Senatorul Titus Corlățean, membru al Delegației Parlamentului României la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE), participă, în perioada 14-16 martie 2022, la lucrările sesiunii extraordinare a APCE și la reuniunile Comisiei pentru afaceri politice și democrație, desfășurate la Strasbourg.
Titus Corlățean a reușit să promoveze în Comisia afacerilor politice a APCE două amendamente importante la Proiectul de raport și Avizul pe care Adunarea le-a dezbătut ieri pe tema posibilei excluderi a Federației Ruse din Consiliul Europei.
„Primul face referire la agresiunea rusă comisă la începutul anilor ’90 împotriva Republicii Moldova și ocuparea Transnistriei de trupele ruse. Textul inițial al raportorului Adunării (Ingjerd Schou, Norvegia) făcea referire doar la agresiunile comise împotriva Georgie și Ucrainei.
Al doilea amendament face o corecție necesară la nivelul datelor statistice din ziua de 14 martie, respectiv cei aproximativ 415.000 de refugiați ucraineni ajunși pe teritoriul României și nu 85.000, așa cum greșit indica proiectul de raport.
Pentru mine era un necesar semn de respect pentru umanitatea și valul impresionant de solidaritate demonstrate de români în această perioadă pentru oameni disperați care au fugit din calea războiului”, a precizat senatorul Titus Corlățean.

Amendamentele propuse de președintele Comisiei de Politică Externă a Senatului României au fost susținute prin semnătură de toți parlamentarii români.
Raportul și Avizul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei privind excluderea Federației Ruse a fost adoptat cu votul celor 216 parlamentari europeni prezenți. La fel au fost votate și cele două amendamente ale senatorului Titus Corlățean la textul Avizului.
„Este pentru prima dată după excluderea Greciei în 1969, datorită loviturii de stat din 1967 și instaurarea unei dictaturi militare a „regimului coloneilor”, când Consiliul Europei este pe punctul de a decide scoaterea din Organizație a unui stat membru pentru agresiunea comisă împotriva unui stat european suveran, membru de asemenea al Consiliului Europei – Ucraina. Unanimitatea membrilor tuturor grupurilor politice europene este, aș spune, fără precedent și arată că națiunile europene democratice, dincolo de interesele economice specifice pe care le au, pot fi solidare în a respinge războiul și agresiunea militară de pe teritoriul continentului european”, a spus senatorul PSD Titus Corlățean.
Astăzi – 16 martie, parlamentarul român este prezent la a doua reuniune a Comisiei pentru afaceri politice și democrație.
„Cu acest prilej, senatorul Titus Corlățean urmează să prezinte, în calitate de raportor, proiectul de raport cu tema „Dincolo de Tratatul de la Lisabona”, consolidarea parteneriatului strategic dintre Consiliul Europei și Uniunea Europeană.
Raportul va include recomandări adresate parlamentelor naționale, respectiv guvernelor statelor membre ale Consiliului Europei privind prioritățile, provocările și perspectivele de creștere a sinergiei și de întărire a cooperării dintre Consiliul Europei și Uniunea Europeană, inclusiv prin aderarea UE la Convenția Europeană a Drepturilor Omului, obiectiv foarte important al celor două organizații”, se precizează într-un comunicat transmis de Senatul României.
Urmărește Incomod Media și pe Google News