Prefectul județului Dâmbovița, Claudia Gilia, a vorbit, în cadrul unei conferințe de presă, despre implicarea PSD în politicile sociale și educaționale, despre măsurile pe care le-au promovat pentru prevenirea abandonului școlar, fenomen cu care țara noastră se confruntă în ultimii ani.
„Vă amintesc că au existat foarte multe proiecte care promiteau că vor aduce copiii la școală și că viața lor se va îmbunătăți. Din păcate, multe dintre acele proiecte au rămas doar pe hârtie sau nu au putut fi implementate din lipsă de bani.
Am bucuria să vă anunț că, în acest moment, există mai multe proiecte în derulare care țintesc scăderea ratei de abandon școlar și care au drept scop și creșterea rezultatelor elevilor la învățătură.
Cel mai important este că au finanțare, există echipe mixte de profesori și asistenți sociali, autorități locale și centrale, care implementează toate aceste proiecte”, a precizat Claudia Gilia.
A mai amintit președinta femeilor social-democrate din Dâmbovița despre proiectul „Rose”, care are o finanțare de 200 de milioane de euro din partea Băncii Internaționale pentru Reconstrucție și Dezvoltare, despre Programului Operațional Ajutorarea Persoanelor Dezavantajate 2014 – 2020 (POAD) privitor la acordarea tichetelor sociale pentru sprijin educațional.
„Programul Operațional Ajutorarea Persoanelor Dezavantajate 2014 – 2020 (POAD) – Tichete Sociale pentru Sprijin Educațional – are menirea de a ajuta la prevenirea abandonului școlar și îmbunătățirea condițiilor de frecventare a școlii sau gradiniței de către copiii cei mai dezavantajați din învățămantul de stat primar și gimnazial care se află în întreținerea familiilor al căror venit mediu lunar, pe membru de familie, este de maxim 50% din salariul minim brut pe economie precum și a copiilor cei mai dezavantajați din învațământul de stat preșcolar, care se află în întreținerea familiilor al căror venit mediu lunar, pe membru de familie, este mai mic sau egal cu dublul venitului minim garantat pentru o persoana singură.
Limita venitului mediu per membru de familie, pentru eligibilitate tichete sociale pentru sprijin educational este: pentru preșcolari: 298 lei / membru de familie / lună (dublul venitului minim garantat pentru o persoană: 149 lei x 2). Pentru ciclul primar si gimnazial: 1.115 lei / membru de familie în luna iulie 2021 (jumatate din salariul minim brut în luna iulie 2021).
La începutul lunii aprilie, în județul Dâmbovița, au fost primite 8.150 de pachete nominale cu tichete sociale electronice pentru beneficiarii din cadrul unităților de învățământ din județul nostru, iar în perioada 5 – 6 aprilie 2022, reprezentanții unităților de învățământ au ridicat toate pachetele pentru a putea fi distribuite beneficiarilor, cu respectarea tuturor prevederilor legale în vigoare referitoare la încadrarea beneficiarilor în criteriile de eligibilitate aferente programului, respectiv aplicarea O.U.G. nr. 133 / 2020 cu modificările și completările ulterioare. Până la aceasta dată, a fost distribuit un număr de 7.115 tichete sociale pe suport electronic către părinții / tutorii preșcolarilor / elevilor beneficiari, respectiv, 711 tichete pentru preșcolari, 6.404 tichete pentru elevi din ciclul primar si ciclul gimnazial.
Valoarea tichetului social este de 500 lei / an școlar. Tichetele sunt valabile 12 luni și trebuie utilizate exclusiv pentru achiziția de materiale școlare -rechizite necesare frecventării școlii, articole de papetărie, caiete, stilouri, articole pentru pictură, ghiozdaneși alte articole necesare în școli și grădinițe, precum și articole de vestimentație necesare frecventării școlii/grădiniței”, a mai spus prefectul județului Dâmbovița Claudia Gilia.
Urmărește Incomod Media și pe Google News