Connect with us

AGRICULTURĂ

Comerțul ambulant cu păsări, oprit pentru o lună după confirmarea unui focar de gripă aviară

Publicat

pe

Sursa foto: AgroIntel

Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă a suspendat, pentru o lună, comerţul ambulant cu păsări şi activităţile comerciale cu păsări vii, din cauza apariției unui focar de gripă aviară la o fermă din județul Mureș – scrie DC News. Decizia a fost luată vineri seară.

La nivelul exploataţiei infectate au fost impuse restricţii de mişcare a păsărilor, personalului, mijloacelor de transport şi furajelor. De asemenea, a fost demarată eutanasierea păsărilor, apoi se va trece la dezinfecție.

Conform deciziei Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, comercializarea va fi efectuată doar de către fermele comerciale autorizate, cu păsări a căror stare de sănătate este atestată.

Cititi mai mult
Reclamă
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ACTUALITATE

APIA: Cererile de plată pentru anul 2024 pot fi depuse fizic sau online

Publicat

pe

În perioada 4 aprilie – 7 iunie 2024, se vor putea depune, la Centrele APIA, cererile de plată pentru intervenţiile aferente sectoarelor vegetal şi zootehnic în anul 2024.

„În județul Dâmbovița sunt aproximativ 24.000 de fermieri potențiali beneficiari ai intervențiilor din sectoarele vegetal și zootehnic. Fiecare fermier poate alege individual cum va depune cererea de plată: prin prezența fizică la APIA sau prin mijloace de lucru la distanță”, ne informează Oana Năstase – purtător de cuvânt APIA Dâmboviţa.

Pentru o bună derulare a campaniei de depunere a cererilor, APIA Dâmbovița a transmis deja către toate primăriile din județ programările fermierilor. Prin urmare, este important ca aceștia să se adreseze telefonic funcţionarului responsabil cu gestionarea cererii pe care urmează să o depună și împreună vor identifica o modalitate prin care să-și transmită acordul pentru închiderea și înregistrarea cererii în Sistemul Integrat de Administrare și Control, în cazul în care optează pentru depunerea cererii la distanță.

„După data limită de depunere a cererii de plată, fermierii trebuie să notifice în scris APIA cu privire la orice modificare a datelor declarate în cererea de plată şi în documentele doveditoare, în termen de 15 zile de la data modificării.

Fermierii care nu desfăşoară activitate agricolă nu sunt eligibili la plată pentru suprafeţele / animalele neconforme.

Fermierii și alți beneficiari care primesc plăți directe sau plăți anuale prin intervenții sub formă de plăți directe și intervenții pentru dezvoltare rurală, finanțate din fonduri europene trebuie să respecte normele privind condiționalitatea pe întreaga exploatație agricolă (inclusiv pe cele neeligibile şi pe cele care nu mai sunt folosite în scopul producţiei) și pe tot parcursul anului de cerere.

Documentele care fac dovada că terenul agricol se află la dispoziţia fermierului trebuie să fie valabile la data depunerii cererii. Responsabilitatea privind legalitatea şi valabilitatea documentelor aparţine fermierului şi/sau autorităţii care a emis/atestat aceste documente, după caz”, se precizează într-un comunicat transmis către mass-media.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Cititi mai mult

ACTUALITATE

2.625 euro/hectar – ajutor național tranzitoriu pentru cultivatorii de turun

Publicat

pe

De

FOTO CU CARACTER ILUSTRATIV

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură Dâmbovița anunță că a început procesul de autorizare la plată a ajutoarelor naționale tranzitorii în sectorul vegetal, conform plafoanelor aprobate de Guvern prin HG 125/16.02.2024, astfel:

ANT 1 – culturi în teren arabil : 11,7734 euro/ha
ANT 2-3 – in /cânepă pentru fibră: 10,3763 euro/ha
ANT 4 – tutun: 2.625,6730 euro/ha
ANT 5 – hamei: 309,6398 euro/ha
ANT 6 – sfeclă de zahăr: 98,3061 euro/ha

Plățile se efectuează în lei, la cursul valutar de 4,9735 lei pentru un euro stabilit de Banca Centrală Europeană la data de 29 septembrie 2023 și publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

În județul Dâmbovița, au solicitat ajutoare naţionale tranzitorii în sectorul vegetal 17.931 de fermieri, care au depus cerere în campania 2023.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Cititi mai mult

 

 

 

PUBLICITATE

Cele mai citite