Connect with us

ACTUALITATE

Preot, pedepsit pentru că, în loc să se ocupe de biserică, stătea la pensiunile din munte ale fiului său!

Publicat

pe

Mai apar scandaluri și în sânul Bisericii. Nu sunt de dorit, dar nici nu pot fi evitate. Tot oameni sunt și acolo. Să nu credeți că problemele vin de la Dumnezeu. Nu! Sunt de la interesul lumesc. Să nu zic de la diavol. Slăbiciuni!

Când menirea, harul, misiunea spirituală se amestecă cu afacerile pământești, cu frământatul materiei, evident, apare un soi de nestatornicie. Gândurile se amestecă. Timpul se împarte aiurea. Omul simplu simte, dar tace. Își vede de ale lui. Până când explodează mămăliga. Și, ca să se întâmple treaba asta, trebuie să existe un impuls. Depinde cine îl transmite și cum. Și ce interes are…

Uite, de pildă, la Biserica Sârbilor de pe Calea Bucureștilor, din Târgoviște, acum, în mijlocul toamnei, a încolțit sămânța de scandal. Nu unul fizic, cu ocări, blesteme etc. Mai degrabă unul amplificat mediatic, să știe lumea, de parcă nu ar fi atâtea necazuri, ne-ar mai trebui altele și prin Sfânta Biserică.

Valul ar fi pornit duminică, 24 octombrie 2021, când enoriașii de la sus amintitul lăcaș de închinăciune au aflat de la preotul Culiță Tudorache că va fi transferat la o altă parohie. Și că de același tratament va beneficia și preotul Ion Ștefănescu. Vestea dublă, dată la prima mână, în cadrul unei predici, i-a mâniat pe credincioșii prezenți la slujbă. Comportament normal până la urmă. Oamenii, mulți, puțini, au ieșit în fața bisericii, nu neapărat la vreun protest, ci la discuții. Au întors problema pe toate părțile. Cineva a avut grijă, așa cum se mai obișnuiește, să afle și presa. Nu toată, ci doar câtă trebuie.

Pentru a nu rămâne lumea în cap cu prima impresie, care, de cele mai multe ori, doar asta contează, Arhiepiscopia Târgoviște vine cu un comunicat de presă dur, dar lămuritor. Tăios, dar în ton cu informațiile pe care le aveam și noi.

Mai marii Arhiepiscopiei spun clar că preotul Culiță și-a dezinformat enoriașii. I-a indus în eroare în mod tendențios. Acuze grave aduse unei fețe bisericești chiar de șefii ierarhici. Se precizează, în comunicatul intitulat „Credincioșii Parohiei Sfântul Nifon din Târgoviște sunt voit dezinformați”, că nu este adevărat faptul că preotul Ion Ștefănescu va fi transferat. Colegul Culiță, care a fost luat în vizor, dezinformează. Sunt puse apoi pe tapet o mulțime de fapte ale preotului Culiță Tudorache, care au condus la supărarea mai marilor Arhiepiscopiei.

„Constatându-se necesitatea impulsionării activității pastoral-misionare, sociale, liturgice, culturale, educaționale și administrativ-gospodărești la Parohia Sfântul Nifon, încă din anul 2016, cei trei preoți ai parohiei au fost convocați în fața Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Nifon, în repetate rânduri. Ulterior, s-a constatat că, în această perioadă de timp, preotul Tudorache Culiță, preot II la parohia menționată, s-a implicat foarte puțin în aceste activități”.

Și aflăm lucruri care nu sunt tocmai normale, departe de misiunea pe care și-a asumat-o un preot și este bine că Arhiepiscopia nu a trecut la top secret astfel de informații, ci le relevă, pentru a ști și noi, muritorii de rând, cum stau treburile și să nu ne mai dăm cu presupusul. Așa mai aflăm, din sursă oficială, credibilă, că preotul Culiță a acumulat peste 90 de absențe, în perioada 5 iulie-4 octombrie, 2021, fiind „ocupat și cu ajutarea fiului său în administrarea a trei pensiuni din Stațiunea Padina-Peștera (conform declarațiilor sale)”. Stau bine, nu glumă! De unde să mai ai timp și de slujit? Așa că nu a mai putut să se achite de obligațiile administrativ-liturgic de la parohie și „a refuzat în mod constant să-și asume responsabilitățile transmise de Arhiepiscopia Târgoviștei (preluarea administrării pangarului etc.), deși a fost atenționat în scris în legătură cu obligațiile sale statutare și regulamentare bisericești. De asemenea, pentru că acesta a manifestat, spre deosebire de ceilalți doi preoți, o atitudine ostilă față de autoritatea bisericească, încălcând astfel, în mod repetat, dispozițiile autorității superioare bisericești, precum și obligațiile care derivă din slujirea clericală, s-a dispus judecarea cazului de către instanța de judecată bisericească, respectiv a Consistoriului eparhial al Arhiepiscopiei Târgoviștei”, se mai precizează în comunicat.

Tot din respectivul document reiese că preotul și-a recunoscut vina pentru toate acuzațiile puse pe tapet și „a manifestat părere de rău, atât în fața instanței de judecată, cât și în fața Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Nifon, precizând că își asumă consecințele ce derivă din acestea și afirmând că va face ascultare față de Chiriarhul său și nu va mai repeta abaterile săvârșite”.

Pentru că nu a dat îndărăt și și-a recunoscut vinovăția și a manifestat dorință de îndreptare, spun mai marii Arhiepiscopiei Târgoviștei, i s-a aplicat o sancțiune mai puțin aspră, cred dumnealor, aceea de a-l muta disciplinar într-o parohie de categorie inferioară.

„Ulterior, pentru că și-a recunoscut vina și în fața ierarhului său, precizând că va face ascultare pe viitor, Înaltpreasfinția Sa a manifestat bunăvoință față de acesta, acceptându-i cererea depusă la registratura Centrului Eparhial, de a fi transferat, cu salariu integral de la Bugetul de Stat, la schitul „La Stejari”, schit nou înființat, ținând cont și de faptul că acesta se află aproape de domiciliul său”, mai menționează Biroul de presă al Arhiepiscopiei.

Și totuși, duminică, la Biserica Sfântul Nifon din Târgoviște, enoriașii prezenți la slujbă au primit de la preotul Culiță, probabil ros de decizia luată de Arhiepiscopie, un mesaj care i-a îndârjit.

Concluzia ar fi că nu ar trebui ca drept credincioșii să fie folosiți ca masă de manevră și modul de amplificat și generat informații trunchiate în spațiul public. Biserica trebuie să-și rezolve singură problemele interne. Are capacitatea asta și Arhiepiscopia Târgoviștei a dovedit în permanență că știe să gestioneze astfel de crize. Până la urmă, un preot trebuie să se decidă, ori te ocupi de parohie, de comunitatea pe care o păstorești spiritual, ori te dedici afacerilor, care înseamnă facerea de bani și avere. Este de apreciat poziția ierarhilor Arhiepiscopiei, care au dat dovadă de transparență și au spus lucrurilor pe nume în acest caz. Numai așa lucrurile pot fi îndreptate.

Citește mai departe
Reclamă
Click pentru a comenta

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ACTUALITATE

Crucea Roșie Dâmbovița, întâlnire de bilanț anual la Sinaia

Publicat

pe

La Sinaia, a avut loc, ieri – 27 septembrie 2022, ședința anuală a conducerii Crucii Roșii Dâmbovița cu președinții de subfiliale. La întâlnire, alături de președintele Ionuț Ghibanu și de directorul Raul Pavelescu, s-a aflat și șeful Consiliului Județean Dâmbovița – Corneliu Ștefan. După cum a precizat vicarul eparhial Ionuț Ghibanu, în cadrul adunării, a fost analizată activitatea Crucii Roșiii Dâmbovița din ultimul an și au fost stabilite reperele pentru acțiunile care se vor desfășura în viitor.

„Crucea Roșie este cea mai cunoscută organizație pe plan intern sau internațional, care este implicată în alinarea suferinței umane, în salvarea de vieți omenești, în ușurarea existenței multora din semenii noștri copleșiți de încercări, prin intermediul a multor programe, proiecte, inițiative, demersuri și colaborări, astfel că este și cea mai respectată instituție pe palierul acesta de activitate, care contribuie din plin la salvgardarea demnității umane și la ușurarea vieții celor aflați în dificultate”, a spus Ionuț Ghibanu – președintele filialei de Cruce Roșie Dâmbovița.

Acesta a mai amintit de acțiunile derulate în folosul oamenilor aflați în suferință, de sprijinire a unor comunități. Campaniile de donare de sânge, prevenirea și intervenția în caz de dezastre, cursurile de prim ajutor, derularea de acțiuni de sprijin pentru familiile defavorizate, programele de suport social pentru asistarea persoanelor fără venituri sau cu venituri reduse, asigurarea de produse alimentare pentru îmbunătățirea meselor la cantinele sociale. S-au mai adăugat activitățile de educație non-formală și sprijin material pentru copiii din centrele de plasament, suportul psihologic și material vârstnicilor din căminele-spital si din centrele rezidențiale dedicate. A mai amintit Ionuț Ghibanu și de acțiunile de ajutorare ocazională a refugiaților din România și de serviciile medico-sociale pentru persoane vârstnice, precum și cele de îngrijire la domiciliu.

„În timpul pandemiei, am desfășurat activități de informare cu privire la pandemie, la campania de vaccinare, dar și la oferirea de ajutor centrelor de vaccinare și persoanelor nevoiașe, în special cu produse de igienă și măști de protecție. Încă de la începutul conflictului din Ucraina, am sprijinit centrele de refugiați și le-am oferit produse esențiale acestora, alimentare sau nealimentare, încercând să ajutăm pe toți aceia care au fugit din calea războiului.

Suntem implicați în proiecte cu mare impact pentru comunitățile locale, așa cum este de exemplu proiectului intitulat “Împreună spunem stop abandonului școlar!”, ce are drept obiectiv consolidarea capacității Societății Naționale de Cruce Roșie, filiala Dâmbovița de a formula și promova o alternativă cu impact național, la politică publică inițiată de Guvern în domeniul prevenirii părăsirii timpurii a școlii și în concordanță cu Strategia de Consolidare a Administrației publice.

Implicarea noastră în cadrul Societății Naționale de Cruce Roșie reprezintă o mărturie a umanității noastre, o necesitate pentru comunitățile în care activăm, un sprijin concret pentru cei aflați în nevoie și un răspuns adecvat provocărilor timpului nostru.

Lumea noastră s-a confruntat cu uriașa provocare a pandemiei de Covid 19, se confruntă cu provocări climatice, dar și economice, sociale, ori numeroase conflicte, dintre care cel mai evident este în Ucraina, aproape de granițele țării noastre. Față de acestea nu putem asista nepăsători”, a declarat președintele Ionuț Ghibanu.

Șeful Crucii Roșii Dâmbovița menționat în mod deosebit colaborarea constantă și eficientă cu conducerea Consiliului Județean Dâmbovița, în mod direct cu președintele Corneliu Ștefan, care a sprijinit în permanență activitatea Crucii Roșii.

„De asemenea, apreciez foarte mult colaborarea cu domnii și doamnele primar de pe tot cuprinsul județului, care se străduiesc să susțină și să promoveze activitatea noastră în plan local. Atât șefii filialelor, cât și primarii localităților din județ sunteți cei care cunoașteți cel mai bine cu ce se confruntă comunitățile, de aceea, aveți cel mai mare aport la sprijinirea rezolvării acestor provocări. Pe domniile voastre contează cel mai mult concetățenii noștri, dar și eu și conducerea centrală a Crucii Roșiii. Vă apreciez munca și implicarea, vă mulțumesc pentru tot și vă rog să continuați să vă implicați cu mult entuziasm și disponibilitate în a fi și pe mai departe susținători ai binelui comun și al demnității umane în vremea noastră”, a mai spus Ionuț Ghibanu.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Citește în continuare

ACTUALITATE

„Noaptea cercetătorilor europeni” se organizează anul acesta și la Titu

Publicat

pe

Vineri – 30 septembrie 2022, orașul Titu, din județul Dâmbovița, se va conecta cu peste 400 de localități din 25 de țări, care organizează, simultan, evenimentul „Noaptea cercetătorilor europeni”.

Cu acest prilej, sală de festivități a Liceului Teoretic Iancu C. Vissarion Titu va găzdui, între orele 13:00 și 20:00, diferite ateliere. De asemenea, la Biblioteca Orășenească Titu va organiza, tot între orele 13:00 și 20:00, acțiunea „Lecturăm, cercetăm și experimentăm”.

Evenimentul „Noaptea cercetătorilor europeni” de la Titu este posibil datorită implicării partenerilor locali, respectiv: Primăria, Biblioteca, Liceul Teoretic Iancu C. Vissarion și Asociația DAR Development. De asemenea, se derulează cu sprijinul Comisiei Europene.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Citește în continuare

PUBLICITATE

 

Cele mai citite

Politică de cookies | Politică de confidențialitate

© 2014 - 2018 incomod-media.ro. Toate drepturile rezervate. ISSN 2285-7095 | Dezvoltare Web FN WEB SOFT