ACTUALITATE
De ce sa colectam diferentiat deseurile?

De ce este importanta reducerea deseurilor duse la depozitele de deseuri si limitarea utilizarii materiilor prime in crearea de noi produse? Pentru ca este o datorie fata de copiii nostri. Pentru a proteja mediul si a reduce impactul asupra mediului al deseurilor din depozitele traditionale sau incineratoare.
Colectarea separata in cosuri colectare selectiva este o actiune care ar trebui sa fie parte a vietii noastre de zi cu zi. Cu putina organizare, chiar daca avem putin spatiu, diferentierea devine un bun obicei.
Dar multi inca nu cunosc avantajele si beneficiile directe si indirecte pe care le obtin din asta.
Impartirea deseurilor in diferite europubele aduce avantaje si beneficii. Impartirea deseurilor in mod corect ajuta mediul inconjurator prin reducerea poluarii, oferind oraselor un aspect mai frumos si sanatatea oameniilor avand doar de castigat. Astfel de cosuri sunt usor de obtinut, fiind disponibile la magazine de specialitate precum cosuri-europubele.ro. Aici sunt disponibile cosuri inox, elegante pentru orice institutie si locuinta, dar si cosuri speciale pentru parcuri si spatii publice.
Efectele pozitive sunt, de asemenea, de natura economica. In primul rand, vorbim de economiile la costurile de eliminare, o eficienta mai mare in timpul operatiunilor de colectare, o utilizare mai mare a materialelor reciclate.
Colectare diferentiata: metode si beneficii
Colectarea diferentiata este o actiune care a devenit parte a vietii noastre de zi cu zi. Cu putina organizare, chiar daca avem putin spatiu, diferentierea devine un obicei bun care duce la avantaje semnificative.
Chiar daca a inceput intr-un mod foarte timid, in Romania colectarea diferentiata este in crestere, cu numeroase municipalitati care incep, din ce in ce mai mult, sa impuna acest lucru.
De ce sa separam deseurile?
In primul rand este o datorie fata de copiii nostri, asa cum spuneam. In plus, sanatatea planetei este si a noastra.
Impartirea corecta a deseurilor, respectand regula “reducere, reutilizare, reciclare si recuperare”, aduce beneficii mediului si comunitatii.
Printre principalele avantaje distingem:
Reduce deseurile transportate la depozitele de deseuri si limiteaza utilizarea materiilor prime in productia de noi produse, permitand economisirea resurselor naturale ale planetei. Un exemplu? Fiecare dintre noi produce aproximativ 35 kg de deseuri de plastic in fiecare an. Daca acest material plastic ar fi reciclat complet, s-ar economisi aproape 12.000 de tone de petrol si carbune intr-un oras de 100.000 de locuitori!
Protejeaza mediul si previne impactul asupra mediului al deseurilor din depozitele traditionale sau incineratoare, care nu mai este suficient pentru eliminarea incarcaturii tot mai mari de deseuri produse. Ai incercat vreodata sa te gandesti cat de multe deseuri produci? Numerele te vor lasa fara cuvinte: se estimeaza ca fiecare dintre noi produce 1,2 kg de deseuri pe zi si aproximativ 450 kg pe an!
Scade riscurile pentru sanatate. De exemplu, medicamentele, daca nu sunt diferentiate in depozitele de deseuri pot da nastere emanatiilor toxice si pot polua. In plus, prezenta antibioticelor in deseuri poate favoriza selectarea tulpinilor bacteriene rezistente la aceleasi antibiotice.
Permite o economie considerabila. Gandeste-te doar la modul in care sunt necesari 15 copaci, 440.000 litri de apa si 7.600 kWh de electricitate pentru a produce o tona de hartie. In schimb, 1.800 de litri de apa si 2.700 kWh de energie electrica sunt suficienti pentru a produce o tona de hartie reciclata.
Cum se face colectarea separata intr-un mod simplu si eficient?
Fiecare cetatean este obligat sa limiteze risipa de resurse si poluarea, impartind corect deseurile si risipind mai putin. Trebuie sa adoptam atitudini sanatoase care, daca sunt combinate cu obiceiul colectarii separate, pot produce o schimbare vizibila si pot inversa partial soarta unei planete care sufera din cauza schimbarilor climatice. (P)
ACTUALITATE
Elev din Târgoviște, performanță remarcabilă la informatică

Vlad Alexandru Duțu, elev în clasa a VI-a B la Școala Gimnazială „Mihai Viteazul” din Târgoviște, s-a calificat la Olimpiada Națională de Informatică. Determinarea, curiozitatea și dorința de autodepășire l-au propulsat printre cei mai buni elevi din țară la informatică.
Vlad se pregătește la Centrul de Excelență Dâmbovița, sub îndrumarea prof. Rafira Anca Mihaela, iar la clasă este coordonat de prof. Badea Camelia.
„Felicităm atât elevul, cât și profesorii săi pentru această realizare de excepție și îi dorim mult succes la faza națională! Suntem convinși că va face o figură frumoasă și va demonstra, încă o dată, că perseverența și excelența merg mână în mână”, se precizează într-un comunicat de presă transmis de Școala Gimnazială „Mihai Viteazul” Târgoviște.
ACTUALITATE
17 și 18 martie 2025: Simulare Evaluare Națională

4 292 de elevi de clasa a VIII-a din județul Dâmbovița vor susține, în zilele de 17 și 18 martie 2025, simularea Evaluării Naționale în 111 centre, după următorul calendar:
– Simulare Limba şi literatura română: 17 martie 2025
– Simulare Matematică: 18 martie 2025
– Înregistrarea rezultatelor în aplicația informatică SIIIR – 31 martie.
Probele încep la ora 09:00, iar accesul elevilor în sala de clasă va fi permis până la ora 08:30.
„Pe parcursul simulării se vor respecta toate procedurile specifice examenului. Timpul destinat elaborării unei lucrări scrise pentru fiecare dintre probele Evaluării Naționale pentru absolvenții clasei a VIII-a este de două ore, începând din momentul în care s-a încheiat distribuirea subiectelor fiecărui elev. Monitorizarea audio-video este obligatorie.
Elevii de clasa a VIII-a primesc subiecte tip broșură și au posibilitatea să solicite pagini suplimentare, care sunt capsate de către profesorii asistenți la predarea lucrării. Fiind subiect tip broșură, pe care elevii scriu rezolvările, acestea nu pot fi luate de elevi la încheierea probei.
Conform Procedurii MEC, după finalizarea probei, asistenții scanează lucrarea, verifică dacă numărul paginilor scanate corespunde cu numărul paginilor lucrării în format fizic și cu numărul de pagini trecut în procesul-verbal de predare-primire al acesteia, precum și gradul de lizibilitate al lucrării scanate, o încarcă și o marchează în platforma destinată evaluării digitalizate. Anul acesta sunt implicați peste 340 de profesori scanatori în centrele organizate la nivelul județului.
Evaluarea lucrărilor este realizată exclusiv în format digital, fără acces direct la documentele fizice, fiind selectați peste 300 de profesori evaluatori pentru cele două discipline de examen. Rezultatele obținute de elevi la simularea EN VIII 2025 nu sunt afișate și nu sunt făcute publice, conform procedurii Ministerului Educației și Cercetării, comunicarea rezultatelor se face anonimizat, utilizându-se codurile individuale care înlocuiesc numele și prenumele candidaților”, se precizează într-un comunicat transmis de Inspectoratul Școlar Județean Dâmbovița.
Notele obținute la simulările naționale nu se trec în catalog. Prin excepție, la solicitarea scrisă a părintelui/tutorelui, notele obținute la simulările naționale pot fi trecute în catalog.
-
ACTUALITATEacum 6 zile
Doliu la Spitalul Județean din Târgoviște. A trecut în neființă medicul pediatru Mihaela Pohoață. Dumnezeu să o odihnească în pace!
-
ACTUALITATEacum 7 zile
Informare Compania de Apă Târgoviște Dâmbovița
-
Giurgiuacum o zi
Un tânăr de 19 ani a decedat și alți doi au fost răniți într-un accident rutier pe DN5D
-
Dâmboviţaacum 4 zile
Jandarm, împușcat în cap din greșeală în timpul unui exercițiu de noapte la Centrul de la Ochiuri
-
ADMINISTRAŢIEacum 6 zile
Malu cu Flori: Proiectele pentru dezvoltarea comunei se bazează pe finanțările nerambursabile
-
Dâmboviţaacum 8 ore
Un mort și trei răniți într-un accident rutier pe DJ 701, în comuna Corbii Mari
-
ACTUALITATEacum 5 zile
Filozoful George Bondor a pășit dincolo brusc și violent. Dumnezeu să-l odihnească!
-
Argeșacum 4 zile
Accident cu cinci victime în Dârmănești, la intersecția cu Drumul Morii