Connect with us

ACTUALITATE

De ce sa colectam diferentiat deseurile?

Publicat

pe

De ce este importanta reducerea deseurilor duse la depozitele de deseuri si limitarea utilizarii materiilor prime in crearea de noi produse? Pentru ca este o datorie fata de copiii nostri. Pentru a proteja mediul si a reduce impactul asupra mediului al deseurilor din depozitele traditionale sau incineratoare.

Colectarea separata in cosuri colectare selectiva este o actiune care ar trebui sa fie parte a vietii noastre de zi cu zi. Cu putina organizare, chiar daca avem putin spatiu, diferentierea devine un bun obicei.

Dar multi inca nu cunosc avantajele si beneficiile directe si indirecte pe care le obtin din asta.

Impartirea deseurilor in diferite europubele  aduce avantaje si beneficii. Impartirea deseurilor in mod corect ajuta mediul inconjurator prin reducerea poluarii, oferind oraselor un aspect mai frumos si sanatatea oameniilor avand doar de castigat. Astfel de cosuri sunt usor de obtinut, fiind disponibile la magazine de specialitate precum cosuri-europubele.ro. Aici sunt disponibile cosuri inox, elegante pentru orice institutie si locuinta, dar si cosuri speciale pentru parcuri si spatii publice.

Efectele pozitive sunt, de asemenea, de natura economica. In primul rand, vorbim de economiile la costurile de eliminare, o eficienta mai mare in timpul operatiunilor de colectare, o utilizare mai mare a materialelor reciclate.

Colectare diferentiata: metode si beneficii

Colectarea diferentiata este o actiune care a devenit parte a vietii noastre de zi cu zi. Cu putina organizare, chiar daca avem putin spatiu, diferentierea devine un obicei bun care duce la avantaje semnificative.

Chiar daca a inceput intr-un mod foarte timid, in Romania colectarea diferentiata este in crestere, cu numeroase municipalitati care incep, din ce in ce mai mult, sa impuna acest lucru.

De ce sa separam deseurile?

In primul rand este o datorie fata de copiii nostri, asa cum spuneam. In plus, sanatatea planetei este si a noastra.

Impartirea corecta a deseurilor, respectand regula “reducere, reutilizare, reciclare si recuperare”, aduce beneficii mediului si comunitatii.

Printre principalele avantaje distingem:

Reduce deseurile transportate la depozitele de deseuri si limiteaza utilizarea materiilor prime in productia de noi produse, permitand economisirea resurselor naturale ale planetei. Un exemplu? Fiecare dintre noi produce aproximativ 35 kg de deseuri de plastic in fiecare an. Daca acest material plastic ar fi reciclat complet, s-ar economisi aproape 12.000 de tone de petrol si carbune intr-un oras de 100.000 de locuitori!

Protejeaza mediul si previne impactul asupra mediului al deseurilor din depozitele traditionale sau incineratoare, care nu mai este suficient pentru eliminarea incarcaturii tot mai mari de deseuri produse. Ai incercat vreodata sa te gandesti cat de multe deseuri produci? Numerele te vor lasa fara cuvinte: se estimeaza ca fiecare dintre noi produce 1,2 kg de deseuri pe zi si aproximativ 450 kg pe an!

Scade riscurile pentru sanatate. De exemplu, medicamentele, daca nu sunt diferentiate in depozitele de deseuri pot da nastere emanatiilor toxice si pot polua. In plus, prezenta antibioticelor in deseuri poate favoriza selectarea tulpinilor bacteriene rezistente la aceleasi antibiotice.

Permite o economie considerabila. Gandeste-te doar la modul in care sunt necesari 15 copaci, 440.000 litri de apa si 7.600 kWh de electricitate pentru a produce o tona de hartie. In schimb, 1.800 de litri de apa si 2.700 kWh de energie electrica sunt suficienti pentru a produce o tona de hartie reciclata.

Cum se face colectarea separata intr-un mod simplu si eficient?

Fiecare cetatean este obligat sa limiteze risipa de resurse si poluarea, impartind corect deseurile si risipind mai putin. Trebuie sa adoptam atitudini sanatoase care, daca sunt combinate cu obiceiul colectarii separate, pot produce o schimbare vizibila si pot inversa partial soarta unei planete care sufera din cauza schimbarilor climatice. (P)

Citește mai departe
Reclamă
Click pentru a comenta

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ACTUALITATE

Centrală nucleară în județul Dâmbovița, pe amplasamentul fostei Termocentrale Doicești!

Publicat

pe

Județul Dâmbovița va intra pe harta centrelor nucleare din Europa. Ministerul Energiei a anunțat, printr-un comunicat transmis în această după-amiază, că la Doicești, în județul Dâmbovița, va fi amplasată prima centrală nucleară de mici dimensiuni din România. A fost aleasă ca locație pentru materializarea acestui proiect nuclear fosta incintă a Termocentralei Doicești. Ministrul Virgil Popescu a vorbit despre acest proiect care a lăsat perplex opinia publică din județul Dâmbovița în cadrul unei conferințe de presă la care au mai participat secretarul adjunct american al Departamentului pentru Energie, David Turk, şi însărcinatul cu afaceri al SUA, David Muniz.

Amplasamentul a fost identificat în urma unui studiu realizat cu o finanțare în valoare de 1,2 milioane de dolari primite de Nuclearelectrica la începutul anului 2021, în cadrul unui grant oferit de USTDA pentru a identifica şi evalua diferite amplasamente pentru implementarea reactoarelor modulare mici.

„Astăzi, mai mult ca oricând, se dovedeşte că energia înseamnă securitate. Ne angajăm să ne respectăm promisiunea de a sprijini România în vederea obţinerii independenţei energetice, precum şi pe cea de a ne atinge obiectivele de decarbonizare. Acesta este un alt pas important după anunţul făcut de preşedintele României, Klaus Iohannis, şi de John Kerry, trimisul prezidenţial special pentru climă al administraţiei Biden, la Conferinţa COP26, cu privire la intenţia celor două ţări de a construi în România o centrală cu reactoare modulare de mici dimensiuni. Implementarea reactorului modular de mici dimensiuni de la NuScale pe amplasamentul de la Doiceşti va avea beneficii dovedite în materie de securitate energetică şi de mediu prin generarea de energie sigură, stabilă, accesibilă şi curată, fără emisii.

În plus, proiectul va aduce beneficii socio-economice directe comunităţii pe care o deserveşte şi va genera prosperitate continuă pentru industria şi economia regională. Le mulţumesc partenerilor noştri americani pentru că au sprijinit şi au susţinut programele nucleare din România, un parteneriat strategic bilateral început în anii 1980. Sunt mândru că experienţa de peste 50 de ani a României în domeniul energiei nucleare este recunoscută şi confirmată cu fiecare pas înainte, ceea ce ne permite să devenim una dintre primele ţări care implementează tehnologia inovatoare şi sigură a reactoarelor modulare mici. De asemenea, doresc să vă asigur că preşedintele României, Klaus Iohannis, prim – ministrul Nicolae Ciucă şi Guvernul României susţin acest proiect care va aduce numeroase beneficii ţării noastre”, a precizat Virgil Popescu.

Șeful Nuclearelectrica, Cosmin Ghiţă, a spus că amplasamentul fostei termocentrale de la Doicești a obţinut toate calificările necesare în ceea ce priveşte securitatea.

„În urma studiului, au fost identificate mai multe potenţiale amplasamente adecvate pentru această primă centrală nucleară de mici dimensiuni. Amplasamentul fostei termocentrale de la Doiceşti a obţinut toate calificările în ceea ce priveşte securitatea, fiind considerat adecvat în această fază conform criteriilor de proiectare şi principiilor de securitate ale reactoarelor modulare mici NuScale”, a spus Cosmin Ghiţă, CEO Nuclearelectrica.

John Hopkins, preşedinte şi CEO NuScale, a declarat că acest moment reprezintă un pas important în parteneriatul cu Nuclearelectrica pentru a dezvolta tehnologia NuScale a reactoarelor modulare mici în România şi pentru a susţine atingerea ţintelor climatice, beneficiind în acelaşi timp de creştere economică.

Se mai amintește în comunicatul Ministerului Energiei faptul că Doiceștiul va dispune de beneficii multiple,”în timp ce NuScale şi Nuclearelectrica fac paşi spre implementarea în România, în acest deceniu, a primei centrale electrice NuScale cu 6 module, de 462 MWe. Se estimează că centrala electrică NuScale cu 6 module va genera 193 de locuri de muncă permanente, 1.500 de locuri de muncă în construcţii, 2.300 de locuri de muncă în producţie şi va ajuta România să evite producerea a 4 milioane de tone de emisii de CO2 pe an”.

Citește în continuare

ACTUALITATE

„Caravana educației” derulată de tinerii din PSD a poposit la Titu și Aninoasa

Publicat

pe

Organizația de Tineret a Partidului Social Democrat a gândit și pus în practică, acum, în preajma marilor examene, a pregătirii drumului către viitor al copiilor noștri, o idee deosebită, menită să îi consilieze, să îi sprijine pe elevi în procesul de pregătire educațională și profesională. Așa s-a născut „Caravana Educației”, care a pornit prin țară în rostul deosebit de a fi alături de adolescenți în această fază dificilă a orientării către ziua de mâine.

La solicitarea președintelui PSD Dâmbovița, Corneliu Ștefan, și a liderului interimar al TSD Dâmbovița, Andrei Tudora, autobuzul educației a sosit și în județul nostru. Stațiile acestei „școli pe roți” s-au făcut în orașul Titu și în comuna Aninoasa. De precizat că, la acest inedit eveniment derulat de TSD în parcul orășenesc din Titu, au fost prezenți Corneliu Ștefan, președintele social-democraților dâmbovițeni, Andrei Tudora – șeful TSD Dâmbovița, Laurențiu Costache – liderul organizației PSD Titu, Andreea Iohana Ancuța – șefa tineretului social-democrat din Titu și, bineînțeles, reprezentanți ai TSD – organizația centrală, precum și 30 de tineri social-democrați din Titu.

Cu acordul părinților, au participat la aceste lecții desfășurate în incinta autobuzului „Caravana Educației” amenajat exact ca o sală de cursuri 50 de elevi de la Școala „Nicolae Grigorescu” din Titu. Sub titulatura „Activitate remedială pentru îmbunătățirea performanțelor școlare”, doi profesori de la unitatea de învățământ din Titu, unul de matematică și celălalt de limba română, au ținut cursuri suplimentare, au discutat cu elevii și i-au consiliat pe diferite teme educaționale. Pe același format, s-a desfășurat și acțiunea de la Aninoasa.

„Caravana Educației, o idee extraordinară a tineretului social-democrat! Orele suplimentare de matematică și limba română la care cei 70 de elevi din Titu și Aninoasa au participat astăzi, în autocarul-clasă pus la dispoziție de organizația națională a TSD, sunt parte a unui proiect la care trebuie să adere cât mai mulți tineri și profesori.

Dâmbovița are nevoie de tineri bine pregătiți, iar viitorul lor este treaba noastră, a tuturor. Felicit TSD Dâmbovița pentru că se implică în viața comunităților locale și pentru că a arătat, încă o dată, că tinerii social-democrați sunt pregătiți să vină în sprijinul celor care au nevoie de ei”, a precizat Corneliu Ștefan – președintele PSD Dâmbovița.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Citește în continuare

PUBLICITATE

 

Cele mai citite

Politică de cookies | Politică de confidențialitate

© 2014 - 2018 incomod-media.ro. Toate drepturile rezervate. ISSN 2285-7095 | Dezvoltare Web FN WEB SOFT