ACTUALITATE
Schimbare de gardă la Potlogi și flash mob la Târgoviște, de Ziua Europei

Astăzi – 9 mai 2021, autoritățile județului Dâmbovița au reușit să organizeze un eveniment complet, în care să aibă reprezentare, recunoștință și prețuire trei evenimente istorice care au marcat destinul țării noastre și al bătrânului continent: Ziua Independenței – declarată în anul 1877 de ministrul de Externe al României, Mihail Kogălniceanu; Ziua Victoriei – când, la 9 mai 1945, puterile aliate înfrâng armata hitleristă, având loc capitularea celui de-al treilea Reich, și Ziua Europei – cunoscută sub numele de Ziua lui Schuman, ministrul francez de Externe care, la 9 mai 1950, prin discursul avut la Paris și prin propunerile sale, pune piatra de temelie a Europei Unite.
Președintele Consiliului Județean Dâmbovița, Corneliu Ștefan, a fost inițiatorul acestor evenimente de factură cultural-artistică care, prin amploare și diversitate, au dezmorțit spațiul social dâmbovițean bulversat și abrutizat de această stare de pandemie care a zădărnicit la extremis comunicarea interpersonală, relațiile interumane, manifestările de tip colectiv. Șeful administrației județene, cinstind această zi încărcată de simboluri, a spart gheață, a rupt zăgazul izolării și a creat un culoar benefic revenirii la normalitate.
A fost o sărbătoare consumată cald, logic, urmând parcă cronologia istorică. Manifestările dedicate zilei de 9 Mai au erupt frenetic în curtea majestoasă a Palatului Brâncovenesc de la Potlogi. A fost pentru prima dată după reabilitarea și redarea acestui complex muzeal în circuitul turismului istoric când, ca într-un ritual sacru, s-a desfășurat un ceremonial de schimbare a gărzii. Punerea în scenă a acestui moment retrezitor al spiritului marelui domnitor martir Constantin Brâncoveanu a aparținut strajerilor din Cetatea Făgăraș. Aceștia au încercat, folosindu-se de recuzita militară, de armele specifice epocii, să refacă parțial secvența schimbării gărzii la Palatul Domnesc. Și apoi, ușor-ușor, prin intermediul muzicii ce contopește și ne poate purta rapid prin vremuri, am ajuns la celelalte două celebrări importante începute la Potlogi și încheiate în Piața Tricolorului din Târgoviște.
Alături de președintele Consiliului Județean Dâmbovița s-au aflat: vicepreședintele Antonel Jîjie, parlamentarii PSD de Dâmbovița Carmen Holban, Titus Corlățean, Radu Popa și Marian Țachianu. Surprinzător, fiindcă până acum nu le-am simțit respirația, au venit și reprezentanți ai PNL. Au fost prezenți la Potlogi deputatul Gabriel Plăiașu și vicepreședintele PNL Dâmbovița Gabriel Grozavu. Au trăit emoția unică a schimbului de gardă și numeroși turiști, dar și cetățeni ai localității.
Seria scurtă a discursurilor a fost deschisă de Ovidiu Cîrstina – directorul Complexului Muzeal Curtea Domnească. Le-a vorbit celor prezenți despre cum s-a plămădit acest proiect de reînsuflețire a Palatului Brâncovenesc de la Potlogi.
„Ideea acestui eveniment s-a născut chiar aici, la Potlogi, în urmă cu două săptămâni, și îi aparține președintelui Consiliului Județean Dâmboviţa, Corneliu Ștefan. (…) Îl salut și pe domnul Gheorghe Ana, care este acum alături de noi. În mandatul său de președinte al Consiliului Județean, s-a făcut un pas important pentru salvarea acestui monument istoric deosebit, și anume am început un proces lung și greoi cu Primăria Generală a Capitalei pentru ca acest obiectiv să revină în administrarea județului Dâmbovița. Iată că acum, grație restaurării efectuată cu fonduri europene, astăzi, ne putem bucura de această bijuterie a arhitecturii brâncovenești”, a spus Ovidiu Cîrstina.
Președintele Corneliu Ștefan a rostit o alocuțiune în care a amintit despre tripla semnificație a zilei de 9 mai, trei evenimente care au contribuit pe deplin la făurirea statului român, la consolidarea democrației și la unitatea Europei.
„Nu întâmplător am vrut să fim în Palatul Brâncovenesc din comuna Potlogi, unde avem dovada vie că fondurile europene au fost atrase și vor fi atrase în județul Dâmbovița. Mulțumesc tuturor celor care au contribuit la organizarea acest eveniment. Vă asigur că, în calitatea mea de președinte al Consiliului Județean Dâmboviţa, voi fi alături de cultură, de turism și de tot ceea ce ține de dezvoltarea județului nostru. La mulți ani, Europa! La mulți ani, Dâmboviţa! La mulți ani, România”, a fost mesajul președintelui CJ Dâmboviţa.
Primarul comunei Potlogi, Nicolae Catrina, i-a invitat pe cei prezenți ca, săptămâna viitoare, să vină din nou la Potlogi, de data aceasta în satul Pitaru unde se va sărbători un alt eveniment de însemnătate pentru localitate, județ și țară.
„Pe 15 mai 2021, se împlinesc 163 de ani de la nașterea marelui pictor Nicolae Grigorescu. Cu mândrie o spun că este născut în satul Pitaru, sat component al comunei Potlogi, și tot cu mândrie o spun, după ce vizitați acest frumos monument istoric, să mergeți la Pitaru, unde avem Memorialul Nicolae Grigorescu. Este o casă construită după o pictură a marelui artist”.
După-amiaza, la Târgoviște, după mult, mult timp, pe Platoul Prefecturii, cum numesc târgoviștenii Piața Tricolorului, s-a dezlănțuit un adevărat zumzet de primăvară. Acorduri muzicale românești, piese de referință ale marilor compozitori Ciprian Porumbescu și George Enescu interpretate de instrumentiștii Orchestrei Simfonice Muntenia au răsunat în întreaga piață. Copii și adolescenți îmbrăcați în tricouri albe, inscripționate cu mesajul „Dâmbovița în Europa”, au realimentat cu energie spațiul.
De la evocarea istorică a Brâncovenilor de la Potlogi am ajuns în contemporaneitate, în vremurile în care românii, europenii, trăiesc cu toții sub măsura libertății și a democrației. Europa Unită a dat startul către dezvoltare, prosperitate și echilibru. Un deziderat conturat în 1950 a dus la înfăptuirea statutului de cetățean european. Elevii târgovișteni adunați pe platou au adus, prin flash-mobul organizat, un omagiu României și Europei Unite.
ACTUALITATE
Recital de muzică clasică la Muzeul de Istorie din Târgoviște. Intrarea este liberă

Marți – 12 decembrie, de la ora 17:00, Orchestra Simfonică „Muntenia” a Centrului Județean de Cultură Dâmbovița va susține, la Muzeul de Istorie din Târgoviște, un recital de muzică clasică dedicat sărbătorilor de iarnă. Accesul este liber.
ACTUALITATE
ENGIE nu va emite facturi între 1 și 22 ianuarie 2024. Vezi în material și alte informații importante!

ENGIE România nu va emite facturi în perioada 1 – 22 ianuarie 2024, întrucât își va actualiza sistemul informatic – se precizează într-un comunicat transmis către mass-media.
„Facturarea serviciilor va fi reluată după 22 ianuarie, iar termenul de plată agreat nu va fi modificat, va curge din momentul în care facturile vor fi emise. Plățile efectuate de clienți în perioada 1-22 ianuarie vor fi recepționate de către companie, însă vor deveni vizibile în sistemele acesteia și în contul de client, MyENGIE, după data de 22 ianuarie 2024.
Între 8 și 22 ianuarie, formularul de contact online de pe site-ul engie.ro nu va fi disponibil. Clienții vor avea la dispoziție celelalte canale de contact (Call Center 021.9366, centre de relații cu clienții etc.), în măsura în care solicitările clienților nu vizează aspecte care necesită consultarea situațiilor specifice fiecărui client în sistemele informatice. (…)
În intervalul 12 – 22 ianuarie, accesul în contul de client și în aplicația mobilă MyENGIE, transmiterea indexului autocitit, plata facturilor prin intermediul site-ului engie.ro, activarea facturii prin e-mail, precum și programarea online a serviciilor tehnice nu vor fi disponibile”.
Furnizarea de gaze naturale, energie electrică și servicii tehnice nu va fi afectată de operațiunile de actualizare a sistemului informatic.
-
ACTUALITATEacum 2 zile
Concursul pentru șefia IPJ Dâmbovița, câștigat de comisarul șef Adrian Antofie, a fost invalidat
-
Dâmboviţaacum o zi
Tânără mamă din Târgoviște și-a pus capăt zilelor în ziua de Sfântul Nicolae
-
ACTUALITATEacum o săptămână
Clipe emoționante la Spitalul Județean din Târgoviște. Dr. Ion Barbilian de la Sanatoriul Moroeni a fost sărbătorit pentru întreaga carieră
-
Dâmboviţaacum 6 zile
Doi morți într-un accident rutier pe DN 72A, în Gheboieni
-
ACTUALITATEacum 6 zile
„M-au lăsat să mor, atât au putut face ei pentru mine…”. O tânără medic, răpusă de indiferență și neprofesionalism
-
ACTUALITATEacum o săptămână
Târgovişte: Programul activităților artistice din „Orășelul lui Moș Crăciun”
-
Dâmboviţaacum 5 zile
Elev din Pucioasa a murit în condiții suspecte în excursia la Viena organizată de doi profesori
-
Dâmboviţaacum 3 zile
Presa austriacă publică noi informații despre moartea băiatului de 12 ani din Pucioasa