Connect with us

Dâmboviţa

Centrele Help Autism Târgoviște – dragoste, dăruire și speranță

Publicat

pe

Autismul este o tulburare de dezvoltare care afectează comunicarea și comportamentul copilului. Simptomele apar, spun specialiștii, în primii doi ani de viață. Această maladie, de la an la an, afectează tot mai mulți copii, iar lupta terapeuților pentru recuperarea micuților, pentru conectarea lor la realitate este dificilă, implicând, în afară de studii intense, har, dragoste, instinct și multă răbdare.

Fără tratament adecvat, afecțiune, comunicare și implicare, simptomele autismului se agravează în timp. Neintegrarea copilului diagnosticat cu autism într-un program individualizat de terapie specifică este periculoasă. Acesta riscă să se transforme, în final, într-un adult neintegrat social, care va depinde, de cele mai multe ori, de mediul instituționalizat.

Pentru a evita astfel de situații, pentru a lumina calea copiilor și adolescenților loviți crunt de această dereglare de natură psihologică, la Târgoviște, și-au deschis porțile, astăzi – 4 aprilie 2022, două centre model de aplicare a terapiilor comunicaționale, respectiv Help Home și Help Autism (Cartierul CFR – strada Traian Vuia), aflate sub coordonarea Asociației Help Autism.

Evenimentul a fost dedicat Zilei Internaționale a Conștientizării Autismului, care se celebrează în fiecare an pe 2 aprilie.

Au fost prezenți la deschidere, alături de echipa Help Autism, subprefectul Corneliu Sălișteanu, viceprimarul municipiului Târgoviște – Monica Ilie, directorul general al DGASPC Dâmbovița – Ionela Sandu și directorul DAS Târgoviște – Marcela Iordache.

În cele trei filiale de acest tip, care funcționează la București, Suceava și acum Târgoviște, își desfășoară activitatea circa 100 de specialiști, psihologi, terapeuți etc., cu toții dedicați acestei misiuni de ancorare în realitate, de a-i deprinde cu abc-ul existențial pe copiii și adolescenții prinși în trista lume paralelă care este autismul.

Președinta Asociației Help Autism, Daniela Bololoi, a intrat în această zonă a sprijinirii celor loviți de perfida tulburare psihologică, pornind de la o problemă personală. Fiul său are autism. Pentru ea, a fost o zbatere intensă, un exercițiu de rezistență, o luptă dusă zi de zi pentru a-și recupera copilul pe care îl iubește, pentru a-l rupe din negura izolării. Terapiile de recuperare a persoanei atinse de autism sunt deosebit de complexe și scumpe. Sacrificiul, dragostea, lupta dusă pentru propriul copil, Daniela Bololoi a vrut să le multiplice, să le redea și altora încrederea și speranța în viață, în viitor, într-o oarecare normalitate. Iar această confruntare cu autismul nu se poate câștiga decât printr-un efort conjugat și prin unitate.

Daniela Bololoi a vrut, și pe undeva a reușit, să îi transforme pe părinții copiilor cu autism din simpli beneficiari de servicii, în mesageri ai cauzei. Și această minune se întâmplă de 12 ani. S-a pus cărămidă peste cărămidă până s-a ajuns aici. Și misiunea continuă…

La Târgoviște, ne-a precizat președinta Asociației Help Autism, se colaborează foarte bine în interesul copiilor și adolescenților, cu Direcția de Asistență Socială din cadrul Primăriei și cu Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului din subordinea Consiliului Județean.

„Vom ajuta tinerii să își dezvolte abilitățile de autonomie, de viață independentă, să poată funcționa, în primul rând, să învețe cum să se descurce acasă. Părinții să poată să stea liniștiți, știind că își lasă copilul acasă și nu pățește nimic.

Sperăm ca, într-un timp cât mai scurt, după ce ne liniștim cu decontarea terapiei de bază, să putem dezvolta servicii socio-profesionale pentru tinerii de astăzi, care sunt adulții de mâine. Să îi învățăm cum să locuiască singuri într-un apartament. Un număr să zicem de patru adulți. Să știe fiecare ce atribuțiuni are, unul face cumpărături, altul gătește. Să se ajute în funcție de abilitățile fiecăruia. De asemenea, aproape de casă, să poată să beneficieze de un loc de muncă. Să poată să se susțină cât de cât singuri.

Evident, este nevoie în continuare de sprijinul statului și de sprijinul nostru nostru. Este foarte important să vadă că se pot descurca și singuri”, a precizat președinta Asociației Help Autism.

Ionela Sandu, directorul DGASPC Dâmbovița, a mulțumit celor de la Help Autism pentru tot ceea ce fac în folosul copiilor și tinerilor atinși de autism, dar și pentru faptul că readau încrederea părinților, că îi mobilizează alături de ei în această bătălie.

„Să vă bazați pe sprijinul nostru, așa cum și noi ne bazăm pe sprijinul dumneavoastră. Să facem cât mai multe lucruri bune împreună pentru acești copii. Din păcate, sunt din ce în ce mai mulți. Noi lucrăm acum, la Protecția Copilului, cu 25 de copii cu autism. Dorim să creștem pe viitor capacitatea acordării terapiilor speciale. Deocamdată, din cauza lipsei de specialiști, nu ne putem atinge acest deziderat”, a spus Ionela Sandu.

A mai adăugat, cu tristețe directoarea DGASPC că, în fiecare săptămână, din numărul total de dosare privitoare la persoanele cu anumite handicapuri, 70% sunt pentru autism.

Viceprimarul Monica Ilie a felicitat echipa Help Autism pentru faptul că a deschis un astfel de centru și la Târgoviște.

„Cred că este un pas înainte. Autismul nu trebuie tratat ca o boală, ci ca un alt mod de a fi. Copiii cu autism au foarte multe talente, foarte multe abilități, dar au nevoie de noi, de specialiști, de terapii asumate pentru problemele cu care se confruntă. Și, atunci, împreună, trebuie să facem tot posibilul ca ei să își găsească echilibrul”, a declarat Monica Ilie.

Subprefectul Corneliu Sălișteanu a precizat că activitățile de tipul celei dezvoltate de Asociația Help Autism trebuie să beneficiezi de tot sprijinul și suportul autorităților locale și centrale.

„Inițiativa aceasta are două componente. Prima ar fi Help Home, unde sunt încurajate independența, sunt dezvoltate abilitățile personale, lucruri care sunt foarte importante pentru acești copii care mai târziu vor fi tinerii care își vor găsi locul în societate. Iar a doua componentă, foarte importantă, este aceea de a trezi în alte persoane același spirit de inițiativă. Puterea exemplului o să fie una puternică, astfel încât să se mai întâmple lucruri bune cum se consumă astăzi la Târgoviște”, a adăugat subprefectul Corneliu Sălișteanu.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Citește mai departe
Reclamă
Click pentru a comenta

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Dâmboviţa

12 răniți într-un accident rutier la Butimanu. A fost activat Planul Roșu de intervenție

Publicat

pe

În această seară, a fost activat Planul Roșu de intervenție la nivelul județului Dâmbovița. Decizia a fost luată ca urmare a producerii unui grav accident de circulație pe DN1A, Ploiești-București, pe teritoriul comunei Butimanu.

Un microbuz a intrat în coliziune cu un autoturism. În urma impactului deosebit de puternic, 12 persoane au fost rănite. Unul dintre ocupanții mașinii de transport călători a rămas prins între fiarele contorsionate.

Au fost alocate pentru gestionarea acestui eveniment nouă ambulanțe SMURD, două autospeciale de stingere cu apă și spumă, două autospeciale de descarcerare de la ISU Dâmbovița, elicopterul SMURD și o autospecială de terapie intensivă mobilă de la ISU București – Ilfov. De la Serviciul de Ambulanță Dâmboviţa au sosit la fața locului șapte echipaje.

Răniții au fost transportați la patru unități spitalicești din București, respectiv Floreasca, Elias, Universitar și Militar.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Citește în continuare

Dâmboviţa

Accident rutier cu două victime pe DN7, în comuna Mătăsaru

Publicat

pe

Doi tineri, în vârstă de 19 și 18 ani, au fost răniți, în această dimineață, într-un accident rutier pe DN7, în comuna Mătăsaru. Mașina cu care circulau, din direcția Găești ore Mătăsaru, a părăsit partea carosabilă. La volan se afla băiatul de 19 ani, de fel din Boteni. Deocamdată, nu se știe din ce motiv tânărul șofer a pierdut controlul asupra volanului.

La fața locului au intervenit pompierii din Găești și Vișina, cu autospecială de descarcerare și două echipe SMURD. Conducătorul auto și o tânără de 18 ani, pasageră în mașină, au fost găsiți conștienți. După ce au primit primul ajutor, aceștia au fost transportați la spital.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Citește în continuare

PUBLICITATE

 

Cele mai citite

Politică de cookies | Politică de confidențialitate

© 2014 - 2018 incomod-media.ro. Toate drepturile rezervate. ISSN 2285-7095 | Dezvoltare Web FN WEB SOFT