Connect with us

Dâmboviţa

Alegerile din PNL Dâmboviţa, sub zodia previzibilului…

Publicat

pe

Casa de Cultură a Sindicatelor din Târgoviște a gazduit, ieri – 24 iulie 2021, chiar dacă în vremuri de pandemie, cu restricții și norme anticovid, ședința de alegeri a Comitetului de Coordonare Județean al PNL Dâmboviţa.

Practic, delegații veniți din tot județul, 289 la număr, și-au ales conducătorii. Asta s-a întâmplat chiar dacă ideea de democrație a fost viciată de faptul că, pentru cea mai importantă componentă de conducere, numim aici președintele organizației, nu a existat decât un singur candidat – senatorul Virgil Guran.


La Dâmbovița nu s-a consumat ședința după modelul altor județe, unde bătălia politică internă a fost acerbă, cu luări dure de poziție, cu criticii, bătut cu pumnul în masă etc. Pe meleagurile dâmbovițene, posibilii partizani ai lui Florin Cîțu au fost anihilați.

Din câte am aflat pe surse, se pusese și în Dâmbovița la copt o asemenea mișcare, dar nu a rezistat mult, fiind sufocată, din mers, de gruparea Orban-Guran care s-a dovedit că ține bine în frâu organizația județeană.

Prin sală, la o primă scanare, i-am putut repera rapid pe cei care au cochetat cu premierul Florin Cîțu, puțini și izolați de oamenii lui Virgil Guran.

De remarcat, prea multă apatie, stare de plictis, printre reprezentanții unui partid aflat totuși la putere în România.

Pe scenă nu a fost deloc aglomerație. Subțire. Virgil Guran, secondat de deputatul Gabriel Plăiașu, de vicepreședintele Camerei Deputaților – Laurențiu Leureanu, emisar al Centrului, și de deputatul Liviu Balint, de fel din Salaj, care nu prea era privit cu cine știe ce consistență și interes de poporul liberal dâmbovițean, fiind perceput, chiar și acum, ca omul împins de București, adică de Orban, pentru a ocupa un post de parlamentar și atât. Și, după alegerile interne de ieri, când nu a ocupat nicio funcție în echipa de conducere, mai ciudat pentru un deputat, este clar că, la următoarea tură de alegeri, în 2024, nu se va mai găsi pe lista de la Dâmbovița.

Ludovic Orban care, în prima fază, era dat ca prezent la cinstita adunarea liberală din Dâmbovița, nu a mai venit. De fapt, cred că se știa că nu o să mai apară, dar a fost o chestie de strategie, de ținut la imagine. Prezența sa, cu siguranță, ar mai fi putut scoate din amorțire sala. A fost clar, a ales președintele PNL să fie prezent în zone unde lupta politică internă a fost înverșunată, la Argeș și la București. Aici, în Dâmbovița, se știa în siguranță, protejat.

Printre cei din sală, am putut selecta câteva chipuri detașate oarecum de aluatul de bază al președintelui Guran. Numesc aici pe fostul senator Iancu Caracota, așezat în primul rând, cu masca pe față, rece, nemișcat, urmărind cu atenție întreaga desfășurare a spectacolului politic, neparticipând nici măcar la suita de aplauze. Apoi, Marius Caravețeanu, primarul de la Răcari și fost lider al organizației, oarecum vesel, limpede, dar detașat și neafiliat. Fostul primar al orașului Fieni, Adriean Budoiu, care a încercat să dea culoare și un iz de democrație, de ieșire din șabloanele activității previzibile. Dar, a fost blocat rapid și cu politețe. Nici cei doi Drugă de la Găești, tată și fiu, nu păreau a fi din acest film liberal.

Discursurile vorbitorilor au fost lâncede, fără prea multă substanță care să producă emoție, ceva de rămas în anale, de produs vreo știre. Au curs linear, pe o pantă a obișnuitul și a finalul bine știut dinainte. A frizat un pic penibilul, dar nu a contat, deputatul Liviu Balint, care și-a citit mesajul șters, încropit în grabă, ca o compunere, care, după cum arătau chipurile delegaților, nu a produs nici măcar o umbră de interes. De fapt, s-a văzut după încheierea procedurii de vot. Omul care candidase pentru funcția de prim vicepreședinte nu a fost ales.

Culmea, poporul liberal dâmbovițean a fost orientat pentru a-l desemna în această poziție pe prefectul Aurelian Popa, plecat în concediu. O premieră politică! Este greu de înțeles și ieșit din firesc ca un membru care nici măcar nu este prezent la ședință să fie ales într-o funcție de conducere. Este o dovadă probabil a loialității față de personaj, dar și a aranjamentelor de culise. Gabriel Grozavu a sesizat, săracul, treaba asta…. Tot spunea să alegem liberali adevărați și care sunt prezenți în sală.

Uf, am uitat până în acest punct să precizez că printre liberalii de la Sindicate s-a aflat și fostul președinte al PDL Dâmbovița, Florin Popescu. A urmărit cu mare atenție ședința. Atât cât îl cunosc, ca fiind bun strateg politic, vector de imagine important cu câțiva ani în urmă și încă cu multă influență asupra unor liberali, în special a celor care au crescut în PDL, a analizat cu atenție întreaga desfășurare, oamenii, cum s-au făcut cărțile în organizație…

Revenind la președintele Guran care nu a avut nicio emoție că nu va ieși, pot spune că acesta, cu multă subtilitate, mimând excelent starea de democrație, a controlat întrega audiență. Jocurile, în mare parte, au fost făcute după pofta lui.

Discursul senatorului Virgil Guran a fost liber, hârtia era doar un factor de echilibrare, a fost inteligent ales. Și-a exprimat clar atașamentul față de Ludovic Orban, dar fără să-l ridice în slăvi, să-l transforme în salvatorul providențial. Ba chiar le-a spus celor din sală, deschis, că el este cu Orban, restul pot face cum doresc. Ei, mă lași!

Pe premierul Florin Cîțu nu l-a atacat deloc. De fapt, nu avea niciun motiv și, politic vorbind, nu știi ce se întâmplă în toamnă și este bine să îți lași o ușă măcar ușor crăpată… Virgil Guran are un stil interesant de lucru și se pare că așa merge mai departe. Până acum, l-a scos din toate încurcăturile.

Nu s-au mai dat prin sală bilețele, cu subtilități, pentru a ieși neapărat unul sau altul cum insinua aproape spre disperare Gabriel Grozav. S-au folosit instituțiile Wattap și SMS.

Singurul discurs curajos, la subiect până la urmă, mai din viața adevărată, a fost cel al primăriței de la Bezdead, Teodora Anghelescu. Aceasta, pur și simplu, i-a bătut la fund pe ceilalți primari ai PNL-ului, care, dintr-o comoditate și un soi de lașitate amestecată cu interese, nu au scos un cuvințel despre problemele cu care se confruntă și care sunt generate, multe, de propriul guvern. Edilul de la Bezdead l-a criticat dur pe Florin Cîțu, care a lăsat județul Dâmbovița fără niciun ban, deși dezlănțuirile naturii au creat mari necazuri multor administrații publice locale iar proiectele aflate în derulare nu au primit nicio finanțare. A spus Teodora Anghelescu că premierul Cîțu cumpără voturi în partid cu banii țării. Să nu credeți că la acest mesaj, singurul curajos și care putea să dea un impuls de emoție colectivă, cei din sală au fost mișcați la culme. Aplauzele au curs în același ritm obișnuit, gest reflex. Nu s-a auzit nici măcar un bravo!

I-a dat clasă primărița Anghelescu edilului de la Petrești care, în cuvântarea sa de lemn, a avut interesul să le comunice celor de față că el este Popicu, de parcă ar fi un fel de vedetă. Se poartă treaba asta la primarii pe care îi uită Dumnezeu în funcții!

Și, uite așa, să nu mai lungim vorba că plictisim, deși ar mai fi multe de consemnat despre această ședință de alegeri democratică și oarecum aranjată, a ieșit echipa pe care și-a dorit-o Virgil Guran. Toți cei care au avut slăbiciuni sau un pic de adversitate față de conducere au fost dați la o parte. Să nu îl găsești pe Marius Caravețeanu, fost lider al filialei și excelent specialist în agricultură ca vicepreședinte și coordonator al departamentului pe probleme în domeniu și mediu? Sau măcar pe Drugă care este director al Gărzii de Mediu? Cigăran director la Direcția Agricolă… A fost ales în această poziție primarul de la Găești, gospodar ce-i drept și el, dar se pricepe totuși mai bine la fotbal… Să nu vezi în schemă pe la niciun departament pe Caracota, care este un fin diplomat, bine pregătit, un om uns cu de toate? Ar fi fost mai nimerit la departamentul alocat doamnei Teodora Anghelescu, doar ca senator a activat cu merite deosebite ca președinte al Comisiei pentru Cercetarea Abuzurilor, Corupție și Petiții. De strategii se ocupă primarul de la Petrești? Cu toată dragostea, o fi bun la strategii, la dumnealui acolo, la Petrești. Să lași deoparte pe fostul primar al orașului Fieni, Adriean Budoiu, care are totuși o voce, un mesaj, fiindcă nu cântă în cor cu tine?

Impresia lăsată e că și lista pentru cei care trebuiau musai să iasă a fost alcătuită tot cu aprobarea lui Orban, iar domnul Guran vrea să le facă dumnealui pe toate.

Și încă o curiozitate de sală. Prosperul om de afaceri Georgică Dumitru, până mai ieri prim vicepreședinte al organizației, a ieșit din schemă cu totul. Probabil se dedică mai mult economicului, fiind preocupat cu siguranță să meargă treaba bine la fabrica de camioane de la Petrești. Probabil că rămâne în continuare cel mai important sponsor al partidului…

Și să păstrăm tonul. Membrii prezenți la ședință au avut posibilitatea, dacă îi apuca foamea, să meargă în holul Casei de Cultură, unde o persoană special desemnată le înmâna câte un sandvici. A nu se înțelege buletin de vot!

Și ca o ultimă remarcă, nu neapărat răutăcioasă, ci reală și, cu siguranță, nu vom primi explicații. Ar fi culmea! Dacă la Gura Ocniței, zilele trecute, la un spectacol artistic inocent, autoritățile statului s-au postat în ușa căminului cultural, cerând teste anticorinavirus și certificate de vaccinare celor care ar fi vrut să vadă o evoluție folclorică, aici, la sindicate, nu a venit nimeni să impună vreo regulă. În sală nici măcar masca nu se purta…

Dâmboviţa

Coliziune între un TIR și un microbuz pe DN 72 la Caragiale

Publicat

pe

Două persoane au ajuns la spital, ca urmare a unui accident rutier pe DN 72, Târgoviște-Ploiești, în zona „La Popas” – comuna IL Caragiale. Este vorba despre o femeie de 38 de ani și de un bărbat, șoferul microbuzului care a intrat în coliziune cu un TIR. Cele două victime au fost transportate la UPU Târgoviște.

La fața locului au intervenit pompierii din Moreni, cu o autospecială de stingere cu apă și spumă și modul de descarcerare, o ambulanță SMURD și un echipaj SAJ.

Polițiștii urmează să stabilească împrejurările în care s-a produs acest eveniment rutier.

Citește în continuare

Dâmboviţa

Românii vor da venitul pe 3-4 luni pentru plata facturilor la gaze și energie electrică!

Publicat

pe

Cu explozia prețurilor la energia electrică și gaze naturale nu este de glumit. Dacă prin țară, din loc în loc, au început să bușească facturile într-un dans bine coordonat, parcă pentru a testa gradul de suportabilitate al oamenilor, greul încă nu a venit pentru marea majoritate a populației. Urmează.

Reprezentanții Partidului Social Democrat au inițiat un proiect de lege care are în vedere plafonarea prețurilor la energie electrică și gaze naturale. Numai într-un asemenea mod, prin adoptarea acestui act normativ, românii pot fi puși cât de cât la adăpost de furia prețurilor în această iarnă. Frigul nici nu îl mai luăm în calcul!

„Iată unde ne-a dus politica găunoasă a domnului Cîțu și a partenerilor săi de coaliție. Uitați unde am ajuns. Fiecare român simte în buzunarul propriu costul ridicat la factura de gaze și de energie electrică. Dublarea facturilor la utilități, electricitate și gaze, înseamnă un cost suplimentar de aproximativ 5.766 de lei pentru fiecare român pe an, 1200 de euro pentru fiecare gospodărie din România”, a spus Corneliu Ștefan – președintele PSD Dâmbovița.

Liderul social-democrat a făcut o analiză și mai amară, care arată unde se vor scurge veniturile românilor, din cauza indiferenței manifestate de actualii guvernanți care nu au catadicsit să se mobilizeze, să pregătească măsuri viabile de contracarare a acestor explozii ale prețurilor.

A dezvăluit Corneliu Ștefan că un român cu salariu minim pe economie, de 1.386 de lei pe lună, va fi obligat să dea pentru plata utilităților venitul pe care îl obține din muncă pe cel puțin patru luni.

„Cei cu un salariu mediu, de 3.545 lei pe lună, vor plăti la utilități salariul pentru o lună și jumătate. În cazul pensionarilor, și le aduc aminte tuturor pensionarilor, că anul trecut, pe 1 septembrie, guvernanții liberali trebuiau să indexeze punctul de pensie. Iată, a trecut un an și punctul de pensie nu că nu s-a indexat, dar nici măcar nu mai deschid subiectul pe această temă cei din Guvernul României.

Stimați reprezentanții ai Guvernului, stimate domnule prim-ministru, stimată doamnă ministru al muncii, cu ce își vor mai procura medicamente sau alimente bătrânii, dacă trei luni de zile toată pensia o vor da pentru plata facturilor la gaze și energie electrică?

Sunt peste 2,9 milioane de pensionari care au o pensie mai mică de 1.600 de lei pe lună, iar 1, 5 milioane de pensionari au o pensie sub 1000 de lei pe lună. Aceștia vor trebui să cheltuie pensiile încasate pe patru luni de zile pentru utilități. Iar cei sub 1000 de lei pe lună vor da pensia pe 6 luni pentru plata utilităților”, a concluzionat președintele PSD Dâmbovița.

În opinia social-democraților, cele mai corecte măsuri pentru rezolvarea crizei care tocmai a pornit trebuie să plece de la compensarea facturilor simultan cu plafonarea prețurilor și creșterea capacității interne de producție de energie.

„Adoptarea de urgență a unei hotărâri de Guvern care să dea posibilitatea consiliilor de administrație de la Hidroelectrica și Nuclearelectrica să limiteze marja de profit a acestor companii, și nu în ultimul rând , prețul final la energia produsă de aceste companii să se plafoneze, să scadă conform propunerile noastre. De urgență trebuie accelerat procesul de absorbție al fondurilor europene prin fondul de modernizare unde România are 10 miliarde de euro și le poate investi de urgență în sistemul energetic, pentru creșterea capacității interne de producție”, a mai adăugat Corneliu Ștefan.

Puterea liberală tace când este vorba de soarta celor mulți, de fapt, nu a stat niciodată acest lucru în preocuparea lor. Acum sunt interesați de congresul de pe 25 septembrie. Resetarea PNL este mai importantă decât soarta națiunii.

„Am pierdut patru luni de zile și nu avem nici un răspuns din partea Guvernului României și, implicit, din partea fostului ministru al Fondurilor Europene, domnul Ghinea, celebrul Ghinea, un ministru care a lansat numai gogoși în spațiul public. Nici până astăzi nu avem un PNRR aprobat de Comisia Europeană. Nici până astăzi nu avem autoritățile de management aprobate. Nici până astăzi nu avem un proiect major în România aprobat de cei din conducerea acestui minister”, a declarat președintele Consiliului Județean Dâmbovița Corneliu Ștefan.

Proiectul de lege privind plafonarea prețurilor la energia electrică și la gaze naturale promovat de PSD, spune Corneliu Ștefan, este o dovadă clară a faptului că social-democrațiilor nu le este indiferentă soarta românilor, existența de zi cu zi a cetățenilor acestei țări.

Citește în continuare

PUBLICITATE

Cele mai citite

Politică de cookies | Politică de confidențialitate

© 2014 - 2018 incomod-media.ro. Toate drepturile rezervate. ISSN 2285-7095 | Dezvoltare Web FN WEB SOFT