Connect with us

ACTUALITATE

Paradă militară rutinată și fără să creeze emoție publicului, de Ziua Națională la Târgoviște

Publicat

pe

1 Decembrie. Ziua Marii Unirii înfăptuită la Alba Iulia în 1918. Sărbătoarea Națională a României. Momente care ar trebui să ne găsească pe toți zâmbitori, plini de încredere și de speranțe în viitor. Din păcate, marea sărbătoare ne-a prins, și anul acesta, cu fețele acoperite sub măștile de protecție. Ținem la unitate, dar ne canalizăm energiile și emoțiile în ton cu regulile stricte de pandemie.

Piața Tricolorului din Târgoviște. Oamenii, profitând de vremea neobișnuit de frumoasă la acest început de decembrie, au venit în număr mare în inima municipiului fostă capitală a Țării Românești, pentru a asista la ceremonialul militar-religios dedicat acestei zile. Mulți copii. Entuziasmul, bucuria de a-i vedea pe militari se putea citi pe chipurile lor senine. „Când începe parada?”, îl tot întreba un micuț pe bunicul său.

Evenimentul s-a derulat în același ton cunoscut de ani și ani. O scurtă slujbă religioasă, susținută anul acesta de vicarul eparhial Ionuț Ghibanu și un sobor de preoți, urmată de mesajele prezentate de prefectul Aurelian Popa, primarul municipiului Târgoviște – Cristian Daniel Stan și de președintele Consiliului Județean Dâmbovița – Corneliu Ștefan. Preotul Ionuț Ghibanu a citit celor de față cuvântul ÎPS Nifon – arhiepiscopul și mitropolitul Târgoviște cu ocazia zilei de 1 Decembrie.

Au fost prezenți la manifestări și deputații PSD Carmen Holban, Ionuț Vulpescu, Marian Țachianu și senatorul Titus Corlățean. Nu au lipsit nici parlamentarii de la PNL și USR, de obicei greu de văzut în public. L-am remarcat și pe liderul PRO România Dambovița – Adrian Țuțuianu, dar și pe Alexandru Oprea – președintele Alianței pentru România Dâmboviţa.

Dezolant! Perimetrul de desfășurare a fost înconjurat cu garduri. Se intra în zonă pe bază de certificat verde. Primarului Cristian Daniel Stan, în semn de protest față de această măsură nedemocratică, medievală chiar, impusă de Instituția Prefectului, a rămas cu echipa sa minute bune dincolo de gărdulețe. S-a alăturat conducătorilor de instituții prezenți la eveniment aproape de momentul în care trebuia să susțină alocuțiunea dedicată Zilei Naționale. Pentru a nu se da o altă interpretare gestului său, la finalul discursului, a mărturisit de ce a rămas mai mult timp în spatele gardurilor păzite de jandarmi.

După tipicul arhicunoscut, a urmat depunerea de coroane de flori la Monumentul Eroilor. Manifestările s-au încheiat cu un gen de paradă militară, forțată, rutinată și fără să creeze emoție publicului. Până și copiii au fost dezamăgiți de amploare, exclamând cu nemulțumire: Doar atât?

Ar fi cazul ca, pentru anii viitori, reprezentanții Prefecturii și cei ai Garnizoanei Târgoviște să nu se mai rezume doar la punctarea unui eveniment, cum sunt obișnuiți. Trebuie să simțim cu adevărat că suntem români. Că avem oștire! Să nu ne mai lăsăm înghesuiți de pandemie, de rutină și birocrație. Unde este tehnica militară? De ce nu au fost pregătite câteva mașini de paradă? Ceva care să ne facă să vibrăm, să lăcrimăm. Să simțim că suntem tari. Că dăm totul pentru această zi reprezentativă a istoriei noastre.

Apariția unor garduri între oficialități și popor în ziua în care trebuie să demonstrăm mai mult ca niciodată că suntem uniți, că suntem un neam, că nu ne desparte nimic, este un semnal de alarmă. Orice scuză nu își are rostul. Motivația că ar fi năvălit cetățenii peste zona desfășurării ceremonialul nu are suport. Târgoviștenii au stat de fiecare dată în zona care le-a fost destinată, cuminți și cu respect! Sunt convins că noul Guvern și noul ministrul al Apărării – Vasile Dâncu vor schimba aceste tipicuri înstăpânire de ani și ani. La Târgoviște, este nevoie de un restart organizațional al Zilei Naționale a României!

Citește mai departe
Reclamă
Click pentru a comenta

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ACTUALITATE

Salvatorul de onoare al anului este un pompier din Giurgiu

Publicat

pe

Plutonierul adjutant șef Ghincea Cornel, din cadrul Detașamentului de Pompieri Giurgiu, a primit, cu ocazia Zilei Naționale a României, prin ordin al inspectorului general al IGSU, insigna „Salvatorul de onoare al anului”.

Pompierul giurgiuvean a dat dovadă de curaj, promptitudine și stăpânire de sine atunci când viața unei fetițe din Adunații Copăceni a fost în pericol.

„Eram în Adunații-Copăceni, cu treabă. Mă oprisem de vorbă cu cineva și la un momentat dat, am auzit țipete dintr-o curte. Era o bunică, ce avea un copil în brațe.

– Ajutați-mă, vă rog! Fetița nu respiră! Nu știu ce să îi mai fac! – striga femeia disperată.

Am intrat imediat în curte și am luat copilul în brațe. Am văzut că era inertă. Nu respira și era vânătă. Primul meu gând a fost acela că s-a înecat cu ceva și am început manevrele ce se aplică în caz de obstrucție a căilor respiratorii.

Ca paramedic SMURD, știam că trebuie acționat cât mai repede. Secundele mi s-au părut atât de lungi și tot ce îmi doream era ca fetița să reacționeze.

O așezasem cu pieptul în palma mea când i-am simțit inima bătând, iar când a început să plângă am fost cel mai fericit om de pe pământ. Nu pot descrie în cuvinte acea senzație…” își amintește Cornel.

O poveste emoționantă, trăită și spusă de un pompier care a fost în locul potrivit, la momentul potrivit: plutonierul adjutant șef Ghincea Cornel.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Citește în continuare

ACTUALITATE

Crăciun la Turn. La Târgoviște, trecutul a deschis porțile prezentului…

Publicat

pe

Un eveniment-fluviu, pornit chiar în seara zilei de 1 Decembrie, de Consiliul Judeţean Dâmboviţa în colaborare cu Primăria Târgoviște, în incinta vechii Cetății de Scaun a Țării Românești, la umbra bătrânului Turn al Chindiei.

Se întâmplă și la noi ca în alte orașe ale României, ca în marile capitale europene, unde trecutul se îmbină armonios, cu respect, cu prezentul și viitorul, unde vâlvătaia vremurilor și exuberanța tinerilor sunt domolite și cizelate prin solemnul impus de istorie.

Este o premieră pentru Târgoviște, pentru județul Dâmbovița, care ar trebui multiplicată și chiar permanentizată. Locul unde s-a făurit istoria nu este un cimitir, ci un spațiu viu care trebuie să păstreze conexiunea cu mersul societății. Respectul față de trecut nu este dat de porțile închise, de singurătate și norme speciale. Trebuie să fim parte din istorie, să ne contopim cu ea. Tocmai asta a făcut președintele Corneliu Ștefan, a conectat prezentul cu trecutul, folosind ca motivații speciale tradițiile, Sărbătorile de Crăciun. Și astfel curtea interioară de sub Turnul Chindiei s-a umplut de viață, de culoare, de zumzetul și zâmbetele copiilor care gustă din vata de zahăr și din gogoșelele calde, privind sau sprijinindu-se de zidurile trainice construite de înaintași.

Mii de târgovișteni s-au aflat, în această seară, la deschiderea oficială a sărbătorilor sub Turnul Chindiei. Printre ei, președintele Consiliului Județean – Corneliu Ștefan, vicepreședinții Luciana Cristea și Antonel Jîjîie, prefectul Claudia Gilia, subprefectul Corneliu Sălișteanu, primarul municipiului Târgoviște – Cristian Daniel Stan, viceprimarii Monica Ilie și Cătălin Rădulescu, deputații Carmen Holban, Ionuț Vulpescu și Marian Țachianu și mulți reprezentanți ai autorităților locale și județene.

În aplauzele publicului și după numărătoarea inversă, s-au aprins luminile în Curtea Domnească! O imagine unică, o cetate de basm.

În perimetrul destinat acestui inedit pastel de iarnă, au fost montate căsuțe, de unde pot fi procurate dulciuri, fructe, jucării, suvenire. A fost amenajat și un patinoar.

Pe scenă, în prima seară din acestă frumoasă carte de poveste, s-a derulat un spectacol muzical dedicat Zilei de 1 Decembrie, intitulat „Noi suntem români”. Pe scenă, au evoluat trupele Zavera și Distinto, Diana Matei și Taraful Cleante.

Corneliu Ștefan a spus că ceea ce s-a conturat acum, plăcut, la Curtea Domnească a fost apreciat și de reprezentanții Comisiei Europene care s-au aflat săptămâna trecută într-o vizită de lucru în județul Dâmbovița.

„De astăzi și până la sfârșitul anului, vom avea aici diferite activități specifice sărbătorilor de iarnă. Vom primi colindători, iar sâmbătă vom deschide și patinoarul unde, de Sfântul Nicolae, accesul va fi gratuit pentru toți copiii. Îi așteptăm să vină în număr cât mai mare. Urez un sincer la mulți ani tuturor dâmbovițenilor, să fim sănătoși și să ne bucurăm de aceste sărbători”, este mesajul transmis de președintele Corneliu Ștefan.

Primarul Daniel Cristian Stan a menționat, cu bucurie, că Târgoviște se îmbracă de sărbătoare. A mai spus edilul că este ceva deosebit ca, lângă Turnul Chindiei, să se consume un eveniment care, practic, deschide seria de manifestări dedicate Crăciunului și sfârșitului de an.

„Așa cum am anunțat, luni – 5 decembrie, la ora 18:00, vor fi aprinse luminile de sărbătoare în tot orașul. Va fi un spectacol deosebit. Îi invit pe toți târgoviștenii, pe dâmbovițeni, în Piața Tricolorului la un eveniment aparte”, a mai adăugat primarul municipiului Târgoviște.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Citește în continuare

PUBLICITATE

 

Cele mai citite

Politică de cookies | Politică de confidențialitate

© 2014 - 2018 incomod-media.ro. Toate drepturile rezervate. ISSN 2285-7095 | Dezvoltare Web FN WEB SOFT

Web Analytics
View My Stats