Rezonanța istorică a neamului Brâncovenilor se simte în tot și în toate la Potlogi, unde, de sute de ani, dăinuie vestitul palat al marelui domnitor. După reabilitarea și refacerea Curții Domnești, conform cu amprenta vremurilor, proiect elaborat și realizat de Consiliul Județean Dâmbovița, a urmat construirea, în același stil unic, brâncovenesc, a căminului cultural și a sediului primăriei din localitate.
Trecutul, prezentul și viitorul se află într-o puternică simbioză la Potlogi. Localitatea trăiește protejată de suflul sfinților martiri Brâncoveni, gravitează în jurul ctitoriei marelui domnitor.

Edilul comunei Potlogi, profesorul Nicolae Catrina, nu a vrut să înalțe o clădire administrativă așa, la voia întâmplării, rece, multă și fără nicio semnificație, fără un cod al lucrurilor și al istoriei. Împreună cu arhitectul Teodor Bâte, cu alți specialiști în domeniu și cu constructorii, a gândit un imobil care să comunice vizual, estetic, istoric, cu celebrul Palat de peste drum. Și a reușit!
Lucrările au demarat acum un an de zile. Atunci când locul pe care fusese vechea primărie era curățat și pregătit pentru începerea construcției cu o valoare de 5, 5 milioane de lei, ne-am aflat la Potlogi. Era 21 aprilie 2021. Se turnaseră câțiva piloni ai fundației. La acea dată, nu prea era mișcare pe șantier.

Am cules informația de pe panoul de identificare a lucrării și am observat că termenul de finalizare era 7 septembrie 2023. Sincer, eram sceptic că un asemenea edificiu poate fi ridicat în numai doi ani. Ne-am înșelat! Noul sediu al Primăriei Potlogi construit într-un stil brâncovenesc a fost gata în aprilie 2022. Până în luna mai, ziua de 22, când am participat la inugurare, s-au realizat finisajele și mobilarea instituției. Să nu credeți că primarul Catrina a adus cine știe ce piese sofisticate, moderne. Multe elemente de mobilier provin dintr-o donație și poartă o puternică amprentă de epocă.
Ultima dată când am mers la Potlogi, pentru a vedea cum decurg lucrările la noua primărie, Nicolae Catrina ne-a rugat să nu dezvăluim nimic deocamdată despre partea de decor și amenajare interioară. Voia să rămână o surpriză pentru ziua inaugurării. I-am respectat dorința. Nu am relatat nimic atunci despre mobilierul florentin donat, despre biroul de lucru al marelui regizor Sergiu Nicolaescu, care a fost instalat în spațiul destinat primarului Nicolae Catrina. O adevărată piesă istorică, un corp în care vibrează istoria, amintirile și care impune respect și seriozitate.
Astăzi, la inaugurare, edilul a dezvăluit că toate componentele de mobilier în stil florentin au fost donate de profesorul universitar, cercetător la Facultatea de Fizică Atomică, Anabella Tudor.

Noul sediu al Primăriei Potlogi a fost inaugurat în prezența președintelui Consiliului Județean Dâmbovița – Corneliu Ștefan, a vicepreședintei Luciana Cristea, a prefectului Claudia Gilia, a deputaților Radu Popa, Ionuț Vulpescu și Marian Țachianu, a secretarului de stat Ionuț Săvoiu, a mai multor șefi de instituții, consilieri locali și județeni, primari din zona de sud și invitați speciali din Republica Moldova.
Sala în care se vor desfășura ședințele Consiliului Local Potlogi poartă numele domnitorul Constantin Brâncoveanu. În interiorul acesteia există și un tablou care reprezintă Palatul Brâncovenesc, pictat de tânăra plasticiană Georgiana Soare, de fel din localitate.

Primăria Potlogi dispune de o curte interioară unde bate parcă inima întregului complex, un platan sub care au fost montate câteva bănci, un adevărat spațiu pentru enerizarea celor care lucrează în instituție și nu numai a lor.
Președintele Consiliului Județean Dâmbovița, Corneliu Ștefan, l-a felicitat pe primarul Nicolae Catrina pentru această magnifică realizare care va dăinui peste timp. A vorbit și despre celelalte proiecte pe care Primăria Potlogi le va executa în colaborare cu Consiliul Județean.
A mai luat cuvântul Igor Hâncu, primarul comunei Volintiri din Republica Moldova, venit la Potlogi în fruntea unei delegații. Oaspetele de peste Prut a adus câteva daruri pentru a decora noul sediu al Primăriei Potlogi. Câteva obiecte de decor, realizate de meșteri populari moldoveni. Și, pe un ton vesel, edilul de la Volintiri i-a mai dăruit primarului Catrina o mătură și o găleată. Așa se cade la casă nouă. Pentru curățenie.

A urmat tăierea panglicii inaugurale, după care edilul Nicolae Catrina a devenit, pentru zece de minute, ghidul tuturor celor de față. Oaspeții au vizitat noul sediu al Primăriei Potlogi, primind informații despre tot ceea ce există acolo.



