Connect with us

ADMINISTRAŢIE

Mai rar așa ceva! Comuna Văcărești se dezvoltă fără ca Primăria să apeleze la credite!

Publicat

pe

Văcărești, o comună aflată la o aruncătură de băț de municipiul Târgoviște, renumită prin salba de lacuri ce o înconjoară, prin oamenii gospodări obișnuiți să își caleze activitatea în ton cu vremurile pe care le trăim, dar și prin parcul boierilor cărturari Văcărești, în care se află încă în picioare ruinele conacului în jurul căruia a gravitat localitatea de-a lungul istoriei.

Comuna, se vede la prima vedere, este una dintre cele mai înstărite din județ. La obținerea acestui superlativ ce ține de muncă, chibzuială și bună gospodărire, a contribuit și administrația publică locală, primarul Romică Stoica. Edilul, de când se află în fruntea obștii, a elaborat proiecte, a căutat să atragă fonduri guvernamentale și europene, pentru demararea unor investiții de interes comunitar, care să plaseze localitatea în rândul celor care asigură cetățenilor civilizație și confort european.

Primarul Romică Stoica, în întâlnirile pe care le-am avut de-a lungul timpului, ne-a spus de fiecare dată că nu intenționează, ca alți colegi, să construiască un sediu nou al administrației publice locale până când nu va definitiva toate marile investiții de infrastructură. Numim aici apă, canalizare, gaze naturale, drumuri, școli și grădinițe. Dezideratul pe care și l-a propus este acum aproape de a fi îndeplinit.

Se extinde rețeaua de gaze naturale

În prezent, se lucrează la extinderea rețelei de gaze naturale în satul Brăteștii de Jos. Am mers cu primarul pe teren. S-a pornit lucrarea de la granița cu Nucet. Investiția se ridică la 2 milioane de lei și va fi gata anul viitor. Fondurile sunt asigurate de la bugetul local. Pare un lucru neobișnuit pentru unii, dar ne-a spus edilul că drămuiește cu mare atenție banii localității. Și s-au făcut și economii!

„Fiecare angajat al Primăriei a înțeles că nu trebuie să risipim banul public. Am reușit să facem economii, gândindu-ne la obiectivele pe care le avem de realizat pentru comunitate. Acestea trebuie să primeze. Nu am vrut să facem lucrări doar, așa, de dragul de a avea o preocupare. Nu am apelat la împrumuturi bancare, la credite. Și bine am făcut, fiindcă vedeți cum sunt acum vremurile”, ne-a declarat primarul Romică Stoica.

Rețea de canalizare cu fonduri europene nerambursabile

O altă lucrare de anvergură, care va demara în curând, este rețeaua de canalizare. Proiectul are o valoare de circa 7, 5 milioane de euro și este finanțat prin Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM). În prima fază, sunt prinse satele Văcărești și Brăteștii de Jos. Urmează Bunget, dar printr-un proiect finanțat pe Programul guvernamental Anghel Saligny, aprobat, astăzi – 30 mai 2022 în Camera Deputaților.

„Este un proiect de anvergură, care va asigura cetățenilor din comuna noastră confortul ca la oraș. A fost deja achiziționat, împreună cu comuna Nucet, terenul pe care va fi construită stația de epurare ce va deservi ambele localități. Trebuie să precizez că, în materializarea tuturor acestor obiective de infrastructură, l-am avut alături în permanență pe președintele Consiliului Județean Dâmbovița, domnul Corneliu Ștefan”, ne-a precizat primarul comunei Văcărești.

Noua grădiniță din satul de centru este gata

Din toamnă, la Văcărești va fi dată în folosință și noua grădiniță cu program normal. Construcția este gata. Se mai lucrează acum la amenajările interioare, locurile de joacă și parculețul din curtea unității de învățământ preșcolar.

„Ne dorim să inaugurăm grădinița la începutul anului școlar 2022-2023. Imobilul este foarte bine structurat. Cu trei săli de clasă și grupuri sanitare pentru fiecare. Investiția, finanțată prin Ministerul Educației, are o valoare de 1,7 milioane de lei. Partea Primăriei a fost de 300.000 de lei. Vom avea în incintă și un cabinet medical. Am inițiat deja demersuri la Direcția de Sănătate Publică pentru a ni se aproba angajarea unui asistent medical comunitar”, ne-a precizat primarul comunei Văcărești.

O altă lucrare de interes este reprezentată de modernizarea rețelei de iluminat public stradal. Vor fi montate 543 de lămpi cu led în toate satele. De asemenea, vor fi schimbate cu alte instalații eficiente punctele de aprindere.

Primăria vrea Parcul Văcăreștilor în administrare, Academia Română nu vrea să-l cedeze

Și am ajuns și la Parcul Văcăreștilor, aflat în inima comunei, în punctul zero al localității. Ne-a spus, mâhnit, primarul că a încercat tot ce a fost posibil legal pentru a primi în administrare de la Academia Română respectiva suprafață, care are nevoie de curățenie, de reamenajare, de îngrijit arborii și vegetația, ruinurile conacului și ale capelei boierilor cărturari Văcărești. Nu s-a putut face nimic. Primăria nu poate interveni cu lucrări pe proprietatea altcuiva.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Citește mai departe
Reclamă
Click pentru a comenta

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ADMINISTRAŢIE

S-a dat startul lucrărilor pe mega-proiectul de apă și canalizare din județul Dâmbovița

Publicat

pe

Președintele Consiliului Județean Dâmbovița, Corneliu Ștefan, a demonstrat că drumul de la promisiune la faptă există cu adevărat, nu este doar o teoremă electorală expusă de politicieni și de cei care conduc administrațiile publice locale și județene.

Anul trecut, Corneliu Ștefan ne anunța că, la începutul lui 2023, vor demara lucrările în cadrul celui mai mare proiect de investiții care s-a derulat vreodată în județul Dâmbovița și unul dintre cele mai mari, ca valoare și cuprindere, din România. 450 de milioane de euro au fost alocați, prin Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM), pentru înființarea și extinderea rețelelor de apă și de canalizare în județul Dâmbovița. Zeci de localități din județ vor deveni șantiere de unde, la final, va erupe confortul și civilizația de tip european.

Președintele Consiliului Județean Dâmbovița și echipa de implementare din cadrul Companiei de Apă Târgoviște-Dâmbovița au întreprins tot ce le-a stat în putință pentru a demara aceste investiții.

„52 de localități din cele 89 sunt incluse în acest proiect privind rețelele de apă și canal, ceea ce înseamnă reabilitare, modernizare și chiar înființare de rețele noi de canalizare și construirea de stații de epurare. În acest moment, avem 6 contracte semnate și deja se lucrează. Celelalte loturi sunt în faza de proiectare. În perioada următoare, firmele care au câștigat aceste licitații vor prezenta către Compania de Apă proiectele tehnice pentru a da ordin de începere pentru lucrările propriu zise. Și, nu în ultimul rând, în această perioadă, avem 6 loturi în procedura de achiziție publică.

Împreună cu conducerea Companiei de Apă, cu toți membrii care fac parte din ADI Apă și cu primarii din cele 52 de localități, vom sprijini cât se poate aceste proceduri de licitație pentru a le închide cât mai repede și, anul acesta, să putem lucra în toate cele 52 de localități, așa cum ne-am propus și cum am promis dâmbovițenilor”, a precizat Corneliu Ștefan.

Iată că s-a ajuns și la această zi deosebit de importantă în plan investițional pentru întregul județ Dâmbovița. Astăzi – 3 februarie 2023, președintele Consiliului Județean Dâmbovița, vicepreședinte Antonel Jîjîie, directorul general al Companiei de Apă Târgoviște-Dâmbovița, managerul unității de implementare al acestui mega proiect – Sergiu Neculaescu, directorul Asociației Intercomunitare ADI Apă – Cătălin Olteanu și, bineînțeles, reprezentanții firmelor implicate în proiect și primarii s-au aflat pe teren, acolo unde s-au deschis șantierele pe primul lot al acestei investiții. Din acest prim lot în care au demarat lucrările fac parte orașul Răcari și comunele Contești, Braniștea, Produlești și Lungulețu. Pentru acest prim lot, se vor investi 36 milioane de euro.

 

Incursiunea în teren a pornit de la Răcari. Utilajele firmei constructoare erau deja pe teren, pe o stradă din satul Mavrodin unde se săpaseră primii metri de șanț în care va fi instalate conductele de canalizare.

„Vom desfășura aici ample lucrări privind realizarea rețelelor de apă și canal. Valoarea totală a investiției derulată în Mavrodin, Gherghani și Răcari este de 13,6 milioane de euro”, a subliniat președintele Consiliului Județean Dâmbovița.

Primarul orașului Răcari, Marius Caravețeanu, a spus că este un moment istoric pentru întreaga localitate.

„Suntem în fața unui mare proiect, un pas pentru normalitatea orașului Răcari. Avem rețelele de apă și canal în cartierele Răcari, Gherghani și Mavrodin. Un proiect gestionat de către Compania de Apă, cu adresabilitate către locuitorii orașului Răcari. Aproape în paralel, în cealaltă aglomerare urbană -Ghimpați, Colacu, Săbiești și Stănești, ne aflăm în organizarea de șantier, iar săptămâna viitoare o să asistăm la un alt moment istoric – prima cupă de canal săpată în acea zonă. Este un proiect finanțat prin Programul Național „Anghel Saligny” .

Directorul general al Companiei de Apă Târgoviște Dâmbovița, Adrian Dumitru, a spus că și pentru firma pe care o conduce odată cu acest mega proiect începe un nou capitol din existența sa. Adrian Dumitru a mulțumit președintelui Corneliu Ștefan pentru permanenta implicare și sprijinul acordat în pornirea motoarelor acestei investiții impresionante, primarului municipiului Târgoviște, Cristian Daniel Stan, și celorlalți edili din județ. A mai promis directorul Companiei de Apă că va fi în permanență lângă constructorii care vor lucra pe șantierele ce se vor deschide în cele 52 de localități dâmbovițene.

De la Răcari s-a ajuns la Contești, la ieșirea din satul Boteni spre Titu, unde utilajele firmei constructoare deja erau în pâine. Valoarea investiției de la Contești, Crângași și Boteni este de 6,3 milioane de euro. Se are în vedere, după cum a precizat președintele Consiliului Județean Dâmbovița, extinderea rețelei de canalizare în cele trei sate enumerate. Lungimea totală a rețelei va fi de 23 km.

„Cu următorul proiect care se realizează pe teritoriul localității privind extinderea rețelei de alimentare cu apă, vom închide tot ceea ce înseamnă rețele de apă și canalizare în localitatea Contești”, a mai adăugat Corneliu Ștefan.

Primarul localității, Marian Alexandru, a vorbit despre proiectele de infrastructură derulate în Contești și despre sprijinul acordat de Consiliul Judeţean Dâmboviţa pentru ducerea la capăt a unor investiții . Edilul de la Contești este convins că execuția rețelei de canalizare se va încheia la termen. A luat ca etalon de calcul concentrarea de forțe de pe șantierul deschis și efectuarea lucrărilor într-un ritm susținut, serios, bine calculat.

De la Contești am ajuns pe un alt șantier deschis al primului lot din mega proiectul județean. La Dâmbovicioara, comuna Braniștea, lângă orașul Titu. La vizita de lucru a participat și deputatul Marian Țachianu, fost primar al localității, cel care a inițiat o multitudine de proiecte de dezvoltare în Braniștea și care a gândit și promovat și proiectul privind realizarea rețelelor de apă și canalizare în comună.

Valoarea investiției de la Braniștea este de 3, 4 milioane de euro. Se va lucra intens pentru înființarea rețelei de canalizare și extinderea celei de apă.

Deputatul Marian Țachianu, care cunoaște în amănunt acest proiect pe care l-a profilat teoretic, a spus că lungimea rețelei de canalizare este de 8,7 km, cu 430 de branșamente la gospodării, iar conducta de apă va măsura 8,6 km cu același număr de branșamente. A mai adăugat fostul primar al localității că fără sprijinul Consiliului Județean acest proiect nu putea porni.

Ultima oprire din acest periplu de lucru pe șantierele primului lot al celui mai mare proiect de infrastructură derulat în Dâmbovița a fost în comuna Produlești. Și aici constructorii erau la datorie. Utilajele „mușcaseră” deja din pământ, iar șanțurile în care vor fi montate conductele rețelei de canalizare erau deja conturate. Investiția de la Produlești se ridică la 6,7 milioane de euro.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Citește în continuare

ADMINISTRAŢIE

Primăria Târgoviște, primul contract semnat pe Programul „Anghel Saligny”

Publicat

pe

Primarul municipiului Târgoviște, Daniel Cristian Stan, a anunțat că, astăzi – 3 februarie 2023, a semnat, la Ministerul Dezvoltării, primul contract de finanțare pentru oraș, pe Programul Național de Investiții „Anghel Saligny” pentru oraș.

Proiectul, cu o valoare de aproape 21,54 milioane de lei, include lucrări de reabilitare și modernizare pe bulevardele Independenței și Libertății și pe străzile Calea Domnească, 9 Mai, Virgil Drăghiceanu, Aleea Grivița, Gabriel Popescu, Boerescu Zaharia, inclusiv trotuarele.

„Licitația aferentă contractului de execuție a fost deja realizată, iar durata de implementare nu va depăși 12 luni, din momentul predării amplasamentului către constructor”, a precizat primarul Daniel Cristian Stan.

Mai spune edilul că, în cursul acestei luni, urmează să fie semnat și cel de-al doilea contract de finanțare din cadrul Programului Național de Investiții „Anghel Saligny”, pentru străzile Maior Brezișeanu Eugen, Calea Câmpulung, Ana Ipătescu, Locotenent Pârvan Popescu, Mihai Eminescu, Barăției, Ilfovului, Porumbeilor și Costache Olăreanu.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Citește în continuare

PUBLICITATE

 

Cele mai citite

Politică de cookies | Politică de confidențialitate

© 2014 - 2018 incomod-media.ro. Toate drepturile rezervate. ISSN 2285-7095 | Dezvoltare Web FN WEB SOFT

Web Analytics
View My Stats