Connect with us

Dâmboviţa

Ionuț Vulpescu, deputat: Trebuie să înțelegem nevoia de solidaritate și de lucru împreună!

Publicat

pe

Deputatul Ionuț Vulpescu, prin declarația prezentată în cadrul ultimei conferințe de presă desfășurată la sediul PSD Dâmbovița, a răspuns, cu subiect și predicat, celor care critică politicile sociale promovate de social-democrați în această perioadă în care existența de zi cu zi este pusă în pericol de explozia prețurilor, de urmările celor doi ani de pandemie, cărora li se adaugă și războiului din Ucraina.

PSD a venit la guvernare într-un moment în care situația economiei României se degrada, din motive de conjunctură externă și decizii de politici publice interne, care au făcut ca, pe fondul pandemiei, situația socială a cetățenilor români să se degradeze. Știm că avem niște obligații, ca partid social-democrat.

Programul nostru social nu este nici pentru trei luni, nici pentru șase luni. Este un program pe termen mediu. Și știm cu toții că nu există o baghetă magică, să putem schimba lucrurile peste noapte. El are câteva obiective simple, ca enunț, și clare. În primul rând este vorba de păstrarea, în primă instanță, a puterii de cumpărare a majorității cetățenilor României, începând cu cei cu venituri foarte mici și mici.

Păstrarea accesibilității și funcționalității sistemelor de protecție socială și a celor de educație și de sănătate. Păstrarea în țară a forței de muncă , în special a celei calificate. Fără ea nu putem realiza nici prevederile din PNRR, legate de infrastructuri, nici investițiile cu fonduri europene și cu fonduri de la bugetul de stat”, a precizat fostul ministru al Culturii.

Deputatul Ionuț Vulpescu a vorbit despre realizările economice ale guvernărilor PSD, când crescuseră salariile, pensiile, puterea de cumpărare, iar datoria publică scăzuse și, cu toate astea, tot erau o mulțime de cârcotași politici pe margine.

„A venit domnul Cîțu, să ne scoată ”socialismul din cap”. Tot ce a reușit a fost să ne scoată mulți bani din buzunare și să mărească dramatic datoria publică! Un lucru elementar, este acela că, într-un stat, între momentul luării deciziilor și momentul în care se produce schimbarea, trec un an și jumătate-doi ani! Economia sub liberali, respectiv domnul Cîțu, a ”duduit, grație” măsurilor luate în guvernarea PSD. Abia acum culegem ce au semănat domnii Orban și Cîțu! Aș vrea să fiu clar: Nu am invocat și nu invoc ”greaua moștenire”. Nu folosește la nimic! În fond, sunt angajamente ale statului român, sunt bătute în cuie! Da, trebuie să ne batem la Bruxelles pentru a clarifica o serie de prevederi ale PNRR, care agravează situația socială. Și asta facem! Dar este o activitate consumatoare de timp, și știm că oamenii încep să nu mai aibă răbdare. Ei trebuie să plătească azi facturile, trebuie să mănânce azi, să-și cumpere medicamente azi”, a mai spus Ionuț Vulpescu.

PSD, prin programul social lansat, urmărește creșterea puterii de cumpărare, stăvilirea valului de sărăcie care tinde să se amplifice pe fondul crizelor globale . Cetățenii trebuie sprijiniți să poată trece prin această furtună economică.

„Deocamdată nu se vede o calmare a inflației, nicăieri în lume, în ciuda măsurilor luate de băncile naționale și de guverne. Piețele au ideile lor despre asta, și intervenția statelor este limitată. Nu există soluții miraculoase în materie de control al inflației. Pericolul recesiunii este real  acum. Prezența BM în România este motivată de perspectivele alarmante ale situației economice în Europa. Și nu totul este explicat de războiul din Ucraina.
       
De aici nevoia păstrării păcii sociale, indiferent de prețul ei, al păcii sociale. Nu mai putem refuza realitatea. Nu le poți spune oamenilor că protecția socială cea mai bună este munca. Teoretic, da. Dar practic ce perspective de creare de noi locuri de muncă ai, când ești în recesiune, și inflația desființează locuri de muncă, încetinește ritmul de execuție a investițiilor în economie, amână investiții etc?
       
În ediția sa de joi, 14 aprilie, influentul ”Financial Times” publică un articol, din care am să citez, pentru că exprimă nevoia de intervenția a statelor, pentru păstrarea păcii sociale, pe fondul  conflictului din Ucraina.

”Evitarea înfrângerii Ucrainei trebuie să fie un obiectiv critic și unul pentru care continentul ar trebui să fie dispus să plătească costuri mari pentru a-l atinge. O parte din acest preț poate veni sub forma unei inflații mai mari și a unei creșteri mai lente. Și cei mai nevoiași, care sunt răniți de creșterea costului vieții ar trebui să primească sprijin rapid și eficient. Creșterile ulterioare recente ale costurilor energiei, în special, sunt o consecință a războiului, iar celor cu venituri modeste nu ar trebui să li se ceară să le suporte fără ajutor. Alegătorii ar putea fi dispuși să suporte o oarecare durere, dar politicienii nu își pot permite să riște să alimenteze noi mișcări de tip gilets jaunes…”

Mi se pare că mai limpede decât atât nu se poate. Putem avea foarte ușor un război intern, care pleacă de la sărăcirea abruptă a unei majorități, care și așa trăia la limita precarității”, a declarat deputatul PSD.

Ionuț Vulpescu consideră că, în actuala conjunctură europeană și internațională, cu o sumedenie de pericole care pândesc, cu dezlănțuirile necontrolate ale crizei economice, stimulată de conflicte armate și poziționări partizane, trebuie renunțat la lupta politică oarbă dusă doar de dragul demonstrării că „ceilalți” fac rău cetățenilor. Populismul, spune Ionuț Vulpescu, într-o asemenea etapă dificilă, este fără sens.

„Nu poți da lecții, când tu ai fost la guvernare și ai ratat tot ce se putea rata! Criza asta schimbă multe. Suntem capabili să înțelegem conținutul schimbării sau continuăm să lipim etichete și să dăm lecții de la înălțimea eșecurilor noastre? România are ”experiența războiului româno-român, și nu i-a mers bine. Trebuie să facem pace. Și să înțelegem nevoia de solidaritate și de lucru împreună. Repet, acesta a fost sensul intrării PSD la guvernare: asigurarea păcii sociale. Și pentru asta lucrăm, în Guvern și în Parlament!”, a mai adăugat deputatul Ionuț Vulpescu.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Citește mai departe
Reclamă
Click pentru a comenta

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Dâmboviţa

12 răniți într-un accident rutier la Butimanu. A fost activat Planul Roșu de intervenție

Publicat

pe

În această seară, a fost activat Planul Roșu de intervenție la nivelul județului Dâmbovița. Decizia a fost luată ca urmare a producerii unui grav accident de circulație pe DN1A, Ploiești-București, pe teritoriul comunei Butimanu.

Un microbuz a intrat în coliziune cu un autoturism. În urma impactului deosebit de puternic, 12 persoane au fost rănite. Unul dintre ocupanții mașinii de transport călători a rămas prins între fiarele contorsionate.

Au fost alocate pentru gestionarea acestui eveniment nouă ambulanțe SMURD, două autospeciale de stingere cu apă și spumă, două autospeciale de descarcerare de la ISU Dâmbovița, elicopterul SMURD și o autospecială de terapie intensivă mobilă de la ISU București – Ilfov. De la Serviciul de Ambulanță Dâmboviţa au sosit la fața locului șapte echipaje.

Răniții au fost transportați la patru unități spitalicești din București, respectiv Floreasca, Elias, Universitar și Militar.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Citește în continuare

Dâmboviţa

Accident rutier cu două victime pe DN7, în comuna Mătăsaru

Publicat

pe

Doi tineri, în vârstă de 19 și 18 ani, au fost răniți, în această dimineață, într-un accident rutier pe DN7, în comuna Mătăsaru. Mașina cu care circulau, din direcția Găești ore Mătăsaru, a părăsit partea carosabilă. La volan se afla băiatul de 19 ani, de fel din Boteni. Deocamdată, nu se știe din ce motiv tânărul șofer a pierdut controlul asupra volanului.

La fața locului au intervenit pompierii din Găești și Vișina, cu autospecială de descarcerare și două echipe SMURD. Conducătorul auto și o tânără de 18 ani, pasageră în mașină, au fost găsiți conștienți. După ce au primit primul ajutor, aceștia au fost transportați la spital.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Citește în continuare

PUBLICITATE

 

Cele mai citite

Politică de cookies | Politică de confidențialitate

© 2014 - 2018 incomod-media.ro. Toate drepturile rezervate. ISSN 2285-7095 | Dezvoltare Web FN WEB SOFT