Connect with us

ACTUALITATE

„Lumina Crucii” a venit cu nădejde la Gura Ocniței

Publicat

pe

„Luminii Crucii” a ajuns la a patra ediție la Gura Ocniței. Chiar dacă pentru a doua oară sub constrângerile pandemiei, cu masca pe figură și cu distanțare fizică între participanți, credința păstrată în cuibul sufletului rezistă și răzbate încă nealterată de capriciile vremurilor pe care le trăim. Evenimentul, diminuat ca amploare, s-a desfășurat în fața bisericii din Gura Ocniței.

În timp ce în lăcașul sfânt se săvârșea slujba din Vinerea Mare, pe stradă, copiii și tinerii, îndrumați de artistul plastic Mihai Șerbănescu și de primarul Sorin Vasile Ioniță, compuneau, cu migală și răbdare, din lumânări, o imagine care să rămână vie, un simbol al luminii izbăvitoare.


Organizatorii ar fi dorit să meargă mai mult pe stradă cu această cale a Luminii Crucii izbăvitoare, dar nu au vrut să iasă din uzanțele stării de alertă. După săvârșirea Prohodului Domnului, enoriașii au ieșit, în frunte cu preoții, și au ocolit biserica, după care au venit să aprindă și ei lumânările ce compunea tabloul simbolistic de pe caldarâm.

„Venim dintr-o perioadă extrem de grea, destul de tensionată și nesigură, dar totuși credința strămoșească de creștini ortodocși ne-a întărit și ne-a dat nădejdea că putem supraviețui acestor evenimente nefaste, că putem ridica nădejdea la gradul de „se întâmplă” și că putem reveni la normalitatea de a conviețui așa cum am fost hărăziți. Starea sufletească este destul de încărcată. Supărarea oamenilor, nesiguranța au atins cote maxime.

Lipsa de comunicare ne-a dus la izolare și, implicit, la singurătate. Ne-am schimbat modul de viață, dar asta nu ne oprește să sperăm și să avem convingerea că, împreună, cu ajutorul Bunului Dumnezeu, vom reuși să ieșim din această stare critică, din această pandemie, din această izolare. Tinerii trăiesc, din păcate, momente noi, sunt ușor debusolați, dar, după cum se vede, se strâng în jurul Sfintei Biserici, vin la slujbe. Cred în binele de mâine.

Am senzația nu numai eu, dar și întrega comunitate, că Dumnezeu ne va ajuta să revenim la normalitate. Cred din suflet ca și cetățenii că o să ne revenim, că o să intrăm într-un firesc al lucrurilor și o să ne continuăm viața așa cum ne-a lăsat-o Divinitatea.

Multe sunt de spus. Dar, prin speranța Învierii, vom avea bucuria învingerii morții prin Mântuitorul Nostru Iisus Hristos, astfel încât să putem nădăjdui că vom avea elanul, că vom avea speranța că vom înfăptui lucrurile de așa manieră încât să nu mai stăm în această stare critică.

Aveam o ardoare, o speranță, că ne îndreptăm spre bine. Dar, văzând modul în care se mișcă lucrurile, cum se iau deciziile la nivel superior, din ce în ce mă îneacă pesimismul, nesiguranța că mergem spre nicăieri.

Singura șansă, singura cale este rugăciunea și încercarea de a-l cauta și găsi pe Iisus Hristos. Să ne atingem cu toții dezideratul esențial al vieții, care este mânuirea, spălarea de păcate, iubirea de aproape, iertarea și toleranța, atitudini care, pur și simplu, sunt lăsate undeva în întuneric. Poate Lumina Învierii ne va trezi și ne va da această siguranță, această nădejde a zilei de mâine”, ne-a declarat primarul Sorin Vasile Ioniță.

Cititi mai mult
Reclamă
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ACTUALITATE

Creșterea salariilor din învățământ ar trebui condiționată de performanța actului educativ!

Publicat

pe

FOTO CU CARACTER ILUSTRATIV

Auzim din când în când intervenții pertinente din partea parlamentarilor care, de obicei, pentru a nu deranja prea mult anumite segmente de electoeat, se feresc să spună lucrurilor pe nume.

Deputatul PSD Dan Cristian Popescu a precizat, cu subiect și predicat, în cadrul emisiunii „Politica zilei” de la B1 TV, că este de acord cu mărirea salariilor cadrelor didactice, dar ar trebui să se facă în anume condiții, după niște reguli, după rezultate. Acordarea unor beneficii să fie efectuată în funcție de eficiența actului de educație, de performanță.

„Este un lucru acceptat și sunt multe țări care operează cu acest sistem de bonusare pentru performanță. Sunt două lucruri diferite. Pe de o parte, salariile trebuie crescute, pe de altă parte trebuie o anumită parte din salariu să fie condiționată de performanță”, a spus parlamentarul social-democrat.

Pe bună dreptate. Vrei retribuție mărită, beneficii, forțezi mâna guvernului cu proteste, greve, că, deh, doar prin sistemul bugetar au mai rămas sindicate care luptă, de obicei, doar pentru salarii, dar ce oferi în schimb?

Sunt școli cu promovabilitate scăzută sau zero la examenele naționale, ies pe bandă rulantă doar pseudo-teoreticieni, analfabeți funcționali.

O spun și statisticile internaționale că stăm prost la capitolele astea ce țin de practică, de pregătirea profesională, dar cerem mereu venituri mai mari. Ce ne pasă de restul? Noi să fim bine! Dacă nu ne dă Guvernul, punem repede de o grevă și se rezolvă.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Cititi mai mult

ACTUALITATE

Târgoviște: S-a dus la ceruri profesorul de muzică Fidel Cătălin. Dumnezeu să-l odihnească!

Publicat

pe

De

Cu mare întristare, ne luăm rămas-bun de la colegul și prietenul nostru, Cătălin Fidel, profesor de muzică al liceului nostru…

A fost liniște deplină astăzi în cancelarie și pe holurile liceului… Copii s-au strâns la Bibliotecă, ne-am șters lacrimile unii altora, ne-am alinat cum am putut tristețea… Beculețele vesele și colorate din brazii împodobiți au rămas în bezna…

Începând de astăzi, o chitară nu va mai cânta… După o lungă suferință, sufletul său s-a ridicat în împărăția Tatălui…

Sincere condoleanțe familiei îndurerate! Și multă putere în a depăși aceste clipe atât de grele… Odihnă veșnică și drum lin, Cătălin!

Biblioteca Liceului Ion Heliade Rădulescu Târgoviște

Cei care doresc să își ia rămas bun de la el, îl pot vizita la Capela Bisericii Sfântul Nicolae Andronesti (Str. Pârvan Popescu, Nr 11), Târgoviște, acolo unde va fi depus. Detalii referitoare la ora slujbei de înmormântare o voi comunica ulterior – a anunțat soția.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Cititi mai mult

 

 

 

PUBLICITATE

Cele mai citite