Dâmboviţa
OPC Dâmboviţa, recomandări pentru consumatori în preajma Sărbătorilor Pascale
Comisarii pentru Protecția Consumatorilor din județul Dambovita efectuează, în această perioadă, verificări în domeniul comercializării produselor alimentare specifice Sărbătorilor Pascale – ne informează Cătălin Slăvilă, șeful CJPC Dâmboviţa.
RECOMANDARI PENTRU CONSUMATORI
1. Comercializarea produselor de patiserie (cozonaci, checuri etc.)
– Achiziționați produsele numai din locuri autorizate.
– Spațiile de comercializare trebuie să fie în permanență curate și bine întreținute;
– Personalul care comercializează produse de patiserie trebuie să poarte echipament de protecție sanitară a produselor;
– Produsele de patiserie neambalate se vor vinde din recipiente curate, la adăpost de praf și de insecte, fiind servite numai cu ustensile speciale; este interzis a se permite consumatorilor să aleagă produsele cu mâna;
– Pentru produsele de patiserie preambalate etichetele trebuie să conțină urmatoarele informații: denumirea produsului, numele și adresa operatorului economic imputernicit cu informarea consumatorilor, lista ingredientelor, proportia din ingredientele care sunt inscrise in denumirea produsului ( ex; cu nuca, cu stafide etc), componentele cu posibile efecte alergene( sunt scoase in evidenta fata de restul informatiilor), data durabilitatii minimale; cantitatea neta, conditiile speciale de pastrare, declaratia nutritionala.
– Pentru produsele de patiserie comercializate in vrac trebuie sa se asigure informarea consumatorilor cu privire la denumirea produsului, componentele cu posibile efecte alergene, preţul pe unitatea de masura.
2. Comercializarea ciocolatei, produselor din ciocolată, produse pe bază de cacao și grăsimi vegetale (tablete, figurine etc)
– Etichetele acestor produse trebuie să conțină urmatoarele informații: denumirea produsului,numele și adresa operatorului economic imputernicit cu informarea consumatorilor, lista ingredientelor, proportia din ingredientele care sunt inscrise in denumirea produsului ( ex; cu arahide, cu alune de padure, cu stafide etc), componentele cu posibile efecte alergene( sunt scoase in evidenta fata de restul informatiilor), data durabilitatii minimale; cantitatea neta, conditiile speciale de pastrare, declaratia nutritionala.
– în cazul produselor provenite din terţe ţări (din import) se vor înscrie numele și adresa importatorului.
– Produsele provenite din afara Romaniei trebuie să fie însoțite de etichete cu elementele de identificare și informare în limba română.
– Pentru ciocolată și produse din ciocolată: se menționează, în mod obligatoriu, conținutul de cacao substanță uscată, exprimat în procente, astfel: “substanta uscata de cacao…% minimum”; în cazul ciocolatei umplute se menționează produsul de umplutură; o mențiune privind adaosul de cafea; o mențiune privind adaosul de băuturi spirtoase, atunci când acesta depășeste 1,2 % din masa produsului.
– Dupa cumparare, verificați, prin apreciere directă, proprietățile organoleptice ale produselor, a semnelor de alterare, modificări ale aspectului, culorii (culoare modificată), consistenței, prezența corpurilor străine etc.
Drajeurile trebuie să aibă suprafața netedă, lucioasă, uscată și nelipicioasă.
– Achiziționarea produselor se va face numai din locuri autorizate; evitați cumpărarea de produse de la vânzători ambulanți, chiar dacă prețul oferit este comparativ mai mic;
– Verificați starea ambalajelor (integritate, etanșeitate) și încadrarea produselor în data durabilității minimale.
3. Comercializarea vinurilor
– Conținutul etichetei trebuie să cuprindă: denumirea produsului, denumirea și adresa producătorului/importatorului/îmbuteliatorului, volumul net, concentrația alcoolică, o informație privind lotul, data durabilității minimale pentru vinurile care au concentrația alcoolică mai mică de 10% vol., componentele cu posibile efecte alergene;
– Aspectul lichidului: culoare corespunzatoare sortimentului, limpede, fără depuneri sau impurități în suspensie.
– La întoarcerea buteliei cu dopul în jos, conținutul nu trebuie să se tulbure sau să prezinte impurități sau scurgeri.
– Marcarea băuturilor alcoolice distilate se face cu respectarea reglementărilor în vigoare emise de Ministerul Finanțelor.
La cumpărarea produselor alimentare și, implicit a vinului, solicitați și păstrați bonul de casă pentru a putea proba în cazul în care, în mod justificat, doriți să reclamați calitatea/siguranța unui produs.
Dâmboviţa
Senator Titus Corlățean: Fără viză în Statele Unite, un succes meritat pentru România!
Titus Corlățean, președintele Comisiei de Politică Externă din cadrul Senatului României, a participat la sediul Guvernului României la evenimentul dedicat anunțului oficial, istoric, al Guvernului Statelor Unite ale Americii de primire a României în programul Visa Waiver. De precizat că momentul a fost organizat simultan la Washington DC și la București. Conform acestei decizii, după 31 martie 2025, românii vor putea călători fără viză în Statele Unite ale Americii.
„Felicitări echipei guvernamentale condusă de premierul Marcel Ciolacu și, în particular, coordonatorului național guvernamental al demersurilor românești, Valentin Vătăjelu. Trebuie spus însă că acest succes a fost posibil datorită schimbării abordării americane, în special datorită noii echipe de la ambasada SUA la București, conduse din decembrie 2022 de ambasadorul Kathleen Kavalec. A fost prima dată în toți acești ani în care am remarcat, începând de acum 2 ani, odată cu venirea noii echipe la ambasada americană, un angajament puternic și o voință sinceră de a rezolva această problemă, deopotrivă importantă și delicată pentru sensibilitățile firești ale cetățenilor români.
Trec peste zecile de contacte oficiale pe care le-am avut și eu în anii anteriori la Washington D.C. pe această temă cu oficialii de la Departamentul de stat, Senatul și Camera Reprezentanților. Menționez însă că am tratat foarte serios, în plan personal, campania de promovare și sensibilizare a cetățenilor români lansată anul trecut de Guvernul României, cu sprijinul Guvernului american, pentru a „califica” România în Visa Waiver. Așa încât mi-am reînnoit astă vară atât pașaportul meu turistic, cât mai ales viza americană, care, de fapt, mai era valabilă încă vreo 5 ani. Așa încât și viza mea cea nouă a contribuit la scăderea ratei de respingere sub 3%, condiție absolut necesară pentru succesul demersurilor României. Așa cum au făcut peste 70 000 de români anul trecut.
Un succes meritat, cu multă muncă, pentru români și pentru România. Important va fi ca cei care călătoresc în SUA să și respecte legile americane, pentru a nu avea ulterior surprize neplăcute”, a precizat senatorul Titus Corlățean după consumarea acestui eveniment istoric.
ACTUALITATE
Este obligatoriu pentru firmele cu cel puțin 10 angajați. Detalii aici!
Inspectoratul Teritorial de Muncă Dâmbovița a derulat, în ultimele luni ale anului 2024, mai multe acțiuni de informare având ca temă Legea nr. 367/2022 privind dialogul social. Inițiativa a avut ca scop conștientizarea angajatorilor, dar și a salariaților, cu privire la negocierea colectivă, un instrument esențial pentru asigurarea unui mediu de lucru stabil și echitabil.
Atenție! Potrivit legislației în vigoare, negocierea colectivă este obligatorie la nivelul unităților care au cel puțin 10 angajați și poate fi inițiată de oricare dintre partenerii sociali.
„În cadrul acestei campanii, Inspectoratul Teritorial de Muncă Dâmbovița a organizat o întâlnire informativă, la care au participat 18 reprezentanți ai întreprinderilor mici și mijlocii din județ, dintre care 14 cu capital privat, pentru a asigura o înțelegere corectă a legislației și a avantajelor negocierii colective.
S-a dorit ca informațiile prezentate să ajungă la cât mai mulți angajați și angajatori și, În acest sens, inspectorii de muncă dâmbovițeni au distribuit pliante informative, pe tema negocierii colective, a etapelor legale pe care aceasta le presupune, dar și a beneficiilor pe care le prezintă, către un număr de 225 de angajați. În plus, informațiile au fost afișate și la avizierul instituției, pe pagina web a ITM Dâmbovița dar și prin publicarea de articole informative în presa locală.
Totodată, 30 de angajatori au fost informați prin e-mail, în ceea ce privește negocierea colectivă, aceștia primind și notificări legate de încetarea valabilității contractelor colective de muncă. În acest fel, se încurajează încheierea și înregistrarea CCM, care devin practic instrumente juridice cu aplicabilitate generală în unitate, asigurând că niciun contract individual de muncă nu va oferi condiții inferioare celor stabilite colectiv”, se precizează într-un comunicat de presă transmis de către ITM Dâmbovița.
-
Giurgiuacum 3 zile
Locuință distrusă de foc din cauza unei greșeli pe care o fac mulți oameni!
-
Argeșacum 3 zile
Tânăr de 22 de ani a murit după ce a intrat cu mașina într-un parapet
-
ACTUALITATEacum 3 zile
Adolescent de 14 ani a plecat de la școală și nu a mai ajuns acasă
-
Giurgiuacum 4 zile
Accident rutier cu două victime pe DN6, în județul Giurgiu
-
ADMINISTRAŢIEacum 4 zile
Dâmbovița: Taxa de habitat, majorată la 62 de lei începând cu 1 februarie 2025
-
ACTUALITATEacum 4 zile
Gata cu primăvara din mijlocul iernii! Atenționare meteo de vânt și viscol
-
ADMINISTRAŢIEacum 3 zile
Se asfaltează drumul dintre Pucioasa și Fieni, prin Berevoiești
-
Dâmboviţaacum 4 zile
Gospodării cuprinse de flăcări în Dobra și Răzvad