Connect with us

ACTUALITATE

Geavrelele – obicei de Bobotează păstrat la Morteni, județul Dâmbovița

Publicat

pe

Pe lângă alte obiceiuri păstrate nealterate din moși-strămoși sau poate ușor perimate de modernitatea feroce, de pandemie, se numără și „Geavrelele”. Dacă în alte localități ale țării, de Bobotează, sunt binecuvântați cu apă sfințită caii, la Morteni, în Dâmbovița, se practică tradiția „Geavrelelor”. Patru prăjini lungi de până la 14 metri sunt împodobite cu batiste brodate manual de fetele nemăritate din sat. Fiecare astfel de steaguri reprezintă o zonă a așezării, respectiv Centru, Braniștea, Florica și Băjenari. Cei ce trebuie să poarte aceste obiecte împodobite cu 1.000 – 1.500 de geavrele sunt flăcăii, tinerii necăsătoriţi, apreciați în comunitate.

În ziua de Bobotează cele patru steaguri sunt purtate de flăcăi de la locul unde a fost stabilită gazda către Primărie. Conform tradiției, la eveniment trebuie să participe toată suflarea satului.

Anul acesta la tradiția „Geavrelelor” de la Morteni, alături de localnici, s-a aflat și președintele Consiliului Județean Dâmbovița – Corneliu Ștefan, care a venit însoțit de vicepreședinții Luciana Cristea și Antonel Jîjîie. De asemenea, a participat și deputata Carmen Holban. Președintele CJ i-a felicitat pe tinerii din Morteni pentru faptul că duc mai departe această tradiție și nu au lăsat-o să se piardă în noianul de tentații ale contemporaneității.

„Atmosfera care a cuprins cele două sate ale comunei este greu de descris, chiar dacă, din cauza pandemiei, ritualul nu s-a desfășurat așa cum cere tradiția. Pe lângă evenimentul în sine, stropirea cu agheazmă a steagurilor împodobite cu batiste brodate de fetele din sat, sărbătoarea ne-a arătat ce înseamnă o adevărată comunitate. Tradițiile ne leagă, ne unesc, iar pentru acest lucru, încă o dată, le mulțumesc celor care duc mai departe Geavrelele”, a spus Corneliu Ștefan.

Deputata Carmen Holban a trăit cu emoție aceste momente petrecute la Morteni. A spus parlamentara că tradițiile moștenite de la bunicii și străbunicii noștri reprezintă o adevărată carte de vizită.

„Cum se întâmplă de sute de ani, steagurile purtate de tineri și împodobite cu batiste lucrate de fetele din comună au fost sfințite de preotul din localitate, așa cum cere tradiția. Felicitări celor care duc acest frumos obicei mai departe”, a scris pe pagina sa de Facebook, deputata Carmen Holban.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Citește mai departe
Reclamă
Click pentru a comenta

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ACTUALITATE

10 posturi disponibile la Jandarmeria Teleorman

Publicat

pe

de

Jandarmeria Teleorman organizează concurs pentru ocuparea a 10 funcții de subofițer pază principal prin încadrare directă / rechemare în activitate.

Cererile de înscriere se depun în perioada 27.06.2022 – 08.07.2022.

Mai multe detalii legate de componența dosarului, tematica și bibliografia, puteți afla accesând următorul link:
http://www.jandarmeriateleorman.ro/1440-2/.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Citește în continuare

ACTUALITATE

Târgoviște: 400 de înotători participă la Campionatul Național de Cadeți

Publicat

pe

Complexul Turistic de Natație Târgoviște găzduiește în aceste zile Campionatul Național de Cadeți, care reunește aproape 400 de înotători din toată țara. Este vorba despre o competiție care se organizează la Târgoviște de mai mulți ani. Un concurs în cadrul căruia sportivul momentului în România, campionul mondial David Popovici, a stabilit, în ultimii ani, multe recorduri naționale – după cum au punctat Camelia Potec – președinta Federației Române de Natație și primarul municipiului Târgoviște – Daniel Cristian Stan.

„Putem spune că o mică parte din ceea ce înseamnă pregătirea lui David Popovici se datorează și participării la competiția organizată în bazinul olimpic de înot de la Târgoviște. Încet-încet, având o bază care este bună, se naște și performanța. La Târgoviște, un oraș care, în urmă cu 10 ani, nu spunea foarte mult pe harta înotului românesc.

Mă bucur că la Târgoviște, în momentul în care în țară nu prea se vorbea de natație, aici se construia un bazin olimpic de înot. Am fost inspirați. Îi mulțumesc Cameliei Potec pentru faptul că, atunci când acest bazin avea nevoie de promovare, a venit alături de noi și a adus aici câteva competiții importante și am creat un parteneriat benefic pentru comunitatea locală și pentru performanța sportivă”, a declarat edilul Daniel Cristian Stan.

Președinta Federației Române de Natație, Camelia Potec, a spus că a găsit la Târgoviște condiții excelente pentru organizarea competițiilor la înot, dar și sprijin necondiționat din partea reprezentanților Primăriei, care nu au spus niciodată nu atunci când a propus un proiect.

„În momentul de față, înotul este pe buzele tuturor. David Popovici este deja unul dintre cei mai cunoscuți sportivi ai României și, da, toate lucrurile construite până acum au dus la rezultatele lui și ale natației românești. Este foarte important să organizăm competiții pentru acești copii, pentru că aici putem face selecția, putem găsi talentele pe care să le sprijinim în vederea participării la competițiile internaționale de obiectiv. David Popovici a reușit multe recorduri naționale în acest bazin de la Târgoviște. Fac această precizare pentru persoanele care întreabă de unde a ieșit David Popovici”, a precizat Camelia Potec.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Citește în continuare

PUBLICITATE

 

Cele mai citite

Politică de cookies | Politică de confidențialitate

© 2014 - 2018 incomod-media.ro. Toate drepturile rezervate. ISSN 2285-7095 | Dezvoltare Web FN WEB SOFT