Connect with us

ACTUALITATE

„Avangarda, cu Ionuț Vulpescu” vă propune un dialog inedit cu marele scriitor Ștefan-Augustin Doinaș

Publicat

pe

Interviurile realizate de deputatul PSD Ionuț Vulpescu, sub egida „Avangarda”, sunt excepționale, pietre prețioase ale comunicării și istoriei culturale.

Politicianul, fost ministru al Culturii, cu vaste studii de teologie și filozofie, iar arta politicii deprinzând-o în preajma fostului președinte al României, Ion Iliescu, a construit o agora a culturii și spiritualității cum puține se găsesc în România. Și mai mult decât atât, are puterea de a o menține!

Ionuț Vulpescu a reușit să scoată la lumină lucruri neștiute despre marile personalități ale României, despre oamenii de cultură și artă. Dialogurile sale cu somitățile vieții publice sunt adevărate cursuri, colocvii, lecții de viață.

Urmărind ultimul interviu realizat cu profesorul de jurnalism Claudiu Lucaci, cei interesați ar putea asimila multe sfaturi utile în practica gazetărească și ar afla cum funcționează acum, din păcate, acest corp public al „câinilor de pază ai democrației”, pe ce principii și sub ce indicatori lucrează. O analiză dură făcută de unul dintre cei care s-au aflat multă vreme în miezul mecanismului informațional.

Ieri, în memoria marelui scriitor român Ștefan Augustin-Doinaș, de la a cărui naștere se sărbătorește 100 de ani, deputatul Ionuț Vulpescu a încărcat pe canalul „Avangarda” de pe YouTube, un inedit interviu audio cu regretatul Ștefan Augustin-Doinaș (Link)

„Este ceva ce nu s-a auzit în România în ultimul timp. În anul în care sărbătorim 100 de ani de la nașterea marelui scriitor Ștefan-Augustin Doinaș, de la microfonul Avangardei, se va transmite dialogul cu poetul, traducătorul și omul de cultură care a adus Faustul lui Goethe într-o ediție românească impecabilă.

Dacă „Așa grăit-a Zarathustra” s-a auzit în limba română, dacă lirica spațiului nostru cultural a avut un „Mistreț cu colți de argint” care să o apere de vânătoarea literaturii minore, dacă spiritul nostru a simțit „Foamea de Unu”, de uniune cu Dumnezeu, de credință, nădejde și dragoste prin poem, pe toate acestea i le datorăm academicianului Ștefan Augustin-Doinaș.

Un dialog inedit și exclusiv nu doar cu o voce, ci cu o conștiință a secolului trecut. Centenarul acesta, aproape trecut cu vederea de către unii, e, dincolo de toate, și o sărbătoare a inimii mele”, a scris, pe pagina sa de Facebook, deputatul Ionuț Vulpescu.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Cititi mai mult
Reclamă
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ACTUALITATE

CODUL ROȘU de CANICULĂ a fost prelungit și pentru luni și marți, 15 și 16 iulie 2024

Publicat

pe

Valul de căldură va continua să se intensifice în România. Meteorologii au prelungit codul roșu de caniculă și pentru zilele de luni și marți, 15 și 16 iulie 2024 – conform hărții de mai sus.

Se vor înregistra temperaturi maxime între 37 și 42 de grade. Disconfortul termic va fi deosebit de accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Minimele termice nu vor coborî sub 22 de grade, astfel că vor caracteriza nopți tropicale.

Atenție! Valul de căldură va persista în toată țara și în zilele următoare.

Reamintim că este în vigoare un cod roșu de caniculă și pentru astăzi și mâine, 13 și 14 iulie, conform hărții de mai jos.

Vă rugăm să fiți precauți și să luați măsuri pentru a vă proteja sănătatea! – este mesajul transmis de ISU Dâmbovița.

✅️ Stați la umbră și evitați expunerea prelungită la soare!
✅️ Consumați suficientă apă pentru a vă hidrata corespunzător! Evitați consumul băuturilor alcoolice!
✅️ Purtați pălării de soare și haine lejere de culori deschise!
✅️ Consumați fructe și legume proaspete!
✅️ NU aprindeți focul în zone cu vegetație uscată sau împădurite! Vă reamintim că arderea vegetației uscate este interzisă!
✅️ Resturile de țigară pot genera incendii. NU le aruncați la întâmplare!

Consultați site-ul oficial al Administrației Naționale de Meteorologie și aflați mai multe despre codurile emise https://www.meteoromania.ro/avertizari/

Informații despre modul de comportare pe timp de caniculă pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire pentru situații de urgență fiipregatit.ro

Centrul INFOTRAFIC din Inspectoratul General al Poliţiei Române recomandă conducătorilor auto adaptarea conduitei în trafic, în condițiile temperaturilor deosebit de ridicate, caniculă, disconfort termic ridicat prognozate de Administrația Națională de Meteorologie pentru această perioadă.

Recomandări pentru prevenirea implicării în evenimente rutiere:

– înainte de a porni la drum, asigurați-vă că presiunea din pneuri este cea recomandată pentru sezonul cald, iar sistemele de climatizare sunt funcționale;

– atenție la faptul că reflexiile date de razele solare foarte puternice pot crea dificultăți conducătorilor auto în perceperea obstacolelor și anticiparea conduitei celorlalți participanți la trafic;

– evitați pe cât posibil călătoriile în jurul după-amiezii, în special șoferii cu probleme de sănătate;

– în cazul călătoriilor pe distanțe mai lungi, efectuați opriri regulate, în spațiile de servicii sau în parcările amenajate, pentru odihnă și hidratare corespunzătoare, pentru a preveni instalarea stării de oboseală, cu consecințe negative asupra vigilenței la volan;

– păstrați o distanță adecvată față de autovehiculul din față, pentru a putea reacționa în siguranță în caz de nevoie; folosiți centura de siguranță și dispozitivele de fixare pentru protejarea pasagerilor;

– încercați să vă păstrați calmul pe toată durata deplasării și să manifestați respect în trafic, întrucât comportamentul agresiv va spori major riscul de a fi implicat într-un eveniment rutier cu urmări tragice!

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Cititi mai mult

ACTUALITATE

În cod roșu de caniculă se întrerup activitățile fizice ale angajaților, atenționează Inspecția Muncii

Publicat

pe

Suntem sub cod roșu de caniculă. În aceste condiții, intervin de drept norme care trebuie respectate cu maximă responsabilitat, mai ales de către angajatori. De urmărirea îndeplinirii acestor obligații se ocupă inspectorii ITM.

Conform dispozițiilor transmise de Inspecția Muncii, angajatorii sunt obligați să ia măsuri de protecție a salariaților în perioadele cu temperaturi extreme. Practic, se reduce ritmul activităților fizice și se asigură doi-patru litri de apă.

Iată care sunt măsurile pe care sunt obligați să le ia angajatorii pentru ameliorarea condiţiilor de muncă și pentru asigurarea stării de sănătate a salariaților:

– reducerea intensității şi ritmului activităţilor fizice;
– asigurarea ventilației la locurile de muncă;
– alternarea efortului dinamic cu cel static;alternarea perioadelor de lucru cu perioadele de repaus în locuri umbrite, cu curenţi de aer.
– asigurarea apei minerale adecvate, câte 2-4 litri / persoană / schimb;
– asigurarea echipamentului individual de protecţie;asigurarea de duşuri.

„Angajatorii care nu pot asigura condiţiile prevăzute la art. 4 şi 5 vor lua, de comun acord cu reprezentanţii sindicatelor sau cu reprezentanţii aleşi ai salariaţilor, după caz, următoarele măsuri: reducerea duratei zilei de lucru;eşalonarea pe doua perioade a zilei de lucru: până la ora 11,00 şi după ora 17,00, în cazurile prevăzute la art. 4.

Întreruperea colectivă a lucrului cu asigurarea continuităţii activităţii în locurile în care aceasta nu poate fi întreruptă, potrivit prevederilor legale.

Măsurile prevăzute la alin. (1) se vor stabili dacă temperaturile extreme se menţin pe o perioadă de cel puţin două zile consecutiv.

Perioadele de reducere a duratei zilei de lucru, de eşalonare a zilei de lucru sau de întrerupere colectivă a lucrului se vor stabili o dată cu măsurile prevăzute la alin. (1).

În unităţile finanţate din fonduri bugetare sau extrabugetare măsurile prevăzute la alin. (1) vor fi stabilite, după caz, de ordonatorul de credite sau de conducătorul unităţii”, se precizează într-un comunicat transmis către mass-media.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Cititi mai mult

 

 

 

PUBLICITATE

Cele mai citite