De ce este importanta reducerea deseurilor duse la depozitele de deseuri si limitarea utilizarii materiilor prime in crearea de noi produse? Pentru ca este o datorie fata de copiii nostri. Pentru a proteja mediul si a reduce impactul asupra mediului al deseurilor din depozitele traditionale sau incineratoare.
Colectarea separata in cosuri colectare selectiva este o actiune care ar trebui sa fie parte a vietii noastre de zi cu zi. Cu putina organizare, chiar daca avem putin spatiu, diferentierea devine un bun obicei.
Dar multi inca nu cunosc avantajele si beneficiile directe si indirecte pe care le obtin din asta.
Impartirea deseurilor in diferite europubele aduce avantaje si beneficii. Impartirea deseurilor in mod corect ajuta mediul inconjurator prin reducerea poluarii, oferind oraselor un aspect mai frumos si sanatatea oameniilor avand doar de castigat. Astfel de cosuri sunt usor de obtinut, fiind disponibile la magazine de specialitate precum cosuri-europubele.ro. Aici sunt disponibile cosuri inox, elegante pentru orice institutie si locuinta, dar si cosuri speciale pentru parcuri si spatii publice.
Efectele pozitive sunt, de asemenea, de natura economica. In primul rand, vorbim de economiile la costurile de eliminare, o eficienta mai mare in timpul operatiunilor de colectare, o utilizare mai mare a materialelor reciclate.
Colectare diferentiata: metode si beneficii
Colectarea diferentiata este o actiune care a devenit parte a vietii noastre de zi cu zi. Cu putina organizare, chiar daca avem putin spatiu, diferentierea devine un obicei bun care duce la avantaje semnificative.
Chiar daca a inceput intr-un mod foarte timid, in Romania colectarea diferentiata este in crestere, cu numeroase municipalitati care incep, din ce in ce mai mult, sa impuna acest lucru.
De ce sa separam deseurile?
In primul rand este o datorie fata de copiii nostri, asa cum spuneam. In plus, sanatatea planetei este si a noastra.
Impartirea corecta a deseurilor, respectand regula “reducere, reutilizare, reciclare si recuperare”, aduce beneficii mediului si comunitatii.
Printre principalele avantaje distingem:
Reduce deseurile transportate la depozitele de deseuri si limiteaza utilizarea materiilor prime in productia de noi produse, permitand economisirea resurselor naturale ale planetei. Un exemplu? Fiecare dintre noi produce aproximativ 35 kg de deseuri de plastic in fiecare an. Daca acest material plastic ar fi reciclat complet, s-ar economisi aproape 12.000 de tone de petrol si carbune intr-un oras de 100.000 de locuitori!
Protejeaza mediul si previne impactul asupra mediului al deseurilor din depozitele traditionale sau incineratoare, care nu mai este suficient pentru eliminarea incarcaturii tot mai mari de deseuri produse. Ai incercat vreodata sa te gandesti cat de multe deseuri produci? Numerele te vor lasa fara cuvinte: se estimeaza ca fiecare dintre noi produce 1,2 kg de deseuri pe zi si aproximativ 450 kg pe an!
Scade riscurile pentru sanatate. De exemplu, medicamentele, daca nu sunt diferentiate in depozitele de deseuri pot da nastere emanatiilor toxice si pot polua. In plus, prezenta antibioticelor in deseuri poate favoriza selectarea tulpinilor bacteriene rezistente la aceleasi antibiotice.
Permite o economie considerabila. Gandeste-te doar la modul in care sunt necesari 15 copaci, 440.000 litri de apa si 7.600 kWh de electricitate pentru a produce o tona de hartie. In schimb, 1.800 de litri de apa si 2.700 kWh de energie electrica sunt suficienti pentru a produce o tona de hartie reciclata.
Cum se face colectarea separata intr-un mod simplu si eficient?
Fiecare cetatean este obligat sa limiteze risipa de resurse si poluarea, impartind corect deseurile si risipind mai putin. Trebuie sa adoptam atitudini sanatoase care, daca sunt combinate cu obiceiul colectarii separate, pot produce o schimbare vizibila si pot inversa partial soarta unei planete care sufera din cauza schimbarilor climatice. (P)