Connect with us

OPINII

Efectul de coaliție

Publicat

pe

Se agită apele în coaliția de guvernare. Contradicțiile dintre reprezentanții PNL și cei de la USR PLUS se adâncesc. De data asta, a intrat în ring, evident de partea PNL, președintele Klaus Iohannis. Mai evaziv, cu oarece finețuri, dar la țintă. Șeful statului a criticat faptul că autoritățile competente, adică Ministerul Sănătății condus de Vlad Voiculescu de la PLUS, nu s-au preocupat din timp să extindă numărul de locuri la secțiile de Terapie Intensivă destinate pacienților COVID-19.

Klaus Iohannis s-a arătat deranjat și de declarația ministrului Voiculescu în care a acuzat Guvernul liberal Orban că a raportat date false despre numărul de îmbolnăviri și despre rata de infectare cu coronavirus. Este pentru prima dată după alegerile parlamentare, când președintele țării iese de sub carapace pentru a lua apărarea liberalilor în fața atacurilor sub centură ale celor de la USR PLUS.bIeșirea lui Klaus Iohannis este cu siguranță un avertisment pentru cei de la USR PLUS, un îndemn la liniștire. Nu este exclus ca președintele să fi dat și semnalul înlocuirii lui Vlad Voiculescu din funcția de ministru al Sănătății. Liberalii au această idee demult, dar nu au pus-o în aplicare de teama destrămării coaliției. Oricum, situația în care se află acest ghiveci politic aflat la guvernare nu este una tocmai roză.

Există o asemănare izbitoare cu ceea ce a fost în anii 1996-2000, Convenția Democrată. Vă mai aduceți aminte? Oamenii aceia care plimbau Cheia. Și atunci au fost o mulțime de gafe, de conflicte, de jocuri de interese. Pe atunci nu a suferit nici PNL, nici Alianța Civică sau ce mai era pe acolo în compoziție. Totul s-a descărcat pe PNȚcd care, ulterior, a dispărut de pe scena politică. Orice intenție a unor lideri de a reseta, de a resuscita formațiunea istorică a fost zadarnică. Acum, pare să se întâmplă la fel. Ceea ce se consumă în Coaliția PNL – USR PLUS – UDMR, alcătuită dintr-un partid de dreapta, din alte două bazate parcă mai mult pe principii marxiste și de unul căruia îi place să adune oscioare de la orice masă, se va deconta pe PNL. Se vede foarte clar. Liberalii se comportă la fel ca țărăniștii în 1996. Înfumurați, bățoși, purtători ai veșnicului papion, trag de o coaliție de dragul de a rămâne la putere, pentru a-și păstra privilegiile câștigate, suportând loviturile sub centură ale tovarășilor de guvernare. Se prea poate să ajungă și ei în codirla politicii și, de acolo, este ușor să pici pentru totdeauna din căruță. Singura formațiune care știe să se conserve, își reface forțele, se află la regenerare, într-un proces de resetare strategică, este PSD.

Cititi mai mult
Reclamă
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

OPINII

Atenție, PSD! Iohannis a ieșit din amorțire

Publicat

pe

S-a trezit președintele Iohannis! Se simte dinspre Cotroceni, acum, la final de mandat, un vânticel tăios, rece, care bate direct în ferestrele PSD. De ce tocmai acum? Simplu. Vin alegerile! Iohannis, încă șeful din umbră al PNL, al generalului Ciucă, nu poate lua la nesfârșit partea PSD-ului. Acum, este momentul să iasă la atac. Mai întâi, voalat, prin acțiuni politice gen vizita la Washington, unde, la Summitul NATO, în loc să meargă ministrul Apărării sau altcineva din Guvern, a mers generalul Ciucă, și apoi retrimiterea la Parlament a Legii 255/2024, una nepopulară, aceea cu obligarea prosumatorilor ca, până în 2027, să își procure acumulatori pentru stocarea energiei produse. A considerat Iohannis că li se face o mare nedreptate românilor impunându-li-se o asemenea sarcină. Culmea, amendamentul respectiv a fost introdus și susținut de parlamentarii PSD și aplaudat de ministrul PNL, tinerelul Burduja.

Acum, pe undeva, are dreptate. Este ciudat să vii cu o asemenea lege care, practic, golește buzunarele românilor, obligându-i, după ce i-ai vrăjit cu energia verde, cu panourile solare, să își cumpere dispozitive de stocare a energiei electrice în condițiile în care se știe că astfel de acumulatori sunt deosebit de scumpi și nu îi dă mâna oricui să îi achiziționeze. Dar legea este lege! Curioasă, după cum am mai spus, este ieșirea președintelui Iohannis. Parcă acum, înainte de scrutinul prezidențial și cel parlamentar, vrea să se pună rău cu social-democrații. Îi înghiontește, îi provoacă, obligându-i să reacționeze, ceea ce s-a și întâmplat. Vezi declarația lui Marcel Ciolacu despre cuplul Iohannis – Ciucă: „o închipuire a performanței”.

Este de urmărit ce se întâmplă pe la Guvern în această toamnă. Dacă urmează remanieri, conflicte, animozități. De privit cu atenție și spre Cotroceni. Iohannis a ieșit din amorțire. Și este știut din experiență, când o face, trebuie să fie ceva la mijloc.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Cititi mai mult

OPINII

George Simion a luat startul la prezidențiale, așa, în orb!

Publicat

pe

Liberalii și social democrații nu s-au dezmeticit bine din alegerile locale și cele… la impuse, adică europarlamentarele. Încă sunt sub vraja emoției generate de victorie. Fiecare în casa lui! Comun nu s-au manifestat. Mai trag de timp. PNL se află la câteva procente de PSD. Coaliția le-a adus câștig. Locomotiva PSD a adus formațiunea liberală pe o linie circulată. A reintrodus PNL pe ruta importantă a politicii, de unde cam deraiase. Trăind cu insistență câștigarea alegerilor locale, „comasații” au uitat de alegerile prezidențiale. Bine, încă nu s-a hotărât candidatul. Nu a fost dat OK-ul de la Înaltele Porți Occidentale…

Așa că, profitând de această degringoladă, George Simion, liderul AUR, a furat startul, așa, în orb, fiindcă nu se știe clar când se vor ține alegerile, anunțându-și candidatura pentru funcția supremă în stat. Sunt pline rețelele de socializare de fotografii cu liderul AUR, bannere peste bannere pe Google: „George Simion, președintele României”; „Facem istorie prin curaj” . Și lista cu citate este lungă și largă în exprimări care mai de care mai patriotarde, vânate din istorie și împănate cu emoții și exaltare.

Și toate astea se întâmplă în timp ce greii politicii tac. Încă nu le-au ieșit calculele. Candidează Ciolacu pentru președinte sau Ciucă? O să avem parte de o altă surpriză? Nici măcar Mircea Geoană nu și-a anunțat clar candidatura. Deocamdată, testează terenul. Aruncă petarde, fumigene. Este și asta o metodă de a vedea unde te situezi în acest joc. Până la urmă, în toate sondajele a reieșit că Geoană ar fi favorit.

Mulți au aruncat deja pe piață un posibil scenariu electoral în care George Simion și Mircea Geoană ar intra în turul doi al alegerilor prezidențiale. Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă nu ar avea șanse. Asta ar fi varianta populară, dar nu știm ce dictează cancelariile lumii. Dacă este să ținem cont de directivele trasate de eminențele Europei și ale celor de dincolo de Ocean, funcția de președinte al României va fi câștigată de Nicolae Ciucă. Pare să corespundă total modelului invocat de marile cercuri politice. Marcel Ciolacu pare să se simtă bine în postura de premier. Rămâne să vedem cum vor decurge lucrurile.

Politicienii trebuie să priceapă, dacă nu au înțeles până acum, că alegerile parlamentare și cele prezidențiale diferă de cele locale. Se lucrează la alt nivel al percepției, simpatiei și emoției colective. Aici totul se poate da peste cap cu un simplu mesaj sau informație. Un impuls bine plasat poate dărâma coșmelia! Dacă sistemul se ține tare, nu se întâmplă nimic.

Reclama

Probabil liderii PSD și PNL vor să lucreze după aceeași schemă ca la locale. Facem totul în scurt. Pe 9 iunie le-a ieșit. Vedem ce-o fi la parlamentare și prezidențiale. Ce-o vrea cel de Sus. Nu chiar de Sus…

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Cititi mai mult

 

 

 

PUBLICITATE

Cele mai citite