ACTUALITATE
Ministrul Rafila și-a pus în cap SMURD-ul!
S-a declanșat războiul în sistemul sanitar românesc. Beligeranți par a fi șeful peste SMURD, Raed Arafat, și ministrul Sănătății, social-democratul Alexandru Rafila. Totul a plecat de la intenția neexprimată încă oficial a lui Rafila de a trece SMURD-ul în subordinea Ministerului Sănătății. Un zvon de acest tip se pare că l-a înfuriat pe Raed Arafat, care a pornit atacul împotriva ministrului Rafila. Deocamdată, au ieșit în față subordonații lui Arafat pentru a duce o campanie de informare astfel încât toată lumea să cunoască care sunt avantajele acestui sistem, de ce este util să rămână acolo unde este.
”Sistemul de urgenţă este unul complex, integrează mai multe structuri, medicale şi nemedicale. SMURD este doar o parte din acest sistem şi nu are cum să funcţioneze separat de restul structurilor. Puterea sistemului nostru este în modul în care este organizat şi in modul în care integrează personalul şi resursele din cadrul UPU-SMURD, IGSU, IGAv, Ambulanţă şi SALVAMONT”, a scris Raed Arafat, pe pagina sa de Facebook.
După apelul lansat de secretarul de stat s-au încins rețelele de socializare. Specialiștii în domeniu au ieșit să explice, să argumenteze de ce UPU-SMURD trebuie să rămână împreună.
„Domnule Rafila, un paramedic este un profesionist calificat din domeniul sănătății care oferă asistență de urgență bolnavilor și răniților până la sosirea unui medic la fața locului. Cu tot respectul, însă eu vă garantez ca orice paramedic SMURD este de 10 ori mai profesionist decât dumneavoastră în ceea ce presupune acordarea primului ajutor. Aceste jocuri politice murdare au făcut și fac în continuare ca România să aibă unul dintre cele mai slabe sisteme medicale din Europa.
Profesionalismul în acest caz se măsoară în numărul de vieți salvate, domnule Rafila! Mai bine vă concentrați pe resuscitarea sistemului medical (dotări, oprirea exodului medical prin susținerea performanței și eliminarea nepotismelor etc. – lista e lungă) decât să anexați SMURD-ul unui minister care, de 20 de ani încoace, încă nu reușește să scape de mirosul pre-decembrist”, a scris, pe Facebook, medicul Torje Iuliu.
Un text concludent a postat pe Facebook și fostul șef al SMURD Sibiu, medicul Bogdan Csillag, care a spus că, în cadrul acestei structuri, activează medici și asistenți foarte bine pregătiți cu studii în Medicina de Urgență și în Anestezie și Terapie Intensivă.
„Trebuie înțeles că există diferite niveluri de acordare a asistenței medicale de urgență prespitalicească: echipaje de prim-ajutor calificat (pompieri paramedici din cadru ISU), echipaje cu asistent medical sau cu medic de la Serviciul Județean de Ambulanță (care acoperă o mare proporție dintre misiunile prespitalicești) și echipaje de reanimare prespitalicească SMURD- terestre și aeriene. În cadrul acestor echipaje de reanimare prespitalicească activează medicii și asistenții SMURD, care lucrează în paralel și în Unitatea de Primire Urgențe (lucru care reprezintă un avantaj major, prin expunerea acestor medici la cazuri grave în mod frecvent); acești medici UPU – SMURD au competențele și sunt abilitați să efectueze manevre de reanimare avansată – intubație traheală cu inducție anestezică, drenaj toracic, reanimarea nou-născutului, ventilație mecanicâ, analgezie majoră la pacienții traumatizați sever. Dispeceratul decide în funcție de gravitatea cazului și de localizare ce tip de echipaj trimite la solicitare. Dacă este un caz cu gravitate redusă, este trimis un echipaj de prim-ajutor calificat sau un echipaj cu asistent medical. Dacă este un caz grav, se trimite un echipaj cu medic (în situații amenințătoare de viață, un echipaj de reanimare terestră sau aeriană SMURD), fără a exclude trimiterea în prealabil a unui echipaj mai apropiat, pentru menținerea funcțiilor vitale ale pacientului până la sosirea medicului. Acest sistem funcționează în majoritatea țărilor din Europa de Vest; este imposibil să trimiți la orice solicitare din prespital un echipaj cu medic.
Cât despre munca depusă de colegii noștri pompieri de pe echipajele de prim-ajutor ISU, nu pot avea decât cuvinte de laudă și este o placere să lucrez cu ei. Sunt mândru că mi-am desfăsurat activitatea de medic, timp de 20 de ani, pe ambulanțele si elicopterele de reanimare SMURD, deși specialitatea mea este de anestezist-reanimator; această muncă, deși foarte grea, mi-a adus satisfacții deosebite. UPU-SMURD este un serviciu care trebuie să rămână unit”, a scris medicul Bogdan Csillag.
Tot acest scandal a plecat de la declarația de, joi – 14 aprilie, a Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, care a spus că serviciul de urgență SMURD, organizat de Raed Arafat la nivelul Departamentului pentru Situații de Urgență, ar trebui să treacă de la Ministerul de Interne la Ministerul Sănătății. A mai precizat Alexandru Rafila în declarația care i-a înfierbântat pe cei de la SMURD că Ministerul Sănătăţii este cel care poartă responsabilitate pentru activitatea medicală, „atât în faţa profesioniştilor din sănătate, cât şi în faţa opiniei publice”.
ACTUALITATE
GAL Arcul Târgoviștei: Apel de selecție nr. 1/2025, versiune simplificată
ACTUALITATE
Măsuri dispuse de conducerea Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România
Pe data de 9 ianuarie 2025, la sediul Uniunii Ziariștilor Profesioniști din Capitală, dar și cu participare online, s-a desfășurat prima ședință a Consiliului Director din anul 2025. Pe ordinea de zi s-au aflat o serie de proiecte importante pentru organizația ziariștilor profesioniști. Temele supuse discuției au fost aprobate în cadrul forului de conducere al UZPR.
Au fost stabilite o serie de măsuri și acțiuni care se vor derula în perioada următoare, astfel:
– Aprobarea adeverințelor pentru indemnizația în conformitate cu prevederile Legii 8/2006;
– Creșterea cuantumului indemnizației de membru UZPR la 250 de lei pe an, începând cu data de 1 februarie 2025 – membrii UZPR care vor plăti până la 31 ianuarie 2025 vor achita actuala indemnizație, de 200 de lei;
– Verificarea situației membrilor care au restanțe mai mari de doi ani la plata indemnizației și care, potrivit Statutului, pot pierde calitatea de membru al UZPR – s-a decis să se facă un ultim apel la acești membri, înainte de predarea situației la casele de pensii;
– Mărirea la 200 de lei a costului de evaluare și procesare a dosarelor care vin la Comisia de Atestare Profesională, începând cu 1 februarie 2025;
– Organizarea Adunării Generale anuale în cursul lunii martie, data exactă urmând a fi anunțată prin Convocator, potrivit prevederilor Statutului UZPR;
– Finalizarea alegerilor interne în toate filialele în care acestea nu au avut loc în cursul anului 2024;
– Trimiterea Proceselor verbale și a Rapoartelor de activitate pe anul anterior, dinspre filiale, în vederea Adunării Generale anuale, până în data de 21 februarie 2025;
– Actualizarea noului Statut, care va fi supus Adunării Generale anuale, cu recomandările comisiilor de specialitate ale UZPR, precum și constituirea unui grup de lucru care să monitorizeze din perspectivă legală prevederile care vor fi introduse – ultimele observații din filiale pe marginea noului Statut vor fi trimise până la 31 ianuarie 2025;
– Participarea UZPR la programul „Europa creativă”, cu fonduri europene, care implică o platformă colaborativă cu podcasturi, cursuri de formare, forumuri, emisiuni tv etc.
– Participarea UZPR, ca partener, la seria de evenimente media organizate la București, în perioada 3-5 mai: cea de-a 32-a ediţie a Conferinţei UNESCO dedicată Zilei Internaţionale a Libertăţii Presei şi ceremonia de decernare a Premiului Mondial „Guillermo Cano”;
– Schimbarea vechilor legitimații de membru al UZPR cu unele noi, pe format card; prețul legitimațiilor rămâne neschimbat (50 lei);
– Verificarea situației filialelor din Diaspora care nu întrunesc numărul necesar de membri;
– Distribuirea formularului pentru redirecționarea către UZPR a celor 3,5% din impozitul pe venit către UZPR central sau filiale.
Președintele UZPR, Sorin Stanciu, președintele Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România a mai menționat în cadrul ședinței că, după alegerile desfășurate în iulie, 2024 s-au înscris în UZPR 186 de noi membri. De asemenea, a mai anunțat că vor continua și în 2025 întâlnirile regionale ale conducerii Uniunii cu reprezentanții filialelor din teritoriu.
Ilie Cristescu, președintele Comisiei de cenzori, a precizat în cadrul aceleași întâlniri că situația financiară a UZPR este una stabilă, echilibrată. Totodată, Ilie Cristescu a felicitat conducerea pentru gestionarea corectă a fondurilor Uniunii.
Următoarea ședință a Consiliului Director al UZPR va avea loc pe data de 27 februarie 2025.
-
Giurgiuacum 3 zile
Locuință distrusă de foc din cauza unei greșeli pe care o fac mulți oameni!
-
Argeșacum 4 zile
Tânăr de 22 de ani a murit după ce a intrat cu mașina într-un parapet
-
ACTUALITATEacum 3 zile
Adolescent de 14 ani a plecat de la școală și nu a mai ajuns acasă
-
Giurgiuacum 5 zile
Accident rutier cu două victime pe DN6, în județul Giurgiu
-
ADMINISTRAŢIEacum 5 zile
Dâmbovița: Taxa de habitat, majorată la 62 de lei începând cu 1 februarie 2025
-
ACTUALITATEacum 4 zile
Gata cu primăvara din mijlocul iernii! Atenționare meteo de vânt și viscol
-
Dâmboviţaacum 4 zile
Gospodării cuprinse de flăcări în Dobra și Răzvad
-
ADMINISTRAŢIEacum 4 zile
Se asfaltează drumul dintre Pucioasa și Fieni, prin Berevoiești
Alex
16 aprilie 2022 at 12:39
Smurd =SERVICIUL MOBIL URGENTA REANIMARE SI DESCARCERARE asta înseamnă Smurd. La ora actuala smurd-ul este un serviciu de propaganda pentru clasa politica,un serviciu social gratuit, pentru oamenii fără loc de munca și cazuri sociale și bețivi. Personalul este epuizat din cauza programului infernal constând în ture de 24 ore. Si timpii de odihna insuficienți de 48 ore. Ambulantele smurd cară în upu toate cazurile sociale, nu sunt decontaminate profesional nici camerele upu și nici ambulantele. La smurd nu exista personal specializat sa decontamineze o ambulanta ,nu exista locuri specializate pentru decontaminare. Pompierii militari sunt obligați da încadreze ambulantele domnului Arafat. Sa încadreze și mașinile de stingere,și descarcerare si autoscari la inaltime și bărci și paza control acces și centrala telefonica și decontaminare. Si se dorește performanta. Sistemul este prost. Eu personal prefer un spital privat,o camera de garda privata. Ca de asta plătesc taxe și impozite. Nu sa stau în același pat cu un caz social,nu sa merg cu aceiași ambulanta cu care se cară bețivii.. nu va mai mirați ca avem bacterii și viruși prin spitale. . Nu ai cum sa ai performanta medicala cu Ministeul de interne. . Dar propaganda și salariile călduțe de la nivelul de secretar de stat și generali cu diverse funcții,sunt mai importante decât sănătatea poporului.