Connect with us

ACTUALITATE

100 de ani de la nașterea poetului Ștefan Augustin Doinaș

Publicat

pe

Zilele acestea, într-un anonimat impus de vremuri, de societatea care trăiește din ce în ce mai departe de spiritualitate, de cultură, s-au împlinit 100 de ani de la nașterea poetului Ștefan Augustin Doinaș, cel care a creat fenomenalul poem „Mistrețul cu colți de argint”, o capodoperă literară care a intrat în conștiința publică, în sufletele a milioane de români, prin memorabila interpretare a actorului Mihail Stan. Vibrau stadioanele și sălile de spectacol în anii 70-80, pe vremea Cenaclurilor Flacăra, când artistul recita, într-un stil de neegalat, „Mistrețul cu colți de argint”.

Marele poet așezat la loc de cinste în cărțile de literatură de liceu din anii 80 este acum puțin băgat în seamă de tinerii studioși. Nici nu știm dacă numele și poezia îi mai este amintită prin manuale. Valorile noastre sunt rătăcite prin ungherele societății de consum. Zac pe acolo pline de praf și indiferență. Sunt scoase doar pentru conspecte obosite sau analize literare ori filosofice solicitate reflex. Pe cine să mai intereseze emoționanta poveste de dragoste dintre poet și marea balerină Irinel Liciu, cea care i-a fost alături până în ultima clipă, după care a decis rapid că trebuie să-l însoțească în nemurire?

Ștefan Augustin Doinaș a murit în urma unui infarct, pe masa de operație, în data de 25 mai 2002. A doua zi, soția sa și-a pus capăt zilelor, considerând că fără Doinaș viața ei nu mai are niciun rost. Înainte de a înghiți un pumn de somnifere, a lăsat un bilet pe care scria „O prea mare iubire ucide”.

Printre cei puțini care nu au uitat că pe 26 aprilie s-au împlinit 100 de ani de la nașterea poetului Ștefan Augustin Doinaș se numără deputatul Ionuț Vulpescu care a scris, pe pagina sa de Facebook, câteva rânduri despre cel care a plămădit din cuvinte și vers „Mistrețul cu colți de argint”.

„Am avut șansa de a-l cunoaște și de a avea mai multe întâlniri, în apartamentul în care a locuit timp de 42 de ani, cu soția sa, marea balerină Irinel Liciu. Era perioada Facultății pentru mine, perioada marilor întâlniri, când am luat de câteva ori drumul de pe strada Sfânta Ecaterina către locuința sa din Piața Unirii, lângă Magazinul Cocor. “Avangarda, cu Ionuț Vulpescu” va celebra în curând figura marelui scriitor, prin câteva dialoguri inedite pentru marele public. Ștefan Augustin-Doinaș va putea fi auzit din nou, pentru că vocea marilor scriitori nu se stinge niciodată. E asistată de Providență.

Nu știu dacă astăzi “Mistrețul cu colți de argint” mai e de găsit prin manuale și nici nu caut să văd dacă centenarul nașterii sale și-a găsit o notă de subsol printre banalitățile narcisiste ale zilei. La urma urmei, noi îl trăim pe Faust. Nu ne mai trebuie să știm cine ni l-a tălmăcit în limba română pe Faust. Ca și pe Zarathustra, pe Holderlin, pe Mallarme sau Paul Claudel. Românul s-o fi născut poet, dar la maturitate a uitat să citească. Cultura a devenit o chestiune de nișa nișei, nici propagandă nu prea mai e în stare să facă”, a scris fostul ministru al Culturii – Ionuț Vulpescu.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Citește mai departe
Reclamă
Click pentru a comenta

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ACTUALITATE

Ion Dumitru spulberă Regia Națională a Pădurilor într-un proces de răsunet

Publicat

pe

Fostul director general al Regiei Naționale a Pădurilor, Ion Dumitru, singurul manager al acestei unități mamut care a reușit, în numai câțiva ani, să refacă de la zero o serie de subunități lăsate în paragină, numim aici Herghelia de la Jegălia, Muzeul Cinegetic Posada și multe sedii de ocoale etc., de ani de zile, luptă cu sistemul nevăzut ce le pune imediat piedică acela care se remarcă, care capătă notorietate mai mult decât li se permite.

Realizările sale în domeniului silvic, faptul că a ținut cu mână de fier Romsilva și nu a cedat la presiunile celor care ar fi vrut să acapareze pădurile și o serie de proprietăți ale RNP-ului, vorbim și de terenuri din inima Capitalei, l-au purtat pe Ion Dumitru ani întregi pe culoarele pașilor pierduți, l-au dus în fața instanțele cu dedicație, numite special pentru a spulbera caractere și personalități.

Ion Dumitru a fost un luptător și, chiar dacă o serie de foști colegi politici i-au întins capcane, l-au îndepărtat (nu dăm acum numele unui fost ministru de la Mediu și Păduri, din același partid, după ce Ion Dumitru a câștigat în instanță dreptul de a-l repune în funcție, a făcut tot ce i-a stat în putere pentru a-l îndepărta de o astfel de oportunitate.

Și, uite așa, un om dedicat meseriei, un specialist prin excelență, care ar fi putut, în toți acești ani, să aducă plus valoare Regiei Naționale a Pădurilor condusă de mulți neaveniți, a fost ținut în umbră de sistem.

Aflăm acum că fostul lider social-democrat, fost deputat în Parlamentul Românei, om care a stat tot timpul alături de cei mulți și necăjiți, a câștigat la Curtea de Apel București procesul cu Regia Națională a Pădurilor Romsilva.

Instituția, după cum a scris Ion Dumitru pe pagina sa de Facebook, este obligată să îi plătescă despagubiri egale cu salariile indexate, majorate și reactualizate și cu celelalte drepturi de care ar fi beneficiat în calitate de director general al Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva.

Este incredibil. Fostul director general al Regiei Naționale a Pădurilor trebuie să primească despăgubiri calculate de la data de 17 aprilie 2001 până la data de 15 august 2020. Curtea de Apel București a constatat că raporturile de muncă dintre Ion Dumitru și RNP nu au fost deloc viciate. Oare, ce zice acum doamna fost ministru pe la Mediu și Păduri care a refuzat să îl repună în drepturi pe profesionistul Ion Dumitru, târât nedrept de statul paralel într-un scandal juridic și mediatic, doar cu scopul de a-l discredita și elimina?

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Citește în continuare

ACTUALITATE

ISU Giurgiu angajează 18 șoferi pentru autospecialele de intervenție

Publicat

pe

de

Inspectoratul pentru Situații de Urgență “Vlașca” al județului Giurgiu organizează concurs pentru ocuparea a 18 posturi de conducător auto (autospeciale), prin încadrare directă. Pot participa la concurs persoanele cu vârsta cuprinsă între 18 și 35 de ani, împliniți anul acesta, care dețin permis de conducere categoriile B și C și au absolvit liceul cu diplomă de bacalaureat.

Toate actele necesare pentru constituirea dosarului de recrutare în vederea participării la concurs trebuie transmise la adresa de e-mail recrutare@isugiurgiu.ro, exclusiv în format electronic (pdf.), astfel:
– cererile de înscriere, completate lizibil și semnate, alături de copii ale actului de identitate, permisului de conducere categoriile B și C, declaraţia de confirmare a cunoaşterii şi acceptării condiţiilor de recrutare și CV-ul, până la data de 06.07.2022, ora 14:00, inclusiv în zilele nelucrătoare;
– dosarul de recrutare, cu toate documentele prevăzute în anunțul postat pe pagina www.isugiurgiu.ro, până la data de 19.07.2022, ora 14:00.

În eventualitatea depăşirii mărimii maxime a capacităţii de ataşamente (50 de megabytes), vor fi transmise e-mail-uri succesive, numerotate crescător. E-mail-urile de înaintare a documentelor vor cuprinde la rubrica ,,Subiect” sintagma ,,Cerere de înscriere” sau ,,Dosar”, în funcţie de situaţie, urmat de numele şi prenumele candidatului și de postul pentru care candidează (exemplu: Dosar_Ionescu Ion_Conducător auto).

Concursul constă în:
– o probă practică ce are caracter eliminatoriu (testarea abilității de a conduce un autovehicul care necesită permis de conducere categoria C). Aceasta se va desfășura în perioada 29.07 – 03.08.2022. Locația, data, ora prezentării vor fi comunicate ulterior, în funcție de numărul candidaților, conform planificării;
– test scris ce va fi susținut în data de 11.08.2022, din tematica şi bibliografia de concurs;
– un interviu pe subiecte profesionale (doar în situaţia în care se impune departajarea candidaţilor).

Examinarea medicală și evaluarea psihologică efectuate de structurile de specialitate ale M.A.I. se vor realiza doar de către candidații declarați „Admis”.

Pentru detalii, accesați: bit.ly/Concurs_conducator_auto

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Citește în continuare

PUBLICITATE

 

Cele mai citite

Politică de cookies | Politică de confidențialitate

© 2014 - 2018 incomod-media.ro. Toate drepturile rezervate. ISSN 2285-7095 | Dezvoltare Web FN WEB SOFT