Conectați-vă cu noi

Dâmboviţa

Vacanța de primăvară a fost prelungită, ca să nu-i mai plătească Guvernul pe părinți

Publicat

pe

Ministrul Educaţiei, Sorin Câmpeanu, care, nu cu multă vreme în urmă, declara că şcolile nu vor fi închise şi că se va bate pentru acest lucru, se pare că şi-a călcat pe conştiinţă. S-a transformat şi dumnealui într-un banal personaj politic care se supune orbeşte unor decizii aberante venite de la comanda partidului care l-a propulsat în funcţie!

Vestea că vacanţa de primăvară va deveni cam cât una de vară a bulversat opinia publică, a dat peste cap planurile cadrelor didactice şi, nu în ultimul rând, a scurtcircuitat existenţa de zi cu zi a fiecărei familii din România.

Se vorbea de recuperarea orelor pierdute, a timpilor morţi petrecuţi de elevi în mediul online, unde numai învăţământ nu se face, şi acum vine vestea că, din 2 aprilie şi până pe 4 mai, elevii României vor fi în vacanţă. Părinţii sunt primii care au reacţionat la o astfel de măsură care pune în pericol educaţia unor generaţii întregi de copii, o măsură care le subminează activitatea zilnică, supravieţuirea şi aşa destul de dură. Oamenii nu ştiu cum vor proceda în această lună de vacanţă forţată. Cu cine vor sta copiii acasă, cine va avea grijă de ei cât timp părinţii sunt la muncă?

Sunt probleme pe care guvernanţii nu le-au luat în seamă şi pare că nici nu îi interesează. Decât să plăteşti părintele să stea acasă cu copilul dacă se închide şcoala sau grădiniţa, din motive de infectare cu coronavirus, mai bine îi bagi în vacanţă forţată. Ministrul Educaţiei, Sorin Câmpeanu, chiar că a comis-o rău de tot.

Gabriela Istrate, fost inspector şcolar general adjunct, acum consilier local la Târgoviște, din partea PSD, critică decizia de ultim moment luată de Guvernul Cîţu, implicit de ministrul Educaţiei – Sorin Câmpeanu, de a băga învăţământul în vacanţă forţată pentru o lună de zile, măsură catastrofală pentru sistemul educaţional românesc.

„Majoritatea profesorilor, în numele cărora vorbesc, consideră că actuala măsură este una greşită. S-a pornit iniţial de la analiza situaţiei din Bucureşti, unde rata de infectare era foarte mare, dar, ulterior, iată, s-a extins această măsura la toţi copiii României”, spune Gabriela Istrate.

A mai precizat fosta inspectoare şcoalară că se aştepta, ca de altfel mulţi dintre colegii săi profesori, învăţători, educatori, ca anul şcolar să se prelungească, având în vedere materia care trebuie recuperată.

„Ba mai mult, ne gândeam ca anul şcolar următor să înceapă mai devreme. Iată că asistăm la o comprimare a anului şcolar şi la această prelungire a şederii copiilor acasă. Considerăm că nu este deloc benefic, în sensul evoluţiei şcolare, al progresului copiilor”, a mai adăugat consiliera social democrată.

Concluzia la care a ajuns Gabriela Istrate este că guvernanţii au ignorat dreptul la educaţie al unei întregi generaţii de elevi. Această vacanţă prelungită provoacă o ruptură imensă, greu de contabilizat în procesul educaţional. Profesoara a recunoscut că există o lipsă de solidaritate în rândul cadrelor didactice, în primul rând cu referire la decizia guvernanţilor privind prelungirea vacanţei de primăvară. Nimeni nu a protestat public față de aceste măsuri. Declaraţii sporadice şi uşor temătoare.

Spune Gabriela Istrate că există în aceste zile un soi de resemnare în rândul dascălilor, decepţii cauzate de schimbările foarte multe care au bulversat întreg sistemul educaţional.

„Abia reuşisem să perfectăm sistemul de şcoală on-line şi acum nici măcar şcoală on-line nu mai facem. Atitudinea colegilor mei este generată de dezamăgire, de frustrare, de un soi de neputinţă, fiindcă am văzut că vorbim în van. Nu se ţine cont de opiniile noastre”, a mai adăugat Gabriela Istrate.

Critic vizavi de ceea ce se întâmplă acum în educaţia românească, pe fondul şi sub motivaţia pandemiei, cu referire la deciziile pripite, negândite pe care le-a luat actuala putere, a fost şi profesorul universitar Corneliu Vişoianu – consilier judeţean PSD în CJ Dâmboviţa. Domnia sa consideră că, în aceste momente critice pentru ţară, pentru viitorul României, comunicarea, consultarea şi conlucrarea între toate partidele politice ar trebui să fie prioritare. Interesul este al tuturor, fiindcă aici nu este vorba despre cine câştigă. Din păcate, a spus profesorul Vişoianu, guvernanţii preferă să ia nişte măsuri în spatele scenei.

Cât priveşte atitudinea, reacţia ministrului Educaţiei, Sorin Câmpeanu, la ceea ce se întâmplă în această perioadă cu educaţia românească, profesorul Vişoianu a spus că demnitarul liberal „trădează mai mult interesul dânsului ca admiterea la Universitate să se întâmple în etapele, în condiţiile şi în parametrii prestabiliţi. Asta înseamnă că a avut o privire subiectivă, fără să fie interesat de ceea ce este cel mai important, după părerea mea, atât de postura noastră de dascăli cât şi aceea de părinţi. Trebuie să recunoaştem, aceşti copii, până la clasa a XII-a, sunt cei mai afectaţi de această perioadă.

Măsura pare să ascundă şi o altă latură care, de asemenea, a fost luată în discuţie, şi anume faptul că intrarea în această formă de carantină presupunea pentru părinţi, conform legii, alocarea unor sume pentru perioada în care stau acasă cu copiii. Nu s-a făcut o previziune a acestor sume. Cu siguranţă această decizie a avut în subsidiar o componentă de natură economică şi asta este încă o dovadă, pe de-o parte, a lipsei de comunicare şi, pe de altă parte, a lipsei de gândire”, a mai precizat profesorul universitar Corneliu Vişoianu.

Citește mai departe
Reclamă
Click pentru a comenta

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Dâmboviţa

CSM Târgoviște este noua campioană a României la volei feminin

Publicat

pe

de

CSM Târgoviște a învins, în această după-amiază, principala adversară în lupta pentru titlu, CSM Alba Blaj, și a devenit cea mai bună echipă de volei feminin a României.

A fost un meci pe care târgoviștencele l-au controlat într-un mod fabulos. CSM Târgoviște și-a învins temerile, și-a depășit complexele și a intrat în istoria sportului dâmbovițean.

Rezultat final: CSM Târgoviște- CSM Volei Alba Blaj 3-0 (25-15, 25-15; 25-19)

Citește în continuare

ADMINISTRAŢIE

Unanimitate de voturi la aprobarea bugetului CJ Dâmbovița

Publicat

pe

Şedinţa de astăzi a Consiliului Județean Dâmboviţa a fost una prolifică. Toate proiectele de hotărâre aflate pe ordinea de zi au fost aprobate, chiar dacă au existat și abțineri la vot din partea aleșilor PNL și PRO România.

Interesant şi demn de superlativ al momentului este faptul că proiectul de buget pentru 2021 a fost aprobat, pentru prima dată în istoria ultimilor ani, cu unanimitate de voturi şi fără prea multe discuţii în contradictoriu între PNL, ca partid de opoziţie în CJ Dâmboviţa, şi PSD, ca partid majoritar şi conducător al unităţii administrativ-teritoriale.

Liberalii, prin portavocea Gabriel Grozavu, au mai avut intenţii de tachinare, prin ridicarea unor probleme aşa, de dragul opoziţiei, al dialogului, dar neconsisente şi nedocumentate suficient, ceva adunat de prin lanţul aminitirilor.

Un pic de tensiune a mai existat la începutul şedinţei la discuţiile privind alocarea de fonduri de către CJ pentru şoseaua de centură a municipiului, respectiv inelul 1.

După prezentarea făcută de primarul Cristian Daniel Stan, care a argumentat şi susţinut necesitatea finanţării, liberalii au avut plăcerea de a-l băga un pic în corzi pe edil şi să arunce asupra acestuia o serie de reproşuri care, fie vorba între noi, nu trebuie să le suporte Cristian Daniel Stan, fiindcă a preluat din mers un proiect pornit cu mulţi ani în urmă şi care s-a derulat în circumstanţe ciudate, multe cauze ale întârzierii şi cheltuielilor apărute ulterior fiind din vina constructorilor, care nu s-au achitat întocmai de obligaţii.

Liberalilor se pare că le-a plăcut că l-au prins pe edilul municipiului într-un loc unde ei sunt mai mulţi, fiindcă se ştie în Consiliul Local Târgovişte nu prea au cum să îi facă faţă.

Cristian Daniel Stan, pe bună dreptate, s-a aprins un pic. E bine că, până la urmă, lucrurile s-au terminat în linişte, preşedintele Corneliu Ştefan intervenind la un moment dat pentru a detensiona situţia. Proiectul a trecut cu votul liberalilor și fără cel al aleșilor PRO România, care s-au abținut.

A mai existat un schimb de replici sau ceva de genul „să punem beţişoare în roți”, la intervenţia mangerului Spitalului Judeţean de Urgenţă din Târgovişte, Claudiu Dumitrescu. După ce şi-a prezentat materialul şi necesitatea aprobării unor cheltuieli, a fost interpelat de consiliera liberală Cristina Sima, fostă colegă a managerului de la Spitalul Judeţean. Ei, cu puţin umor şi calm, s-a depăşit şi această situaţie!

Citește în continuare

PUBLICITATE

Cele mai citite

Politică de cookies | Politică de confidențialitate

© 2014 - 2018 incomod-media.ro. Toate drepturile rezervate. ISSN 2285-7095 | Dezvoltare Web FN WEB SOFT