Connect with us

ADMINISTRAŢIE

Consiliul Județean Dâmboviţa a declarat război mafiei gunoaielor

Publicat

pe

Președintele Consiliului Județean Dâmboviţa, Corneliu Ștefan, a cerut și a obținut aprobarea Adunării Generale a Asociației de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) Deșeuri, cu unanimitate de voturi, pentru demararea procedurilor în vederea rezilierii contractului de concesiune cu operatorul care administrează cele două gropi de gunoi din județ, Aninoasa și Titu. Măsura vine ca urmare a faptului că firma Eurogas Prescom a adus în depozitul de la Titu, în acest weekend, mai multe transporturi ilegale de deșeuri menajere din alte județe. Spunem transporturi ilegale, întrucât nu a avut acordul Consiliului Judeţean și al ADI – încălcând astfel prevederile contractului încheiat.

„Județul Dâmbovița nu este groapa de gunoi a nimănui. Am pornit războiul cu mafia gunoaielor. Eu țin cu județul Dâmbovița și cu dâmbovițenii. Îi anunț public pe locuitorii județului că, începând de astăzi, vom sesiza Inspectoratul Județean de Poliție, Agenția pentru Protecția Mediului, Garda de Mediu și toate instituțiile cu atribuții în acest domeniu”, a declarat Corneliu Ştefan.

Președintele CJ a spus că Poliția Locală Titu a interceptat, în acest sfârșit de săptămână, șapte transporturi de deșeuri provenind de la SC Urban SA Râmnicu Vâlcea și de la o stație de reciclare din Dragomirești Vale, județul Ilfov. A mai precizat Corneliu Ștefan că măsura de majorare a redevenței lunare cu 10%, dispusă de fosta conducere a CJ Dâmbovița anul trecut, după ce s-a descoperit că au fost aduse la gropile de gunoi din Aninoasa și Titu câte 500 de tone de gunoi menajer, nu a avut niciun efect. Ba, mai mult, Eurogas nu a plătit nimic, alegând calea instanței de judecată.

De altfel, a completat Carmen Ivan – administrator public interimar ADI Deșeuri Dâmboviţa, contractul de concesiune, încheiat pentru perioada 2010-2025, a fost guvernat până acum de foarte multe litigii ajunse pe masa de lucru a judecătorilor.

„Am întâmpinat foarte multe greutăți. Eurogas tratează bunurile Consiliului Judeţean, date în concesiune, ca pe bunurile proprii, iar atunci când nu are argumente, se adresează instanțelor. De regulă, a câștigat în Dâmbovița și a pierdut la Curtea de Apel Ploiești. Este o situație foarte tensionată între părțile contractante. Eurogas are foarte, foarte multe probleme”.

A mai explicat Carmen Ivan că procedura de reziliere a contractului este una complicată, plecând de la faptul că operatorul trebuie notificat cu 6 luni înainte. Având în vedere aceste aspecte, era mult mai bine dacă s-ar fi ales această cale încă de când au fost descoperite primele transporturi ilegale de deșeuri din afara județului, undeva prin 2019, dacă nu chiar mai înainte, având în vedere numeroasele litigii declanșate încă din 2011, adică la 1 an de la semnarea contractului de concesiune cu operatorul care administrează cele două gropi de gunoi din județul Dâmbovița.

ADMINISTRAŢIE

Taxa de habitat ar putea să scadă pentru locuitorii din Voinești. Detalii aici

Publicat

pe

Dănuț Gabriel Sandu - primarul comunei Voinești, județul Dâmbovița

Taxa de habitat, stabilită printr-o hotărâre a Asociației de Dezvoltare Intercomunitară „Managementul Integrat al Deșeurilor” Dâmbovița din luna decembrie la suma de 62 de lei începând cu luna februarie 2025, ar putea să scadă pentru dâmbovițenii care locuiesc în comuna Voinești.

Reamintim că Primăria Târgoviște este prima administrație publică locală din județ care a luat o astfel de măsură – detalii aici. Urmează se pare Voinești, care a transmis mai multe adrese către ADI Deșeuri și Electrica SA în vederea găsirii unei soluții legale pentru ca populația să plătească mai puțin de 62 de lei, ne-a informat edilul Dănuț Gabriel Sandu.

Reamintim că toate cele 89 de Consilii Locale din județul Dâmbovița trebuie să adopte, luna aceasta, hotărâri prin care majorează cuantumul taxei de habitat de la 32 de lei la 62 de lei, începând cu 1 februarie 2025 – conform Hotărârii ADI, care este obligatorie. Documentul amintit precizează că taxa de habitat are trei componente: taxa pe economia circulară – 16,5 lei, comision de încasare Electrica SA – 3,69 lei și taxa de habitat propriu-zisă – 41,90 lei. Posibil să fie mai multe administrații publice locale din județ care să efectueze diferite calcule pentru a acorda subvenții în funcție de posibilitățile bugetare de care dispun, pentru ca oamenii să achite o taxă de habitat mai mică de 62 de lei, însă deocamdată nu avem cunoștință decât despre situațiile de la Târgoviște, unde s-a adoptat deja o astfel de hotărâre, și de la Voinești, unde urmează să se ia o decizie.

Edilul Dănuț Gabriel Sandu ne-a spus că ar putea scădea taxa de habitat până la 42 de lei, trecând colectarea la Primărie și eliminând astfel comisionul de 3,69 lei pentru încasarea prin Electrica SA, și prin suportarea de la bugetul local a componentei numită taxă pe economie circulară, în valoare de 16,5 lei.


Atenție! Componenta „taxă pe economia circulară” va crește dacă nu colectăm deșeurile selectiv


„Taxa pe economia circulară pe care o dăm la AFM este, ca să înțeleagă toată lumea, o penalitate pentru investiții asumate și neîndeplinite. La nivel de județ, trebuia să scădem cantitatea de gunoi cu 15% în fiecare an. Acest lucru nu s-a întâmplat. Abia de anul trecut am început câtuși de cât să colectăm selectiv deșeurile, o dată la două săptămâni pe localitate. Și am ajuns în situația în care trebuie să plătim 165 lei/tonă, fiindcă nu am scăzut cantitatea de gunoi, ba chiar a crescut. Acum, suportăm cu toții!

Taxa pe economia circulară se plătește cred că de prin 2014 sau 2015, doar că factura venea direct pe Primărie, pe cantitatea de gunoi colectată din localitate. Acum, am băgat-o în taxa de salubritate, adică încă o povară pentru cetățean. Eu cred că Primăriile pot să achite în continuare taxa pe economia circulară, dacă se renunță la alte cheltuieli. Sunt multe capitole unde Primăriile pot face economii, ca să vină în sprijinul oamenilor pentru rezolvarea acestei probleme. Trebuie, de asemenea, obligatoriu, să scădem cantitatea de gunoi prin colectare selectivă, altfel taxa pe economia circulară va creste de la an la an!”, ne-a declarat primarul de la Voinești.

Colectarea selectivă este obligatorie. La Târgoviște se implementează un nou sistem


Taxa de habitat poate fi plătită la Primărie, fără comisionul Electrica 


Cât privește comisionul perceput de Electrica SA pentru încasare, edilul Dănuț Gabriel Sandu crede că a crescut prea mult și, în plus, administrațiile publice locale ar putea să colecteze taxa de habitat prin Serviciul Taxe și Impozite Locale. Și chiar dacă ADI Deșeuri i-a răspuns că ar putea exista consecințe juridice având în vedere că există un contract în derulare cu Electrica SA, primarul de la Voinești este dispus să riște.

„La nivelul comunei Voinești, dacă înmulțim 2.600 de gospodării cu 3,69 lei, rezultă 9.594 lei, înmulțit cu 12 luni, apropie 1 miliard pe an, bani pe care îi plătim la Electrica, la încasare. În varianta în care Electrica nu are niciun fel de răspundere privind încasările! După 90 zile, trimite înștiințare la ADI cu cei care nu au plătit. Mai durează încă 30 de zile până ce ADI trimite situația către primării care trec debitul în rolul fiscal. Dacă este venit la bugetul local, de ce să externalizăm încasarea?

Plătind la Electrica, oamenii sunt obligați să achite comision. Adică, acei 3,69 lei mi se pare că sunt niște bani dați degeaba. Aș putea să încasez eu, Primărie, fără comision, prin Serviciul de taxe și impozite locale. Nu spun că, gata, o să fie totul ok din primul an, dar cred că, în 2-3 ani, totul se va reglementa. Motivația ADI pentru a rămâne la Electrica este procentul de încasare, de 90%.

Dacă ADI face solicitare pentru comuna Voinești, începând cu data de… nicio factură nu va mai conține taxa de habitat, lucrurile ar fi foarte simple. La început, în 2009, comisionul la încasare era 0,001 lei la încasare. De la 0,001 lei până la 3,69 lei… Vedeți că înseamnă 5% din cuantumul de 62 de lei. Este enorm!”, ne-a declarat primarul Dănuț Gabriel Sandu.


Precedent: Taxa de habitat pentru gospodăriile nelocuite a fost practic anulată în instanță 


Ne-a mai dezvăluit edilul de la Voinești că este o problemă și cu taxa de habitat percepută pentru gospodăriile nelocuite. Litigiul s-a tranșat în instanță, dar cumva tot nu s-a rezolvat. Parcă îți vine efectiv să țipi când afli ce a urmat după o hotărâre judecătorească definitivă de scutire de la plată!

„Eu am avut un proces cu un cetățean din Manga, referitor la taxa de habitat. Omul locuiește în București. Nu a vrut să plătească întrucât casa lui de la Manga este nelocuită. A contestat taxa de habitat în instanță, a câștigat la Curtea de Apel, care a spus că nu trebuie să plătească taxa de habitat. A fost și completarea că de acum înainte nu trebuie să plătească.

ADI a scutit de la plată până la data când a fost pronunțată hotărârea și a doua zi l-a pus iar la plată. Mi s-a spus că trebuie alt proces. Sunt sigur că va exista alt proces. O să stea omul să se strângă 2-3 ani de zile. Este caz de lucru judecat și se va termina rapid. Ne batem joc! Trebuie să facă asta fiecare cetățean în parte?”, ne-a relatat Dănuț Gabriel Sandu – primarul comunei Voinești.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Cititi mai mult

ADMINISTRAŢIE

Primăria Târgoviște continuă programul de modernizare a transportului public de persoane

Publicat

pe

Primăria Târgoviște a finalizat cu succes, odată cu încasarea ultimei cereri de plată, în valoare de 11 milioane de lei, proiectul care a vizat modernizarea transportului public de persoane în municipiu – a anunțat edilul Daniel Cristian Stan.

Investiția a inclus achiziția a 40 de autobuze Mercedes Benz Citaro Hibrid, construirea a trei autogări (Unirii, Șoseaua Găești și Calea Ialomiței) și a unui depou pentru cele 40 de autobuze – pe Calea Ialomiței, lângă Complexul de Natație, modernizarea a 28 de stații de îmbarcare-debarcare, înființarea unui atelier de service pentru revizii și reparații la autobuze, reabilitarea și modernizarea a două bulevarde (Regele Carol și Mircea cel Bătrân) și a două străzi (Gării și Lt. Stancu Ion), plus consolidarea, reabilitarea și modernizarea pasajului de la Pavcom și construirea unui pod peste canalul de deviație Ialomița-Ilfov. De asemenea, a fost cumpărat mobilier urban, respectiv: bănci, coșuri de gunoi și rasteluri pentru biciclete.

„Aceasta a fost doar prima etapă din programul nostru ambițios de regenerare urbană. Acum, avem în curs de achiziție, tot din surse nerambursabile, 21 de autobuze electrice și vom implementa încă un proiect complex de mobilitate urbană care include, printre altele: piste noi pentru bicicliști; autogară modernă pentru transportul metropolitan și amenajarea de alei pietonale”, a precizat primarul municipiului Târgoviște – Daniel Cristian Stan.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Cititi mai mult

 

 

 

PUBLICITATE

Cele mai citite