Connect with us

ACTUALITATE

Preot, pedepsit pentru că, în loc să se ocupe de biserică, stătea la pensiunile din munte ale fiului său!

Publicat

pe

Mai apar scandaluri și în sânul Bisericii. Nu sunt de dorit, dar nici nu pot fi evitate. Tot oameni sunt și acolo. Să nu credeți că problemele vin de la Dumnezeu. Nu! Sunt de la interesul lumesc. Să nu zic de la diavol. Slăbiciuni!

Când menirea, harul, misiunea spirituală se amestecă cu afacerile pământești, cu frământatul materiei, evident, apare un soi de nestatornicie. Gândurile se amestecă. Timpul se împarte aiurea. Omul simplu simte, dar tace. Își vede de ale lui. Până când explodează mămăliga. Și, ca să se întâmple treaba asta, trebuie să existe un impuls. Depinde cine îl transmite și cum. Și ce interes are…

Uite, de pildă, la Biserica Sârbilor de pe Calea Bucureștilor, din Târgoviște, acum, în mijlocul toamnei, a încolțit sămânța de scandal. Nu unul fizic, cu ocări, blesteme etc. Mai degrabă unul amplificat mediatic, să știe lumea, de parcă nu ar fi atâtea necazuri, ne-ar mai trebui altele și prin Sfânta Biserică.

Valul ar fi pornit duminică, 24 octombrie 2021, când enoriașii de la sus amintitul lăcaș de închinăciune au aflat de la preotul Culiță Tudorache că va fi transferat la o altă parohie. Și că de același tratament va beneficia și preotul Ion Ștefănescu. Vestea dublă, dată la prima mână, în cadrul unei predici, i-a mâniat pe credincioșii prezenți la slujbă. Comportament normal până la urmă. Oamenii, mulți, puțini, au ieșit în fața bisericii, nu neapărat la vreun protest, ci la discuții. Au întors problema pe toate părțile. Cineva a avut grijă, așa cum se mai obișnuiește, să afle și presa. Nu toată, ci doar câtă trebuie.

Pentru a nu rămâne lumea în cap cu prima impresie, care, de cele mai multe ori, doar asta contează, Arhiepiscopia Târgoviște vine cu un comunicat de presă dur, dar lămuritor. Tăios, dar în ton cu informațiile pe care le aveam și noi.

Mai marii Arhiepiscopiei spun clar că preotul Culiță și-a dezinformat enoriașii. I-a indus în eroare în mod tendențios. Acuze grave aduse unei fețe bisericești chiar de șefii ierarhici. Se precizează, în comunicatul intitulat „Credincioșii Parohiei Sfântul Nifon din Târgoviște sunt voit dezinformați”, că nu este adevărat faptul că preotul Ion Ștefănescu va fi transferat. Colegul Culiță, care a fost luat în vizor, dezinformează. Sunt puse apoi pe tapet o mulțime de fapte ale preotului Culiță Tudorache, care au condus la supărarea mai marilor Arhiepiscopiei.

„Constatându-se necesitatea impulsionării activității pastoral-misionare, sociale, liturgice, culturale, educaționale și administrativ-gospodărești la Parohia Sfântul Nifon, încă din anul 2016, cei trei preoți ai parohiei au fost convocați în fața Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Nifon, în repetate rânduri. Ulterior, s-a constatat că, în această perioadă de timp, preotul Tudorache Culiță, preot II la parohia menționată, s-a implicat foarte puțin în aceste activități”.

Și aflăm lucruri care nu sunt tocmai normale, departe de misiunea pe care și-a asumat-o un preot și este bine că Arhiepiscopia nu a trecut la top secret astfel de informații, ci le relevă, pentru a ști și noi, muritorii de rând, cum stau treburile și să nu ne mai dăm cu presupusul. Așa mai aflăm, din sursă oficială, credibilă, că preotul Culiță a acumulat peste 90 de absențe, în perioada 5 iulie-4 octombrie, 2021, fiind „ocupat și cu ajutarea fiului său în administrarea a trei pensiuni din Stațiunea Padina-Peștera (conform declarațiilor sale)”. Stau bine, nu glumă! De unde să mai ai timp și de slujit? Așa că nu a mai putut să se achite de obligațiile administrativ-liturgic de la parohie și „a refuzat în mod constant să-și asume responsabilitățile transmise de Arhiepiscopia Târgoviștei (preluarea administrării pangarului etc.), deși a fost atenționat în scris în legătură cu obligațiile sale statutare și regulamentare bisericești. De asemenea, pentru că acesta a manifestat, spre deosebire de ceilalți doi preoți, o atitudine ostilă față de autoritatea bisericească, încălcând astfel, în mod repetat, dispozițiile autorității superioare bisericești, precum și obligațiile care derivă din slujirea clericală, s-a dispus judecarea cazului de către instanța de judecată bisericească, respectiv a Consistoriului eparhial al Arhiepiscopiei Târgoviștei”, se mai precizează în comunicat.

Tot din respectivul document reiese că preotul și-a recunoscut vina pentru toate acuzațiile puse pe tapet și „a manifestat părere de rău, atât în fața instanței de judecată, cât și în fața Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Nifon, precizând că își asumă consecințele ce derivă din acestea și afirmând că va face ascultare față de Chiriarhul său și nu va mai repeta abaterile săvârșite”.

Pentru că nu a dat îndărăt și și-a recunoscut vinovăția și a manifestat dorință de îndreptare, spun mai marii Arhiepiscopiei Târgoviștei, i s-a aplicat o sancțiune mai puțin aspră, cred dumnealor, aceea de a-l muta disciplinar într-o parohie de categorie inferioară.

„Ulterior, pentru că și-a recunoscut vina și în fața ierarhului său, precizând că va face ascultare pe viitor, Înaltpreasfinția Sa a manifestat bunăvoință față de acesta, acceptându-i cererea depusă la registratura Centrului Eparhial, de a fi transferat, cu salariu integral de la Bugetul de Stat, la schitul „La Stejari”, schit nou înființat, ținând cont și de faptul că acesta se află aproape de domiciliul său”, mai menționează Biroul de presă al Arhiepiscopiei.

Și totuși, duminică, la Biserica Sfântul Nifon din Târgoviște, enoriașii prezenți la slujbă au primit de la preotul Culiță, probabil ros de decizia luată de Arhiepiscopie, un mesaj care i-a îndârjit.

Concluzia ar fi că nu ar trebui ca drept credincioșii să fie folosiți ca masă de manevră și modul de amplificat și generat informații trunchiate în spațiul public. Biserica trebuie să-și rezolve singură problemele interne. Are capacitatea asta și Arhiepiscopia Târgoviștei a dovedit în permanență că știe să gestioneze astfel de crize. Până la urmă, un preot trebuie să se decidă, ori te ocupi de parohie, de comunitatea pe care o păstorești spiritual, ori te dedici afacerilor, care înseamnă facerea de bani și avere. Este de apreciat poziția ierarhilor Arhiepiscopiei, care au dat dovadă de transparență și au spus lucrurilor pe nume în acest caz. Numai așa lucrurile pot fi îndreptate.

ACTUALITATE

România puternică prin unire traversează și rămâne deasupra mizelor de grup

Publicat

pe

de

1 Decembrie este resursa națională de patriotism. Din creuzetul acestui ideal a triumfat convingerea fermă a unei generații: România puternică prin unire traversează și rămâne deasupra mizelor de grup.

Unirea de la Alba Iulia nu înseamnă doar celebrarea unui moment din istoria noastră, ci prelungirea în actualitate a unei stări de spirit, a unui vis care înflăcărează un popor.

De aceea, simbolistica horei are alte valențe în acest peisaj. E hora unirii speranțelor. Ea anunță unitatea de acțiune a tuturor participanților și consensul lor-asumat prin gesturi și prin fapte-de a conduce efortul comun spre victorie. Forța cercului în care se ține hora devine, astfel, crescută și amplificată din puterea celor care o compun. Acesta e un alt mesaj al zilei unirii: nădejdea forței născută din lucrul în echipă.

1 Decembrie nu este doar o poveste din trecut pe care niște politicieni să o menționeze în discursuri bianuale. Cu un spirit nu îți faci selfie, cum spunea un profesor pe care îl prețuiesc.

Unirea este un proiect despre viitor, este testamentul național care transcede fiecare generație, se naște în fiecare iarnă și înconjoară – ca o roată de foc – toții fiii acestui popor, decembrie în decembrie.

Să nu uităm contextul în care generația unirii a fost chemată să își îndeplinească destinul. Acum 102 ani era pandemie. Dar forța unității a înfrânt și temerile și virușii. Gripa spaniolă, care nimicise fronturile primului război mondial, ucisese 10% din populația de atunci a României. Dar preoții, soldații și țăranii români au știut că misiunea lor era mai importantă decât ei înșiși. Prețul unirii era Unirea însăși.

De aceea, astăzi mai mult decât oricând, noi avem obligația să-i cinstim pe cei care nu au așteptat libertatea ca să lupte pentru demnitate națională. Ei trăiesc în inimile noastre cu speranța că sacrificiul lor suprem nu a fost “pentru o lopată de rumenă pâine, nici pentru pătule, nici pentru ogoare, ci pentru văzduhul tău liber, de mâine”.

Radu Popa,
Deputat PSD de Dâmbovița

Citește în continuare

ACTUALITATE

CAS Dâmbovița, mesaj cu prilejul Zilei Naționale a României

Publicat

pe

de

La mulți ani, România!

La mulți ani, români, indiferent unde vă aflați!

Să fim sănătoși cu toții și să avem grijă de patria noastră!

 

CASA DE ASIGURĂRI DE SĂNĂTATE DÂMBOVIȚA

Citește în continuare

PUBLICITATE

Cele mai citite

Politică de cookies | Politică de confidențialitate

© 2014 - 2018 incomod-media.ro. Toate drepturile rezervate. ISSN 2285-7095 | Dezvoltare Web FN WEB SOFT