Connect with us

ACTUALITATE

Plângerea contravențională – cum și când puteți invoca motive de nulitate, explică avocat Roxana Pop

Publicat

pe

Plângerea contravențională este acea cerere pe care o realizați și înaintați organelor competente, prin care contestați legalitatea unui proces verbal de contravenție. Ați primit o sancțiune, a fost întocmit proces-verbal pentru asta? Aveți timp limitat la dispoziție pentru a invoca motive de nulitate.

Pentru astfel de spețe avocat Roxana Pop, avocat civil Cluj, vine cu câteva explicații și îndrumări.

Ce trebuie să faceți privind plângerea contravențională

Un avocat specializat vă poate ajuta, căutând soluții pentru a putea invoca motive de nulitate. Aici încadrăm situații precum adresa greșită, greșeli de date ale actelor de identitate, implicit ale datelor din pașaport, dacă vorbim despre petent ca fiind un cetățean străin.

Ce trebuie să știți este că sunt și aici câțiva pași birocratici, dar veți fi ghidați de un avocat pe drept civil Cluj sau din orașul vostru. Veți depune actele, copie a procesului-verbal de constatare a contravenției și plângerea contravențională, așteptând și dovada de înregistrare. Dosarul merge mai departe în instanță, timp în care executarea este suspendată. Un termen de judecată îl veți primi după 30 de zile de la primirea dosarului.

Motive de nulitate ale procesului-verbal de contravenție

După cum menționează avocat Roxana Pop, în practica sa sunt multe situații care pot constitui motiv pentru a declara un proces-verbal de contravenție un act nul. Printre cele mai frecvente cazuri se referă la lipsa menționării numelui și a prenumelui complet, precum și a calității agentului constatator. Deci sunt invocate vicii de procedură. În cazul în care contravenientul este o persoană juridică, un motiv de nulitate a procesului-verbal poate fi legat de lipsa denumirii și menționării de sediu sau a faptei săvârșite, data comiterii faptei.

Alte cazuri de nulitate absolută se referă la lipsa sancțiunii, la emiterea unei duble sancțiuni, pentru aceeași faptă, dacă numele celui citat nu este numele persoanei petente sau dacă actul este încheiat și semnat de un agent necompetent material sau din punct de vedere teritorial.

Nu în cele din urmă poate fi amintită situația în care contravențiile sunt constatate prin mijloace tehnice, în lipsa înregistrării tehnice. De asemenea, dacă fapta pentru care a fost încheiat un proces-verbal de contravenție nu a fost descrisă corect și detaliat, insuficient practic, acest lucru poate echivala cu lipsa faptei. Conform art. 17 din O.G. 2/2001 poate fi invocată nulitatea absolută a acelui proces-verbal.

Când să cereți ajutorul unui avocat

Ca de fiecare dată, în orice situație juridică un avocat vă poate reprezenta interesele și vă poate îndruma, mai ales că poate avea experiență în anumite spețe. Avocat Cluj Roxana Pop subliniază importanța de a apela la ajutorul de specialitate chiar și în această situație, pentru că uneori mai degrabă detaliile fac diferența. Analizând cazul și urmărind fiecare detaliu de redactare a unui proces-verbal de contravenție avocatul poate depista dacă sunt șanse de a cere anularea acestuia pe motiv că este nul, în funcție de fiecare caz în parte.

Detalii despre acest caz și nu numai puteți găsi și în pagina roxanapop-law.ro.

Contact: av.pop.roxana@gmail.com

Urmărește Incomod Media și pe Google News

ACTUALITATE

CODUL ROȘU de CANICULĂ a fost prelungit și pentru luni și marți, 15 și 16 iulie 2024

Publicat

pe

Valul de căldură va continua să se intensifice în România. Meteorologii au prelungit codul roșu de caniculă și pentru zilele de luni și marți, 15 și 16 iulie 2024 – conform hărții de mai sus.

Se vor înregistra temperaturi maxime între 37 și 42 de grade. Disconfortul termic va fi deosebit de accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Minimele termice nu vor coborî sub 22 de grade, astfel că vor caracteriza nopți tropicale.

Atenție! Valul de căldură va persista în toată țara și în zilele următoare.

Reamintim că este în vigoare un cod roșu de caniculă și pentru astăzi și mâine, 13 și 14 iulie, conform hărții de mai jos.

Vă rugăm să fiți precauți și să luați măsuri pentru a vă proteja sănătatea! – este mesajul transmis de ISU Dâmbovița.

✅️ Stați la umbră și evitați expunerea prelungită la soare!
✅️ Consumați suficientă apă pentru a vă hidrata corespunzător! Evitați consumul băuturilor alcoolice!
✅️ Purtați pălării de soare și haine lejere de culori deschise!
✅️ Consumați fructe și legume proaspete!
✅️ NU aprindeți focul în zone cu vegetație uscată sau împădurite! Vă reamintim că arderea vegetației uscate este interzisă!
✅️ Resturile de țigară pot genera incendii. NU le aruncați la întâmplare!

Consultați site-ul oficial al Administrației Naționale de Meteorologie și aflați mai multe despre codurile emise https://www.meteoromania.ro/avertizari/

Informații despre modul de comportare pe timp de caniculă pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire pentru situații de urgență fiipregatit.ro

Centrul INFOTRAFIC din Inspectoratul General al Poliţiei Române recomandă conducătorilor auto adaptarea conduitei în trafic, în condițiile temperaturilor deosebit de ridicate, caniculă, disconfort termic ridicat prognozate de Administrația Națională de Meteorologie pentru această perioadă.

Recomandări pentru prevenirea implicării în evenimente rutiere:

– înainte de a porni la drum, asigurați-vă că presiunea din pneuri este cea recomandată pentru sezonul cald, iar sistemele de climatizare sunt funcționale;

– atenție la faptul că reflexiile date de razele solare foarte puternice pot crea dificultăți conducătorilor auto în perceperea obstacolelor și anticiparea conduitei celorlalți participanți la trafic;

– evitați pe cât posibil călătoriile în jurul după-amiezii, în special șoferii cu probleme de sănătate;

– în cazul călătoriilor pe distanțe mai lungi, efectuați opriri regulate, în spațiile de servicii sau în parcările amenajate, pentru odihnă și hidratare corespunzătoare, pentru a preveni instalarea stării de oboseală, cu consecințe negative asupra vigilenței la volan;

– păstrați o distanță adecvată față de autovehiculul din față, pentru a putea reacționa în siguranță în caz de nevoie; folosiți centura de siguranță și dispozitivele de fixare pentru protejarea pasagerilor;

– încercați să vă păstrați calmul pe toată durata deplasării și să manifestați respect în trafic, întrucât comportamentul agresiv va spori major riscul de a fi implicat într-un eveniment rutier cu urmări tragice!

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Cititi mai mult

ACTUALITATE

În cod roșu de caniculă se întrerup activitățile fizice ale angajaților, atenționează Inspecția Muncii

Publicat

pe

Suntem sub cod roșu de caniculă. În aceste condiții, intervin de drept norme care trebuie respectate cu maximă responsabilitat, mai ales de către angajatori. De urmărirea îndeplinirii acestor obligații se ocupă inspectorii ITM.

Conform dispozițiilor transmise de Inspecția Muncii, angajatorii sunt obligați să ia măsuri de protecție a salariaților în perioadele cu temperaturi extreme. Practic, se reduce ritmul activităților fizice și se asigură doi-patru litri de apă.

Iată care sunt măsurile pe care sunt obligați să le ia angajatorii pentru ameliorarea condiţiilor de muncă și pentru asigurarea stării de sănătate a salariaților:

– reducerea intensității şi ritmului activităţilor fizice;
– asigurarea ventilației la locurile de muncă;
– alternarea efortului dinamic cu cel static;alternarea perioadelor de lucru cu perioadele de repaus în locuri umbrite, cu curenţi de aer.
– asigurarea apei minerale adecvate, câte 2-4 litri / persoană / schimb;
– asigurarea echipamentului individual de protecţie;asigurarea de duşuri.

„Angajatorii care nu pot asigura condiţiile prevăzute la art. 4 şi 5 vor lua, de comun acord cu reprezentanţii sindicatelor sau cu reprezentanţii aleşi ai salariaţilor, după caz, următoarele măsuri: reducerea duratei zilei de lucru;eşalonarea pe doua perioade a zilei de lucru: până la ora 11,00 şi după ora 17,00, în cazurile prevăzute la art. 4.

Întreruperea colectivă a lucrului cu asigurarea continuităţii activităţii în locurile în care aceasta nu poate fi întreruptă, potrivit prevederilor legale.

Măsurile prevăzute la alin. (1) se vor stabili dacă temperaturile extreme se menţin pe o perioadă de cel puţin două zile consecutiv.

Perioadele de reducere a duratei zilei de lucru, de eşalonare a zilei de lucru sau de întrerupere colectivă a lucrului se vor stabili o dată cu măsurile prevăzute la alin. (1).

În unităţile finanţate din fonduri bugetare sau extrabugetare măsurile prevăzute la alin. (1) vor fi stabilite, după caz, de ordonatorul de credite sau de conducătorul unităţii”, se precizează într-un comunicat transmis către mass-media.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Cititi mai mult

 

 

 

PUBLICITATE

Cele mai citite