Connect with us

ACTUALITATE

Să-l cunoaștem pe Mihai, un adolescent special care a crescut fără părinți!

Publicat

pe

Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Dâmboviţa a lansat, astăzi – 12 martie 2021, o campanie de informare inedită. Mai precis va prezenta opiniei publice, prin intermediul mass-media, poveștile de viață ale unor beneficiari, în speranța că societatea va înțelege că sunt oameni speciali, care merită să fie ajutați.

Mihai, un exemplu pozitiv pentru fiecare dintre noi

Mihai, un adolescent de 17 ani, beneficiar al unui modul de tip familial, din cadrul Complexului de Servicii Sociale Târgoviște Floare de Colț, aflat în subordinea Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Dâmbovița, are o poveste de viață aparte, el fiind un tânăr special. Nu ne-a atras atenția faptul că a fost abandonat în spital încă de la naștere, pentru că, din păcate, sunt foarte multe astfel de cazuri, nici rezultatele la învățătură, căci nu se poate lăuda că este printre primii din clasa în care învață, ci cu modul în care încearcă să se schimbe, să trăiască diferit decât până acum și cu maturitatea lui.

Încă de la începutul discuției, Mihai a spus foarte clar că nu este o persoană sociabilă și că el preferă să stea mai mult singur. A încercat să pună o barieră, însă după doar câteva cuvinte s-a deschis precum o carte.

Din primele zile de viață, Mihai a ajuns în grija asistenților maternali. Spirit liber, personalitate puternică, tânărul spune că nu îi place să fie îngrădit. Respectă regulile în măsura în care poate, dar nu îi place să fie constrâns să facă ceva, iar aici cel mai bun exemplu poate fi faptul că nu i-a plăcut să fie pus să învețe pentru școală. Am menționat deja că nu excelează la acest capitol, deși competențe are din plin. Spune că se menține pe linia de plutire și știe sigur că își va încheia studiile, cel puțin cele liceale:

”Nu am fost niciodată fan școală… Mi se pare că școala te orientează pentru a-ți alege jobul pe viitor, dar doar în câteva domenii, în care eu nu m-am regăsit”.

S-a atașat foarte mult de o familie care l-a avut în grijă, iar atașamentul a fost reciproc. Asistenta maternală a fost ”mama”, iar soțul său a fost ”tata” pentru Mihai:

”Mi se pare normal să le spui celor care țin locul părinților mamă și tată! Ține de respect, de recunoștință”.

Problemele de sănătate ale asistentului maternal s-au agravat, iar Mihai a ajuns la o altă familie, însă nu a fost un copil prea cuminte, după cum recunoaște și el. Îl îngrozea ideea de a ajunge într-un centru rezidenţial, dar a mai primit o șansă. Familia pe care o iubea atât de mult și-a exprimat dorința de a-l lua înapoi în grijă, ceea ce s-a și întâmplat, însă deja trecuseră 5 ani în care nu au mai stat împreună și Mihai nu s-a mai acomodat aici. Deja adolescent, simțea că nu poate face tot ce își dorea și în anul 2016 a cerut să fie dus într-un centru, unde a crezut că va avea libertatea pe care și-o dorea, deși avea doar 13 ani.

”Toată lumea îmi spunea cât de rău este în centre, tot felul de prostii. E chiar invers, mie mi se pare foarte bine aici. Poate am nimerit eu bine. Din ce auzisem, îmi imaginam că e ca o pușcărie. De fapt, este o locuință decentă, cu niște colegi (nu le pot spune prieteni, e prea mult) și oameni care au grijă de noi și pe care eu îi apreciez pentru ceea ce fac!”, își amintește Mihai.

Acum spune că îi este foarte bine în cadrul modulului de tip familial, se simte mai liber, chiar dacă a stat numai în interior în ultimul an. Dacă la început se întrecea cu colegii lui în activități mai puțin bune, ba chiar făceau multe prostii împreună, acum s-a retras din ”gașca veselă”. Locuiește singur în camera pe care și-a amenajat-o cum a dorit. A ajutat personalul să o văruiască și o menține foarte curată. Și-a stabilit singur un program zilnic pe care îl respectă întocmai. Tot timpul liber îl dedică cititului și deși spune că nu îi place școala ne uimește cu faptul că citește cărți de dezvoltare personală și educație financiară.

Este elev la profilul estetic al Liceului Tehnologic Spiru Haret din Târgoviște și spune că pe viitor va avea propria sa afacere. Am menționat deja că este un spirit extrem de liber:

”Vreau să fiu liber, vreau să muncesc pentru mine, nu pentru alții. Știu că este greu, dar voi reuși. Probabil că voi lucra într-o frizerie, într-un salon până strâng bani”.

Gânduri mărețe pentru un tânăr de 17 ani, care nu a crescut alături de părinții săi, gânduri demne de admirat. Acestea au apărut după o izolare totală, timp de două săptămâni, în anul 2020, când Mihai a fost primul beneficiar depistat pozitiv la testul Covid-19. A stat singur și a urmărit diverse postări în mediul on-line, sub egida ”Dincolo de gânduri…”. I-au dat de gândit, iar Mihai a meditat la propria sa existență. Astfel, după ce s-a vindecat, a început să citească, nu operele de la școală, ci cărțile de dezvoltare personală, pe care le-a descărcat de pe internet. A continuat la alt nivel, educația financiară și se pregătește să devină antreprenor, unul de succes sperăm noi și avem toată încrederea în ambiția lui Mihai și în competențele sale. Cartea care l-a inspirat se numește ”Tată bogat, tată sărac”.

„Viaţa nu este aşa cum o credem noi. Noi ne legăm prea mult de ego şi luăm toate deciziile doar în funcţie de noi. Eu am decis să fac o schimbare în viaţa mea, să devin mai bun decât sunt. Am început cu sportul şi am continuat cu cititul. Nu am timp de altceva decât pentru citit. Mi-am dat seama că lipsea ceva din viaţa mea. Nu mă rugam deloc. Nici acum nu pot spune că mă rog prea mult, dar ştiu sigur că e cineva acolo sus care are grijă de mine. Ba chiar cred că este aici, cu mine! Dar cred că Dumnezeu vrea să fim noi liberi”.

Nu şi-a cunoscut niciodată părinţii, iar acum spune că nu îşi mai doreşte. Îi cunoaşte pe doi dintre fraţii săi, dar nu a mai păstrat legătura cu ei. Crede că mai are 5-6 fraţi, dar ştie că în viaţa sa vor fi doar membrii propriei familii, pe care intenţionează să o întemeieze pe viitor:

„Copilului meu îi voi oferi tot ce nu am primit eu şi aşa va fi!”

Mihai este un exemplu de putere, de ambiţie şi de responsabilitate. Deşi a spus că nu este sociabil, noi spunem că este cald, deschis, comunicativ şi foarte matur. Apreciem faptul că în ciuda spiritului său atât de libertin, respectă regulile şi este foarte ascultător. Pe noi ne-a surprins noul Mihai şi ne este mai drag decât ne era deja. Vom fi alături de el până la capăt şi îl vom sprijini pentru a realiza tot ce şi-a propus.

ACTUALITATE

Dâmboviţa: 77 de copii și 27 de angajați din învățământ sunt confirmați cu COVID

Publicat

pe

de

Inspectoratul Școlar Județean Dâmbovița ne informează că, începând cu data de 17 ianuarie 2022 (semestrul al doilea), toate unitățile de învățământ din județ vor funcționa cu prezență fizică, în funcție de rata de ocupare la nivel județean a paturilor de spital destinate îngrijirii pacienților infectați cu virusul SARS-CoV-2.

„La apariția a 3 cazuri de îmbolnăvire cu virusul SARS-CoV-2 într-un interval de 7 zile consecutive la nivelul unei clase / grupe de studiu, cursurile cu prezență fizică la nivelul clasei / grupei respective se suspendă pentru o perioadă de 10 zile începând cu ziua următoare confirmării celui de-al treilea caz.

Măsura suspendării la nivelul clasei / grupei este dispusă prin decizie a consiliului de administrație al unității de învățământ.

Preșcolarii / elevii carantinați și cei din grupele / clasele sau unitățile de învățământ preuniversitar / conexe care au cursurile cu prezență fizică suspendate continuă procesul de învățământ în sistem online”.

Evoluția situației epidemiologice din unitățile de învătământ preuniversitar în săptămâna 10 – 14 ianuarie 2022:
– clase cu prezență fizică suspendată ca urmare a cazurilor confirmate: 49 (1.289 preșcolari / elevi);
– preșcolari / elevi confirmați Covid-19: 77
– personal angajat în învățământ confirmat Covid-19: 27

Situația actualizată zilnic a grupelor / claselor / unităților cu activitate suspendată este publicată pe site-ul oficial al inspectoratului școlar, la secțiunea Funcționarea unităților de învățământ
http://www.isj-db.ro/functionarea-unitatilor-de-invatamant

Citește în continuare

ACTUALITATE

Municipiul Târgoviște a depășit 3 cazuri COVID la mia de locuitori

Publicat

pe

Municipiul Târgoviște înregistrează, astăzi – 16 ianuarie 2022, o rată de incidență peste 3 cazuri COVID la mia de locuitori. Aceeași situație și în alte șapte localități din județul Dâmbovița.

Totodată, în 14 comunități, incidența cazurilor de infectare cu coronavirus se situează între 2 și 3 la mia de locuitori. La polul opus, au mai rămas doar opt comune unde nu a fost raportat niciun caz COVID în ultimele 14 zile.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Citește în continuare

PUBLICITATE

Cele mai citite

Politică de cookies | Politică de confidențialitate

© 2014 - 2018 incomod-media.ro. Toate drepturile rezervate. ISSN 2285-7095 | Dezvoltare Web FN WEB SOFT