Connect with us

ACTUALITATE

Semnal. Două luni pe an, femeile muncesc fără a fi de fapt plătite!

Publicat

pe

Carmen Holban - deputat PSD de Dâmbovița

În perioada 5-10 noiembrie, se marchează, în toată lumea, ca un semnal de alarmă, inechitatea salarială dintre bărbați și femei. Deși anul acesta s-au împlinit 26 de ani de la semnarea Declarației Organizației Națiunilor Unite de la Beijing care vizează promovarea femeii pe întreg mapamondul, problema nu pare a fi rezolvată. Încă persistă ideea, conceptul istorico-tradițional că bărbatul este superior, că lui i se cuvine totul, de la conducere și decizia pe care o ia în diferite sectoare de activitate economie, politică, până în celula de bază a societății care este familia.

Dacă în Uniunea Europeană, prin implicare și consecvență, au fost depășite unele bariere ce țin de perceptele învechite care situează femeia cu în pas în spatele bărbatului, iar egalitatea de șanse și gen este mai consistentă, rămân totuși încă multe lacune în ceea ce privește inechitatea în plan salarial. S-a dovedit, prin studii și date statistice clare, că persistă diferențe salariale majore între femei și bărbați. Nici chiar Uniunea Europeană nu a reușit să rezolve această problemă. Pe piața muncii, femeile sunt plătite mult mai prost decât bărbații. Diferența este de circa 14,1%. După cum precizează reprezentantele „PES Women” din cadrul Partidului Socialiștilor Europeni, care militează pentru egalitatea de gen și drepturile femeilor, două luni din an, femeile nu mai sunt plătite. Pentru a atrage atenția asupra acestui fapt, anul acesta, perioada 5-10 noiembrie este dedicată inechității salariale dintre femei și bărbați.

„Este vorba despre un proiect internațional prin care este adusă în atenția publicului și dezbătută importanța pe care ar trebui să o reprezinte echilibrul dintre viața profesională și cea privată, împărțirea echitabilă a muncii neremunerate de acasă și reducerea diferențelor salariale, dacă nu eliminarea totală a diferențelor salariale dintre bărbați și femei”, a precizat deputata Carmen Holban – vicepreședinte în Comisia privind egalitatea de șanse din cadrul Parlamentului României.

Ne-a mai mărturisit domnia sa că această perioadă în care se atrage atenția într-un cadru organizațional, cu amploare mediatică, asupra inechităților salariale, nu a fost aleasă întâmplător.

„Practic, vorbim despre momentul în care femeile încetează efectiv a mai fi plătite, comparativ cu colegii lor bărbați. Acest fenomen cauzat de discriminare se întâmplă cu aproape două luni înainte de sfârșitul anului. Astfel se transpune în unitate de timp diferența de salarizare dintre bărbați și femei la nivel european, care, din păcate este de 14,1%. Principiul remunerației egale pentru muncă egală a fost introdus în Tratatul de Roma din 1957. Din păcate, în toți anii care s-au scurs de la semnarea acestui document care ar fi trebuit să pună capăt situației de inechitatea pe plan european și mondial, s-au adus anumite schimbări în bine, dar problema nu a fost eliminată total”, a punctat parlamentara PSD.

PES Women a ales anul acesta, pentru acțiunile desfășurate pe tărâmul egalității de șanse, sloganul „Partajați sarcinile în mod egal acasă, pentru șanse egale la locul de muncă”, insistând pe faptul că rolul femeii în societate, în familie este deosebit de important, iar responsabilitățile și eforturile depuse sunt enorme.

„Femeia, în afară de faptul că desfășoară o activitate profesională, lucrează cot la cot cu bărbații, practică o anume meserie pentru care, din păcate, nu este retribuită corect, mai este și mamă și soție. După terminare programului normat de muncă, pentru femei începe cel de-al doilea program de lucru, din cadrul familiei, care este cel puţin egal ca durată cu jobul oficial și neremunerat.

Responsabilitățile sunt imense. Femeile se ocupă de îngrijitul și de educația copiilor, menajul în gospodărie, treburile casnice intră în sarcinile nenormate ale femeii. Ca membră în Comisia pentru egalitatea de şanse pentru femei şi bărbaţi, sunt motivată suplimentar să mă implic activ în stabilirea unor măsuri care să creeze un echilibru între viața profesională și cea privată, precum și o împărţire echitabilă a muncii neremunerate de acasă pentru reducerea diferențelor între femei și bărbați în România”. a declarat deputata PSD Carmen Holban.

Egalitatea de gen, inclusiv egalitatea salarială dintre bărbați și femei, reprezintă una dintre valorile fundamentale ale UE, dar, din păcate, este încă departe de a fi o realitate. Diferențele dintre salariile obținute de bărbații și femei variază în Uniunea Europeană, cele mai mari fiind înregistrate în 2019 în Estonia (21,7%), Letonia (21,2%), Austria (19,9%), Germania (19,2%), Cehia (18,9%), Slovacia (18,4%) și Ungaria (18,2%). Cele mai reduse procente se întâlnesc în Polonia (8,5%), Slovenia (7,9%), Belgia (5,8%), Italia (4,7%), România (3,3%) și Luxemburg (1,3%).

Citește mai departe
Reclamă
Click pentru a comenta

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ACTUALITATE

Tabără de creație la Centrul Județean de Cultură Dâmbovița. Detalii aici

Publicat

pe

de

Centrul Județean de Cultură Dâmbovița organizează, în perioada 11 – 15 iulie 2022, cea de-a X-a ediție a Taberei de creație „O vară de poveste”.

„Atelierele de creație – olărit, dans, micul artizan, decorațiuni hârtie, cusături, mărgele și pictură icoane pe sticlă – vă vor oferi, ca în fiecare an, experiențe de neuitat.

Programul se desfășoară în intervalul orar 08:00 – 12:00. Taxa de participare pentru întreaga săptămână de activități este de 30 lei / copil.

Copiii, cu vârsta minimă de 6 ani, se pot înscrie până la data de 7 iulie, la nr. de telefon 0726.901.944″, se precizează într-un comunicat remis către mass-media.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Citește în continuare

ACTUALITATE

A început construcția primului hotel de 5 stele din Stațiunea montană Peștera-Padina

Publicat

pe

Moment istoric, luni – 27 iunie 2022, în Munții Bucegi. Este ziua când a fost pusă piatra de temelie a primului hotel de 5 stele ce va fi construit în cadrul Stațiunii montane Padina-Peșrera. Este un proiect implementat fe cunoscutul om de afaceri Valentin Calcan.

Evenimentul a debutat cu o slujbă de sfințire, apoi s-a dat citire actului de temelie, pe care investitorul l-a plasat într-o capsulă a timpului ce a fost zidită la temelia viitorului otel Peștera Wellness&SPA, împreună cu două ziare de astăzi și o fotografie de grup.

Valentin Calcan a declarat că își dorește ca hotelul să fie gata până în toamna anului viitor, când se împlinesc 100 de ani de la ridicarea primei cabane turistice în Bucegii dâmbovițeni – Casa Peștera.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Citește în continuare

PUBLICITATE

 

Cele mai citite

Politică de cookies | Politică de confidențialitate

© 2014 - 2018 incomod-media.ro. Toate drepturile rezervate. ISSN 2285-7095 | Dezvoltare Web FN WEB SOFT