Connect with us

Dâmboviţa

Numărul persoanelor cu dizabilități, adulți și copii, este în creștere în județul Dâmbovița

Publicat

pe

FOTO ARHIVĂ

3 decembrie – Ziua internațională a persoanelor cu dizabilități – este dedicată oamenilor speciali din viața noastră – rude, prieteni, vecini, cunoscuți și necunoscuți, care înfruntă viața curajos, marcați de dizabilitățile dobândite prin naștere sau de pe urma unor accidente neprevăzute.

Conform statisticilor întocmite în cadrul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Dâmbovița, în luna noiembrie 2020, erau înregistrate în acest județ 17.880 de persoane adulte și 1.629 de copii cu dizabilități. În noiembrie 2021, sunt 18.248 de adulți cu dizabilități și 1.707 copii.

Remarcăm o creștere a numărului persoanelor cu dizabilități neinstituționalizate. Aceste schimbări se produc din cauza modificărilor legislative privind condițiile de încadrare în grad de handicap, la care s-au adăugat și alte tipuri de afecțiuni, considerate a fi dizabilități.

În prezent, în centrele rezidențiale din subordinea DGASPC Dâmbovița sunt găzduiți și îngrijiți 256 de adulți și 70 de copii cu dizabilități.

A avea anumite dizabilități nu înseamnă că duci o viață anormală, constrâns de singurătate sau că ești respins de colectivitate. Nu. Problemele se rezolvă prin adaptabilitate, prin înțelegere. Omul cu dizabilități trebuie să comunice mai mult, să socializeze, să închege prietenii, să nu fugă de semeni. Dimpotrivă, trebuie să se apropie de cei din jur, să fie ajutat să facă acest lucru. Totul se realizează cu răbdare și toleranță.

„Din păcate, dizabilitățile nu sunt doar înnăscute, ci și dobândite pe parcursul vieții, în urma unor situații mai puțin fericite. Oamenii fără probleme fizice sau mintale trebuie să se adapteze rapid, să învețe să trăiască alături de cei care au nevoie de sprijin. Toleranța este cuvântul cheie în relațiile dintre oamenii din toate categoriile, iar persoanele cu dizabilități au nevoie de integrarea în colectivitate mai mult decât orice fel de tratament”, precizează Ionela Sandu – director general al DGASPC Dâmbovița.

Cititi mai mult
Reclamă
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ACTUALITATE

GAL Arcul Târgoviștei: Apel de selecție nr. 1/2025, versiune simplificată

Publicat

pe

De

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Cititi mai mult

Dâmboviţa

Senator Titus Corlățean: Fără viză în Statele Unite, un succes meritat pentru România!

Publicat

pe

Titus Corlățean, președintele Comisiei de Politică Externă din cadrul Senatului României, a participat la sediul Guvernului României la evenimentul dedicat anunțului oficial, istoric, al Guvernului Statelor Unite ale Americii de primire a României în programul Visa Waiver. De precizat că momentul a fost organizat simultan la Washington DC și la București. Conform acestei decizii, după 31 martie 2025, românii vor putea călători fără viză în Statele Unite ale Americii.

„Felicitări echipei guvernamentale condusă de premierul Marcel Ciolacu și, în particular, coordonatorului național guvernamental al demersurilor românești, Valentin Vătăjelu. Trebuie spus însă că acest succes a fost posibil datorită schimbării abordării americane, în special datorită noii echipe de la ambasada SUA la București, conduse din decembrie 2022 de ambasadorul Kathleen Kavalec. A fost prima dată în toți acești ani în care am remarcat, începând de acum 2 ani, odată cu venirea noii echipe la ambasada americană, un angajament puternic și o voință sinceră de a rezolva această problemă, deopotrivă importantă și delicată pentru sensibilitățile firești ale cetățenilor români.

Trec peste zecile de contacte oficiale pe care le-am avut și eu în anii anteriori la Washington D.C. pe această temă cu oficialii de la Departamentul de stat, Senatul și Camera Reprezentanților. Menționez însă că am tratat foarte serios, în plan personal, campania de promovare și sensibilizare a cetățenilor români lansată anul trecut de Guvernul României, cu sprijinul Guvernului american, pentru a „califica” România în Visa Waiver. Așa încât mi-am reînnoit astă vară atât pașaportul meu turistic, cât mai ales viza americană, care, de fapt, mai era valabilă încă vreo 5 ani. Așa încât și viza mea cea nouă a contribuit la scăderea ratei de respingere sub 3%, condiție absolut necesară pentru succesul demersurilor României. Așa cum au făcut peste 70 000 de români anul trecut.

Un succes meritat, cu multă muncă, pentru români și pentru România. Important va fi ca cei care călătoresc în SUA să și respecte legile americane, pentru a nu avea ulterior surprize neplăcute”, a precizat senatorul Titus Corlățean după consumarea acestui eveniment istoric.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Cititi mai mult

 

 

 

PUBLICITATE

Cele mai citite