Connect with us

INFO UTIL

Cum te ocupi usor si rapid de renovari in casa

Publicat

pe

Indiferent daca va remodelati intreaga casa sau amenajati o camera, veti dori sa luati decizia corecta in functie de nivelul de calificare si de complexitatea lucrarii. Iata cateva lucruri de luat in considerare atunci cand evaluati un proiect si decideti daca ar trebui sa il incercati sa il coordonati singur sau sa angajatati o echipa de meseriasi.

Este important sa aveti asteptari realiste despre lucrarea derulata. Daca este prima data cand va ocupati de renovarea locuintei, incepeti de jos si ramaneti modest in legatura cu nivelul de abilitati. De asemenea, este important sa retineti ca aceste lucrari de renovara in general necesita rabdare, chiar si de la firme de constructii cu 20 ani de experienta in domeniu. Trebuie sa tii minte: daca esti un perfectionist care isi doreste ca treaba sa fie facuta fara cusur, angajeaza un profesionist.

Va intrebati daca sunteti gata sa faceti munca pe cont propriu sau aveti nevoie de profesionisti? Inainte de a incerca ceva, asigurati-va ca:
– V-ati documentat cum trebuie asupra lucrarii
– Aveti abilitatile necesare pentru a incepe munca: daca va trebui sa schimbati tevi sau obiecte sanitare, poate ar fi mai bine sa apelati la un instalator sanitar
– Ati bugetat mult timp: ati calculat cat timp va dura pentru a finaliza lucrarea (folosind ceva timp suplimentar daca nu ati mai facut-o niciodata) si aveti spatiu in program pentru a o face corect. Poate ati inlocuit o lustra sau o aplica in trecut dar daca aveti de schimbat un circuit electric poate ar fi mai bine sa apelati la un electrician

Daca at decis sa acceptati provocarea de a efectua renovarea casei pe cont propriu, folositi aceste sfaturi pentru a face proiectul un succes:
– Acordati-va un termen limita: programati fiecare parte a lucrarii pentru a va ajuta sa finalizati in timp util
– Educati-va: Urmariti tutoriale online, articole de instructiuni si cereti sfaturi persoanelor pe care le cunoasteti si care au mai realizat proiecte asemanatoare
– Creati un loc in care sa evadati: in functie de dimensiunea proiectului, acesta ar putea deveni putin haotic. Alegeti un loc in casa care sa fie curat si sa se simta comod pentru a lua o pauza din cand in cand
– Sarbatoriti castigurile: rasfatati-va pentru finalizarea partilor majore ale proiectului sau impartasiti succesul trimitand prietenilor si familiei fotografii cu fiecare etapa finalizata
– Bucurati-va de proces: faceti o lista, cereti ajutor oamenilor daca aveti nevoie si fiti mandri de ceea ce creati

Este angajarea unui profesionist cel mai bun mod de a finaliza cu succes o lucrare de renovare pentru casa? Este posibil ca o eroare sa va faca casa nesigura. De exemplu, cablurile electrice defectuoase ar putea provoca un incendiu. Cu cat riscul este mai mare, cu atat este mai probabil sa fie nevoie sa angajati pe altcineva sa o faca. Cand aveti indoieli, un profesionist calificat ar trebui sa se ocupe de orice proiect care ar putea ajunge sa va dauneze dvs. sau familiei daca este finalizat necorespunzator.

De asemenea, greselile ar putea ajunge sa va coste mai multi bani pentru a remedia. Angajarea unui profesionist de la inceput va ajuta sa va asigurati ca munca este facuta corect de prima data.

Daca lucrarea necesita un permis sau o autorizatie, probabil ca este o lucrare prea mare sau prea periculoasa pentru a o incerca pe cont propriu. De exemplu, lucrarile electrice, sanitare, structurale si alte lucrari majore necesita adesea o autorizatie si, de obicei, ar trebui sa fie efectuate de un profesionist. Uneori, aceste locuri de munca necesita chiar si cineva cu o licenta pentru a le finaliza, deoarece implica cunostinte de specialitate.

Pentru a obtine o rentabilitate buna a investitiei in casa, este important ca aceasta sa fie in cea mai buna stare posibila si sa arate impecabil atunci cand o puneti pe piata. Daca reparatiile sau renovarea casei nu par facute profesional, cumparatorii se pot intreba daca mai este ceva in neregula cu casa.

Pe scurt: incercati sa faceti renovari doar daca aveti abilitatile potrivite sau puteti invata cu usurinta abilitatile necesare pentru lucrare. Dar apelati la un profesionist daca nu merita timpul sau riscul.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Citește mai departe
Reclamă
Click pentru a comenta

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Dâmboviţa

CAS Dâmbovița, informare privind procedura de decontare a sumelor către angajatori

Publicat

pe

de

Casa Județeană de Asifgurări de Sănătate Dâmbovița a simplificat, încă din luna august 2021, procedura de înregistrare, procesare, validare și decontare a sumelor privind concediile și indemnizațiile de asigurări de sănătate. Astfel, angajatorii vor depune doar trei documente, după cum urmează:

1. Cerere pentru recuperarea sumelor reprezentand indemnizatii de concedii medicale;
2. Centralizator concedii medicale;
3. Exemplarele roz ale certificatelor de concedii medicale.

Cererea de restituire va conţine în mod obligatoriu numărul de telefon şi adresa de e-mail a persoanei cu atribuţii în întocmirea şi transmiterea cererii și a Declarației 112.

NOTĂ: La dosarul de recuperare NU se vor mai atașa alte documente (ex. Declaratia 112, fișa fiscală, certificat fiscal, foi de calcul, state de plată etc)

În cazul în care nu există erori din punct de vedere medical în procesarea Declarației 112 transmisă de către anagajator la ANAF și nici erori/discrepanțe din punct de vedere economic între datele înscrise pe documentele încarcate în platformă și cele declarate de către angajator în Declarația 112, angajatorul primește ACCEPTUL cererii de recuperare.

În cazul în care există erori din punct de vedere medical în procesarea Declarației 112 transmisă de către anagajator la ANAF și în cazul în care există erori/discrepanțe din punct de vedere economic între datele înscrise pe documentele depuse și cele declarate de către angajator în Declarația 112, angajatorul este notificat de RESPINGEREA TOTALĂ SAU PARȚIALĂ a cererii de recuperare.

Erorile constatate se comunică angajatorului, acesta având la dispoziție un termen de 90 de zile de la data primirii comunicării să depună o nouă cerere de recuperare (în conformitate cu art. 64 alin (10) din OUG 158/2005, cu modificările și completările ulterioare). Obligatoriu la redepunerea dosarului să fie anexată și dovada RESPINGERII totale/partiale a cererii inițiale, împreună cu erorile constatate.

Constituie refuzuri justificate la plata indemnizaţiilor următoarele situaţii:

a) necompletarea cererii și a centralizatorului cu informațiile corespunzătoare și/sau neconcordanțe între datele înscrise și cele existente pe Declarația 112;
b) eroarea procesării Declarației 112 transmisă la ANAF de către angajator, din punct de vedere medical în SIUI (ex. lipsă aviz medic expert, lipsă aviz medicina muncii, raportare multiplă CM, depășirea nr. de zile pentru: sarcină și lăuzie 126 zile, îngrijire copil bolnav, etc);
c) neîndeplinirea stagiului complet de asigurare, cu excepţiile prevăzute de Ordinul 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate, actualizată;
d) depunerea eronată a modelului de cerere de recuperare sume din FNUASS și a modelului de centralizator privind înscrisurile existente la nivelul exemplarelor de concediu medical emise de către medicii prescriptori;
e) orice altă situație survenită în cadrul procesării, verificării și validării Declarației 112 în SIUI.

Atenție! Indemnizaţiile de asigurări de sănătate pot fi solicitate pe baza actelor justificative, în termen de 90 de zile de la data la care beneficiarul era în drept să le solicite, conform prevederilor art.69 din Ordinul nr.15/1.311/2018 pentru aprobarea Normelor de aplicare a prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate.

Termenul de 90 de zile se calculează începând cu data de 25 a lunii următoare celei pentru care se datorează indemnizaţiile (asiguraţilor) de asigurări de sănătate. Nedepunerea în termenul legal de 90 de zile a cererii de recuperare a sumelor pentru concedii medicale, însoţită de toate documentele justificative menţionate mai sus atrage după sine respingerea cererii ca tardiv formulată.

Nedepunerea în termen de 90 de zile de la respingerea cererii, însoțită de toate documentele justificative menţionate mai sus atrage după sine respingerea cererii ca tardiv formulată.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Citește în continuare

Argeș

Nu-ți pune viața în pericol când mergi la scăldat!

Publicat

pe

Vara și-a intrat pe deplin în drepturi, iar temperaturile ridicate constituie o tentație pentru cei cărora le place să-și petreacă timpul liber la scăldat.

Din păcate, deși suntem abia la începutul sezonului cald, mulți oameni și-au pierdut deja viața. În acest context, pompierii din Argeș vin cu mai multe sfaturi pentru cetățeni, astfel încât să fie preîntâmpinate evenimente cu consecințe tragice.

În primul rând, este important să conștientizăm că ne asumăm un mare risc atunci când decidem să ne scăldăm în locuri neamenajate, indiferent dacă există sau nu avertismentul ”Scăldatul interzis!”.

Recomandările ISU Argeș pentru persoanele care merg la scăldat:
– nu lăsaţi copiii nesupravegheaţi lângă şi în apă. Ei se vor scălda numai sub supravegherea părinţilor sau altor persoane mature;
– nu vă scăldaţi în râuri, lacuri, canale de irigaţii sau de fugă ale râurilor sau alte cursuri de apă unde malurile sunt abrupte, curenţii sunt foarte puternici, albiile nămoloase sau pline cu plante, pietre, crengi şi trunchiuri de copaci;
– respectaţi întotdeauna recomandările salvamarului/administratorului locului de agrement;
– nu realizaţi acte de teribilism prin plonjarea de pe platforme, poduri sau alte elemente de construcţii;
– nu intraţi în apa rece înfierbântaţi, după ce aţi stat foarte mult timp la soare;
– nu vă aventuraţi în apă când sunteţi în stare de ebrietate, seara târziu sau pe timp de noapte;
– dacă nu ştiţi să înotaţi foarte bine, nu vă aventuraţi în locuri periculoase, nesupravegheate; folosiţi în acest scop doar bazinele special amenajate şi supravegheate de personal calificat;
– este indicat ca autorităţile publice locale şi operatorii economici care administrează sau au pe raza teritorială cursuri de apă ori alte suprafeţe de apă care pot prezenta pericol de înec, să identifice aceste locuri şi să semnaleze acest pericol prin instalarea unor panouri de avertizare.

În scopul preîntâmpinării unor evenimente ce se pot solda cu pierderi de vieţi omeneşti, ISU Argeș face și următoarele precizări:
– Înecul este o variantă a asfixiei, cauzată de umplerea căilor respiratorii cu apă sau alt lichid. Pentru acordarea ajutorului, salvatorul are la dispoziţie cel mult 4-5 minute. Caracteristica cheie în producerea înecului este instalarea stopului cardiac.
– Salvarea din apă: când vedeți o persoană care se luptă în apă, primul impuls este să săriți. Această acțiune poate să nu aibă succes și să vă pună viața în pericol.
– Întinde-i mâna și trage-l: folosiți orice obiect de care se poate prinde persoana din apă. Dacă victima este aproape de mal, o creangă, o prăjină sau o vâslă pot fi îndeajuns de lungi. Folosiți-le.
– Aruncă-i și trage-l: într-o piscină sau pe o plajă amenajată ar putea exista un colac de salvare sau o baliză. Dacă nu există așa ceva, improvizați. Aruncați orice plutește: o frânghie, un obiect de plastic sau o anvelopă, chiar roata de rezervă de la o mașină. Gândiți-vă înainte de a acționa.
– Vâslește: dacă există în apropiere o barcă sau o canoe, folosiț-o dacă știți să o manevrați. Protejați-vă cu o vestă de salvare.
– Intră în apă: dacă s-au epuizat toate posibilitățile de salvare, intrați în apă, doar dacă sunteți un bun înotător, antrenat în tehnicile de prim ajutor. În caz contrar s-ar putea să fie nevoie de salvarea a două persoane.
– Primul ajutor: dacă sunteți în situația de a salva o persoană din apă, prima voastră grijă trebuie să fie siguranța salvatorului apoi scoaterea cât mai rapidă a victimei din apă. Urmează evaluarea funcțiilor vitale și stabilizarea coloanei vertebrale cervicale. Întoarceți cu fața în sus pacientul. Țineți capul victimei în poziție neutră. Folosiți o tehnică sigură pentru a deschide căile aeriene. Priviți, ascultați și simțiți dacă există respirație.
– Dacă pacientul nu respiră, porniți resuscitarea cardio-pulmonară. Primul și cel mai important tratament al victimei înecate este reducerea hipoxiei.

Foarte important! În cazul unei situații de urgență, anunțați de îndată autoritățile prin numărul unic de urgență 112!

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Citește în continuare

PUBLICITATE

 

Cele mai citite

Politică de cookies | Politică de confidențialitate

© 2014 - 2018 incomod-media.ro. Toate drepturile rezervate. ISSN 2285-7095 | Dezvoltare Web FN WEB SOFT