Connect with us

ADMINISTRAŢIE

Dâmbovița: Programul Județean de Dezvoltare Locală merge mai departe. Au fost semnate încă 46 de contracte

Publicat

pe

Președintele Consiliului Județean Dâmbovița, Corneliu Ștefan, a semnat, astăzi – 31 mai, contractele de finanțare pentru 46 de obiective de investiții în 35 de localități. Este vorba despre proiectele declarate eligibile în cadrul Programului Județean de Dezvoltare Locală, sesiunea 2022. Valoarea totală a sprijinului financiar asigurat de CJ Dâmbovița se ridică la 40,5 milioane de lei. Procentul de cofinanțare este de maximum 50% din costuri – a precizat președintele Corneliu Ștefan.

Au fost aprobate proiecte de extindere branșamente de apă și canalizare (2), modernizare centru civic (1), drumuri (21), construire poduri și podețe (4), construire dispensare (2), mediu (1) și amenajare locuri de joacă, terenuri de sport, zonă de agrement, bază sportivă (15).

Acestea vor fi implementate în următoarele localități:
– Bărbulețu: modernizare străzi;
– Bezdead: construire pod și drumuri de legătură;
– Buciumeni: modernizare drumuri;
– Cobia: amenajare loc de joacă în Gherghițești;

– Cornățelu: modernizare străzi laterale în Corni și Alunișu;
– Crângurile: construire teren de sport cu gazon sintetic în Pătroaia Vale; amenajare loc de joacă în satul Bădulești;
– Dobra: construire teren multisport;
– Doicești: teren multisport;
– Dragodana: amenajare trotuar pe DJ 721A; amenajare loc de joacă în satul Picior de Munte;
– Dragomirești: asfaltare străzi laterale sat Ungureni;
– Gura Foii: locuri de joacă;
– Gura Ocniței: modernizare trotuare și sistem de iluminat; amenajare parcuri, alei și sistem colectare ape pluviale;

– Gura Șuții: modernizare drumuri;
– Hulubești: amenajare și dotare teren de sport multifuncțional;
– Iedera: modernizare drum
– Mănești: amenajare teren de sport în satul Drăgănești-Ungureni;
– Mătăsaru: reabilitare bază sportivă;
– Moreni: modernizare șase străzi;

– Moroeni: construire dispensar;
– Moțăieni: asfaltare drumuri locale;
– Niculești: pod pe DC 159;
– Perșinari: amenajare teren de sport; reabilitare străzile Belșugului, Eroilor și Bisericii;
– Pietrari: modernizare străzi laterale;
– Pietroșița: reabilitare podeț Voevode;
– Poiana; modernizare drumuri sătești;

– Răzvad: modernizare și consolidare străzi;
– Râu Alb: modernizare drum comunal Valea Nucului;
– Șotânga: reabilitare podețe în Teiș; realizare loc de joacă – punctul Complex Comercial Șotânga; realizare extinderi și branșamente apă și canal;
– Tărtășești: modernizare drum Gulia;
– Târgoviște: modernizare strada Calea București;
– Ulmi: amenajare șanțuri pentru scurgerea apelor pluviale;
– Valea Lungă: modernizare străzi și betonare șanțuri; construire dispensar;
– Valea Mare: amenajare trotuare și podețe pe DJ 702A;
– Voinești: modernizare străzi Gemenea-Brătulești;

– Vulcana-Pandele: înființare zonă de agrement și realizare șanțuri betonate și accese laterale.

„Este al doilea an când deschidem axa de finanțare pentru Programul Județean de Dezvoltare Locală. 2021 a fost primul an când am avut solicitări de finanțare. Primăriile din județ au depus proiecte în cadrul acestui program, unic în România. Consiliul Județean Dâmbovița este singurul consiliu județean care a deschis un astfel de program la nivel județean – PJDL. CJD a aprobat credite bugetare de 16.000.000 de lei și credite de angajament – 26,5 milioane de lei”, a precizat președintele CJ Dâmbovița – Corneliu Ștefan.

În 2022, au fost contractate 61 de proiecte pentru 42 de primării, cu o valoare totală valoarea totală peste 133 de milioane de lei. Este vorba despre: 1 proiect de alimentare cu apă, 3 proiecte de canalizare, 2 proiecte pentru centre civice, 31 proiecte de reabilitare și modernizare de drumuri comunale, 5 proiecte pentru șanțuri pe drumurile comunale și județene, 4 proiecte pentru poduri, 5 dispensare / centre medicale, 1 proiect de reabilitare a unui centru cultural și 9 proiecte pentru înființarea de baze sportive. Dintre acestea, au fost finalizate nouă investiții. În acest context, președintele CJ a făcut apel către primari să mențină o legătură strânsă cu constructorii, astfel încât să fie depuse mai repede facturile pentru decontare. A spus Corneliu Ștefan că nu au fost cheltuiți banii aprobați anul trecut.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

ADMINISTRAŢIE

Bugetul CJ Dâmboviţa pentru 2023 asigură continuarea proiectelor în implementare

Publicat

pe

Aleșii județeni au fost convocați astăzi, 2 februarie 2023, în ședință extraordinară a CJ Dâmbovița. Pe ordinea de zi, opt proiecte de hotărâre, toate de importanță deosebită pentru buna funcționare a unor instituții subordonate, din domeniul medical, cultural, educațional și sportiv.

În afară de aprobarea unor alocări financiare necesare Spitalului Județean de Urgență din Târgoviște, de aprobarea Programului minimal de activități artistice al Centrului Județean de Cultură, de aprobarea organigramei, a statului de funcții și a regulamentului Bibliotecii Județene „Ion Heliade Rădulescu”, spre aprobarea consilierilor s-a mai aflat și Proiectul de Hotărâre privind aprobarea bugetului propriu al Consiliului Județean Dâmbovița.

După cum am văzut de fiecare dată, președintele Corneliu Ștefan și aparatul tehnic de specialitate din subordine au venit în fața aleșilor cu documentații foarte bine elaborate și argumentate, astfel încât să fie eliminate din start discuțiile sterile, politicianiste, conceptul de a face opoziție de dragul opoziției.

Toate proiectele expuse au ca rațiune buna funcționare a activității administrative, implementarea și ducerea la bun sfârșit a proiectelor utile dezvoltării comunitățile locale, prin realizarea unor obiective de infrastructură indispensabile asigurării confortului și civilizației în spirit european.

Proiectul de Hotărâre privind aprobarea bugetului propriu al Consiliului Județean a fost prezentat de directorul economic al instituției, Carmen Igescu. Șefa acestui compartiment a spus că s-a ținut cont de specificul și nevoile fiecărei entități subordonate în parte.

Președintele Corneliu Ștefan a ținut să mulțumească tuturor consilierilor județeni pentru votul în unanimitate acordat proiectului privind bugetul propriu al CJD. De asemenea, le-a mulțumit și colegilor din aparatul propriu, pentru munca depusă în vederea găsirii resurselor financiare pentru continuarea proiectelor din județ.

„Vom duce la capăt obiectivele începute la Spitalul Județean de Urgență din Târgoviște. Vorbim de investițiile pe care le realizăm la drumurile județene și de cofinanțările pe care le avem la proiectele mari pe Programul Național „Anghel Saligny”, la proiectele europene derulate la nivelul Consiliului Județean Dâmbovița. Am asigurat toate sumele necesare pentru a continua Programul Județean de Dezvoltare Locală (PJDL), un program de succes pentru toate comunitățile locale. Avem sumele necesare pentru a deschide și anul acesta etapa a treia a Programului Județean de Dezvoltare Locală”, a precizat Corneliu Ștefan.

Președintele CJ Dâmbovița a mai spus că, deși bugetul propriu al Consiliului Județean este mai mic cu 20% decât în 2022, s-au alocat pentru dezvoltare 60% și doar 40% pentru funcționarea unității administrative județene.

„Eu cred că este un buget foarte bun pentru dezvoltarea județului Dâmbovița. Este un buget echilibrat, pentru tot ceea ce am gândit a se realiza la nivelul județului nostru și, ce este mai important, vorbim de un buget care asigură continuitatea proiectelor pe care le avem în implementare în județul Dâmbovița”, a precizat președintele Corneliu Ștefan.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Citește în continuare

ADMINISTRAŢIE

70 de investiții în derulare la Târgoviște. Vezi cum este structurat bugetul pentru 2023!

Publicat

pe

Bugetul municipiului Târgoviște pentru anul 2023, aprobat săptămâna aceasta în Consiliul Local, este unul care pune accent pe dezvoltare. Potrivit primarului Daniel Cristian Stan, 55% din fonduri au fost alocate pentru investiții. Spune edilul că procentul va crește până la 70%, întrucât sunt proiecte pe Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) aprobate prin Ordin de ministru, dar care nu au fost incluse în buget nefiind încă semnate contractele de finanțare. La fel, nu au fost luate în calcul proiectele depuse pe Programul Operațional Regional (POR) pentru care nu au fost încă semnate contractele de finanțare.

„Mă refer aici la o investiție care vizează Șanțul și Valul Cetății de 90 milioane lei, Parcul Chindia – 35 milioane lei, blocurile prin PNRR -50 milioane lei și așa mai departe. Per total, pe PNRR avem 400 de milioane de lei pe investiții depuse, probabil vom semna pentru aproximativ 350 milioane lei, cel puțin în această etapă.

Infrastructura educațională este iarăși o componentă importantă. Se mai ridică problema, mai ales din zona instituțiilor de învățământ, de ce toate odată?! Păi nu se poate altfel, pentru că, pe PNRR, apelurile au fost deschise și au durat 5 minute, 20 de minute… Dacă nu depui proiectul în acel interval, nu mai poți să accesezi și pierzi banii. Nu puteam să ne permitem, spre exemplu la Școala Nr. 9 – Grigore Alexandrescu, ca, din cauza lipsei de preocupare, acolo e un cerc, dacă nu ai copii, nu ai finanțare, dacă nu ai finanțate nu poți să vii cu investiții, și am găsit în acest moment posibilitatea, prin PNRR, să investim 11 milioane lei, o sumă importantă, și cred că putem să facem din această școală o unitate care să deservească micro XI, micro XII și, parțial, micro IX, în condiții foarte bune, cu o curte a școlii generoasă. Este o zonă cu multe intrări, sunt 3 posibilități de acces la această școală, niciuna de pe un drum principal, este o unitate de învățământ gândită foarte bine, ca și zonă în care a fost amplasată.

La fel și celelalte investiții care sunt pe PNRR. Școala Nr. 10 – Radu cel Mare s-a confruntat cu scăderea numărului de elevi, sper să reușim să aducem și către această unitate de învățământ mai mulți elevi, cum se întâmplă de altfel la toate unitățile de învățământ reabilitate, pentru că nu e normal să avem la două-trei unități de învățământ câte 1000-1500 de copii, iar restul să fie în pericol de a se desființa din cauză că nu au numărul minim de copii.

Eu zic că nu va fi cu nimic mai prejos infrastructura care va fi oferită și de Școala 10, și de Școala 9, decât infrastructura care există acum în alte unități din Târgoviște. Actul educațional este la același nivel și atunci de ce să duci copilul cu mașina din micro XI la Școala 5 sau la Școala 2 când poți să cobori din bloc să duci copilul la școală și apoi îți vezi liniștit de treabă, de serviciu… Adică sunt lucruri care se pot face și pentru care am găsit în acest moment posibilități de finanțare.

În acest moment, bugetul sare de 500 milioane lei, dar, repet, vor fi sume mult mai multe, datorate, în principal, finanțărilor nerambursabile. Ca să vă faceți o idee, anul trecut am încasat din impozite și taxe, nu vorbesc de TVA, de sumele defalcate care vin, 52 de milioane de lei, sumă care înseamnă numai valoarea proiectelor pe anvelopare termică. Atât!”, a explicat primarul Daniel Cristian Stan.

A mai spus edilul că, din păcate, au crescut foarte mult și cheltuielile de funcționare, ca urmare a majorărilor de preț, dar și de salarii. Prin urmare, chiar dacă nu există niciun impediment legal, nu se vor mai face angajări la Primăria Târgoviște.

„Și la capitolul Bunuri și Servicii, ținem nivelul de finanțare cât de jos putem. Până la finalul acestui an, vom avea digitalizarea, care va reprezenta o mutație importantă pe ceea ce înseamnă funcționarea și mai ales relația dintre administrația publică locală și cetățean. Vor fi schimbări destul de importante în următoarea perioadă. Și e normal să fie așa, pentru că ne impun vremurile și necesitatea de a fi permanent în contact cu cetățenii, raportat la noile tehnologii. Pandemia ne-a arătat că putem foarte mult să utilizăm mijloacele electronice. Avem un proiect european accesat pe această componentă și vom vedea unde vom ajunge, dar este clar că va trebui să regândim întreaga structură de prestare a serviciilor publice, din această perspectivă”, a declarat primarul Daniel Cristian Stan.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Citește în continuare

PUBLICITATE

 

Cele mai citite

Politică de cookies | Politică de confidențialitate

© 2014 - 2018 incomod-media.ro. Toate drepturile rezervate. ISSN 2285-7095 | Dezvoltare Web FN WEB SOFT

Web Analytics
View My Stats