Puntea dentară, proteza sau implantul dentar – ce soluție să alegi atunci când îți lipsesc dinți? Există vreo situație în care puntea dentară ar putea fi o soluție mai sigură și mai eficientă pentru înlocuirea dinților?
Acestea sunt, poate, întrebările cu care te-ai confruntat sau te vei confrunta la un moment, iar răspunsurile la acestea te-ar putea ajuta să iei o decizie în cunoștință de cauză – bineînțeles, după ce te-ai consultat cu specialistul care îți urmărește sănătatea dentară.
Ce este o punte dentară?
O punte dentara este, de fapt, un implant dentar prin care se formează o punte între mai mulți dinți – de obicei doi. O astfel de intervenție stomatologică face posibilă înlocuirea unuia sau a doi dinți lipsă, prin sprijinirea pe dinții adiacenți care sunt de cele mai multe ori devitalizați.
O punte dentară poate fi metalică, cu structură ceramică – metal sau integral din ceramică, în cazul în care se dorește o estetică impecabilă a rezultatului final. Există atât punți dentare „tradiționale”, care sunt formate din trei coroane adiacente, cât și punțile dentare Maryland sau Cantilever.
Care sunt avantajele și dezavantajele unei punți dentare?
O punte dentară nu este un tratament invaziv și nu există riscul de respingere de către organismul uman. Înlocuirea dintelui se face, prin această metodă, rapid și eficient.
Cu toate acestea, puntea nu stimulează osul și, prin urmare, instalarea acesteia poate provoca pierderi osoase pe termen lung, la care se adaugă uneori imposibilitatea plasării unui implant. De asemenea, puntea dentară poate afecta și dinții adiacenți, slăbindu-i și reducându-le astfel durata de viață.
Ce să alegi între punte dentară și implant?
Deși unul dintre inconvenientele identificate de pacienți este legat de implant dentar pret, există și alte motive pentru care o punte dentară ar putea fi o soluție mai bună decât implantul în anumite situații. De aceea, este indicat un consult de specialitate, medicul stomatolog fiind acela care va ține cont și de factori medicali, și de sănătatea orală sau anumite contraindicații ale uneia dintre aceste două alegeri.
De asemenea, poate fi vorba și de dorințele, așteptările sau posibilitățile fiecăruia legate de timp, de preț, de estetică și altele.
În ceea ce privește contraindicațiile pentru o astfel de intervenție, este important ca dinții vecini să nu fie infectați, iar rădăcina să nu fie prea scurtă sau pacientul să sufere de boală parodontală avansată.
Urmărește Incomod Media și pe Google News