Connect with us

ACTUALITATE

Mesajul mitropolitului Nifon la moartea părintelui Dobre Melchisedec

Publicat

pe

Cu tristețe am aflat de trecerea la cele veșnice, după o lungă și chinuitoare suferință, a Preacuviosului Părinte Protosinghel Melchisedec Dobre, fostul stareț al Mânăstirii „Înălțarea Domnului – Cota 1000”, din Eparhia noastră.

Cu multă râvnă și jertfelnicie, Părintele Melchisedec s-a nevoit în mânăstirea a cărei biserică și chilii le-a ridicat pe culmile Bucegilor, cu deosebite eforturi personale și cu ajutorul familiei sale, urmând pilda evlavioasă a multor cuvioși monahi de pe aceste binecuvântate plaiuri.

Părintele Protosinghel Melchisedec s-a născut în ziua de 30 iunie 1968, în Comuna Jurilovca din județul Tulcea, ca fiu al unor buni și evlavioși creștini, Traian și Elena Dobre, de la care a învățat atașamentul față de credința noastră strămoșească și dorința de a-I sluji lui Dumnezeu, la Sfântul Altar. Cursurile școlii primare și gimnaziale le-a urmat în localitatea natală, după care a absolvit Liceul de Matematică-Fizică „Spiru Haret” din Municipiul Tulcea (1984-1988). Tatăl ceresc i-a călăuzit pașii spre studiul teologiei, astfel că, între anii 1996-2000, a urmat cursurile Facultății de Teologie a Universității „Valahia” din Târgoviște.

Urmând chemării sale monahale, în anul 1995 a fost tuns în monahism pe seama Mănăstirii „Stelea” din Târgoviște, după care pașii i-au fost călăuziți spre Mănăstirea „Peștera Ialomiței”, unde a viețuit o perioadă scurtă de timp.

În anul 1997, i-a fost încredințată slujirea de stareț al Mănăstirii „Înălțarea Domnului – Cota 1000”, care atunci se afla în construcție. Cu ajutorul familiei sale, a unor binevoitori și generoși ajutători, dar și cu sprijinul Centrului nostru eparhial a reușit, depunând apreciabile eforturi, din anul 2000, de când l-am reconfirmat ca stareț, să finalizeze edificarea bisericii și a chiliilor mânăstirii.

Neobosit căutător de ajutor pentru încheierea proiectelor edilitare de la mânăstire, preocupat de istoria glorioasă a neamului nostru, dar și statornic nevoitor întru trăirea frumuseții duhovnicești a Ortodoxiei noastre străbune, Părintele Melchisedec a aprofundat studiul istoriei noastre vechi, obținând în anul 2010 titlul științific de Doctor în Istorie în cadrul Universității din Craiova.

A iubit neamul și credința noastră ortodoxă, fiind un aprig apologet al valorilor creștine de pe pământul nostru românesc, fiind apreciat deopotrivă de clerici și mireni.

Părintele Melchisedec a trecut la cele veșnice după o grea și nemiloasă suferință, deși cu toții i-am fost alături în a-l susține și a-i alina încercarea. Cu toții credem că Învierea din morți a Domnului este temelia cea tare a credinței noastre, care ne susține speranța că indiferent de câte provocări, suferință și boală înfruntăm în timpul vieții noastre, chiar trecând prin moarte, suntem nedespărțiți de iubirea, ajutorul și prezența Bunului Dumnezeu.

Doresc să apreciez încă odată, în mod deosebit, râvna și jertfelnicia deosebită a Părintelui Melchisedec pentru ridicarea bisericii și a chiliilor Mânăstirii „Înălțarea Domnului – Cota 1000”.

De asemenea, un cuvânt special de compasiune și de apreciere doresc să adresez mamei Părintelui Melchisedec, membrilor familiei sale, obștii monahale pe care a slujit-o timp de 24 de ani, ca de altfel tuturor celor care l-au cunoscut și l-au iubit, rugând pe Bunul Dumnezeu să-i dăruiască pace și veșnică odihnă, așezând sufletul său întru lumina și iubirea Sa! Veșnică să-i fie pomenirea!

NIFON,
ARHIEPISCOP ȘI MITROPOLIT

ACTUALITATE

Preot din Călărași, acuzat că a încercat să seducă o fată de 14 ani

Publicat

pe

Diavolul își face de lucru pe pământ. Și bate cu năduf, după cum curg știrile, în prea cucernicile fețe bisericești. Altfel nu se explică de ce se înmulțesc cazurile cu preoți amorezați de femeile altora, cu apucături de pedofili sau homosexuali. Alții spun că nu e diavolul. S-au ajuns preoții prea mult! Gonesc după bani și avere și uită de cele sfinte. Dar, tot la satana ajungi și scuipi în sân.

După cazul din Teleorman cu fața bisericească care a violat un adolescent, o altă „minune” se consumă pe aproape, într-o comună din Călărași. Un preot ortodox, înainte de Sfintele Paște, când mergeau oamenii la biserică pentru spovedanie, a păcătuit cu ochii și cu vorba. I s-au aprins călcâiele lui taica părinte după o adolescentă de 14 ani, venită la biserică pentru spovedanie și rugăciune.

Parohul din Curcani este acuzat de comportament indecent față de o minoră. Povestea a intrat și în atenția polițiștilor din Călărași. Asta fiindcă fata, după ce a fost hărțuită verbal de popă, a mers acasă și a mărturisit părinților săi păcătoasa pățanie. Oamenii, tulburați până peste cap, au reclamat cazul la Poliție.

Ba mai mult, preotul a fost înregistrat când îi făcea avansuri adolescentei. Era probabil așa de înfierbântat încât nu s-a gândit deloc că în vremurile astea există atâtea metode și tehnici de a-ți fi date în vileag păcatele cu vorba și cu fapta….

Mai mari Episcopiei Călărașiului au aflat și ei de fierbințeala popei de la Curcani, dar nu au ieșit până acum cu un punct de vedere.

Prezentăm mai jos dialogul dintre preot și copila de 14 ani. Săracul cât de îndrăgostit sa arătat…

Preot: Eu ştiu că ţie îţi place de mine şi mie îmi place de tine, da? Adică e o dragoste aşa… Nu ştiu cum să-ţi zic… O dragoste mai din priviri! Acum doi ani sau acum trei ani, când ţi-am zis că-mi place de tine, ne-am tot privit aşa prin biserică şi mi-am auzit vorbe că, uite, părintele se uită la fata lui… Poate ai auzit şi tu!

Copilă: Am auzit, da!

Preot: Bine, tu eşti copil, dar… na. Şi-am zis aşa, să nu mai mă uit la tine. Dar… totuşi. Parcă mă face să mă uit. Nu ştiu… ochii… Şi… acum, ultima oară, te-am întrebat prea dur aşa, adică. Poate voiai să zici ceva şi nu ai zis.

Copilă: A, nu!

Preot: Ba da!

Copilă: Nu!

Preot: Ba da, voiai să zici ceva.

Copilă: Nu voiam!

Preot: Sigur?

Copilă: Sigur!

Citește în continuare

ACTUALITATE

Trecutul istoric al județului Dâmbovița, îmbinat armonios cu valorile europene

Publicat

pe

Dorința de reintrare în normalitate, a țării, a județului, reprezentă una dintre motivațiile puternice ale conducerii CJ Dâmbovița în vederea pregătirii unei suite de manifestări artistice unice până în prezent în peisajul socio-cultural dâmbovițean. Este pentru prima oară în Dâmbovița când trecutul istoric al acestor locuri este îmbinat în mod armonios cu prezentul, cu valorile europene, cu arta și creația locală. Autoritățile județene au realizat, pentru 9 mai 2021, un circuit cultural-artistic inedit, o conexiune perfectă între zonele istorice ale Dâmboviței.

„Ansamblul Brâncovenesc de la Potlogi, bijuterie arhitecturală lăsată moștenire de Constantin Brâncoveanu, va găzdui ceremonialul schimbului de gardă, așa cum se petrecea în secolul al XVII-lea. Străjerii și domnițele vor primi turiștii, dar vor și pune în scenă o zi din viața Palatului Brâncovenesc. De asemenea, Orchestra Simfonică „Muntenia” va încânta participanții la evenimentele dedicate Zilei Europei cu un recital al celor mai frumoase opere ale clasicilor muzicii simfonice. Ziua se va încheia cu o surpriză, de data aceasta în Târgoviște, în Piața Tricolorului”, a precizat Corneliu Ștefan – președintele Consiliului Județean Dâmbovița.

Citește în continuare

PUBLICITATE

Cele mai citite

Politică de cookies | Politică de confidențialitate

© 2014 - 2018 incomod-media.ro. Toate drepturile rezervate. ISSN 2285-7095 | Dezvoltare Web FN WEB SOFT