Connect with us

ACTUALITATE

Montaniarzii din județul Dâmbovița, expediție de succes pe meleagurile Greciei

Publicat

pe

Montaniarzii din județul Dâmbovița, grupați în jurul Asociației Chindia Jurasic Park, au organizat, între Paște și 1 Mai 2022, o tură specială spre munții Pindului, aflați la granița Greciei cu Albania.

Calea de acces a fost cea clasică (Târgoviște – Giurgiu – Ruse – Plevna – Sofia – Kulata), iar traseul prin Grecia a urmat celebra Egnatia Odos, autostrada care leagă zona Salonic de insulele din vest, din Marea Ionică – ne informează Nicolae Posta, președintele Asociației Chindia Jurasic Park.

„Prima oprire a fost la Metsovo, denumire grecească a vechiului orășel Aminciu, o simbolică capitală culturală a aromânilor. În Grecia, aromânii se împart în mai multe grupuri, dintre care cele mai mari sunt: cea a grămuștenilor, cea a pindenilor și cea a fărșeroților. Primele două ramuri se autodenumesc armâni în timp ce fărșeroții se auto-denumesc rămăni, rumăni, remeni sau chiar romăni. Toate cele trei ramuri sunt cunoscute de greci sub denumirea de Βλαχοι („vlahoi”). La pensiunea/hotelul la care am stat ne-am înțeles în limba română, iar toate clădirile/lucrurile din localitate aminteau de civilizația pietrei și a lemnului, existentă și în satele noastre de munte”.

În ziua a doua montaniarzii din Dâmbovița s-au îndreptat spre Zagoria/Zagohoria – Ținutul din spatele munților, denumire dată de slavi acestei regiuni muntoase.

„Prima localitate în care am poposit a fost Ioannina, centrul administrativ al provinciei Epir, o capitală aflată sub ocupație turcească mult timp, dar având facilități deosebite pentru satele din zonă. Fie asigurând oameni la grajdurile sultanilor, fie plătind bani, au reușit să păstreze credința creștină și au avut administrație proprie aleasă, la fiecare șase luni, dintre bătrânii satelor zagoriene. La Ioannina am vizitat cetatea turcească și inedita peșteră Perama, aflată pe coasta unui deal de pe malul lacului Pamvotis. Apoi, am intrat în zona satelor zagoriene. Sunt semnalate 46 de sate, iar ineditul zonei îl constituie casele construite în totalitate (inclusiv acoperișul!) din piatră. De asemenea, în zonă sunt peste 40 de poduri din piatră care poartă numele “sponsorului”, adică a unui localnic care s-a îmbogățit și a construit podul respectiv pe cheltuiala sa. Cu toate că am avut cazarea la Koukouli, în aceeași seară am ajuns la Monodendri pentru a vizita mănăstirea Agia Paraskevi, dar și pentru a găsi poteca de intrare în canion”.

Obiectivul principal al expediției – canionul Vikos – a fost atacat a treia zi.

„Conform Guiness Book of World Records 1997, canionul Vikos a fost declarat cel mai adânc defileu din lume, adâncimea sa variind între 450 m și 900 m, iar lățimea între pereți atinge, uneori, chiar și 1100 metri. Am ales varianta clasică de parcurgere, intrând pe la Monodendri și, mergând în aval (cu toate că, foarte mult timp, am avut senzația că urcăm!) am ieșit după aproximativ 8 ore, pe la sătucul Vikos. Un traseu lung, parcurs fie pe poteci bine amenajate, fie pe marginea albiei seci, pe o căldură relativ mare (peste 20 de grade), care ne-a cerut lichide multe și energizante. Greu, dar frumos.

Am mai rămas în zonă încă o jumătate de zi pentru a vedea câteva din cele 45 de poduri de piatră, apoi am coborât spre Meteore. La întoarcerea prin Bulgaria, am trecut și pe la celebra Mănăstire Rila, o capodoperă de arhitectură, având începuturile în secolul X.

O tură plină, o etapă de antrenament pentru taberele acestui an sau pentru noile expediții externe, din programul TOP 27″, ne relatează Nicolae Posta.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Citește mai departe
Reclamă
Click pentru a comenta

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ACTUALITATE

Ion Dumitru spulberă Regia Națională a Pădurilor într-un proces de răsunet

Publicat

pe

Fostul director general al Regiei Naționale a Pădurilor, Ion Dumitru, singurul manager al acestei unități mamut care a reușit, în numai câțiva ani, să refacă de la zero o serie de subunități lăsate în paragină, numim aici Herghelia de la Jegălia, Muzeul Cinegetic Posada și multe sedii de ocoale etc., de ani de zile, luptă cu sistemul nevăzut ce le pune imediat piedică acela care se remarcă, care capătă notorietate mai mult decât li se permite.

Realizările sale în domeniului silvic, faptul că a ținut cu mână de fier Romsilva și nu a cedat la presiunile celor care ar fi vrut să acapareze pădurile și o serie de proprietăți ale RNP-ului, vorbim și de terenuri din inima Capitalei, l-au purtat pe Ion Dumitru ani întregi pe culoarele pașilor pierduți, l-au dus în fața instanțele cu dedicație, numite special pentru a spulbera caractere și personalități.

Ion Dumitru a fost un luptător și, chiar dacă o serie de foști colegi politici i-au întins capcane, l-au îndepărtat (nu dăm acum numele unui fost ministru de la Mediu și Păduri, din același partid, după ce Ion Dumitru a câștigat în instanță dreptul de a-l repune în funcție, a făcut tot ce i-a stat în putere pentru a-l îndepărta de o astfel de oportunitate.

Și, uite așa, un om dedicat meseriei, un specialist prin excelență, care ar fi putut, în toți acești ani, să aducă plus valoare Regiei Naționale a Pădurilor condusă de mulți neaveniți, a fost ținut în umbră de sistem.

Aflăm acum că fostul lider social-democrat, fost deputat în Parlamentul Românei, om care a stat tot timpul alături de cei mulți și necăjiți, a câștigat la Curtea de Apel București procesul cu Regia Națională a Pădurilor Romsilva.

Instituția, după cum a scris Ion Dumitru pe pagina sa de Facebook, este obligată să îi plătescă despagubiri egale cu salariile indexate, majorate și reactualizate și cu celelalte drepturi de care ar fi beneficiat în calitate de director general al Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva.

Este incredibil. Fostul director general al Regiei Naționale a Pădurilor trebuie să primească despăgubiri calculate de la data de 17 aprilie 2001 până la data de 15 august 2020. Curtea de Apel București a constatat că raporturile de muncă dintre Ion Dumitru și RNP nu au fost deloc viciate. Oare, ce zice acum doamna fost ministru pe la Mediu și Păduri care a refuzat să îl repună în drepturi pe profesionistul Ion Dumitru, târât nedrept de statul paralel într-un scandal juridic și mediatic, doar cu scopul de a-l discredita și elimina?

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Citește în continuare

ACTUALITATE

ISU Giurgiu angajează 18 șoferi pentru autospecialele de intervenție

Publicat

pe

de

Inspectoratul pentru Situații de Urgență “Vlașca” al județului Giurgiu organizează concurs pentru ocuparea a 18 posturi de conducător auto (autospeciale), prin încadrare directă. Pot participa la concurs persoanele cu vârsta cuprinsă între 18 și 35 de ani, împliniți anul acesta, care dețin permis de conducere categoriile B și C și au absolvit liceul cu diplomă de bacalaureat.

Toate actele necesare pentru constituirea dosarului de recrutare în vederea participării la concurs trebuie transmise la adresa de e-mail recrutare@isugiurgiu.ro, exclusiv în format electronic (pdf.), astfel:
– cererile de înscriere, completate lizibil și semnate, alături de copii ale actului de identitate, permisului de conducere categoriile B și C, declaraţia de confirmare a cunoaşterii şi acceptării condiţiilor de recrutare și CV-ul, până la data de 06.07.2022, ora 14:00, inclusiv în zilele nelucrătoare;
– dosarul de recrutare, cu toate documentele prevăzute în anunțul postat pe pagina www.isugiurgiu.ro, până la data de 19.07.2022, ora 14:00.

În eventualitatea depăşirii mărimii maxime a capacităţii de ataşamente (50 de megabytes), vor fi transmise e-mail-uri succesive, numerotate crescător. E-mail-urile de înaintare a documentelor vor cuprinde la rubrica ,,Subiect” sintagma ,,Cerere de înscriere” sau ,,Dosar”, în funcţie de situaţie, urmat de numele şi prenumele candidatului și de postul pentru care candidează (exemplu: Dosar_Ionescu Ion_Conducător auto).

Concursul constă în:
– o probă practică ce are caracter eliminatoriu (testarea abilității de a conduce un autovehicul care necesită permis de conducere categoria C). Aceasta se va desfășura în perioada 29.07 – 03.08.2022. Locația, data, ora prezentării vor fi comunicate ulterior, în funcție de numărul candidaților, conform planificării;
– test scris ce va fi susținut în data de 11.08.2022, din tematica şi bibliografia de concurs;
– un interviu pe subiecte profesionale (doar în situaţia în care se impune departajarea candidaţilor).

Examinarea medicală și evaluarea psihologică efectuate de structurile de specialitate ale M.A.I. se vor realiza doar de către candidații declarați „Admis”.

Pentru detalii, accesați: bit.ly/Concurs_conducator_auto

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Citește în continuare

PUBLICITATE

 

Cele mai citite

Politică de cookies | Politică de confidențialitate

© 2014 - 2018 incomod-media.ro. Toate drepturile rezervate. ISSN 2285-7095 | Dezvoltare Web FN WEB SOFT