Connect with us

ACTUALITATE

De la „Arta Conversației” la monologul cu tupeu…

Publicat

pe

Pornind ingenios de la momentul penibil consumat în cadrul Comisiei de Cultură a Parlamentului, la audierea candidatei propuse de USR PLUS pentru a prelua conducerea Televiziunii Române (numele acesteia nu contează!), deputatul PSD de Dâmbovița Ionuț Vulpescu a ajuns la un inspirat text despre marea scriitoare Ileana Vulpescu, plecată recent dintre noi. Autoare a zeci de cărți, printre care și celebra „Arta Conversației”, Ileana Vulpescu era cunoscută pentru eleganța sa, pentru echilibrul și verva dialogului complex, dar politicos.

Candidata USR PLUS pentru conducerea Televiziunii Române a fost întrebată de deputatul Ionuț Vulpescu dacă are vreun proiect de management pe care să-l propună și să-l implementeze. Răspunsul a fost de genul că nu a știut că trebuie să aibă unul. Adică, ce vă doare, mă, ce am de gând să fac eu? Am fost aleasă, conformați-vă și gata! Noi suntem USR-PLUS!

„Dacă vă întrebați de ce personalitățile culturii române au trăit într-o discreție mediatică în ultimul timp, răspunsul este (și) acesta: criza dialogului, a polemicii, a dezbaterii, a standardelor de recunoaștere a valorilor. Sunt ani de când TVR a intrat într-o criză a dialogului cu societatea, deși ar putea fi și trebuie să fie un vector de promovare a vieții culturale. Marii autori refuză monologul la care ne supunem astăzi, prin tendința de a auzi pe oricine și a nu asculta pe nimeni. Ne-am pierdut, după cum bine amintea Ileana Vulpescu, „Arta conversației”.

Tăcerea cu care autoarea a părăsit astăzi lumea a fost de o eleganță culturală formidabilă. Puțini știu însă că a fost și de o durere vecină cu insuportabilul. De nouă ani, partenerul ei de conversație și viața, coautorul iubirii și parteneriatului literar de care ne-am bucurat de generații, Romulus Vulpescu, a plecat dintre noi, iar cu o lună înainte, singurul lor copil, o fată care le-a binecuvântat dragostea, s-a stins. Îndurând toate aceste pierderi, Ileana Vulpescu a fost una dintre cele mai puternice femei pe care le cunosc. Îi vizitam în strada Radu Cristian, fostă Melodiei, unde au locuit în același bloc cu Eliade. Acel bloc din mansarda căruia s-a scris “Romanul adolescentului miop”. La ei acasă, înțelegeai de ce „Arta conversației” deschide o lume: una a dialogului cultural, a oamenilor care, vorba lui Noica, rămân împreună pentru că au același tip de comentariu. Ileana și Romulus Vulpescu împărțeau una dintre cele mai frumoase biblioteci private pe care le-am văzut vreodată. Iar astăzi, dacă în biblioteca noastră găsim „cartea document” a iubirii lor, e pentru că au zidit împreună o comuniune cum rar întâlnești între oameni astăzi. O legătură dialogică, o dragoste cu replică. Ultima lansare de carte publică la care Ileana Vulpescu a participat e, după știința mea, cea a volumului „Destinul unui om de stânga”, întrunind memoriile președintelui Ion Iliescu.

A vorbit senzațional despre stânga culturală, dar mai ales despre Președintele căruia îi purta o prețuire loială. Îmi pare rău că publicul nu a conversat mai mult cu ea. Nu suntem o Românie culturală. Nici una a dialogului. Dar poate că printre atâtea postări în social-media dedicate „Artei conversației” (care nu era totuși cartea ei preferată, dar putini știu asta) se va ivi în noi dorința de a asculta și de a fi ascultați. Adică, dorința de a fi mai umani. Cu Ileana Vulpescu se duce o lume care credea în literatură, în subtilitățile limbii române, în tainele de dincolo de cuvinte. O lume paradoxală pentru ce ne e dat să vedem astăzi. Dumnezeu să o odihnească în pace”, a scris Ionuț Vulpescu pe pagina sa de Facebook.

ACTUALITATE

Curtea de Apel Brașov rejudecă procesul retrocedării a 43.227 ha de pădure

Publicat

pe

Magistrații judecători de la Curtea de Apel Brașov au început, astăzi – 18 iunie 2021, dezbaterile în dosarul privind retrocedarea ilegală a 43.227 hectare de pădure din fondul de stat administrate de Direcția Silvică Bacău.

„Soarta a unui sfert din suprafața împădurită a județului Bacău, cu o valoare estimată la peste 300 milioane de euro, va fi hotărâtă de un judecător specializat în infracțiuni de corupție, așa cum a hotărât Curtea Constituțională a României, prin decizia sa controversată din 3 iulie 2019, iar instanța urmează să se pronunțe dacă faptele reținute în rechizitoriul înaintat Înaltei Curți de Casație și Justiție de Direcția Națională Anticorupție în ianuarie 2015 sunt sau nu dovedite.

Curtea de Apel Brașov rejudecă pe fond dosarul retrocedării ilegale a celor 43.227 hectare împădurite, drept efect al Curții Constituționale, iar începând cu februarie 2020 s-au readministrat o serie de probe, respectiv au fost reaudiați o serie de martori, s-a efectuat o expertiză criminalistică, s-au audiat înregistrări, s-au luat declarații unor inculpați, dar au fost declarate nule, pe baza unei alte decizii ale Curții Constituționale a României, interceptările convorbirilor, mesaje sau înregistrări ambientale obținute de procurori cu sprijinul Serviciului Român de Informații.

Menționăm că juriștii Direcției Silvice Bacău și ai Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva, deși au formulat cerere de constituire ca parte civilă, au fost scoși în afara cadrului procesual, în iunie 2020, ca de altfel și procurorii DNA.

Reamintim că în anul 2018 președintele completului de judecată din cadrul Tribunalului Covasna, care a retrocedat ilegal cele 43.227 hectare de pădure, a fost condamnat de către judecătorii Înaltei Curți de Casație si Justiție la pedeapsa închisorii de 3 ani, însă în urma efectului nefast al deciziei Curții Constitutionale a României, soluția de condamnare cu executare pentru luare de mită a fost anulată de către completul de cinci judecători al Înaltei Curți de Casație și Justiție și întregul dosar a fost trimis în rejudecare.

Dosarul de corupție a ajuns la Curtea de Apel Brașov, ca urmare a faptului că inculpații cu înalte funcții de demnitari publici au renunțat la acestea, pentru a nu mai fi judecați de către Înalta Curte de Casație si Justiție.

Deși cererea Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva și a Direcției Silvice Bacău de constituire ca parte civilă în dosar a fost respinsă de Curtea de Apel Brașov în data de 26 iunie 2020 motivat de faptul că statul este reprezentat de Ministerul Finanțelor, sperăm într-o judecată corectă, în care probele existente în cele 63 (LXIII) dosare anexate de Direcția Națională Anticorupție – Serviciul Teritorial Brașov să fie analizate obiectiv, inclusiv probele propuse prin termenul Ministerul Finanțelor Publice la termenul din 24 iulie 2020.

Regia Națională a Pădurilor – Romsilva își exprimă speranța că acest proces reprezintă o șansă pentru menținerea în patrimoniul statului a celor 43.227 hectare păduri de stat și mizează pe profesionalismul reprezentanților Ministerului Public și cei ai Ministerului Finanțelor Publice care, în urma scoaterii juriștilor instituției noastre din cadrul procesual, au apărat interesele și patrimoniul statului român în fața Curții de Apel Brașov”, precizează RNP Romsilva într-un comunicat de presă.

Citește în continuare

ACTUALITATE

Ghidul consumatorului informat: Electrica Furnizare explică prețurile energiei electrice de la 1 iulie și cum își protejează în continuare clienții

Publicat

pe

de

• În contextul în care la 1 iulie 2021 se încheie perioada de aplicare a reducerii comerciale de către furnizorii de energie electrică, în baza recomandărilor cuprinse în Ordinul ANRE nr.5/2021, Electrica Furnizare anunță acordarea unui discount tuturor clienților săi care aleg până la data de 31.08.2021 un produs din piața concurențială. Valoarea discountului acordat pentru perioada 01.07-31.08.2021 este echivalentă cu diferenţa dintre preţul din oferta pentru serviciu universal şi prețul celei mai mici oferte Electrica Furnizare din piaţa liberă, „Stabil 30”, valabile începând cu 1 iulie. Tot ce trebuie să facă un client pentru a beneficia de discount este să își exprime opțiunea, oricând în intervalul menționat, pentru o ofertă concurențială din portofoliul Electrica Furnizare.

• Având în vedere dezbaterile publice cu privire la prețul energiei electrice aplicat de la 1 iulie 2021, Electrica Furnizare face precizarea că prețurile de furnizare a energiei electrice pentru clienții casnici sunt stabilite, în prezent, în condițiile pieței libere de energie, la construirea lor contribuind, în principal, prețul la care energia este achiziționată de furnizori de pe piața angro, stabilit în mod liber de producători.

• Prețul facturii este format din prețul energiei marfă (aproximativ 47% din valoarea facturii), la care se adaugă tarifele reglementate pentru serviciile de transport, serviciul de sistem, serviciul de distribuție, contravaloarea certificatelor verzi, contribuția pentru cogenerare de înaltă eficiență, TVA și acciza (ce reprezintă aproximativ 53% din valoarea facturii). Costul facturii diferă și în funcție de zona de rețea în care se află clientul final, tarifele fiind aprobate de către ANRE la nivel zonal, în raport direct cu factori precum costurile și investițiile necesare pentru asigurarea serviciilor.

• În continuare consumatorii au la dispoziție mai multe modalități de încheiere a contractelor în piața concurențială:

1. Contractarea prin poștă, până la data de 30 iunie: clienții trebuie să știe că în continuare este suficientă transmiterea unui singur formular de selecție ofertă în care și-au exprimat opțiunea pentru un produs din piața concurențială. În situația în care un client completează și transmite mai multe formulare de selecție ofertă, va fi luat în considerare primul dintre acestea. Liberalizarea pieței de energie electrică a generat un volum foarte mare de cereri de contractare, care sunt adresate în ordinea primirii lor, însă este important pentru clienți să știe că prețul de contractare, corespunzător perioadei în care a fost transmis formularul de selecție, se va păstra identic, indiferent de momentul procesării acestuia. Formularul de selecție ofertă conține oferta concurențială cu prețul cel mai mic- „Stabil 30”, oferta concurențială „Electrica 3in1” (care are incluse beneficii din zona asigurărilor) și oferta de Serviciu Universal, clienții fiind informați astfel și cu privire la prețul practicat în cazul în care nu accesează o ofertă din piața concurențială.

2. Semnarea contractului într-un Centru de Relații cu Clienții: clienții ne pot vizita în oricare dintre Centrele noastre de Relații cu Clienții, lista acestora fiind disponibilă pe site-ul https://www.electricafurnizare.ro/, iar acolo sunt preluați de un reprezentant Electrica Furnizare și îndrumați pe parcursul procesului de contractare.

3. Contractarea online: clienții demarează procesul de contractare în cadrul paginii dedicate din site-ul companiei, https://www.electricafurnizare.ro/contract-online/?prod=ee, unde primul pas în procesul de contractare este bifarea uneia dintre opțiunile “Sunt client nou” sau “Sunt client existent”, iar continuarea procesului va reflecta, la nivel de documente solicitate, particularitățile specifice celor două categorii de clienți. În cazul clienților proprii este pusă la dispoziție o procedură simplificată de contractare care implică doar un act oficial, și anume actul de identitate, alături de care trebuie să ofere informații cu privire la codul de client și numărul locului de consum. Pentru consumatorii care doresc să facă parte din portofoliul Electrica Furnizare procesul de contractare, de asemenea simplificat, implică prezentarea actului de identitate, a actului legal de deținere a spațiului pentru care se solicită furnizarea energiei (ori semnarea unei declarații pe propria răspundere) și ultima factură de utilități.

• Dacă un client casnic din portofoliul companiei nu încheie un contract pe piața liberă, acesta va beneficia în continuare de furnizarea energiei electrice fără întrerupere, asigurată de Electrica Furnizare, în regim de Serviciu Universal.

• Pentru a beneficia de produsele și serviciile Electrica Furnizare din piața concurențială, consumatorii pot studia și alege în continuare oferta potrivită, consultând pagina dedicată liberalizării pieței: https://www.electricafurnizare.ro/liberalizarea-pietei-de-energie-electrica/

Citește în continuare

PUBLICITATE

Cele mai citite

Politică de cookies | Politică de confidențialitate

© 2014 - 2018 incomod-media.ro. Toate drepturile rezervate. ISSN 2285-7095 | Dezvoltare Web FN WEB SOFT