Connect with us

INFO UTIL

Sfaturi practice în caz de mușcătură de căpușă

Publicat

pe

Sursa foto: rovaccinare

Căpușele sunt paraziți externi. Se hrănesc cu sângele corpului gazdă (om sau diverse animale). În lume se cunosc sute de specii de căpușe, dar în România au fost identificate 30. Trebuie spus, însă, că doar câteva din acestea transmit boli oamenilor. În țara noastră specia cea mai frecventă este Ixodes Ricinus.

Căpușele se găsesc în zonele cu iarbă și umiditate crescută (păduri, parcuri, pajiști, tufișuri). Infecțiile la om apar sezonier, în perioada când căpușele sunt active, din aprilie până în noiembrie.

Căpușa ajunsă pe pielea omului, își caută pentru fixare o zonă “convenabilă”, într-un timp care poate dura chiar și câteva ore. Mărimea căpușei crește, pe măsură ce se hrănește cu sânge.

Prin mușcătură, își introduce capul sub piele, un segment al gurii de forma tubulară, care are de o parte și alta doi clești, care au rolul de fixare. Căpușele pot elimina prin saliva diverși agenți patogeni.

Măsuri de prevenire a expunerii la căpușă:
– Evitați zonele cunoscute cu expunere foarte mare la căpușe;
– La iarbă verde purtați îmbrăcăminte de culoare deschisă, să se vadă mai ușor căpușele; acoperiți-vă brațele și picioarele, trageți șosetele peste pantaloni; încălțăminte deschisă la culoare, fără orificii sau decupaje;
– Folosiți pleduri și paturi pentru picnic, iar acestea să fie de culoare deschisă;
– În drumeții mergeți pe mijlocul cărării, evitați să atingeți cu corpul plantele din jur
– Folosiți substanțe repelente, spray-uri împotriva căpușelor (atenţie la contraindicații la gravide, la copii);
– Pentru excursii mai lungi, se poate aplica pe haine, încălțăminte și echipamente, un insecticid pe bază de permetrină 0,5 %;
– Dacă dormiți în natură, pe pământ sau în cort, folosiți plase anti insecte în jurul patului și folie de protecție;
– La sosirea acasă, verificați atent bagajele, hainele și mai ales animalele de companie.
– Faceți duș zilnic. La duș, verificați cu atenţie prezența vreunei căpușe, mai ales în părțile moi, cu piele fină (sub brațe, în spatele urechilor, între picioare, în spatele genunchilor, ombilic, pielea păroasă a capului). La nevoie, puteți verifica folosind oglinda sau lupa;
– Tratarea hainelor folosite în zonele posibil contaminate cu căpușe, prin spălarea și uscarea cel puțin 1h cu aer cald/fierbinte.

Este recomandată identificarea precoce a căpușei pe corp, pentru a scădea cât mai mult riscul de boală produsă prin mușcătura de căpușă:
– Pentru a transmite Boala Lyme, căpușa trebuie să se fixeze și să se hrănească cel puțin 24-72 ore;
– Virusul care provoacă Encefalita de Căpușă se transmite din momentul în care căpușa începe hrănirea.

Scoaterea căpușei:
1. Este recomandat ca îndepărtarea / extragerea completă a căpușei să se facă în camera de gardă a unui spital de urgență, de către medical chirurg, și cât mai curând după mușcătura căpușei.

Este important să se înlăture căpușa în totalitate, fără a rupe partea posterioară a corpului, iar capul să rămână înfipt în rană.

2. După extragerea căpușei, se recomandă consultarea unui serviciu de Boli Infecțioase, pentru a aprecia oportunitatea unei profilaxii antibiotice.

Nu încercați folosirea de căldură sau diferite substanțe pentru a neutraliza căpușa. Aceasta se poate adânci mai mult în piele, să elibereze o cantitate mai mare de salivă, sau vărsarea conținutului stomacal al căpușei în rană, crescând riscul de infecție.

În situația în care nu puteți apela la serviciul medical, se poate scoate căpușa folosind o pensetă cu vârf subţire, în unghi; penseta se fixează cât mai aproape de punctul de acces al înțepăturii. Se trage lent, uniform, cât mai drept, fără a învârti, cu atenţie să nu zdrobiți/ striviți căpușa. Ulterior dezinfectați cu apă și săpun, apoi aplicați o soluție antiseptică. Mâinile salvatorului se protejează cu mănuși sau tifon.

Dr. Daniela Mihalcea – medic primar boli infecțioase
Sursa: Spitalul Victor Babeș Timisoara

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Citește mai departe
Reclamă
Click pentru a comenta

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

INFO UTIL

La AutoDel ai servicii de mecanică în Suceava & autoturisme de calitate

Publicat

pe

de

Serviciile de care are nevoie o mașină sunt numeroase și se poate întâmpla oricând să fie necesar un mecanic bun sau să soliciți tinichigeria pentru autoturismul tău. Pentru mașini, serviciile prestate trebuie sa fie la fel de calitative ca și pentru un orice alt dispozitiv, astfel încât să te asiguri că va funcționa în parametri optimi un timp îndelungat.

AutoDel îți pune la dispoziție servicii de mecanica in Suceava & autoturisme de calitate, pe care le poți vedea online.
Service-ul AutoDel îți oferă acces la o gamă largă de servicii pentru orice nevoie a mașinii tale. Se identifică mai întâi defectele vizual sau prin diagnoză computerizată, se comandă piesele, iar la final se instalează, după caz. Tot în cadrul service-ului beneficiezi de servicii pre și post – service, fiind o soluție la cheie pentru mașina ta. Nu îți face griji nici asupra modului de reparare, deoarece AutoDel a fost verificat și audiat de către RAR pentru acest aspect. Serviciile la care poți apela pentru autoturismul tău sunt multiple, iar marca mașinii tale poate fi oricare.

Sunt incluse servicii cu privire la mecanică, electrică, tinichigerie și vopsitorie, cât și constatare daune sau ITP. În funcție de ceea ce ai nevoie, pe site este detaliat fiecare serviciu în parte pentru a-ți fi de ajutor să identifici care este problema mașinii tale. Alături de aceste servicii utile mai poți apela și la mașinile rulate, despre care vom discuta mai jos.

Service auto complet pentru nevoile mașinii tale

AutoDel oferă servicii complete pentru nevoile fiecărui autoturism. În materie de vopsitorie, vei avea parte de polish profesional, ce se realizează cu mașini de polishat și consumabile de înaltă calitate, vopsit pentru diverse componente de caroserie, reproducere perfectă a nuanțelor și texturilor de origine, dar și retușuri profesionale, împreună cu numeroase alte aspecte.

Service-ul dispune de ateliere extinse de tinichigerie, în cadrul cărora se pot redresa elemente de structură ale caroseriei, procedee de sudură în puncte, sudură CuSi, sudură cu gaz inert, îndreptarea panourilor de caroserie, dar și reparații la elementele din plastic.

De cealaltă parte, în ceea ce privește serviciul de mecanică, electrică și constatare daune, aceste aspecte sunt explicate pe site. Vei descoperi o parte din serviciile oferite, dar și anumite mărci pentru care se prestează servicii suplimentare dacă se consideră că este cazul.

Mașini rulate pentru toate preferințele

La AutoDel nu ai parte doar de service auto, ci și de mașini rulate. Acestea sunt disponibile în număr mare și poți alege în funcție de preferințele tale. Fiecare autoturism este verificat din punct de vedere tehnic și estetic, înainte de a fi pus în vânzare. Totodată, la AutoDel poți solicita și aducerea unei mașini la comandă, specificând câteva aspecte.

Pentru a descoperi și mai multe despre această companie, poți intra pe site sau poți contacta echipa pe adresa de e-mail contact@autodel.ro sau la numărul de telefon afișat pe site. De asemenea, ai la dispoziție și rețelele de socializare unde firma este prezentă sau poți vizita locația fizică.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Citește în continuare

INFO UTIL

Idei pentru amenajarea grădinii în 2023? Vezi aici mobilă de grădină, la DecoDepot

Publicat

pe

de

Chiar dacă încă suntem departe, calendaristic vorbind, de perioada caldă a anului, ne ducem cu gândul la serile petrecute pe terasa casei. Sau în grădină, în fața casei, în leagăn sau pe balcon – în funcție de cât spațiu dispune fiecare.

Vara este anotimpul preferat al multora dintre noi, perioada în care vrem să ne petrecem timpul în aer liber, să ne relaxăm și să ne bucurăm de soarele cald. Pentru a face aceste momente și mai plăcute și mai confortabile, avem nevoie de mobilier adecvat care să ne permită să ne bucurăm de aceste activități. În acest sens, DecoDepot ne oferă o gamă largă și variată de mobilier de grădină de bună calitate. Vezi aici site-ul Decodepot.ro!

Șezlonguri sau seturi de masă cu scaune – nelipsite, indiferent de trenduri

Indiferent dacă sunteți în căutarea unor șezlonguri confortabile pentru piscină, mese și scaune pentru grătar, canapele pentru terasă sau alte elemente de mobilier, DecoDepot are tot ce aveți nevoie pentru a vă crea un spațiu confortabil și elegant. Vezi aici mobila de gradina. Toate produsele de aici sunt de bună calitate, fabricate din materiale durabile și rezistente la intemperii, astfel încât să puteți să le utilizați timp îndelungat, fără să se deterioreze.

În plus, gama largă de produse oferite de DecoDepot acoperă o varietate de stiluri și modele, astfel încât să puteți găsi mobilierul potrivit pentru gusturile și necesitățile dumneavoastră. Fie că preferați un stil clasic sau modern, rustic sau contemporan, veți găsi cu siguranță elementele de mobilier perfecte pentru a vă potrivi personalității și stilului de viață.

Dincolo de trendurile care vin și pleacă, unele produse rămân absolut necesare. Printre altele, vorbim despre aceste tipuri de seturi de masă și scaune. Minimaliste, compacte, cu un design modern și în diferite nuanțe disponibile, aici veți găsi diversitatea necesară din care să alegeți ceva potrivit pentru spațiul dat.

Nu în cele din urmă, decorați cu DecoDepot

DecoDepot este locul perfect pentru a găsi inspirație, idei interesante de pus în practică în ceea ce privește decorul pentru casa voastră. Gama largă de produse home&deco oferite de DecoDepot este o oază de inspirație pentru oricine caută să-și redecoreze casa sau să adauge un accent nou în camera sa preferată.

Indiferent dacă sunteți în căutarea unor elemente de decor pentru sufragerie, dormitor, baie sau chiar grădină, DecoDepot are tot ce aveți nevoie pentru a vă decora casa într-un stil personalizat și unic. Toate produsele lor sunt fabricate din materiale de calitate, astfel încât să puteți să le utilizați timp îndelungat, iar design-ul lor deosebit și creativ va aduce un plus de eleganță și personalitate oricărei încăperi.

De comandat o puteți face simplu și rapid, online, iar dacă sunteți din Brașov, puteți vizita personal locația. Într-adevăr, nimic nu se compară cu a colinda printre raioanele magazinului unde frumosul este la tot pasul. Chiar și când nu aveți această opțiune, din online vă puteți alege rapid produsele favorite.

Contact:
0771 079 952
comenzi@decodepot.ro
Str. Poienelor, nr. 8, Brașov

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Citește în continuare

 

 

 

PUBLICITATE

Cele mai citite

Politică de cookies | Politică de confidențialitate

© 2014 - 2018 incomod-media.ro. Toate drepturile rezervate. ISSN 2285-7095 | Dezvoltare Web FN WEB SOFT

Web Analytics
View My Stats