Dâmboviţa
PSD Dâmbovița, măsuri luate după pierderea alegerilor parțiale la Cojasca și Braniștea

După consumarea unei ședințe a Biroului Permanent Județean al PSD Dâmbovița, conducerea organizației, respectiv președintele Corneliu Ștefan și secretarul executiv Cristian Daniel Stan, au ieșit, aseară, într-o conferință de presă, pentru a prezenta o parte importantă a deciziilor care s-au luat în acest for de conducere. Tema principală a întâlnirii a constituit-o analiza rezultatului alegerilor locale parțiale desfășurate în Braniștea – pentru funcția de primar și în Cojasca – pentru un nou consiliu local. PSD Dâmbovița a pierdut cele două scrutinuri dar, așa cum a zis și liderul Corneliu Ștefan, „nu este un capăt de țară”. Alegerile din cele două localități au reprezentat un test electoral important pe care social-democrații dâmbovițeni l-au tratat cu seriozitate și vor acționa în consecință.
Precampaniile și campanile electorale, scrutinurile s-au desfășurate pe un fond de tensiune și de lovituri de imagine create și rostogolite indirect de anchetele de la Cojasca pe seama voiajorilor electorali care au culminat, chiar înainte de declanșarea campaniei electorale, cu reținerea primarului Victor Gheorghe și a altor funcționari publici de la Cojasca. În acest context nefavorabil, cu primarul în arest la domiciliu, la Cojasca PSD a obținut doar 6 consilieri locali, a pierdut unul în fața PNL. Acum, după logica PNL, ar trebui ca nici aleșii PSD să nu se prezinte la ședințele de consiliu local pentru a forța organizarea de alte alegeri. Dar, social-democrații, cu siguranță, nu vor proceda în acest mod pur politicianist pe care l-au experimentat la Cojasca liberalii.
La Braniștea, Alexandru Țachianu a pierdut în fața lui Mihai Vișinescu, candidatul PNL, care, deși nu este un bun vorbitor, a avut un soi de priză la electorat, care a uitat rapid ceea ce a făcut PSD, Marian Țachianu, pentru comunitate. Și aceste aspecte au fost discutate în cadrul ședinței de BPJ al PSD, după care au fost comunicate public măsurile luate în cele două filiale locale, respectiv la Braniștea și Cojasca.
Conducea PSD Dâmbovița a decis ca, până la organizarea de alegeri interne, la Cojasca să fie numit președinte interimar consilierul local Cristinel Gheorghe Ungureanu, iar la Braniștea lider interimar să fie actualul viceprimar Adrian Stan. Cei doi președinți au misiunea de a consolida organizațiile locale, de a elimina neajunsurile existente în ceea ce privește, poate, comunicarea și relaționarea cu cetățeanul, recâștigarea încrederii oamenilor.
Președintele PSD Dâmbovița, Corneliu Ștefan, a atras atenția liberalilor că ieșirile lor triumfaliste de după aceste alegeri parțiale desfășurate în conjuncturi ciudate nu au niciun fel de consistență. Mult zgomot pentru nimic..
„Le spun că PSD este cea mai puternică organizație politică din județ. Acum suntem mai uniți ca niciodată. Le aduc aminte de 27 septembrie 2020, de 6 decembrie 2020, când Partidul Social Democrat a câștigat 63 de primării și 5 mandate de parlamentari din 10”, a spus Corneliu Ștefan.
Secretarul executiv al PSD Dâmbovița, Cristian Daniel Stan, a precizat, în același context, că rezultatul alegerilor în cele două localități reprezintă un eșec pentru PSD Dâmbovița, însă trebuie ținut cont de alte aspecte, neprecizate în conferința de presă, dar probabil discutate în ședința BPJ.
„Alegerile au fost pierdute în conjuncturi cu totul și cu totul speciale. Dacă analizăm foarte în profunzime ceea ce s-a întâmplat acolo din punct de vedere electoral și în perioada prealegerilor și în ziua alegerilor, veți observa că acolo a fost o situație cu totul și cu totul aparte”, a precizat primarul municipiului Târgoviște.
Cristian Daniel Stan a avut replici și pentru liderii PNL Dâmbovița care se laudă cu victoriile de la Cojasca și Braniștea de parcă ar fi cucerit America.
„Raportat la atitudinea asta triumfalistă pe care o adoptă PNL în Dâmbovița, ceea ce s-a întâmplat nu reprezintă sub nicio formă o fotografie a situației politico-electorale la nivel județean. Să nu se îmbete cu apă rece. A fost așa, un foc de paie, care, cu siguranță, se va stinge. La următoarele alegeri, PSD va câștiga alegerile în Dâmbovița”.
ADMINISTRAŢIE
Corbii Mari, model de transformare din temelii a unei comunități când ambiția merge mână în mână cu profesionalismul și dăruirea

Corbii Mari, o localitate aflată la margine de județ, dar nu departe de civilizație. Dimpotrivă! Am putea spune, după ce am străbătut, cu mare atenție la detalii, toate așezările care intră în componența acestei comune, că oameni de aici dispun de aproape toate elementele de infrastructură necesare pentru asigurarea unui confort urban. Și procesul de implementare a unor proiecte de interes comunitar nu s-a încheiat. La pupitrul de comandă se află tânărul primar Ionuț Bănică. Este deja la al treilea mandat de edil și lucrează neobosit pentru dezvoltarea socio-edilitară a localității.
Dacă a rămas ceva neschimbat în comună, ei bine, acesta este sediul administrației publice locale. Biroul primarului, micuț, undeva în stânga, cum intri în clădire. Un loc unde, ne-a mărturisit Ionuț Bănică, intră să își tragă sufletul când se adună de pe drumuri, unde își primește oaspeții și colaboratorii, unde pune la cale proiectele pentru prezent și viitor și, atunci când situația o impune, discută cu concetățenii săi. În rest, se întâlnesc prin sate. Se va gândi să construiască un sediu nou de Primărie, spune tânărul edil, abia atunci când va fi total mulțumit de ceea ce a realizat pentru comunitate, când cele mai importante investiții vor fi finalizate. Nu este o idee abandonată, dar nu-i momentul acum. Poate să mai aștepte.
Ionuț Bănică vrea mai întâi să construiască două școli în satele Grozăvești și Petrești, pentru cei aproximativ 400 de copii care trăiesc în cele două așezări. Va demola clădirile vechi și ridică altele noi. Bănică este un adept al noului, al modernului, al introducerii civilizației și confortului în toate componentele instituționale locale. De reținut! Pe teritoriul comunei Corbii Mari după reabilitarea și modernizarea Școlii din satul Vadu Stanchii, cu finanțare obținută prin Ministerul Dezvoltării – Programul „Școli Sigure”, și construirea unei creșe în satul Corbii Mari și a unei grădinițe cu program prelungit în Ungureni, vor funcționa 14 unități de învățământ preșcolar și școlar. Toate moderne! Pentru aceste două proiecte din urmă, ne-a spus primarul, a fost depusă documentația tehnică în vederea obținerii finanțării la ADR Sud Muntenia. Proiectele se află în procedura de evaluare. La Corbii Mari, pentru cine nu știe, funcționează și o școală profesională tehnică.
„Avem un parteneriat cu Arctic pentru pregătire operatori mase plastice și electricieni. Vin la școala noastră elevi din toată zona de sud a județului. Sunt active trei clase, una de a X-a și două de a IX-a. Absolvenților le vor fi asigurate locuri de muncă. Se încheie contracte cu elevii. Cine nu vrea să meargă la Arctic, se poate angaja oriunde în altă parte”, ne-a precizat primarul Ionuț Bănică.
De menționat că, în județul Dâmbovița, nu mai există o școală profesională care să funcționeze în mediul rural. La Corbii Mari este singura.

Actualul dispensar din Corbii Mari
În domeniul sănătății, în comuna Corbii Mari a fost construit, în centrul localității, nu un dispensar, ci un adevărat centru medical. Aici, funcționează două cabinete ale medicilor de familie, un cabinet stomatologic, s-a licitat un centru de prelevare probe de sânge și intenția primarului Ionuț Bănică este de a aduce și un medic cardiolog care să aibă contract cu Casa Națională de Sănătate. Se mai vrea crearea la Corbii Mari a unui centru de permanență. Documentația pentru realizarea acestui obiectiv a fost depusă încă din anul 2021. De asemenea, șeful administrației publice locale de la Corbii Mari intenționează să reabiliteze și să modernizeze și dispensarele medicale din satele Ungureni și Petrești.
Domeniul cultural face parte din acest „trio esențial” pentru o comunitate respectabilă, alături de educație și sănătate, iar Ionuț Bănică știe foarte bine acest lucru. Tocmai de aceea, în satul Ungureni, prin Compania Națională de Investiții, va fi construit un cămin cultural modern. Contractul de execuție a fost semnat, urmează să fie emis ordinul de începere a lucrărilor.
Pentru o bună comunicare cu cetățeanul, pentru a răspunde nevoilor oamenilor la capitolul eliberări documente, transmitere petiții și sesizări, la Corbii Mari va fi implementat un proiect de digitalizare a administrației publice locale. Prin acest proiect aflat acum în faza de licitație, se va realiza o platformă prin intermediul căreia cetățeanul va putea solicita și primi rapid, prin semnătură electronică, documentele de care are nevoie în vederea rezolvării anumitor probleme personale. De precizat că sesizările pe diferite teme locale se primesc fără să fie nevoie de semnătura electronică.
Proiectele de infrastructură mare, vorbim aici despre rețelele de apă, canalizare și gaze naturale, reprezintă elementele de bază ale confortului și civilizației, componente fără de care viața nu se poate derula la parametrii normalității, ai firescului european. Când a venit Ionuț Bănică la Primărie, a găsit totul vraiștea la acest capitol. Ionuț Bănică a fost calm, calculat, a abordat cu atenție întreaga problematică și, până la urmă, cu perseverență, cu mult tact, a scos-o la capăt. A găsit drumul corect.
Pentru satele Petrești, Bărăceni, Moara din Groapă și Vadu Stanchii, a inițiat un proiect care a fost depus pentru obținerea finanțării prin Programul Național „Anghel Saligny”. Investiția este una mare, cu o valoare de 3,2 milioane de lei. Urmează să fie eliberată autorizația de construire, după care va fi scoasă la licitație execuția lucrărilor. Lungimea acestui sistem de canalizare este de 37 km.
În satele Ungureni și Satu Nou, rețeaua de canalizare este edificată printr-un proiect cu finanțare prin Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM), derulat de Campania de Apă Târgoviște-Dâmbovița. Valoarea investiției este de 7,6 milioane de euro. Pentru satele Grozăvești și Podu Corbencii, a fost depus un proiect pentru obținerea finanțării prin Administrația Fondului de Mediu.
Problema apei potabile a fost rezolvată în comuna Corbii Mari, ne-a informat primarul Ionuț Bănică. Întrega rețea de alimentare cu apă potabilă a fost finalizată și urmează să fie predată Companiei de Apă Târgoviște-Dâmbovița în vederea exploatării.
Comuna Corbii Mari, în viitorul foarte apropiat, va dispune și de sistem de distribuție gaze naturale. Un obiectiv pentru care primarul Ionuț Bănică a luptat cu toate forțele. Printr-un parteneriat cu localitatea Odobești, s-a reușit obținerea finanțării prin Programul Național „Anghel Saligny”.
„Avem studiul de fezabilitate realizat. Se lucrează acum la obținerea avizelor și la licitația de concesionare pentru operator și autorizația de construire. Am format Asociația de Dezvoltare Intercomunitară „CMO Gaze Naturale”. Era necesar pentru a obține finanțare și pentru a derula lucrarea. Este un proiect comun. Inițial, am încercat separat, aveam chiar și avizele obținute. Nu am putut obține finanțare în acest mod. Acum, realizăm un obiectiv comun. Cele două primării trebuie să vină cu cofinanțare la acest proiect”, ne-a spus primarul Ionuț Bănică.
Valoarea totală a investiției este de 64 de milioane de lei. Există suficiente speranțe ca în 2026 să fie demarate lucrările de construcție a rețelei de gaze naturale în Corbii Mari și Odobești.
Pentru a menține întreg teritoriul comunei care este destul de vast curat, în ton cu normele de protecție a mediului, la Corbii Mari, primarul Ionuț Bănică va realiza un centru de aport voluntar. Se lucrează intens pentru materializarea acestui proiect.

Proiect centru aport voluntar deșeuri
Centrul de aport voluntar va fi construit în apropierea satului Petrești. Finanțarea pentru acest obiectiv care va deservi numai locuitorii comunei Corbii Mari este asigurată prin Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Termenul de execuție este de 5 luni. Cetățenii nu vor plăti nicio taxă pentru a aduce deșeurile, altele decât cele preluate săptămânal, în acest centru.
„În localitatea noastră mai sunt zone sensibile, oameni care nu respectă normele, încă se mai depozitează gunoaie aiurea, în ciuda sistemului de colectare care este pus la punct. Sperăm, odată cu realizarea acestui centru, să îi determinăm să nu mai ducă deșeurile pe câmp, să nu mai altereze mediul natural. Oricum, pentru îndreptarea acestor obiceiuri urâte, am organizat acțiuni de control împreună cu Garda de Mediu și Poliția. De asemenea, am avut și campanii de curățenie. Sunt convins că, până la urmă, o vom scoate la capăt. Îi vom determina pe toți cetățenii să respecte legea, să respecte natura. Acest centru de aport voluntar este deosebit de important în tot acest proces de eradicare a fenomenului de aruncare aiurea a deșeurilor din gospodărie”, a adăugat primarul Ionuț Bănică.
La Corbii Mari vor fi reabilitate parcurile din satele Corbii Mari și Ungureni. Va fi schimbat mobilierul, sistemul de irigat și de iluminat al aleilor. Finanțarea acestui proiect este asigurată prin Programul Național de Redresare și Reziliență. Execuția se află în procedura de licitație.
Edilul de la Corbii Mari a inițiat și un proiect pentru construirea unui parc în satul Petrești. Finanțarea acestui loc de odihnă și recreere, care se va desfășura pe o suprafață de 2 hectare, va fi asigurată prin ADR Sud Muntenia.
Ne-a mai spus Ionuț Bănică că, tot prin ADR Sud Muntenia, se va derula și un proiect de restaurare a Bisericii „Sfânta Treime” din satul Corbii Mari, monument istoric de clasa A, aflat în imediata apropiere a Primărie. Proiectul se află în faza de evaluare.
ACTUALITATE
Gratuit, analize medicale pentru locuitorii comunei Dragomirești

Locuitorii comunei Dragomirești, județul Dâmbovița, pot efectua analize medicale gratuite fără să plece din localitate – anunță primarul Dragoș Vlădulescu.
Administrația publică locală a facilitat venirea unei echipe de specialiști din București, iar oamenii nu vor achita decât o taxă de 20 de lei pentru interpretarea rezultatelor. Programările se fac la numărul de telefon 0720.309.694.
-
Dâmboviţaacum 7 zile
Un mort și trei răniți într-un accident rutier pe DJ 701, în comuna Corbii Mari
-
ACTUALITATEacum o săptămână
Elev din Târgoviște, performanță remarcabilă la informatică
-
Giurgiuacum o săptămână
Un tânăr de 19 ani a decedat și alți doi au fost răniți într-un accident rutier pe DN5D
-
ACTUALITATEacum 5 zile
Atenție! Se trece la radierea din oficiu a mașinilor cu ITP expirat. Detalii aici!
-
Dâmboviţaacum 5 zile
Târgoviște. Nu a fost jaf la firma de creditare. Un bărbat a vrut să se răzbune pe iubită, fiindcă l-a părăsit
-
ACTUALITATEacum 6 zile
Clarvăzătoarea Georgeta Florea spune că trebuie să ne pregătim pentru 3 zile de întuneric! VIDEO
-
Giurgiuacum 6 zile
Copil de 3 ani a murit zdrobit de caldarâm. Micuțul a căzut în gol de la etajul 7!
-
ACTUALITATEacum 2 zile
Forajul problemă de la Doicești, județul Dâmbovița, după 4 luni. S-a reluat circulația trenurilor de marfă