ADMINISTRAŢIE
Primăria Gura Șuții a finalizat primul proiect finanțat prin PJDL
La Gura Șuții, a fost inaugurat, astăzi – 22 martie 2022, în prezența președintelui Consiliului Județean Dâmbovița – Corneliu Ștefan, a vicepreședintelui Antonel Jîjîie și a prefectului Claudia Gilia, un tronson de 2,4 km din drumul comunal DC 57, care face legătura cu localitatea Nucet.
După cum a precizat primarul Constantin Dinu, era nevoie de reabilitarea și remodernizarea acestui drum, care a fost afectat puternic de lucrările de execuție a rețelei de canalizare, un obiectiv de infrastructură deosebit de important care nu se putea realiza fără a aduce stricăciuni drumului ce fusese modernizat ultima oară în anul 2007.
Reabilitarea acestei căi rutiere a demarat în toamna anului 2021, iar edilul Constantin Dinu este mulțumit de faptul că lucrările au fost executate în numai șase luni. A spus, de asemenea, că acest proiect nu putea fi realizat fără sprijinul Consiliului Județean Dâmbovița.
DC 57 este primul proiect de infrastructură rutieră pornit și definitivat prin Programul Județean de Dezvoltare Locală (PJDL), program unic la nivel național inițiat de președintele CJ Dâmbovița – Corneliu Ștefan, ca măsură de sprijinire a unităților administrativ-teritoriale în vederea continuării proiectelor edilitare începute dar și pentru demararea altora noi.
Valoarea investiției de la Gura Șuții a fost de 1.186.364 de lei, din care contribuția Consiliului Județean Dâmbovița s-a ridicat la 547.647 de lei.
„Prin Programul Județean de Dezvoltare Locală, mai avem un proiect privind execuția a patru kilometri de trotuare, șanțuri dalate și podețe de acces în gospodăriile cetățenilor. Acestă investiție se află în ultima fază a procedurilor de licitație. Urmează ca, în cel mai scurt timp, să demarăm lucrările. În satul Speriețeni, tot cu sprijinul Consiliului Județean, vom porni un proiect asemănător, respectiv realizarea a 1, 2 km de șanțuri dalate și podețe de intrare pentru fiecare gospodărie”, a precizat Constantin Dinu.
Primarul de la Gura Șuții a mai spus că are întreaga infrastructură de utilități pusă la punct. Comuna dispune de rețele de apă, canalizare și gaze naturale. Școlile și grădinițele au fost modernizate. Gura Gura Șuții se îndreaptă cu pași repezi spre obținerea statutului de comună europeană.
„Anul trecut, din cele 64 de proiecte depuse, comuna Gura Șuții se regăsește în PJDL cu obiective importante de dezvoltare. La nivelul localității avem încă două asocieri – una de 5,5 milioane de lei, iar cealaltă de 2 milioane de lei. În perioada următoare, vom începe lucrările și în cadrul acestor două asocieri”, a declarat președintele Consiliului Județean Dâmbovița.
A mai menționat Corneliu Ștefan că, după data de 15 aprilie, se va redeschide Programul Județean de Dezvoltare Locală.
Anul trecut, PJDL-ul a avut succes, contribuind din plin la materializarea unor investiții utile pentru comunitățile din Dâmbovița. Valoarea proiectelor depuse în 2021 a depășit 135 de milioane de lei, din care suma alocată de Consiliului Județean s-a ridicat la 58 de milioane de lei.
„Așteptăm toate primăriile care doresc să depună proiecte pe PJDL, să vină după data de 15 aprilie cu proiecte eligibile. Anul trecut am avut bugetate 20 milioane de lei, iar anul acesta am suplimentat suma pe care o avem pentru cofinanțare în cazul proiectelor depuse în anul 2021. Anul acesta, vom avea o sumă considerabilă pentru a deschide programul de dezvoltare locală”, a precizat Corneliu Ștefan.
Prefectul Claudia Gilia a ținut să sublinieze faptul că reușita acestor demersuri investiționale stă în buna colaborare și conlucrare dintre autoritățile locale și cele județene.
„Acest Program Județean de Dezvoltare Locală a venit într-un moment în care comunitățile locale din Dâmbovița aveau nevoie de sprijin financiar. Este benefic pentru fiecare localitate din județul nostru faptul că autoritățile județene vin și sprijină comunitățile locale, sprijină cetățenii. Prin materializarea acestor obiective prin PJDL, localitățile noastre se dezvoltă”, a declarat prefectul Claudia Gilia.
ADMINISTRAŢIE
Târgoviște. Școala Nr. 9 „Grigore Alexandrescu” va arăta ca una nou-nouță
Primarul municipiului Târgoviște – Daniel Cristian Stan a efectuat în această dimineață, împreună cu viceprimarii Monica Ilie și Cătălin Rădulescu și cu city managerul Gabriel Boriga, o vizită pe șantierul de la Școala Nr. 9 „Grigore Alexandrescu” (Micro 11), acolo unde se execută lucrări de renovare energetică – un proiect de 13 milioane de lei, care va fi finalizat anul viitor. Practic, unitatea de învățământ va fi schimbată radical, mai ales că administrația publică locală va interveni suplimentar acestei investiții la împrejmuire și curte, plus că va amenaja și o bază sportivă. Toate aceste lucrări, crede edilul, vor contribui la revitalizarea acestei școli de cartier care și-a pierdut, din păcate, în urmă cu câțiva ani, personalitatea juridică, fiind acum arondată Școlii Nr. 3 „Smaranda Gheorghiu”.
„Înainte de 1989, la Școala Nr. 9 Grigore Alexandrescu învățau 3.000 de elevi (nota redacției: a fost cea mai mare școală din municipiul Târgoviște). Nu mai avem cum să ajungem la acea cifră, dar cred că peste 1.000 de copii ar putea să-și desfășoare lejer activitatea aici. Sperăm, prin investiția pe care o facem, să revitalizăm această școală, care se găsește în mijlocul cartierului și are, din acest punct de vedere, o adresabilitate foarte bună.
Este un proiect de 13 milioane de lei, dacă ne raportăm numai la lucrările de reabilitare energetică, la care mai adăugăm încă 2,5 – 3 milioane de lei pentru lucrările complementare, respectiv baza sportivă și celelalte investiții pe care le mai avem. Acest proiect era necesar și cred că se vede deja o schimbare majoră, iar la începutul anului școlar viitor sunt convins că vom avea aici o școală nouă, care nu are legătură cu ceea ce era înainte”, a declarat primarul Daniel Cristian Stan.
În cadrul conferinței de presă, edilul a readus în discuție și situația înscrierii la școli, grădinițe și creșe, insistând pe necesitatea unei schimbări legislative, astfel încât să nu mai apară cazuri când un copil care locuiește lângă o unitate de învățământ să nu „prindă loc”, din cauza celor care fac naveta din alte localități.
„Am tot respectul pentru cei care sunt din afara municipiului Târgoviște și vin la școlile din Târgoviște, dar treaba administrației publice locale târgoviștene este să asigure servicii de calitate celor care plătesc taxe și impozite la Târgoviște. Din punctul meu de vedere, ceea ce se întâmplă în acest moment, cu desființarea școlilor din mediul rural, este o greșeală. De aici și problema aglomerației la intrările în oraș, în zilele de școală.
Va trebui găsită o soluție legislativă, astfel încât să se acorde prioritate la înscriere la școlile și grădinițele dintr-o anumită unitate administrativ-teritorială celor care domiciliază în acea localitate. Cred că așa este corect, moral și legal. Undeva, se face ceva greșit la nivel legislativ și va trebui schimbat lucrul acesta. În ritmul acesta, oricâte școli am reabilita, oricâte unități de învățământ am extinde sau am construi, nu vom face față. Vom vedea ce se va întâmpla până anul viitor.
Dacă nu se schimbă legea, vom lua o hotărâre în Consiliul Local Municipal Târgoviște, prin care reglementăm această situație. Vom acorda un termen de două săptămâni – o lună târgoviștenilor, să-și înscrie copiii la școlile, grădinițele și creșele din oraș și, ulterior, în măsura în care rămân locuri libere, vor fi puse la dispoziția tuturor. Cred că aceasta este soluția”, a explicat primarul municipiului Târgoviște – Daniel Cristian Stan.
ADMINISTRAŢIE
Voinești: 32 de km de rețea de gaze naturale, în doar 6 luni! Urmează 1.185 de branșamente gratuite
Primăria Voinești este, din nou, exemplu pozitiv în județul Dâmbovița și nu numai. A finalizat, în termen de doar 6 luni, o rețea de gaze naturale pe o lungime de 32 de km, în toate satele comunei!
„Am început acum realizarea celor 1.185 de branșamente, care vor fi achitate din bugetul local al comunei Voinești și vor costa 3 milioane lei. Deja, am executat peste 200. Se lucrează în ritm alert pentru că ne-am propus să finalizăm lucrările în maximum șase luni”, ne-a precizat primarul Dănuț Gabriel Sandu.
-
ACTUALITATEacum 7 zile
La Casa de Pensii Dâmbovița, s-au impus măsuri de revizuire a deciziilor doar pentru 150 de contestații
-
ACTUALITATEacum o săptămână
Așa ceva! Instanța refuză expertizarea tehnică a Complexului Mondial Târgoviște, deși legea impune această obligație
-
Dâmboviţaacum o zi
A murit într-un autobuz în Târgoviște, după ce șoferul a pus frână brusc
-
ACTUALITATEacum 3 zile
Drumul dintre Runcu și Râul Alb, un traseu mirific prin „Apusenii” Dâmboviței. FOTO
-
ADMINISTRAŢIEacum 3 zile
Bărbulețu, o comună unde vechiul și noul crează o simbioză plăcută. Primarul Marian Alexe a implementat proiecte importante
-
ACTUALITATEacum 4 zile
21-22 septembrie 2024. Hai la sărbătoarea pastorală „Răvășitul oilor” în comuna Runcu!
-
Dâmboviţaacum o săptămână
Titu: Primarul ales Laurențiu Costache, apel către locuitorii orașului
-
ACTUALITATEacum o săptămână
Adjunctul șefului IPJ Dâmbovița este cercetat penal sub control judiciar