarea cu orice preț a social-democraților de pe scena politică. Și acum, culmea, tocmai aceștia îi salvează de la pieire. Și te uiți la liberali că totuși au tupeu! Sunt rupți în sondaje, în credibilitate, poporul îi urăște, și-au dat afară din partid fostul președinte și vor în continuare să dirijeze…

Citește în continuare

PUBLICITATE

Cele mai citite

Politică de cookies | Politică de confidențialitate

© 2014 - 2018 incomod-media.ro. Toate drepturile rezervate. ISSN 2285-7095 | Dezvoltare Web FN WEB SOFT