Connect with us

Dâmboviţa

Doi bătrâni din Potlogi, sprijiniți de biserică și comunitate să-și reconstruiască locuința

Publicat

pe

Slujitorii bisericii ortodoxe și mai mulți membri ai comunității și-au unit eforturile pentru a ajuta un cuplu de bătrâni din comuna Potlogi, județul Dâmbovița, a căror casă a fost mistuită de un incendiu.

În urma unei colecte filantropice, s-au adunat peste 5.000 de lei, bani care au fost deja donați celor doi soți. Se are în vedere sprijinirea în continuare a acestei familii, în vederea reconstituirii locuinței.

ACTUALITATE

Dâmbovița: Pensionarii dau alarma. Serviciile medicale la domiciliu sunt în declin!

Publicat

pe

Am mai spus și o repet ori de câte ori este nevoie: întâlnirile dintre reprezentanții Instituției Prefectului Dâmbovița și membrii Consiliului Județean al Persoanelor Vârstnice, chiar dacă nu pot fi numite „de lucru”, fiindcă ce se discută și se pune pe tapet aici nu are decât valoare de constatare, de teorie, nesusținută, din păcate, de practică, sunt un exemplu pentru mulți, la capitolul mod de expunere a problematicii, de politețe verbală și concordie.

Pensionarii dâmbovițeni vin în fața prefectului cu teme de actualitate, cu subiecte desprinse din comunitățile locale. Membrii Consiliului Județean al Persoanelor Vârstnice sunt interesați în special de sistemul de sănătate și de acordare a asistenței medicale. Aici este buba lor, cea mai mare problemă cu care se războiesc zi de zi și, pe care, nu o văd rezolvată. Sistemul se lasă greu resetat!

Astăzi – 24 aprilie 2024, înainte de intrarea în tematica înscrisă pe ordinea de zi, prefectul Claudia Gilia l-a prezentat reprezentanților persoanelor vârstnice din Dâmbovița pe noul subprefect – Marian Tănase, fost viceprimar al comunei Șotânga. Probabil la primul său discurs în această calitate guvernamentală, Tănase s-a descurcat bine. A vorbit rontund. Propoziții scurte, cu subiect și predicat. Nu s-a pierdut în amănunte, nu l-a luat valul cum se întâmplă de obicei la unii vorbitori care turuie până se prăbușesc în abstract. Bravo!

Pensionarii au cerut astăzi informații despre cum mai stau lucrurile pe partea furnizorilor de servicii de sănătate la domiciliu, cum mai este asigurat actul medical, câți astfel de furnizori mai sunt pe piață, în contract cu Casa Județeană de Asigurări de Sănătate. Și au aflat un fapt trist! Le-a comunicat trimisul CJAS, doctorul Florin Bucur, că au mai rămas 13 furnizori care asigură servicii de sănătate la domiciliu. Altădată, erau 25-30. Evident, reducerea numărului de astfel de instituții care asigură servicii medicale influențează negativ calitatea și rezolvarea rapidă a problemelor apărute.

Consiliul Național al Persoanelor Vârstnice Dâmbovița, a spus președintele Gheorghe Popa, s-a adresat Guvernului României cu solicitarea ca îngrijirea la domiciliu să fie extinsă, să ajungă în căminele de specialitate cât mai puțini batrani. A mărturisit Gheorghe Popa că are informații din teritoriu că îngrijirile la domiciliu nu sunt efectuate așa cum trebuie.

Prefectul Claudia Gilia îi dă dreptate. Este mai bine ca bătrânii să fie îngrijiți la domiciliu, să rămână în familie. Este mult mai important acest lucru. Înstrăinarea, internarea într-un azil de bătrâni, ar trebui să fie ultima soluție.

Doctorul Florin Bucur a prezentat statistic cum stau lucrurile în ceea ce privește serviciile medicale la domiciliu în relație cu CJAS. A mai spus reprezentantul Casei că sunt probleme cu efectuarea controalelor. Sunt puțini cei abilități să facă aceste verificări. De obicei, se realizează controale în baza unor reclamații.

Au mai aflat pensionării că, începând de la 1 iunie, conform noilor modificări ale Codului Administrativ, birourile de control se desființează. Funcționarii care se ocupau cu astfel de activități vor fi distribuiți în cadrul altor birouri. Cum se vor mai efectua verificările la furnizorii de servicii nu se știe încă!

A mai vorbit despre problemele din sistemul sanitar, în special despre furnizorii de servicii medicale la domiciliu, fostul director al CJAS Dâmbovița – Cornel Crăciun și Marian Stanciu. Se dorește realizarea unei colaborări între furnizorii de servicii și autoritățile locale. Cred reprezentanții persoanelor vârstnice că administrațiile locale ar trebui să se implice mai mult, să sprijine financiar astfel de activități efectuate până la urmă în folosul cetățeanului.

A vorbit și Napoleon Dobra, reprezentantul pensionarilor din comunele de pe Valea Dâmboviței. Dobra a insistat pentru sprijinirea bătrânilor bolnavi care se chinuie singuri în propriile gospodării, neajutorați. Nu au lângă ei copii, nepoți, niciun sprijin. Nimeni nu îi ajută. A venit cu un exemplu de la Pietrari, unde un bătrân care nu se mai poate deplasa este ajutat doar din milă de vecini. Primăria nu a făcut nimic pentru acest om, a spus Napoleon Dobra. Nimeni nu se interesează de el.

La întâlnirea de astăzi, alături de prefectul Claudia Gilia și de președintele Gheorghe Popa, s-a aflat și consilierul județean Mihai Istrate.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Cititi mai mult

ACTUALITATE

Camera de Comerț Dâmboviţa te provoacă să vii cu propuneri pentru Start-Up Nation 2024

Publicat

pe

Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Dâmbovița organizează, luni – 29 aprilie 2024, un Focus Grup privind proiectul de act normativ din cadrul Programului Start-Up Nation 2024, lansat în consultare publică în data de 23 aprilie 2024. Sunt invitați să participe antreprenorii, reprezentanții companiilor de consultanță și tinerii interesați să creeze un business. Întâlnirea va avea loc la sediul CCIA Dâmboviţa, de la ora 11:00. Propunerile, sugestiile și opiniile vor fi centralizate și transmise către Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului.

Relații suplimentare puteți obține de la Alexandra Ioana Pîrlea – expert accesare fonduri structurale și de coeziune europene în cadrul CCIA Dâmboviţa. Telefon: 0751.153.703 sau 0769.617.752.

Repere ale Programului Start-Up Nation 2024

Această ediție va fi finanțată din fonduri externe nerambursabile prin Programul Educație și Ocupare 2021-2027 și diferă semnificativ ca format față de edițiile anterioare.

Programul Start-Up Nation 2024, va avea 2 piloni:
– Pilonul I Activarea potențialului antreprenorial al tinerilor: Acest pilon este adresat tinerilor cu vârsta între 18 ani și până în 30 de ani neîmpliniți la momentul înscrierii în program, inclusiv persoane reîntoarse în țară din străinătate.
– Pilonul II Sprijin pentru dezvoltarea antreprenoriatului în rândul persoanelor din grupul țintă: Acest pilon este adresat tinerilor cu vârsta între 30 ani și până în 35 de ani neîmpliniți la momentul înscrierii în program, persoane aflate în căutarea unui loc de muncă, șomerilor (inclusiv șomeri de lungă durată), persoanelor inactive și persoanelor din grupurile dezavantajate pe piața muncii, care au domiciliul în regiunile mai puțin dezvoltate.

Sprijinul financiar va fi de maximum 250.000 lei/afacere, cu o contribuție proprie de 10%.
În cadrul acestei componente se va avea în vedere asigurarea accesului la cursuri de formare în vederea dobândirii de competențe antreprenoriale pentru un număr estimat de 4.600 de persoane, iar ulterior vor fi finanțate 2.500 de întreprinderi înființate.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Cititi mai mult

 

 

 

PUBLICITATE

Cele mai citite