Connect with us

Dâmboviţa

Vacanța de primăvară a fost prelungită, ca să nu-i mai plătească Guvernul pe părinți

Publicat

pe

Ministrul Educaţiei, Sorin Câmpeanu, care, nu cu multă vreme în urmă, declara că şcolile nu vor fi închise şi că se va bate pentru acest lucru, se pare că şi-a călcat pe conştiinţă. S-a transformat şi dumnealui într-un banal personaj politic care se supune orbeşte unor decizii aberante venite de la comanda partidului care l-a propulsat în funcţie!

Vestea că vacanţa de primăvară va deveni cam cât una de vară a bulversat opinia publică, a dat peste cap planurile cadrelor didactice şi, nu în ultimul rând, a scurtcircuitat existenţa de zi cu zi a fiecărei familii din România.

Se vorbea de recuperarea orelor pierdute, a timpilor morţi petrecuţi de elevi în mediul online, unde numai învăţământ nu se face, şi acum vine vestea că, din 2 aprilie şi până pe 4 mai, elevii României vor fi în vacanţă. Părinţii sunt primii care au reacţionat la o astfel de măsură care pune în pericol educaţia unor generaţii întregi de copii, o măsură care le subminează activitatea zilnică, supravieţuirea şi aşa destul de dură. Oamenii nu ştiu cum vor proceda în această lună de vacanţă forţată. Cu cine vor sta copiii acasă, cine va avea grijă de ei cât timp părinţii sunt la muncă?

Sunt probleme pe care guvernanţii nu le-au luat în seamă şi pare că nici nu îi interesează. Decât să plăteşti părintele să stea acasă cu copilul dacă se închide şcoala sau grădiniţa, din motive de infectare cu coronavirus, mai bine îi bagi în vacanţă forţată. Ministrul Educaţiei, Sorin Câmpeanu, chiar că a comis-o rău de tot.

Gabriela Istrate, fost inspector şcolar general adjunct, acum consilier local la Târgoviște, din partea PSD, critică decizia de ultim moment luată de Guvernul Cîţu, implicit de ministrul Educaţiei – Sorin Câmpeanu, de a băga învăţământul în vacanţă forţată pentru o lună de zile, măsură catastrofală pentru sistemul educaţional românesc.

„Majoritatea profesorilor, în numele cărora vorbesc, consideră că actuala măsură este una greşită. S-a pornit iniţial de la analiza situaţiei din Bucureşti, unde rata de infectare era foarte mare, dar, ulterior, iată, s-a extins această măsura la toţi copiii României”, spune Gabriela Istrate.

A mai precizat fosta inspectoare şcoalară că se aştepta, ca de altfel mulţi dintre colegii săi profesori, învăţători, educatori, ca anul şcolar să se prelungească, având în vedere materia care trebuie recuperată.

„Ba mai mult, ne gândeam ca anul şcolar următor să înceapă mai devreme. Iată că asistăm la o comprimare a anului şcolar şi la această prelungire a şederii copiilor acasă. Considerăm că nu este deloc benefic, în sensul evoluţiei şcolare, al progresului copiilor”, a mai adăugat consiliera social democrată.

Concluzia la care a ajuns Gabriela Istrate este că guvernanţii au ignorat dreptul la educaţie al unei întregi generaţii de elevi. Această vacanţă prelungită provoacă o ruptură imensă, greu de contabilizat în procesul educaţional. Profesoara a recunoscut că există o lipsă de solidaritate în rândul cadrelor didactice, în primul rând cu referire la decizia guvernanţilor privind prelungirea vacanţei de primăvară. Nimeni nu a protestat public față de aceste măsuri. Declaraţii sporadice şi uşor temătoare.

Spune Gabriela Istrate că există în aceste zile un soi de resemnare în rândul dascălilor, decepţii cauzate de schimbările foarte multe care au bulversat întreg sistemul educaţional.

„Abia reuşisem să perfectăm sistemul de şcoală on-line şi acum nici măcar şcoală on-line nu mai facem. Atitudinea colegilor mei este generată de dezamăgire, de frustrare, de un soi de neputinţă, fiindcă am văzut că vorbim în van. Nu se ţine cont de opiniile noastre”, a mai adăugat Gabriela Istrate.

Critic vizavi de ceea ce se întâmplă acum în educaţia românească, pe fondul şi sub motivaţia pandemiei, cu referire la deciziile pripite, negândite pe care le-a luat actuala putere, a fost şi profesorul universitar Corneliu Vişoianu – consilier judeţean PSD în CJ Dâmboviţa. Domnia sa consideră că, în aceste momente critice pentru ţară, pentru viitorul României, comunicarea, consultarea şi conlucrarea între toate partidele politice ar trebui să fie prioritare. Interesul este al tuturor, fiindcă aici nu este vorba despre cine câştigă. Din păcate, a spus profesorul Vişoianu, guvernanţii preferă să ia nişte măsuri în spatele scenei.

Cât priveşte atitudinea, reacţia ministrului Educaţiei, Sorin Câmpeanu, la ceea ce se întâmplă în această perioadă cu educaţia românească, profesorul Vişoianu a spus că demnitarul liberal „trădează mai mult interesul dânsului ca admiterea la Universitate să se întâmple în etapele, în condiţiile şi în parametrii prestabiliţi. Asta înseamnă că a avut o privire subiectivă, fără să fie interesat de ceea ce este cel mai important, după părerea mea, atât de postura noastră de dascăli cât şi aceea de părinţi. Trebuie să recunoaştem, aceşti copii, până la clasa a XII-a, sunt cei mai afectaţi de această perioadă.

Măsura pare să ascundă şi o altă latură care, de asemenea, a fost luată în discuţie, şi anume faptul că intrarea în această formă de carantină presupunea pentru părinţi, conform legii, alocarea unor sume pentru perioada în care stau acasă cu copiii. Nu s-a făcut o previziune a acestor sume. Cu siguranţă această decizie a avut în subsidiar o componentă de natură economică şi asta este încă o dovadă, pe de-o parte, a lipsei de comunicare şi, pe de altă parte, a lipsei de gândire”, a mai precizat profesorul universitar Corneliu Vişoianu.

ACTUALITATE

Contract de execuție semnat! Secția UPU a Spitalului Județean din Târgoviște va fi extinsă și modernizată

Publicat

pe

Așa va arăta Secția UPU Târgoviște după implementarea proiectului

Proiectul de reabilitare, modernizare și extindere a Unității de Primiri Urgențe (UPU) din cadrul Spitalului Județean din Târgoviște a intrat în linie dreaptă. Astăzi – 21 ianuarie 2022, președintele Consiliului Județean Dâmbovița, Corneliu Ștefan, a semnat contractul de execuție a acestui important obiectiv medical.

„Prin acest proiect, dâmbovițenii vor beneficia de cele mai bune condiții de prim-ajutor, dar vom crește și calitatea actului medical. Această extindere va asigura serviciile care lipsesc din sistemul de urgențe al spitalului și va separa cazurile non-vitale de cele vitale, fapt care este de un real ajutor pentru medicii celui mai important spital din județul nostru”, a precizat Corneliu Ștefan.

Valoarea totală a investiției care se va derula la Spitalul Județean din Târgoviște depășește 8 milioane de lei.

„Unitatea va cuprinde un tronson de clădire nou, dedicat urgențelor vitale, spațiile urgențelor non-vitale și pediatrice modernizate. Totodată, vom achiziționa aparatură și dotări de ultimă generație”, a mai spus președintele Consiliului Județean Dâmbovița.

Unitatea de Primiri Urgențe va dispune de 10 monitoare de funcții vitale, 4 defibrilatoare, 4 electrocardiografe, 1 aparat de radiologie digitală, 1 sistem de perfuzie sub presiune, 2 truse instrumentar chirurgical, 2 aspiratoare secreții, 2 injectomate cu infuzomate, 1 ventilator portabil, 1 stație centrală de monitorizare, 1 ecograf staționar, 1 monitor triaj cu manșete de diferite mărimi (pentru urgențele pediatrice). De asemenea, se va procura mobilier pentru spațiile de așteptare, destinate pacienților și apartinatorilor, și tărgi pentru transportul bolnavilor.

Termenul de finalizare a lucrărilor de extindere, modernizare și reabilitare a Unității de Primiri Urgențe a Spitalului Județean din Târgoviște este decembrie 2023.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Citește în continuare

ADMINISTRAŢIE

Constructorii rău intenționați vor primi certificat negativ și vor avea stop la intrarea în județul Dâmbovița

Publicat

pe

Președintele CJ Dâmbovița, Corneliu Ștefan, este decis să declare război constructorilor care au demonstrat că sunt reclamagii de profesie și care, prin acțiunile de reciprocă contestare și de chemare în judecată a administrației județene, blochează proiecte importante pentru dezvoltarea socio-economică a județului Dâmbovița.

În cadrul unui interviu video tip podcast transmis pe rețelele de socializare, Corneliu Ștefan a mărturisit că în spatele acestor societăți sunt diferiți oameni politici. Șeful administrației județene nu le-a dezvăluit deocamdată identitatea, dar a spus că va veni și acest moment al adevărului. Dâmbovițenii, a adăugat Corneliu Ștefan, au dreptul să îi cunoască, cu nume și prenume, pe cei care blochează dezvoltarea județului.

Președintele CJ a mai precizat că va trece la o analiză atentă a Legii Achizițiilor Publice, urmând să dea un certificat negativ firmelor care nu prezintă încredere, neserioase, astfel încât să nu mai poată participa la licitațiile desfășurate în Dâmbovița.

„Dacă ei cred că vin în județul nostru doar să mulgă în anumite localități și la proiectele Consiliului Județean Dâmbovița doar ne contestă, în mine au găsit un dușman. Voi fi primul președinte din istoria județului Dâmbovița care va acorda, conform Legii Achizițiilor Publice, certificat negativ de a participa la licitații în județul nostru. Să se ducă în alte județe, nu am nicio problemă, dar în județul Dâmbovița nu vor mai veni, pentru că nu o să-i mai lase legea, nu că nu-i las eu. Chiar nu este treaba noastră, ca dâmbovițeni, că se contestă locul unu cu locul doi. Dacă au o răfuială între ei, ca și firme, este treaba lor, nu este vina noastră”, a spus Corneliu Ștefan.

Aceaste probleme create de firmele de construcții țin pe loc licitația proiectului de reabilitare și modernizare a unui tronson de 5, 5 km de drum în zona montană a județului Dâmbovița, traseu indispensabil comunicării cu Stațiunea turistică Peștera-Padina din Bucegi.

„Vă dau un exemplu, drumul județean, pe partea stângă a lacului Bolboci, cum urci în stațiunea turistică. Anul trecut am alocat suma de 9 milioane lei, a fost un constructor care a contestat de 4 ori această licitație. De 4 ori s-a contestat locul 1 cu locul 2 și, mai mult decât atât, după ce a pierdut la CNSC, a patra oară, a dat în judecată Consiliul Județean.

Sunt foarte supărat. Ne-au dat în judecată pentru un proiect important pentru județul nostru și chiar sunt mâhnit de ceea ce fac. Nu sunt firme din județul nostru, nu mă interesează pe mine nici cine i-a obișnuit așa. Să nu credeți că nu știu cine sunt cei care sunt în spatele lor, cine ține de lanț această firmă. Sunt oameni politici din Dâmbovița, pe vremea respectivilor au lucrat foarte bine aceste firme, au câștigat licitații pe bandă rulantă, au fost sume decontate la zi, nu au avut nicio restanță și au făcut lucrări de proastă calitate. Voi spune toate aceste lucruri. Și voi angaja și la nivelul Consiliului Județean un expert, ca să vedem și noi ce lucrări au făcut aceștia în județ, dacă tot ne contestă. Voi merge și voi face expertize pe aceste drumuri pe care le-au făcut ei în anumite localități, drumuri comunale, drumuri județene”, a precizat președintele Consiliului Județean Dâmbovița.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Citește în continuare

PUBLICITATE

Cele mai citite

Politică de cookies | Politică de confidențialitate

© 2014 - 2018 incomod-media.ro. Toate drepturile rezervate. ISSN 2285-7095 | Dezvoltare Web FN WEB SOFT