Connect with us

ACTUALITATE

Reportaj cu spor și fără spor…

Publicat

pe

Vineri – 24 septembrie 2021, a fost protest în fața Primăriei Târgoviște. După mult, mult timp, liniștea administrației publice locale a fost deranjată de vuvuzele, scandări de lozinci, muzică mobilizatoare, discursuri pe note sindicale și, evident, dramul de nemulțumire.

Mentorul acestei manifestări a fost liderul Sindicatului Valahia Târgoviște – Nicolae Dragodonescu. Tema protestului a reprezentat-o nemulțumirea angajaților de la Direcția de Asistență Socială Târgoviște, instituție aflată în subordinea Primăriei. Oamenii au ieșit în stradă la chemarea sindicatului, fiindcă au aflat că administrația le-a tăiat sporul pentru condiții vătămătoare de lucru. Ghinion. Măsura Primăriei s-a potrivit ca nuca-n perete cu majorările de prețuri la energie electrică și la gaze naturale.


Două ore de manifestație. Miroase a democrație, chiar dacă până la urmă nu se ajunge la nici un rezultat. Mai marii Târgoviștei nu au de gând să cedeze, deși pe undeva suferă. Sunt social-democrați. În cele mai multe situații, reprezentanții acestui partid nu au tăiat salarii. Din păcate, vremurile sunt tulburi, iar visteria locală este goală. Prea multe lucrări importante pentru comunitate. Pandemie. Guvernul liberal nu a alocat niciun ban municipalității… Asta e! Se taie în carne vie.

Pe aleile din fața Primăriei, undeva spre 100 de oameni. Majoritatea trecuți de prima tinerețe. Câteva persoane în cărucioare cu rotile. Mai pe margine, jandarmii. Pregătiți să intervină dacă lucrurile o iau razna. Mă mișc un pic printre protestatari. Trag cu urechea la un dialog.

„Sunt aici adunați asistenții personali. Au luat foc când au auzit că le ia Primăria din bani. Ăia care lucrează la DAS nu au venit la protest. Le-a fost frică. Am auzit că au primit telefoane că dacă apar pe aici rămân fără serviciu”.

Imediat, celălalt pune o întrebare cu ceva esență de uimire în ea. „Crezi că au curajul să mai dea oamenii afară? Unde trăim?” Vine iute și răspunsul la întrebare. „Îi aruncă imediat. Le fac ei de ducă. Nu îl cunoști pe primar. E hotărât. Când i se pune pe cineva, nu stă la discuție. E foc! E orgolios. Și așa cred că nu îi convine mitingul asta. Tocmai la ei, la PSD, să se întâmple”.

Merg mai departe. Liderul de sindicat anunță că vine cineva de la București. O doamnă. A trimis o mașină să o ia de la gară.

Din boxele amplasate lângă scările Primăriei bubuie muzica. Ceva cu iz revoluționar. Mișcător. Creează emoție. Urmează încă o bucată de discurs. Sindicalistul Dragodonescu își face treaba. Bine. Are discurs, verb, tonalitate, mesaj. Lovește în plin. Pe lângă protestatari, se mai adună și câțiva curioși. Unii comentează. „Bine le face! Ce atâtea sporuri . De draci, de laci..”. Mai la vale altă opine: „A brodit-o și Cristi Stan. Tocmai acum când veniră și nenorocirea cu prețurile la curent și gaze. De ce nu le-a tăiat mai demult. Uite așa pierde voturi…”.

Pe lângă statuia Brâncovenilor, am prins din zbor o altă părere. „Să le ia din bani celor de la birouri cu salarii mari, nu amărâtelor alea de la creșe și grădinițe. Știi că sunt câte 35 de copii într-o grupă? Cum să faci față?”. Răspunsul vine cu o ridicătură din umeri. Muzica umple tot scuarul Primăriei. Festivalul Ion Dolănescu urmează să înceapă un pic mai încolo, în Piața Mihai Viteazul. Și este mic copil pe lângă gălăgia de aici.

Las protestul din fața Primăriei și merg la sediul DAS. Aici, reprezentanții administrației locale au organizat o conferință de presă. Este o situație de criză și trebuie aruncate contra măsurile înainte ca proiectilele sindicale să atingă obiectivul țintit. Întâlnirea s-a consumat în holul de la intrare. În fața jurnaliștilor, primarul Cristian Daniel Stan, vicele Cătălin Rădulescu, city managerul Gabriel Boriga și directorul DAS Marcela Iordache. Se transmite online. Pe Facebook.

Cristian Daniel Stan este pregătit să contraatace. Sunt convins că, dacă nu ar fi avut muniție, adică un contraargument solid împotriva furtunii sindicale, nu ar mai fi convocat presa.

Se pedalează pe un document. Un buletin de analiză, ce-i drept redactat prost, superficial, îmbârligat, undeva prin 2018. Acolo sunt enumerați mai mulți factori de risc care conduc spre necesitatea acordării sporului cuprins între 7 și 15%. Primarul, de meserie avocat, politician versat, știe să disece un astfel de material alcătuit prost și să îl facă franjuri. De ce nu l-a denunțat până acum, este o altă treabă. Probabil, administrația nu avea probleme cu banii și l-a trecut cu vederea. Acum, lucrurile sunt schimbate și, cum a zis edilul, „dacă suntem obligați să dăm spor de plictiseală cuiva, eu nu o să fac lucrul acesta”.

Una peste alta, documentul scos acum la lumină, deși are vechime, este jalnic. Teoretic, primarul are dreptate. Practic, nu ne pronunțăm. Părerile sunt împărțite. Ni se comunică și salariul mediu de la DAS. Adică, există și mai mare și mai mic de 5.000 de lei brut.

Se încheie conferința. Suntem invitați să vizităm birourile DAS. Bineînțeles, acum sunt fără personal. Pline doar cu fotolii. Care mai de care mai ergonomice și cu facilități medicale. Se știe. Și dintr-un asemenea scaun poți ajunge pe masa de operație cu coloana varză. Am văzut undeva un fotoliu tip gaming. Mișto. Funcționarul se gândește la muncă, confort dar și la sănătate. Cristian Daniel Stan, printre birouri, în fața camerelor de luat vederi care transmit live, îi demască pe cei care vor sporul de condiții vătămătoare de muncă. Războiul continuă…

Cititi mai mult
Reclamă
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ACTUALITATE

Au început „Zilele Municipiului Giurgiu”. Concerte seară de seară până pe 23 aprilie

Publicat

pe

Astăzi – 19 aprilie 2024, au debutat „Zilele Municipiul Giurgiu” – cinci la număr, adică până la Sf. Gheorghe – patronul spiritual al orașului. Activitățile pregătite de autoritățile includ evenimente cultural-artistice și de recreere, precum și concerte în aer liber, susținute de artiști consacrați începând cu ora 19:30. Locul de desfășurare: Parcul Tineretului, adiacent Steaua Dunării.

  • În această seară, vor urca pe scenă soliștii de muzică populară Constantin Bahrin, Elena Mândrescu și Ștefan Enășel.
  • Sâmbătă – 20 aprilie 2024, va fi un concert susținut de Adriana Gavrilă, Emilian și Bibi.
  • Duminică – 21 aprilie 2024, urmează Cristina Ene, Cabron și Lora.
  • Luni – 22 aprilie 2024: Dan Cernăvodeanu, Iuliana Zlatov, Shondy și Jean de la Craiova.
  • Marți – 23 aprilie 2024, concertul va fi susținut de Daniel Sima, Selena Mărgean, Iulian Urlea, Mihaela Băbaru, Ioana Lărgeanu, Reta Baltag, Georgeta Vasile Măsură, Mariana Simion, Adelina Găujdeanu, Adina Roșca și Cătălin Doinaș.

Pentru desfășurarea acestor evenimente în condiții de siguranță, jandarmii le recomandă participanților să respecte indicațiile organizatorilor și forțelor de ordine, să nu se implice în acțiuni ce ar putea conduce la tulburarea ordinii publice, să evite consumul de alcool, iar în situații care presupun intervenția forțelor de ordine să solicite sprijin în mod direct sau prin 112.

De asemenea, este strict interzisă folosirea aeronavelor fără pilot la bord (drone) deasupra zonelor dens populate sau a adunărilor de oameni organizate în aer liber la o înălțime mai mică de 300 de metri față de orice obstacol fix situat pe o rază de 600 de metri de la aeronavă, sancțiunea fiind cuprinsă între 25.000 și 50.000 lei.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Cititi mai mult

ACTUALITATE

Atenție! Casele de marcat devin obligatorii și la automatele comerciale

Publicat

pe

Foto cu caracter ilustrativ

Operatorii economici care efectuează livrări de bunuri sau prestări de servicii prin intermediul automatelor comerciale care funcționează pe bază de plăți cu cardul, precum și de acceptatoare de bancnote sau monede au obligația de a le dota cu aparate de marcat electronice fiscale – informează ANAF.

Toți cei care nu se conformează, vor fi sancționați cu amendă de la 8.000 la 10.000 de lei, începând cu data de 1 octombrie 2024. De asemenea, se va dispune confiscarea sumelor nejustificate și suspendarea activității operatorului economic la unitatea de vânzare a bunurilor sau de prestare a serviciilor, până la dotarea cu aparate de marcat electronice fiscale și prezentarea dovezii de plată a amenzii sau a jumătate din cuantumul acesteia, după caz.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Cititi mai mult

 

 

 

PUBLICITATE

Cele mai citite