Connect with us

ACTUALITATE

Paradă militară rutinată și fără să creeze emoție publicului, de Ziua Națională la Târgoviște

Publicat

pe

1 Decembrie. Ziua Marii Unirii înfăptuită la Alba Iulia în 1918. Sărbătoarea Națională a României. Momente care ar trebui să ne găsească pe toți zâmbitori, plini de încredere și de speranțe în viitor. Din păcate, marea sărbătoare ne-a prins, și anul acesta, cu fețele acoperite sub măștile de protecție. Ținem la unitate, dar ne canalizăm energiile și emoțiile în ton cu regulile stricte de pandemie.

Piața Tricolorului din Târgoviște. Oamenii, profitând de vremea neobișnuit de frumoasă la acest început de decembrie, au venit în număr mare în inima municipiului fostă capitală a Țării Românești, pentru a asista la ceremonialul militar-religios dedicat acestei zile. Mulți copii. Entuziasmul, bucuria de a-i vedea pe militari se putea citi pe chipurile lor senine. „Când începe parada?”, îl tot întreba un micuț pe bunicul său.

Evenimentul s-a derulat în același ton cunoscut de ani și ani. O scurtă slujbă religioasă, susținută anul acesta de vicarul eparhial Ionuț Ghibanu și un sobor de preoți, urmată de mesajele prezentate de prefectul Aurelian Popa, primarul municipiului Târgoviște – Cristian Daniel Stan și de președintele Consiliului Județean Dâmbovița – Corneliu Ștefan. Preotul Ionuț Ghibanu a citit celor de față cuvântul ÎPS Nifon – arhiepiscopul și mitropolitul Târgoviște cu ocazia zilei de 1 Decembrie.

Au fost prezenți la manifestări și deputații PSD Carmen Holban, Ionuț Vulpescu, Marian Țachianu și senatorul Titus Corlățean. Nu au lipsit nici parlamentarii de la PNL și USR, de obicei greu de văzut în public. L-am remarcat și pe liderul PRO România Dambovița – Adrian Țuțuianu, dar și pe Alexandru Oprea – președintele Alianței pentru România Dâmboviţa.

Dezolant! Perimetrul de desfășurare a fost înconjurat cu garduri. Se intra în zonă pe bază de certificat verde. Primarului Cristian Daniel Stan, în semn de protest față de această măsură nedemocratică, medievală chiar, impusă de Instituția Prefectului, a rămas cu echipa sa minute bune dincolo de gărdulețe. S-a alăturat conducătorilor de instituții prezenți la eveniment aproape de momentul în care trebuia să susțină alocuțiunea dedicată Zilei Naționale. Pentru a nu se da o altă interpretare gestului său, la finalul discursului, a mărturisit de ce a rămas mai mult timp în spatele gardurilor păzite de jandarmi.

După tipicul arhicunoscut, a urmat depunerea de coroane de flori la Monumentul Eroilor. Manifestările s-au încheiat cu un gen de paradă militară, forțată, rutinată și fără să creeze emoție publicului. Până și copiii au fost dezamăgiți de amploare, exclamând cu nemulțumire: Doar atât?

Ar fi cazul ca, pentru anii viitori, reprezentanții Prefecturii și cei ai Garnizoanei Târgoviște să nu se mai rezume doar la punctarea unui eveniment, cum sunt obișnuiți. Trebuie să simțim cu adevărat că suntem români. Că avem oștire! Să nu ne mai lăsăm înghesuiți de pandemie, de rutină și birocrație. Unde este tehnica militară? De ce nu au fost pregătite câteva mașini de paradă? Ceva care să ne facă să vibrăm, să lăcrimăm. Să simțim că suntem tari. Că dăm totul pentru această zi reprezentativă a istoriei noastre.

Apariția unor garduri între oficialități și popor în ziua în care trebuie să demonstrăm mai mult ca niciodată că suntem uniți, că suntem un neam, că nu ne desparte nimic, este un semnal de alarmă. Orice scuză nu își are rostul. Motivația că ar fi năvălit cetățenii peste zona desfășurării ceremonialul nu are suport. Târgoviștenii au stat de fiecare dată în zona care le-a fost destinată, cuminți și cu respect! Sunt convins că noul Guvern și noul ministrul al Apărării – Vasile Dâncu vor schimba aceste tipicuri înstăpânire de ani și ani. La Târgoviște, este nevoie de un restart organizațional al Zilei Naționale a României!

Cititi mai mult
Reclamă
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ACTUALITATE

Creșterea salariilor din învățământ ar trebui condiționată de performanța actului educativ!

Publicat

pe

FOTO CU CARACTER ILUSTRATIV

Auzim din când în când intervenții pertinente din partea parlamentarilor care, de obicei, pentru a nu deranja prea mult anumite segmente de electoeat, se feresc să spună lucrurilor pe nume.

Deputatul PSD Dan Cristian Popescu a precizat, cu subiect și predicat, în cadrul emisiunii „Politica zilei” de la B1 TV, că este de acord cu mărirea salariilor cadrelor didactice, dar ar trebui să se facă în anume condiții, după niște reguli, după rezultate. Acordarea unor beneficii să fie efectuată în funcție de eficiența actului de educație, de performanță.

„Este un lucru acceptat și sunt multe țări care operează cu acest sistem de bonusare pentru performanță. Sunt două lucruri diferite. Pe de o parte, salariile trebuie crescute, pe de altă parte trebuie o anumită parte din salariu să fie condiționată de performanță”, a spus parlamentarul social-democrat.

Pe bună dreptate. Vrei retribuție mărită, beneficii, forțezi mâna guvernului cu proteste, greve, că, deh, doar prin sistemul bugetar au mai rămas sindicate care luptă, de obicei, doar pentru salarii, dar ce oferi în schimb?

Sunt școli cu promovabilitate scăzută sau zero la examenele naționale, ies pe bandă rulantă doar pseudo-teoreticieni, analfabeți funcționali.

O spun și statisticile internaționale că stăm prost la capitolele astea ce țin de practică, de pregătirea profesională, dar cerem mereu venituri mai mari. Ce ne pasă de restul? Noi să fim bine! Dacă nu ne dă Guvernul, punem repede de o grevă și se rezolvă.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Cititi mai mult

ACTUALITATE

Târgoviște: S-a dus la ceruri profesorul de muzică Fidel Cătălin. Dumnezeu să-l odihnească!

Publicat

pe

De

Cu mare întristare, ne luăm rămas-bun de la colegul și prietenul nostru, Cătălin Fidel, profesor de muzică al liceului nostru…

A fost liniște deplină astăzi în cancelarie și pe holurile liceului… Copii s-au strâns la Bibliotecă, ne-am șters lacrimile unii altora, ne-am alinat cum am putut tristețea… Beculețele vesele și colorate din brazii împodobiți au rămas în bezna…

Începând de astăzi, o chitară nu va mai cânta… După o lungă suferință, sufletul său s-a ridicat în împărăția Tatălui…

Sincere condoleanțe familiei îndurerate! Și multă putere în a depăși aceste clipe atât de grele… Odihnă veșnică și drum lin, Cătălin!

Biblioteca Liceului Ion Heliade Rădulescu Târgoviște

Cei care doresc să își ia rămas bun de la el, îl pot vizita la Capela Bisericii Sfântul Nicolae Andronesti (Str. Pârvan Popescu, Nr 11), Târgoviște, acolo unde va fi depus. Detalii referitoare la ora slujbei de înmormântare o voi comunica ulterior – a anunțat soția.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Cititi mai mult

 

 

 

PUBLICITATE

Cele mai citite