Connect with us

ACTUALITATE

Autoritățile germane au despărțit șapte copii români de părinții lor. Senatorul Titus Corlățean cere Guvernului să intervină

Publicat

pe

Senatorul PSD de Dâmbovița, Titus Corlățean, se implică pentru sprijinirea unei familii de români care se luptă, de pe poziții inegale, cu statul german. Aproape după modelul autorităților din Norvegia, care au lăsat o familie de români fără copii, invocând pe nedrept motive de nerespectare a unor norme privind protecția și drepturilor copiilor, reprezentanții germani au luat familiei Furdui cei șapte copii chiar în preajma Sărbătorilor de Paște.

Senatorul Titus Corlățean a verificat minuțios acest caz și a ajuns la concluzia că respectiva familie a fost nedreptățită. Din datele prezentate de soții Furdui reiese că ancheta socială realizată de reprezentanții statului german a fost superficială, canalizată clar spre intenția de a le fi luați copiii.

Senatorul PSD Titus Corlățean a luat imediat atitudine. Astăzi, de la înalta tribună a Parlamentului, demnitarul a adresat o interpelare premierului Florin Cîțu și ministrului Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, solicitându-le, în calitatea pe care o au, să intervină de urgență pe lângă reprezentanții statului german pentru a clarifica just, cu respectarea întocmai a procedurilor legale, situația familiei Furdui. Titus Corlățean cere guvernanților să facă tot ceea ce le stă în putință, legal, pentru a-i readuce pe cei șapte copii alături de părinții lor.

„Am fost informat recent de cetățeni români cu domiciliul în Germania, precum și de lideri ai unor biserici creștine românești neo-protestante din Germania și România, în legătură cu un caz extrem de delicat și de grav care privește o familie de cetățeni români stabiliți legal, de mai mulți ani, în Germania, în apropierea orașului Hanovra. Este vorba despre familia Furdui Petru (42 ani) și Camelia (39 ani), părinți ai unui număr de 7 copii minori, 4 fetițe și 3 băieți, cu vârste între 15 și respectiv 1 an și 2 luni.

În ziua de luni, 26 aprilie 2021, reprezentanți ai Autorității germane pentru Protecția Copilului din zona de reședință a familiei, comuna Vals Rhode, la nord de Hanovra, s-au prezentat la domiciliul acesteia și au preluat copiii minori, Natalia (12 ani), Ruben (11 ani), Albert (10 ani) și Leah (1 an și 2 luni), fără a prezenta oficial motivele acestei acțiuni și recurgând la o serie de argumente verbale constrângătoare pentru voința părinților. Au lăsat doar să se înțeleagă că demersul are legătură cu fiul cel mare, David (15 ani), și „o stare de nemulțumire a acestuia față de părinți”. Au indicat în același timp că ceilalți 3 copii, David, Naomi (14 ani) și Estera (13 ani) au fost luați de reprezentanții autorității respective direct de la școală. Din datele de care dispun personal, din surse diverse, surse apropiate familiei, surse civice și ecleziastice credibile, regăsim, din păcate, aspecte de o tipologie asemănătoare cu cele identificate anterior în cazul familiei Botnariu din Norvegia, respectiv:

Acțiunea reprezentanților Autorității Germane de Protecția Copilului s-a realizat rapid, fără nicio verificare prealabilă, anchetă sau discuții măcar cu profesorii copiilor sau măcar cu vecinii pentru a contura mai bine profilul familiei, profilul social, cultural, material al părinților. Aceștia din urmă sunt descriși de liderii bisericii românești neoprotestante de care aparțin, dar și de alți cetățeni români, drept oameni credincioși, muncitori și cuminți, iubitori de copii și cu o situație materială solidă, o casă proprietate personală, cu o grădină mare, o piscină cu pești și animale de companie pentru copii.

Preluarea copiilor fără informarea reprezentanților diplomatici ai statului român, statul de cetățenie, reprezintă o violare a normelor de drept internațional în materie

Motivul de fundal, mai profund, dar nemărturisit de reprezentanții Autorității Germane de Protecție a Copilului îl constituie același tip de prejudecăți, bazate pe percepții distorsionate, privind existența unor străini români în comunitate și respectiv asupra identității creștine a acestora și apartenența la o biserică evanghelică neoprotestantă considerată ca promovând disciplina și disciplinarea unui model de comunitate și familie conservatoare, în contrast cu liberalismul societății locale (apropo de percepție la adresa străinilor, a existat anterior situației, solicitări ale părinților adresate autorităților locale din comuna respectivă pentru protecția sănătății copiilor prin stoparea acțiunilor cu erbicid în zona de domiciliu, care genera alergii copiilor. Nu a existat nici măcar o reacție sau un răspuns concret din partea autorităților locale)

Prejudecățile menționate ascund, pe fundal, și o situație de încălcare a dreptului de libertate religioasă, a rolului părinților în educația propriilor copii, minori care nu au suferit totuși vreo îngrădire în a urma școala normală germană din comunitatea locală.

Cultivarea în timp, de către reprezentanți au Autorității germane menționate, a unei relații discrete cu fiul cel mare al familiei, aflat la vârsta adolescenței și a unor stări emoționale firești care implică și nemulțumiri față de unele aspecte ale vieții sale private și de familie, nemulțumiri manifestate prin postări pe Facebook care au fost monitorizate.

Copiii au fost distribuiți la familii de plasament diferite, cu încălcarea normelor și practicii pertinente de drept internațional, care solicită ca frații și surorile să nu fie separați. S-a recurs direct la măsura extremă a separării copiilor de părinți în ciuda faptului că nu existau acte de violență comise de părinți sau pericol iminent pentru copii, ceea ce reprezintă o încălcare a normelor și practicii internaționale consacrate în materie, care presupun realizarea, dacă este cazul, a unor pași intermediari, necesari, de către autoritățile de protecție a copilului înainte de a recurge la măsuri extreme.

Fiul cel mare al familiei, David, ar fi fost încurajat de autorități să facă raportări periodice cu privire la aspectele private, personale, ale vieții de familie, procedură care ar fi culminat cu sesizarea de către acest minor a autorităților amintite în cursul zilei de duminică, 25 aprilie, cu privire la faptul că părinții săi l-ar fi bătut pe bebeluș.

În fapt, potrivit datelor de care dispun, în duminica menționată, familia, formată din cei doi părinți și cei 7 copii, s-ar fi aflat la masă, moment în care bebelușul de 1 an și 2 luni s-ar fi înecat în timp ce mânca, părinții și în special mama ar fi reacționat, în mod firesc, pentru a înlătura riscul de sănătate apărut pentru minora Leah, prin atingeri pe spate pentru ca acest minor să își revină, chestiune care ar fi fost interpretată drept bătaie de fiul cel mare al familiei Furdui și raportat în consecință reprezentanților autorității cu care se afla în contact. A doua zi copiii au fost preluați cu forța de autorități.

Copiii, spuneam, au fost distribuiți încălcându-se regulile internaționale, la familii de încredințare diferite, ceea ce a generat o traumă suplimentară.

Față de cele de mai sus vă adresez rugămintea domnule prim-ministru, domnule ministru, să dispuneți întreprinderea măsurilor ce decurg din obligația constituțională de protecție a propriilor cetățeni români și să vă informați în legătură cu demersurile întreprinse pe relația cu autoritățile germane.

Reamintesc în acest context că apariția cazului Botnariu în Norvegia a generat o sensibilitate uriașă și o traumă la nivelul unor segmente sociale largi în societatea din România sau în diaspora românească și care a generat o acțiune largă, națională și internațională, de protest față de abuzurile comise de autoritățile norvegiene, acțiune promovată de actori civici, neguvernamentali, și de un spectru larg de biserici creștine românești, care au acționat solidar, indiferent de denominațiunea lor. Impactul reacției a fost important, dovadă și implicarea, cu titlu de exemplu, a mai multor membri ai Senatului și Camerei Reprezentanților Statelor Unite ale Americii în rezolvarea cu succes a cazului menționat. Autoritățile germane nu ar trebui să subestimeze nici trauma și nici capacitatea de reacție menționată. Aștept răspuns scris”, a solicitat senatorul PSD de Dâmbovița, Titus Corlățean.

ACTUALITATE

Curtea de Apel Brașov rejudecă procesul retrocedării a 43.227 ha de pădure

Publicat

pe

Magistrații judecători de la Curtea de Apel Brașov au început, astăzi – 18 iunie 2021, dezbaterile în dosarul privind retrocedarea ilegală a 43.227 hectare de pădure din fondul de stat administrate de Direcția Silvică Bacău.

„Soarta a unui sfert din suprafața împădurită a județului Bacău, cu o valoare estimată la peste 300 milioane de euro, va fi hotărâtă de un judecător specializat în infracțiuni de corupție, așa cum a hotărât Curtea Constituțională a României, prin decizia sa controversată din 3 iulie 2019, iar instanța urmează să se pronunțe dacă faptele reținute în rechizitoriul înaintat Înaltei Curți de Casație și Justiție de Direcția Națională Anticorupție în ianuarie 2015 sunt sau nu dovedite.

Curtea de Apel Brașov rejudecă pe fond dosarul retrocedării ilegale a celor 43.227 hectare împădurite, drept efect al Curții Constituționale, iar începând cu februarie 2020 s-au readministrat o serie de probe, respectiv au fost reaudiați o serie de martori, s-a efectuat o expertiză criminalistică, s-au audiat înregistrări, s-au luat declarații unor inculpați, dar au fost declarate nule, pe baza unei alte decizii ale Curții Constituționale a României, interceptările convorbirilor, mesaje sau înregistrări ambientale obținute de procurori cu sprijinul Serviciului Român de Informații.

Menționăm că juriștii Direcției Silvice Bacău și ai Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva, deși au formulat cerere de constituire ca parte civilă, au fost scoși în afara cadrului procesual, în iunie 2020, ca de altfel și procurorii DNA.

Reamintim că în anul 2018 președintele completului de judecată din cadrul Tribunalului Covasna, care a retrocedat ilegal cele 43.227 hectare de pădure, a fost condamnat de către judecătorii Înaltei Curți de Casație si Justiție la pedeapsa închisorii de 3 ani, însă în urma efectului nefast al deciziei Curții Constitutionale a României, soluția de condamnare cu executare pentru luare de mită a fost anulată de către completul de cinci judecători al Înaltei Curți de Casație și Justiție și întregul dosar a fost trimis în rejudecare.

Dosarul de corupție a ajuns la Curtea de Apel Brașov, ca urmare a faptului că inculpații cu înalte funcții de demnitari publici au renunțat la acestea, pentru a nu mai fi judecați de către Înalta Curte de Casație si Justiție.

Deși cererea Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva și a Direcției Silvice Bacău de constituire ca parte civilă în dosar a fost respinsă de Curtea de Apel Brașov în data de 26 iunie 2020 motivat de faptul că statul este reprezentat de Ministerul Finanțelor, sperăm într-o judecată corectă, în care probele existente în cele 63 (LXIII) dosare anexate de Direcția Națională Anticorupție – Serviciul Teritorial Brașov să fie analizate obiectiv, inclusiv probele propuse prin termenul Ministerul Finanțelor Publice la termenul din 24 iulie 2020.

Regia Națională a Pădurilor – Romsilva își exprimă speranța că acest proces reprezintă o șansă pentru menținerea în patrimoniul statului a celor 43.227 hectare păduri de stat și mizează pe profesionalismul reprezentanților Ministerului Public și cei ai Ministerului Finanțelor Publice care, în urma scoaterii juriștilor instituției noastre din cadrul procesual, au apărat interesele și patrimoniul statului român în fața Curții de Apel Brașov”, precizează RNP Romsilva într-un comunicat de presă.

Citește în continuare

ACTUALITATE

Ghidul consumatorului informat: Electrica Furnizare explică prețurile energiei electrice de la 1 iulie și cum își protejează în continuare clienții

Publicat

pe

de

• În contextul în care la 1 iulie 2021 se încheie perioada de aplicare a reducerii comerciale de către furnizorii de energie electrică, în baza recomandărilor cuprinse în Ordinul ANRE nr.5/2021, Electrica Furnizare anunță acordarea unui discount tuturor clienților săi care aleg până la data de 31.08.2021 un produs din piața concurențială. Valoarea discountului acordat pentru perioada 01.07-31.08.2021 este echivalentă cu diferenţa dintre preţul din oferta pentru serviciu universal şi prețul celei mai mici oferte Electrica Furnizare din piaţa liberă, „Stabil 30”, valabile începând cu 1 iulie. Tot ce trebuie să facă un client pentru a beneficia de discount este să își exprime opțiunea, oricând în intervalul menționat, pentru o ofertă concurențială din portofoliul Electrica Furnizare.

• Având în vedere dezbaterile publice cu privire la prețul energiei electrice aplicat de la 1 iulie 2021, Electrica Furnizare face precizarea că prețurile de furnizare a energiei electrice pentru clienții casnici sunt stabilite, în prezent, în condițiile pieței libere de energie, la construirea lor contribuind, în principal, prețul la care energia este achiziționată de furnizori de pe piața angro, stabilit în mod liber de producători.

• Prețul facturii este format din prețul energiei marfă (aproximativ 47% din valoarea facturii), la care se adaugă tarifele reglementate pentru serviciile de transport, serviciul de sistem, serviciul de distribuție, contravaloarea certificatelor verzi, contribuția pentru cogenerare de înaltă eficiență, TVA și acciza (ce reprezintă aproximativ 53% din valoarea facturii). Costul facturii diferă și în funcție de zona de rețea în care se află clientul final, tarifele fiind aprobate de către ANRE la nivel zonal, în raport direct cu factori precum costurile și investițiile necesare pentru asigurarea serviciilor.

• În continuare consumatorii au la dispoziție mai multe modalități de încheiere a contractelor în piața concurențială:

1. Contractarea prin poștă, până la data de 30 iunie: clienții trebuie să știe că în continuare este suficientă transmiterea unui singur formular de selecție ofertă în care și-au exprimat opțiunea pentru un produs din piața concurențială. În situația în care un client completează și transmite mai multe formulare de selecție ofertă, va fi luat în considerare primul dintre acestea. Liberalizarea pieței de energie electrică a generat un volum foarte mare de cereri de contractare, care sunt adresate în ordinea primirii lor, însă este important pentru clienți să știe că prețul de contractare, corespunzător perioadei în care a fost transmis formularul de selecție, se va păstra identic, indiferent de momentul procesării acestuia. Formularul de selecție ofertă conține oferta concurențială cu prețul cel mai mic- „Stabil 30”, oferta concurențială „Electrica 3in1” (care are incluse beneficii din zona asigurărilor) și oferta de Serviciu Universal, clienții fiind informați astfel și cu privire la prețul practicat în cazul în care nu accesează o ofertă din piața concurențială.

2. Semnarea contractului într-un Centru de Relații cu Clienții: clienții ne pot vizita în oricare dintre Centrele noastre de Relații cu Clienții, lista acestora fiind disponibilă pe site-ul https://www.electricafurnizare.ro/, iar acolo sunt preluați de un reprezentant Electrica Furnizare și îndrumați pe parcursul procesului de contractare.

3. Contractarea online: clienții demarează procesul de contractare în cadrul paginii dedicate din site-ul companiei, https://www.electricafurnizare.ro/contract-online/?prod=ee, unde primul pas în procesul de contractare este bifarea uneia dintre opțiunile “Sunt client nou” sau “Sunt client existent”, iar continuarea procesului va reflecta, la nivel de documente solicitate, particularitățile specifice celor două categorii de clienți. În cazul clienților proprii este pusă la dispoziție o procedură simplificată de contractare care implică doar un act oficial, și anume actul de identitate, alături de care trebuie să ofere informații cu privire la codul de client și numărul locului de consum. Pentru consumatorii care doresc să facă parte din portofoliul Electrica Furnizare procesul de contractare, de asemenea simplificat, implică prezentarea actului de identitate, a actului legal de deținere a spațiului pentru care se solicită furnizarea energiei (ori semnarea unei declarații pe propria răspundere) și ultima factură de utilități.

• Dacă un client casnic din portofoliul companiei nu încheie un contract pe piața liberă, acesta va beneficia în continuare de furnizarea energiei electrice fără întrerupere, asigurată de Electrica Furnizare, în regim de Serviciu Universal.

• Pentru a beneficia de produsele și serviciile Electrica Furnizare din piața concurențială, consumatorii pot studia și alege în continuare oferta potrivită, consultând pagina dedicată liberalizării pieței: https://www.electricafurnizare.ro/liberalizarea-pietei-de-energie-electrica/

Citește în continuare

PUBLICITATE

Cele mai citite

Politică de cookies | Politică de confidențialitate

© 2014 - 2018 incomod-media.ro. Toate drepturile rezervate. ISSN 2285-7095 | Dezvoltare Web FN WEB SOFT