Connect with us

ACTUALITATE

Pădurea de la Nucet, rărire după norme și calcul economic!

Publicat

pe

Am constatat, cu plăcere, că societatea civilă, cetățenii de rând, ba chiar și autoritățile locale nu mai tac, nu se mai fac că nu văd anumite aspecte care le afectează viața, existența, spațiul în care își consumă traiul de zi cu zi. În această conduită a interesului intră în mod special pădurile, natura, până la urmă, elementele care aduc armonie, echilibru și farmec în orice areal populat, afectat de civilizație și de transformările impuse de evoluția societății, de regulile economice care nu prea au treabă cu mediul, cu protecția sa.

La Nucet, s-a propagat, de foarte multă vreme, o undă de nemulțumire generată de vestea că reprezentanții Direcției Silvice Dâmbovița au pus gând rău istoricei și secularei pădurii a Mănăstirii Nucet cum o cunosc localnicii și nu numai. Codrii în care se găseau, până nu cu mulți ani în urmă, stejari de 300-400, ba chiar 500 de ani, sunt administrați de instituțiile silvice care, fie vorba între noi, au mai puțină treabă cu mediul, cu istoria, cu tradiția. Vorbim despre o unitate care apără aurul verde al țării dar îl și exploatează, după norme, după regulamente și știință. Pentru silviculturi, nu există un stejar de 500 de ani monument al naturii, ci copac ajuns la maturitate, bun de tăiat sau arbore bătrân atins de cine știe ce boală, care trebuie să cedeze locul unui copac tânăr.

Majoritatea arborilor seculari din pădurea Nucet au dispărut, culcați la pământ și transformați în parchet sau alte tipuri de materiale de o firmă care nu mai există nici ea. Oamenii din Nucet, de la an la an, au remarcat, cu tristețe, că pădurea lor, lângă care au prins rădăcini și s-au scurs în eternitate atâtea generații, s-a rărit prea mult. Nu mai are consistența, farmecul și unduirea de altă dată. De ce? Fiindcă regulile exploatării forestiere sunt stricte, judicioase, nu de puține ori marcate de anumite interese.

Într-o vreme, a existat ideea ca pădurea Mănăstirii Nucet să fie inclusă în categoria arealelor protejate, iar arborii seculari – declarați monumente ale naturii și lăsați să-și ducă greutatea sutelor de ani până la ultima suflare, dar nu s-a reușit acest lucru.

Conform regulilor silvice, o pădure îmbătrânită trebuie întinerită, exploatată, curățată de lemnul depreciat, de copacii în care nu mai palpită viața sau care sunt atinși de anumite boli. Așa se întâmplă acum în pădurea Nucet. În zona Mănăstirii, se execută lucrări de exploatare. Cum se obișnuiește, o firmă a câștigat licitația și scoate din amenajament copacii marcați, arborii bine stabiliți pentru a fi tăiați. Evident, acest fapt, ce ține de știința silviculturii și, nu în ultimul rând, de latura economică, nu este înțeles pe deplin de oamenii atașați, pe bună dreptate, de pădure.

Am ajuns la Nucet, în zona Mănăstirii, pentru a cerceta, jurnalistic, cum stă treaba cu șantierul de exploatare din perimetrul respectiv. Auzisem zvonuri cum că se taie la ras, că nu mai rămâne niciun copac în picioare. Am discutat despre această problemă și cu primarul comunei Nucet, Luisa Bărboiu, care intrase și dumneaei în alertă, cerând chiar lămuriri de la Direcția Silvică despre situația creată.

La fața locului, am putut constata că lucrurile, cel puțin deocamdată, nu sunt chiar așa de negre pe cât le descriau alții. Se exploatează, dar nu la ras, ci în conformitate cu normele în vigoare.

Pentru a ne edifica și a ne lămuri cu toate aspectele, a venit în perimetrul respectiv și Cătălin Mușat, șeful Ocolului Silvic Răcari, subunitate a Direcției Silvice Dâmbovița, care are în administrare pădurea Nucet.

Inginerul silvic ne-a informat că în acel amplasament se execută o lucrare de îngrijire, rărire a pădurii, în conformitate cu prevederile amenajamentului silvic.

„Suntem în anul 10 de aplicare a amenajamentului, în ultimul an, și toate lucrările prevăzute avem obligația de a le respecta, inclusiv suprafețele ce trebuiau parcurse, inclusiv lucrările care erau propuse de către proiectant pentru a fi executate în cei 10 ani”, ne-a declarat șeful Ocolului Silvic Răcari.

Reprezentantul silvic ne-a mai precizat că respectiva partidă este autorizată pentru firma Silvador, adjudecată la licitațiile de masă lemnoasă pe picior, are un volum de 284 mc, pe o suprafață de 13,3 hectare.

„După cum se poate observa, din punct de vedere al arborelui nu sunt probleme, consistența pădurii este undeva peste 0,8-0,9, este vorba de un arboret format din diverse specii: stejar, frasin, carpen, cireș. S-au extras prin lucrarea de răritură în principal arborii dominați, carpen, arbori rău conformați. Toate aceste lucrări le efectuăm pentru a pune în valoare arboretul care rămâne pe picior”, ne-a mai spus inginerul silvic Cătălin Mușat.

Șeful Ocolului Silvic i-a asigurat pe cetățenii din Nucet, care urmăresc îngrijorați exploatarea copacilor din preajma mănăstirii, că toate tăierile sunt executate doar cu respectarea amenajamentul silvic.

Cătălin Mușat consideră că este normal ca oamenii, iubitorii de natură să se alarmeze, să ia poziție, dar îi asigură că nu se tăie pădurea la ras și că din amenajament sunt scoși numai copacii neconformi sau ajunși la maturitate. Șeful Ocolului Silvic chiar ne-a rugat să urmărim și în perioada următoare modul în care se exploatează, pentru a vedea că temerile oamenilor nu sunt întemeiate.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Citește mai departe
Reclamă
Click pentru a comenta

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ACTUALITATE

10 posturi disponibile la Jandarmeria Teleorman

Publicat

pe

de

Jandarmeria Teleorman organizează concurs pentru ocuparea a 10 funcții de subofițer pază principal prin încadrare directă / rechemare în activitate.

Cererile de înscriere se depun în perioada 27.06.2022 – 08.07.2022.

Mai multe detalii legate de componența dosarului, tematica și bibliografia, puteți afla accesând următorul link:
http://www.jandarmeriateleorman.ro/1440-2/.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Citește în continuare

ACTUALITATE

Târgoviște: 400 de înotători participă la Campionatul Național de Cadeți

Publicat

pe

Complexul Turistic de Natație Târgoviște găzduiește în aceste zile Campionatul Național de Cadeți, care reunește aproape 400 de înotători din toată țara. Este vorba despre o competiție care se organizează la Târgoviște de mai mulți ani. Un concurs în cadrul căruia sportivul momentului în România, campionul mondial David Popovici, a stabilit, în ultimii ani, multe recorduri naționale – după cum au punctat Camelia Potec – președinta Federației Române de Natație și primarul municipiului Târgoviște – Daniel Cristian Stan.

„Putem spune că o mică parte din ceea ce înseamnă pregătirea lui David Popovici se datorează și participării la competiția organizată în bazinul olimpic de înot de la Târgoviște. Încet-încet, având o bază care este bună, se naște și performanța. La Târgoviște, un oraș care, în urmă cu 10 ani, nu spunea foarte mult pe harta înotului românesc.

Mă bucur că la Târgoviște, în momentul în care în țară nu prea se vorbea de natație, aici se construia un bazin olimpic de înot. Am fost inspirați. Îi mulțumesc Cameliei Potec pentru faptul că, atunci când acest bazin avea nevoie de promovare, a venit alături de noi și a adus aici câteva competiții importante și am creat un parteneriat benefic pentru comunitatea locală și pentru performanța sportivă”, a declarat edilul Daniel Cristian Stan.

Președinta Federației Române de Natație, Camelia Potec, a spus că a găsit la Târgoviște condiții excelente pentru organizarea competițiilor la înot, dar și sprijin necondiționat din partea reprezentanților Primăriei, care nu au spus niciodată nu atunci când a propus un proiect.

„În momentul de față, înotul este pe buzele tuturor. David Popovici este deja unul dintre cei mai cunoscuți sportivi ai României și, da, toate lucrurile construite până acum au dus la rezultatele lui și ale natației românești. Este foarte important să organizăm competiții pentru acești copii, pentru că aici putem face selecția, putem găsi talentele pe care să le sprijinim în vederea participării la competițiile internaționale de obiectiv. David Popovici a reușit multe recorduri naționale în acest bazin de la Târgoviște. Fac această precizare pentru persoanele care întreabă de unde a ieșit David Popovici”, a precizat Camelia Potec.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Citește în continuare

PUBLICITATE

 

Cele mai citite

Politică de cookies | Politică de confidențialitate

© 2014 - 2018 incomod-media.ro. Toate drepturile rezervate. ISSN 2285-7095 | Dezvoltare Web FN WEB SOFT