Connect with us

Dâmboviţa

Țuțuianu: Guvernul Cîțu pregătește înghețarea pensiilor și majorarea vârstei de pensionare

Publicat

pe

Legea pensiilor la care lucrează Guvernul Cîțu îi va mulțumi doar pe administratorii fondurilor private de pensii, cărora li se asigură mai multe resurse financiare decât până acum – a declarat, astăzi – 26 mai 2021, în cadrul unei conferințe de presă, Adrian Țuțuianu – liderul PRO România Dâmboviţa și vicepreședinte al partidului la nivel național. În rest, se îngheață pensiile, se elimină pensionarea anticipată și va fi majorată vârsta de pensionare – a punctat Adrian Țuțuianu. Asta în condițiile în care, spune liderul PRO România Dâmboviţa, din 5 milioane de pensionari câți sunt astăzi în România, doar 250.000 au pensii care răspund nevoilor de trai.

„Cred că este o mare problemă faptul că acest Guvern, fără să fie obligat de cineva, și-a asumat, în relația cu Uniunea Europeană, în contextul Programului Național de Redresare și Reziliență, modificarea Legii pensiilor care, sigur, nu era perfectă, cu consecințe pentru următorii 5 ani. Pentru un pensionar, 5 ani înseamnă foarte mult. Poate fi diferența dintre a fi și a nu mai fi la momentul când aceste măsuri vor fi finalizate.

În primul rând, este de reținut faptul că actuala Lege a pensiilor nu se va mai aplica! Practic, ce ne-au spus dl Orban și echipa lui în 2020, dar și ce ne-a spus președintele Iohannis, anume că nu au de gând să procedeze în acest fel, se dovedește a fi o minciună.

În al doilea rând, cred că este evident că vom avea o înghețare a pensiilor, din moment ce România și-a asumat, prin Ordonanță de Urgență, că va menține cheltuielile cu pensiile la același nivel. Asta înseamnă că nu va fi niciun fel de majorare și că, pe termen scurt și mediu, majoritatea pensionarilor vor avea dificultăți majore în a-și acoperi nevoile de subzistență și vă rog să faceți doar o simplă analiză și să observați că rata inflației prognozată pentru acest an este de 4,2%.

În al treilea rând, spune angajamentul asumat de Guvern că vor fi creșteri țintite pentru beneficiarii de pensii minime, pentru a le permite să treacă peste pragul sărăciei. Sunt aproape 1 milion de persoane cu pensii sub 900 de lei, sunt peste 1,5 milioane de pensionari sub 1.500 lei și 2 milioane de pensionari care au venituri undeva la 1.500-1.700 de lei, ceea ce înseamnă că aproape jumătate din pensionari vor avea probleme majore.

Este, de asemenea, de reținut că Ordonanța de Urgență prevede introducerea de noi stimulente fiscale pentru a prelungi viața profesională dincolo de vârsta normală de pensionare. În traducere, pentru necunoscători, asta înseamnă majorarea vârstei de pensionare și, prin laboratoarele puterii, se discută de 68-69 de ani pentru bărbați și 65 de ani pentru femei. Este una dintre cele mai ridicate vârste de pensionare din Uniunea Europeană, în condițiile în care speranța de viață medie în România este în jur de 75 de ani.

Foarte grav este și faptul că se elimină pensionarea anticipată, că se urmărește îmbunătățirea, spune Ordonanța de Urgență, sustenabilității pentru pilonul doi de pensii. Asta înseamnă că vor merge mai mulți bani la fondurile private de pensii al căror randament este astăzi subțire, în raport cu contribuțiile. Probabil că, din această lege, administratorii de fonduri de pensii private sunt cei mai mulțumiți, pentru că își văd asigurate în continuare resurse financiare importante, cu precizarea că sumele depuse în cadrul pilonului doi sunt sume fără capitalizare, iar cetăţenii depind de capacitatea mai bună sau mai puțin bună a acestor administratori de a plasa resursele financiare disponibile în Investiţii care să asigure o indemnizație corespunzătoare pentru pensionari”, a precizat Adrian Țuțuianu – liderul PRO România Dâmboviţa.

ACTUALITATE

Marian Nițescu, președintele Organizației de Pensionari Bărbulețu, a trecut la cele veșnice

Publicat

pe

de

Instituția Prefectului – Județul Dâmbovița își exprimă regretul pentru trecerea în neființă a domnului MARIAN NIȚESCU, președinte al Organizației de Pensionari Bărbulețu și membru în Consiliul Județean al Persoanelor Vârstnice Dâmbovița încă din anul 2010.

A fost un om implicat și solidar cu ceilalți colegi și întotdeauna activ în cadrul ședințelor la care a participat pentru a susține problemele cu care s-au confruntat pensionarii.

Sincere condoleanțe familiei! Dumnezeu să îl odihnească în pace!

Prefect,
Aurelian Popa

Citește în continuare

ACTUALITATE

32 de tineri din Dâmbovița participă la o tabără tematică în Bucegi

Publicat

pe

În perioada 15 iulie – 15 septembrie 2021, va fi implementat în Munții Bucegi, cu finanțare din partea Consiliului Județean Dâmbovița, un nou proiect de educație montană pentru tineret marca Asociația Ecologică Floare de Colț, în parteneriat cu Asociaţia Chindia Jurasic Park.

„Scopul este stimularea participării tinerilor din judeţul Dâmboviţa la activităţi recreative şi de timp liber, în domeniul turismului montan specializat, ca formă de promovare a unui stil de viaţă sănătos şi de reducere a riscului de apariţie a obezităţii în rândul acestora”, precizează Ileana Bocanciu – președinte Asociația Ecologică Floare de Colț și coordonator al proiectului.

Concret, în perioada 2-6 august 2021, la Complex Turistic Cerbul se vor desfăşura activităţile teoretice şi practice ale unei tabere tematice, în mijlocul naturii. Un număr de 32 de tineri din judeţ vor deprinde tainele muntelui parcurgând trasee de drumeţie, luând parte la activităţi de alpinism, speologie, orientare cu busola, ecologizare şi refacere a marcajelor turistice din zonă.

Citește în continuare

PUBLICITATE

Cele mai citite

Politică de cookies | Politică de confidențialitate

© 2014 - 2018 incomod-media.ro. Toate drepturile rezervate. ISSN 2285-7095 | Dezvoltare Web FN WEB SOFT