Connect with us

ACTUALITATE

PERPLEX. Viața, între Delta și Lambda!

Publicat

pe

Asistăm la o perioadă de acalmie pe întreg mapamondul. Toată lumea este fericită că poate circula pe stradă fără mască la botic, că ne-am mai reluat cât de cât obiceiurile și tradițiile în ale comunicării. Mergem în vacanță, evident cu test, certificat de vaccinare, declarații și ce mai trebuie, de la țară la țară. E bine. Chiar dacă undeva, în fundal, media, un pic mai lâncedă fără tensiunea restricțiilor și subiectele date de pandemie, pare să ne pregătească de al patrulea val. Zic specialiștii că ar fi unul și mai și, cu tulpini pe cinste. Acum sunt și botezate. Fain. Nu ca în anul în care am stat închiși prin case. COVID 19 și atât!

Acum avem o întreagă gamă de tulpini la dispoziție. Și pentru vaccinați și pentru cei fără. Alpha, Beta, Delta, Gamma, Epsilon și Lambda. Toate una și una. Stau la rând. Sunt ca la vitrină. Să îți alegi. Depinde acum unde călătorești și cu cine te însoțești. Dintre toate, pare să fie la modă Delta, cunoscută și sub denumirea de tulpina indiană. Cică ea ne-ar băga din toamnă din nou în case.

Prin lume se fac deja pregătirile. Crește numărul de cazuri. Ceva cum nici nu visam. Vaccinul pare să fie un fel de siropel de tuse nevinovat în fața tulpinei Delta. Așa că nu ne rămâne decât să stăm cu masca la picior, să ne bucurăm de vacanță, cine își permitr, de plimbări fără restricții și să așteptăm.

Cititi mai mult
Reclamă
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ACTUALITATE

„Nesupunere”, lansare de carte ca într-un ritual îmbrățișat de muzică și poezie…

Publicat

pe

De obicei, lansările de carte sunt stereotipe. Câțiva invitați, analize sumare ale prozei sau textului poetic, câteva considerente legate de autor și viața sa pe tărâmul creativității, nararea unor întâmplări cu valoare de inedit, ușoare recomandări și… interesante devin gustările de la final.

Lansarea volumului de versuri semnat Sorin Diaconescu a ieșit din obișnuit. A fost, de fapt, pus în scenă la Teatrul Tony Bulandra, un spectacol de muzică, poezie, elocință și aducere aminte. Protagoniști au fost autorul, Sorin Diaconescu, invitații săi speciali și publicul, alcătuit din amici, cunoscuți și devoratorii de cultură. Amfitrionul acestei seri dedicate conceptului de ‘Nesupunere”, așa se intitulează volumul de versuri al poetului în devenire Sorin Diaconescu, a fost cărturarul dâmbovițean, profesorul universitar dr. George Coandă – un maestru al discursului elevat, bine documentat, subtil asortat cu figuri de stil și cu ușoară ironie care mușcă deștept din realitatea imediată.

Nu este de colea ca recenzia cărții pe care o publici, a creației tale, să fie făcută de Înalt Prea Sfinția Sa Nifon – Arhiepiscopul și Mitropolitul Târgoviștei, un erudit erarh al Bisericii Ortodoxe Române. Preotul vicar Ionuț Ghibanu, prezent la această lansare – spectacol, a dat citire mesajului transmis autorului de IPS Nifon, de fapt, o analiză profundă a creației poetice a scriitorului Sorin Diaconescu, o interpretare corectă a codurilor expuse în pagină prin ritm, rimă, stil și note filozofice, respectându-se normele clasice ale poeziei.

„Poeziile sale cântă firescul existenței. Naturalul și normalitatea crează întotdeauna un interes profund, îndemnându-ne să parcurgem treptele existenței neapărat aprofundându-i sensul și bucurându-ne de darul extraordinar al iubirii, acest motor al vieții, argumentul fundamental pentru a fi și pentru a continua să înaintezi mereu, mai sus, mai mult, mereu spre capătul fără final, punându-ne, absolut mereu, marile întrebări ale filozofiei ca vehicul al cunoașterii și pranei existențiale a spiritului”, a citit vicarul eparhial Ionuț Ghibanu analiza profundă făcută de IPS Nifon volumului de versuri „Nesupunere”.

A urmat la cuvânt editorul, profesorul Mihail Stan, directorul Editurii Bibliotheca. Scriitorul și publicistul Mihai Stan a narat o scurtă istorioară despre „facerea” poetului Sorin Diaconescu. Editorul, parcurgând una din cărțile lui Diaconescu, a găsit, ascuns printre pagini, un poet. Atunci l-a încurajat, apreciat și invitat să publice creațiile sale în revista „Litere”, care, a mărturisit Mihail Stan, anul acesta, a împlinit 24 de ani de existență.

A vorbit despre autor și despre poezie și primarul Cristian Daniel Stan. Nu vezi des la astfel de manifestări cu caracter literar, mai ales poetic, reprezentanți ai administrației de la vârf, politicieni. Nu că nu s-ar pricepe la poezie, la proză, la analiză, dar, de obicei, timpul nu le permite să intre în această atmosferă unde trepidația cotidiană, problematica cu care se confruntă, trebuie, vrei nu vrei, să le lași deoparte și să te atașezi ambientului spiritual care se produce parcă în afara timpului, necronometrat și normat. A spus primarul Târgoviștei că a scrie în zilele noastre o carte este un act de curaj, „pentru că trăim într-o societate în care, din păcate, valorile nu numai că nu sunt promovate, dar sunt și blamate. O societate în care valorile autentice sunt puțin lăsate la urmă”, a rostit clar, cu sinceritate, Cristian Daniel Stan, felicitându-l pe autor.

Scriitoarea Ecaterina Petrescu Botoncea, de profesie medic, a relatat celor de față că a citit poeziile lui Sorin Diaconescu și au impresionat-o profund. I-a cântărit valoarea, a simțit cum poetul crește, crește, de la poezie la poezie, de la o pagină la alta.

„Dumneavoastră nu scrieți poezie, simțiți poezie. Cartea are un fior liric deosebit, este scrisă cu foarte multă noblețe, căldură, profunzime și, totodată, o modestie benefică, adică o simplitate care dă valoare textului”, a fost comentariul Ecaterinei Petrescu Botoncea despre volumul de versuri „Nesupunere”.

Medicul Carmen Marcu, unul dintre prietenii de suflet ai scriitorului Sorin Diaconescu, a avut un discurs simplu, scurt, sincer, pedalând ingenios, cald, pe poezia lui Sorin Diaconescu.

A mai oferit celor de față un comentariu interesant ca text, ca expunere, despre autor, despre carte, primarul orașului Răcari – Marius Caravețeanu.

„Sorin Diaconescu capturează esența vieții în cuvinte, reușind să creeze o imagine vie a existenței noastre în toată complexitatea ei. Autorul ne poartă în lumea tăcerilor violete, a agasantelor îndoieli și a iubirilor sale profunde”, am citat din analiza expusă de Marius Caravețeanu.

Apoi, edilul de la Răcari s-a cufundat în paginile cărții și a rostit, pentru cei de față, respectând logica interpretării textului poetic, cu pauzele logice și cele impuse de simțuri, de suflet, de logica sentimentului și muzicalității, câteva strofe.

Am mai ascultat un strop de muzică, cu artistul Ion Popa, am mai respirat noi înțelesuri ale poeziei lui Sorin Diaconescu tălmăcite cu har de profesorul George Coandă și am mers mai departe spre capătul acestei seri unde ne aștepta poetul pentru a se confesa în fața selectului auditoriu. Sorin Diaconescu, ca într-un ritual consumat între sacru și profan, și-a mărturisit zvârcolirile, trăirile și o parte din nesupunerile sale.

„Am scris această carte, pornind de la următoarea idee. Dacă trăim mai mult s-ar putea să nu mai conducem într-o zi mașina. Și slavă Domnului, unora ne place al naibii! S-ar putea să nu mai fim în stare să bem cafea. Ar fi de-a dreptul anticonstituțional! S-ar putea să nu mai fim în stare să mergem la biserică, cu invaliditate extraordinară. S-ar putea să nu mai avem voie să degustăm un pahar cu vin…”.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Cititi mai mult

ACTUALITATE

Documentarul despre Ilie Năstase va fi lansat pe 28 aprilie la Târgoviște, în prezența echipei

Publicat

pe

De

Duminică – 28 aprilie, de la ora 19:00 la Cinema Independența din Târgoviște, va avea loc premiera documentarului NASTY, despre cariera și viața tenismenului român, în prezența echipei.

O lansare similară are loc și la Ploiești, la Cinema City Shopping City, tot duminică – 28 aprilie, de la ora 19:00.

Ilie Năstase, cunoscut drept „băiatul rău al sportului”, a fost adesea descris de presa internațională ca fiind „magnific”, „fermecător”, „temperamental” și „arogant”.

Documentarul NASTY explorează viața și cariera acestui legendar tenisman, primul număr 1 din istoria clasamentului ATP. Filmul aduce în prim-plan controversele care l-au înconjurat și influența sa asupra lumii tenisului, oferind imagini de arhivă inedite și interviuri cu mari sportivi precum Rafael Nadal, Björn Borg, Jimmy Connors, Nadia Comăneci sau Boris Becker. De asemenea, NASTY include și un interviu exclusiv cu Phil Knight, co-fondatorul Nike, care vorbește despre relația sa cu Năstase, primul sportiv profesionist care a semnat un contract cu celebrul brand în 1972.

Documentarul este regizat de Tudor Giurgiu, Cristian Pascariu și Tudor D. Popescu, fiind distribuit de Transilvania Film. Printre producătorii NASTY se numără Cosmin Hodor (HDR Evolution) și Tudor Giurgiu (Libra Films), iar co-producător este Hanka Kastelicová (Vice President & Executive Producers Documentaries HBO EMEA – HBO Max). 

În 1972, Ilie Năstase a câștigat primul său US Open și a ajuns în finala Cupei Davis și a Wimbledonului. O combinație irezistibilă de talent, excentricitate și umor au făcut din Nasty (porecla pe care i-a dat-o presa) un veritabil showman admirat de fani, comentatori, dar și de alți sportivi. După Năstase, tenisul nu a mai fost la fel.

„Ilie Năstase pe teren a fost fabulos. Acest tânăr venit dintr-o țară comunistă a reușit, în doar câțiva ani, să cucerească lumea prin talent și personalitate. Lucrăm de 5 ani pentru acest proiect, timp în care am descoperit arhive impresionante despre cariera și viața lui Năstase și am avut șansa să discutăm cu superstaruri ale sportului, oameni care au fost profund influențați de el. Cred că, în final, eforturile noastre se vor vedea pe marele ecran – un portret al unui personaj complex, mereu surprinzător, greu de definit, care a făcut istorie și pentru România, dar și pentru tenis” – Tudor Giurgiu, regizor și producător.

Biletele au fost puse în vânzare pe site-ul: https://transilvaniafilm.ro/nasty-bilete/ 

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Cititi mai mult

 

 

 

PUBLICITATE

Cele mai citite