Connect with us

POLITIC

Senatorul Titus Corlăţean, misiune diplomatică importantă în Letonia

Publicat

pe

Președintele Comisiei pentru politică externă a Senatului României – Titus Corlăţean, aflat într-o vizită oficială în Letonia, a subliniat că diplomația parlamentară este importantă pentru promovarea colaborării între cele două state. De asemenea, și-a exprimat interesul cu privire la organizarea unui Forum Parlamentar în cadrul Summit-ului Inițiativei celor Trei Mări, care va avea loc la Riga, în perioada 20-21 iunie 2022.

„Senatorul Titus Corlățean a mulțumit parlamentarilor letoni pentru disponibilitatea de a organiza la sediul Seimului leton, cu sprijinul Grupului parlamentar de prietenie cu România, o expoziție de documente diplomatice ale Ministerului român al Afacerilor Externe, eveniment care va marca sărbătorirea, în anul 2022, a 100 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice dintre România și Letonia. Începând din 2021, au fost marcate, prin acțiuni comune, alte momente aniversare importante pentru cele două țări: 100 de ani de la recunoașterea, de către România, a Republicii Letonia și 30 de ani de la reluarea relațiilor oficiale”, se precizează într-un comunicat remis de Senatul României.

La Riga, președintele Comisiei parlamentare pentru politică externă a Senatului României s-a întâlnit, vineri – 28 ianuarie 2022, nu doar cu omologul său leton – Rihards Kols și cu președintele Grupului de promovare a cooperării cu Parlamentul României – Atis Lejiņš, ci și cu ministrul Afacerilor Externe al Letoniei – Edgars Rinkevics, căruia i-a propus ca guvernele celor două țări să se gândească foarte serios la deschiderea reciprocă a ambasadelor, la București și Riga, mai ales în astfel de momente complicate strategic.

„Reacția ministrului leton a fost încurajatoare, dar avem de muncit, așa că mă voi apuca de treabă în primul rând pe relația cu Guvernul și respectiv oamenii din echipa Președinției, instituția care aprobă în final.

România este „acoperită” diplomatic de la… Varșovia de o ambasadă letonă, iar în cazul nostru România are ambasadorul din Lituania acreditat și în Letonia. În același timp, aceasta este singura țară baltica în care nu avem ambasadă, celelalte două găzduind reprezentarea diplomatică românească de mai mulți ani, în cazul Estoniei după ce în 2014 am ajuns la un acord comun, bazat pe reciprocitate, cu fostul omolog eston, Urmas Paet.

Vă asigur că sunt îndeajuns de multe rațiuni pentru a activa această nouă ambasadă, dar și soluții bugetare raționale, mai ales că la Riga avem o doamnă consul onorific remarcabilă, Ileana Rutman, extrem de activă, om de afaceri și româncă adevărată, care va ajuta (încă o dată) statul român”, precizează senatorul Titus Corlățean.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Citește mai departe
Reclamă
Click pentru a comenta

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Dâmboviţa

Radu Popa, deputat: Succes istoric pentru Dâmbovița: 1,3 miliarde de lei, finanțare prin Programul „Anghel Saligny”

Publicat

pe

Județul Dâmbovița a depus pentru finanțare pe Programul Național de Investiții „Anghel Saligny” 137 de proiecte, în valoare de aproximativ 1,3 miliarde de lei, și toate au fost aprobate! Urmează acum ca cele 82 de primării beneficiare și Consiliul Județean Dâmboviţa să organizeze licitațiile publice pentru desemnarea firmelor constructoare și apoi să înceapă lucrările propriu-zise. Se vor reabilita și moderniza drumuri și poduri (93 de proiecte) și vor fi executate rețele de apă și canalizare (40 de proiecte).

Având în vedere că pe programele de finanțare PNDL 1 și 2, care s-au implementat pe parcursul ultimilor 10 ani, județul Dâmbovița a accesat aproximativ 1,1 miliarde de lei, faptul că, într-o singură zi, săptămâna aceasta, i-au fost aprobate investiții de 1,3 miliarde de lei reprezintă fără doar și poate „un succes istoric” – după cum a punctat deputatul PSD Radu Popa. Parlamentarul a felicitat echipa de la CJ Dâmboviţa, condusă de președintele Corneliu Ștefan, și pe primarii din județ pentru că s-au implicat să aducă fonduri cu care să dezvolte comunitățile locale.

„Acesta este modul în care PSD le mulțumește dâmbovițenilor pentru votul pe care l-am primit acum 2 ani”, a mai spus deputatul Radu Popa.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Citește în continuare

Dâmboviţa

Președinte CJ Dâmbovița: Cu un simplu mulțumesc, primarul de la Găești putea intra în istorie

Publicat

pe

Șoseaua de centură a orașului Găești este cel mai important proiect al Consiliului Județean Dâmboviţa, care a primit finanțare, săptămâna aceasta, prin Programul Național de Investiții „Anghel Saligny”. Este vorba despre 80 de milioane de lei din costul total de 90 de milioane de lei. Diferența de cost va fi suportată de administrația județeană – a precizat președintele CJ Dâmbovița. Cu toate acestea, primarul orașului Găești, Grigore Gheorghe, și-a alocat meritele pentru această investiție – a mai spus Corneliu Ștefan, care a punctat de asemenea că edilul ar fi putut intra în istorie dacă ar fi scris pe Facebook un simplu mulțumesc. Atât.

„Când alții nu au fost în stare nici măcar să o deseneze, noi avem un program aprobat anul trecut de către Ministerul Transporturilor și astăzi avem deja și sursa de finanțare. Centura orașului Găești este un drum județean, este proiectul CJ Dâmbovița, este proiectul pe care noi, cei din administrația județeană, l-am gândit pentru județul Dâmbovița.

Domnul primar de la Găești nu are niciun merit în realizarea acestei centuri ocolitoare. Îmi pare rău că a ieșit să își asume munca noastră, a CJ Dâmbovița și a parlamentarilor PSD. Îi transmit că dacă scria pe Facebook un simplu mulțumesc intra în istoria orașului Găești și a județului Dâmbovița printr-un gest de noblețe. Dar, a luat copy-paste toată postarea mea și a scris-o pe contul personal.

Dl. primar, centura orașului Găești este un drum județean, este munca noastră, a conducerii CJ Dâmbovița și a parlamentarii PSD, care ne-am asumat în fața dâmbovițenilor acest proiect. Astăzi este un moment istoric. Avem un contract de finanțare și, în perioada următoare, vom scoate la licitație partea de proiectare și execuție. Pe 17 iulie, se vor depune oferte pentru studiul de fezabilitate”, a declarat Corneliu Ștefan în cadrul unei conferințe de presă organizată la sediul PSD Dâmbovița.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Citește în continuare

PUBLICITATE

 

Cele mai citite

Politică de cookies | Politică de confidențialitate

© 2014 - 2018 incomod-media.ro. Toate drepturile rezervate. ISSN 2285-7095 | Dezvoltare Web FN WEB SOFT